Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

HOROSCOP

Home » Legende Rock » S » Slade
Facebook   Twitter   email

Cu toate ca Slade nu a cucerit cu adevarat audienta americana niciodata (fiind de multe ori considerata de mentalitatile inguste "cu un sound prea britanic"), acestia au devenit o senzatie in tara natala cu brandul lor autentic de glam rock la inceputul anilor 70, cand au reusit sa se claseze de 11 ori in Top Five pe parcursul unei perioade de 4 ani, intre 1971-1974, 5 dintre aceste hituri atingand chiar prima pozitie.

Compus din solistul/chitaristul Noddy Holder (nascut Neville Holder la 15 iunie 1946 in Walsall, West Midlands, Anglia), chitaristul Dave Hill ( 4 aprilie 1946, Fleet Castle, Devon, Anglia), basistul Jimmy Lea (14 iunie 1949, Wolverhampton, West Midlands, England) si bateristul Don Powell (10 septembrie 1946, Bilston, West Midlands, England), grupul a luat initial fiinta in primavara lui 1966 sub numele In-Be-Tweens, aparand in mod regulat cu o mixtura de cantece soul si rock. Insa in afara de un single obscur "You Better Run" (compus de viitorul impresar al trupei The Runaways Kim Fowley), trupa nu a mai lansat vreun alt material discografic.
La sfarsitul anilor 60, grupul si-a schimbat denumirea in Ambrose Slade si a semnat cu Fontana. La scurt timp dupa, cvartetul s-a asociat cu impresarul Chas Chandler (ex-basist al trupei Animals, care cu cativa ani inainte il descoperise pe Jimmy Hendrix) care a sugerat imediat trupei sa isi scurteze numele (Slade) si sa adopte un look "skinhead" (cizme Dr. Martin, capete rase) pentru o atractivitate sporita.

Dupa cateva albume care au continut putine compozitii proprii (Beginnings in 1969, Play It Loud 1970), trupa a inceput sa compuna propriile cantece iar membrii acesteia si-au lasat parul lung si au adoptat un look specific miscarii glam, aflata atunci in plina dezvoltare, alaturandu-se cauzei sustinute de compatriotii lor David Bowie si T Rex. Aceasta noua directie a dat rezultate in 1971 cu singleul "Get Down and Get With It" clasat pe pozitia 16 in UK, care a intrat in randul singleurilor clasice si a consacrat trupa ca cea mai dorita formatie de petreceri din Anglia. Slade a mai utilizat ca truc scrierea fonetica sau prescurtata a titlurilor de piese pentru a-si spori popularitatea, fapt evidentiat de singleuri precum "Coz I Luv You," "Look Wot You Dun," "Take Me Bak "Ome," "Mama Weer All Crazee Now," "Gudbuy t"Jane," "Cum on Feel the Noize," "Skweeze Me, Pleeze Me," si "Merry Xmas Everybody" (ultimul a continuat sa reintre in topuri in fiecare sezon de sarbatori pentru multi ani). O serie de incercari de a intra pe piata americana au fost sortite esecului (cu diferente intre lungimile track listingurilor din Marea Britanie si SUA), in ciuda faptului ca albume precum "Slade Alive!" si "Slayed?" sunt considerate unele dintre cele mai bune albume ale erei glam.

Slade a continuat sa scoata hituri pe pamant natal, incluzand si titluri corect ortografiate precum "My Friend Stan", "Everyday", "Bangin" Man", "Far Far Away", "How Does it Feel" si "In for a Penny", insa odata cu demodarea glam rockului si ascensiunea punkului de la mijlocul anilor 70, hiturile au incetat sa mai apara. In ciuda schimbarii climatului muzical, Slade a ramas activa, continuand sa organizeze turnee si sa scoata albume, titlul mateiralului din 1977, "Whatever Happened To Slade?" demonstrand ca umorul grupului a ramas intact, in ciuda caderii lor in desuetudine. Cu toate acestea un numar mare de fani au sustinut formatia, cand aceasta a dat reprezentatia de la Reading Festival 1980, considerata una dintre cele mai bune ale zilei. Aparitia acestora a starnit un nou val de interes pentru trupa, Slade repurtand primul succes in 6 ani cu cele doua hituri din 1981 "We"ll Bring the House Down" si "Lock up Your Daughters".

Slade a beneficiat de asemenea de un act de incurajare de pe celalalt continent unde grupul de pop-metal Quiet Riot a preluat piesa "Cum on Feel the Noize" in 1983, transformand-o intr-un hit, ceea ce a avut drept rezultat o clasare buna in charturi pentru materialul celor de la Slade "Keep Your Hands Off My Power Supply" (lansat sub titlul "The Amazing Kamikaze Syndrome" in Marea Britanie cu un an mai devreme). Dupa aceasta Slade s-a bucurat de un numar de hituri in Statele Unite la MTV si la radio - "Run Runaway" si "My Oh My". In aceasta perioada Holder si Lea si-au incercat norocul si ca producatori pentru trupa Girlschool si albumul acestora din 1983, Play Dirty. In ciuda unui nou album de studio, Rogues Gallery, si al unui nou cover din partea celor de la Quiet Riot "Mama Weer All Crazee Now", Slade nu a fost capabila de a-si mentine nou-gasita audienta americana, respectiv de a recastiga interesul ascultatorilor din Marea Britanie si a disparut treptat din lumina reflectoarelor, de aceasta data fara un comeback.
In anii 90 a fost formata o versiune trunchiata a formatiei, numita Slade II (neavandu-i in componenta pe Lea si Holder), in timp ce Holder a devenit om de televiziune precum si host al propriei emisiuni radio cu rockul anilor 70. O compilatie cu 21 de titluri, "Feel the Noize: The Very Best of Slade" a fost lansata in 1997 (relansata cu titlul "Greatest Hits" cativa ani mai tarziu) dovedindu-se o productie populara in Anglia.

Editor: Răzvan Bercea
SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1956 - Elvis Presley (cu Scotty Moore și Bill Black), au apărut pentru prima dată la televiziunea națională în emisiunea "Stage Show", a fraților Dorsey. A fost prima din șirul celor 6 apariții în cadrul spectacolului și prima din cele 8 care au fost înregistrate și difuzate de CBS TV din New York. După succesul primei apariții, au contractat alte 5 la începutul anului 1956. 

1963 - Aflați în turneu prin Marea Britanie, The Beatles au concertat la The Majestic Ballroom din Newcastle-upon-Tyne, Northumberland.

1965 - The Moody Blues au urcat pe locul 1 în topurile single britanice cu “Go Now!”, singurul lor hit No.1 în aceste topuri.

1965 - The Who au apărut pentru prima data în show-ul de la televiziunea britanică intitulat “Ready Steady Go!”. Pentru a obține imaginea dorită, publicul ales era format doar din adolescenți îmbrăcați în stilul vestimentar contemporan lor, Mod.

1967 - The Four Tops au cântat la The Royal Albert Hall, Londra. Pe afiș mai figurau: The Dakotas, Madeline Bell, The Remo Four și Johnny Watson.

1968 - Jim Morrison de la The Doors a fost arestat și acuzat de consum de alcool în loc public, după ce a hărțuit un agent de pază de la cinematograful pentru adulți din Las Vegas.

1977 - Al 10-lea album de studio al trupei Pink Floyd, “Animals”, s-a clasat pe locul 2 în topurile britanice. Conceptul copertei a aparținut lui Roger Waters, care la acea vreme locuia în apropiere de Clapham Common, și trecea cu mașina în mod constant pe lângă Centrala Electrică Battersea. Imaginea impozantă, dar dezafectată a clădirii a fost aleasă pentru copertă, completată cu cea a uriașului porc gonflabil ancorat între cele două turnuri .

1978 - Albumul “Rumours” a celor de la The Fleetwood Mac a intrat pe prima poziție a clasamentelor albumelor britanice, fiind de asemenea un No.1 în topurile americane. Albumul s-a vândut în peste 15 milioane de copii în toată lumea și a petrecut peste 440 de săptămâni în topurile din Marea Britanie.

1983 - Cântărețul britanic de Rock & Roll, Billy Fury, a murit în urma unui infarct. În 1961, a urcat pe locul 3 în topurile britanice cu single-ul “Halfway To Paradise”, plus încă alte 25 de piese intrate în Top 40 UK singles. “We Want Billy” (lansat în 1963, cu The Tornados) a fost primul din cele 5 albume live din istoria rock-ului britanic. A interpretat rolul rock"n" roller-ului "Stormy Tempest" în filmul “That"ll Be The Day” alături de David Essex și Ringo Starr.

1984 - Frankie Goes To Hollywood au demarat seria de 5 săptămâni în fruntea topurilor single din Marea Britanie cu “Relax!”. DJ-ul Mike Read de la BBC Radio 1 și-a exprimat în direct dezgustul față de coperta și versurile acestuia, anunțând refuzul său de a-l difuza fără să știe că postul BBC decisese deja nedifuzarea sa. Produs de către Trevor Horn, cântecul a rămas în topuri timp de 48 săptămâni.

1984 - Aflat în culise după spectacolul trupei Motley Crue din Buffalo, statul New York, Tommy Lee a aflat că iubita lui pozase fără știrea lui în actualul număr al revistei Penthouse, după ce un fan a formulat comentarii despre acest număr. Tommy l-a doborât la pământ doar cu un singur pumn, managerul trupei Motley, Doug Thaler, încercând să-l convingă pe fan să renunțe la formularea unei plângeri împotriva lui Lee.

1985 - Înregistrarea pentru “We Are The World”, echivalentul american al Band Aid, a avut loc la A&M Studios din Hollywood, Los Angeles. Compusă de Michael Jackson și Lionel Richie, piesa a fost interpretată de Stevie Wonder, Tina Turner, Bruce Springsteen, Diana Ross, Bob Dylan, (care a scris 4 versuri la single-ul caritabil), Ray Charles, Daryl Hall, John Oates, Cyndi Lauper, Steve Perry si Bob Geldof. Înregistrarea a fost produsă de Quincy Jones.

1988 - La 11 ani de la lansare, albumul trupei Sex Pistols, “Never Mind The Bollocks, Here"s The Sex Pistols”, a obținut un disc de aur, având vânzări de peste 500.000 de exemplare.

1990 - Paula Abdul a început șirul de 10 săptămâni ca No.1 în topurile albumelor din State cu “Forever Your Girl”. Abdul a petrecut 46 de săptămâni consecutive în topul Billboard 200 înainte de a deveni number one, devenind astfel albumul căruia i-a luat cel mai mult timp pentru a ajunge în fruntea topurilor.

1994 - Paul și Linda McCartney au participat la premiera World II a lui Wayne din Londra. Cuplul a mers apoi la Hard Rock Cafe, unde starul de cinema Mike Myers le-a înmânat un cec de 25.000 L (42.500 $) de la LIPA (The Liverpool Institute for Performing Arts) obținuți din vânzarea de burgeri vegetarieni de către Linda.

1995 - TLC a demarat șirul de 4 săptămâni ca lideră a topurilor single americane cu “Creep”, primul No.1 al grupului în SUA, și clasat pe locul 6 în Marea Britanie în anul următor.

1998 - Noel Gallagher, chitaristul trupei Oasis, a cântat într-un spectacol solo de 20 de minute la The King Head, un pub englezesc din Santa Monica, în fața a 250 de fani.

2000 - Saxofonistul și liderul de trupă Thomas "Beans" Bowles, moare de cancer la prostată la 73 de ani. A cântat în multe din sesiunile de înregistrări ale formației Motown, inclusiv cele ale lui Marvin Gaye, în ”What"s Going On”, ale Marthei and The Vandellas cu “Heat Wave” și a trupei The Supremes în “Baby Love”; a compus melodia piesei lui Stevie Wonder, “Fingertips Pt. 2”.

2001 - Limp Bizkit a început seria de 2 săptămâni ca No.1 în topurile albumelor britanice cu “Chocolate Starfish”.

2001 - Shaggy feat Ricardo Rikrot a staționat 2 săptămâni ca No.1 în topurile albumelor americane cu “It Wasn"t Me”. A fost de asemenea un No.1 în Marea Britanie.

2003 - Keven Conner, solistul de la H-Town, a murit într-un accident de mașină în Houston la vârsta de 28 de ani. Conner a murit când un SUV a mers pe lumina roșie și s-a izbit de mașina în care el era pasager și care tocmai îl luase de la un studio de înregistrări.

2004 - Fanii lui Elvis Presley și-au exprimat supărarea cu privire la tăierea unei benzi rare a pieselor de început ale cântărețului și vânzarea lor pe bucăți în cadrul unei licitații. Banda, care conținea o înregistrare făcută de Presley la începutul anilor ‘50, era acum prea fragilă pentru a mai putea fi cântată. Firma americană Master Tape Collection a spus că banda va fi tăiată în bucăți de 2-inch și vândute cu 270 L (460 $) bucata.

2004 - Faith Evans, solista de R&B, a apărut în fața unui judecător din Atlanta în urma acuzațiilor de posesie de droguri. Evans și soțul ei, Todd Russaw, au fost acuzați de posesie de marijuana și cocaină.

2005 - Cantautorul și bateristul britanic Jim Capaldi, moare de cancer la stomac la vârsta de 60 de ani. Membru al trupei Traffic, (în 1967, a avut single-ul “Hole In My Shoe” pe locul 2 în topurile britanice) și solo-ul din 1975, “Love Hurts”, pe locul 4). A lucrat cu Jimi Hendrix, Eric Clapton și George Harrison.

2007 - Dreamgirls: Music from the Motion Picture a ajuns lider al topurilor albumelor americane. Musicalul bazat pe povestea Dianei Ross și a trupei The Supremes i-a avut drept protagoniști pe Jamie Foxx, Beyonce Knowles, Eddie Murphy, Jennifer Hudson, Anika Noni Rose și Keith Robinson.

2008 - Madonna a ajuns în fruntea listei celor mai bogate artiste, conform Forbes.com. Primul top al celor mai bogate femei din industria muzicală a estimat că solista de 49 de ani a acumulat 72 milioane de $ (36 milioane de lire) în perioada iunie 2006 –iunie 2007. Madonna a obținut majoritatea veniturilor din turneul “Confessions” – cel mai profitabil turneu organizat de o cântăreață – cu încasări de 260 milioane $ (130 milioane lire) acumulate în turneul mondial. Barbra Streisand s-a clasat a 2-a, cu 60 milioane $ (30 milioane lire), urmată de Celine Dion cu 45 milioane $ (23.6 milioane lire), în mare parte obținuți din concertele de la Caesars Palace din Las Vegas.

2009 - Clapistul de la Lynyrd Skynyrd, Billy Powell, a murit la 56 de ani, posibil în uma unui infarct în Florida. Powell a sunat la poliție spunând că respiră greu, serviciul de urgență încercând apoi să-l resusciteze fără rezultat, decesul pronunțându-se o oră mai târziu. Powell ratase o programare la doctor cu o zi înainte de decesul său care era tocmai un control cardiologic. A cântat la pian în piesa lui Kid Rock, “All Summer Long”(o preluare a piesei “Sweet Home Alabama” a trupei Lynyrd Skynyrd).
 


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact