Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
StreamingPulse
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

HOROSCOP

Home » Ce erau de fapt emisiunile Metronom?
...o adevarata scoala de muzica pentru romani, au reprezentat vocea libertății pentru o generație întreagă  inainte de decembrie "89 pe unde scurte, emisiune transmisa de Europa Libera, post interzis la acea vreme de catre autoritatile comuniste.
In fiecare zi, Cornel Chiriac si mai tirziu Radu Theodor, prezentau un album complet, cu prezentarile pieselor, cu descrierea copertilor albumului si multe alte informatii pe care ascultatorii le sorbeau cu sentimentul libertatii furate.
 
Cornel Chiriac (Ionel Corneliu Chiriac; n. 8 mai 1941, Uspenca, Basarabia (azi Ucraina) — d. 4 martie 1975, München, Germania, a fost un jurnalist român, realizator de emisiuni radio, producător de formații muzicale, publicist și toboșar de jazz. A făcut liceul la Pitești și în 1966 a absolvit Institutul pedagogic, secția filologie din Pitești.
Încă din adolescență a dovedit o pasiune pentru jazz, strângând toate informațiile posibile despre reprezentanții acestui gen și ascultând melodii pe unde putea. Copia pe caietele sale cărți, cronici, interviuri și știri din reviste de specialitate, apoi le traducea, separat, în limba română. „În timpul liceului se ocupa numai de muzică. Își pierdea nopțile scriind. Dimineața se trezea foarte greu să meargă la școală” își amintește mătușa lui. Unele dintre caiete au ajuns în mâna unor mari muzicieni autohtoni precum Radu Maltopol, Cristian Colan sau Johnny Răducanu, fiind singura sursă posibilă de informare în domeniul jazzului la acea vreme.
Mare iubitor al jazzului, membru fondator al „Federației europene de jazz”, Chiriac va copia discuri întregi pe benzi și le va aranja în arhiva Radiodifuziunii. „Toată bandoteca radio este scrisă și pusă de mâna lui Cornel Chiriac”, avea să spună mai târziu Aurel Gherghel. A debutat la Radio în 1963, cu emisiunea „Jazz de ieri și de azi”, devenită ulterior „Jazz magazin”.

Muzica rock și „Metronom”
Într-o noapte din 1967 a reușit să asculte toată discografia Beatles apărută până atunci, adusă în țară de Camil Petrescu jr. Acesta din urmă își reamintește: „Am venit a doua zi dimineață și dormea pe mașina de scris [...]; a ridicat capul și a spus: «Domnule, sunt senzaționali!» și a adormit la loc”. 
Descoperind gustul pentru rock, începând din 10 iulie 1967 Cornel Chiriac a realizat la Radio România cea mai populară emisiune de muzică de atunci, intitulată „Metronom”. În colaborare cu Geo Limbășanu, prezenta ascultătorilor informații la zi din sfera genurilor pop, rock sau jazz. Au fost difuzate melodii ale unor formații ori interpreți precum Beatles, Cream, Jimi Hendrix, Bob Dylan sau Joan Baez. Uneori se întâmpla ca anumite albume să fie prezentate publicului la doar două-trei zile de la apariția lor în Statele Unite.

La scurtă vreme după invazia Cehoslovaciei (21 august 1968) a difuzat pe post o baladă a lui Mircea Florian (în care se povestea cum cinci lupi mici și unul mai mare au atacat o stână) iar mai târziu melodia „Back in the USSR” a formației Beatles. Ca urmare, emisiunea „Metronom” a fost desființată în 1969.
„Cerbul de Aur”
Ca producător, a sprijinit în special formațiile Phoenix (Timișoara) și Sideral (București). A realizat importante înregistrări cu primii în studioul Radio (1968-1969) și i-a promovat în diferite ocazii. În 1969 a întreprins demersuri pentru a-i aduce la Festivalul de la Brașov, reușind să îi includă în program. Ca o coincidență, Cliff Richard urma să susțină și el un concert, fiind cel care în urmă cu opt ani jucase în „Tinerii”, film care a stat la baza multor formații rock românești. Între timp, membrii Phoenix fuseseră cazați la Hotelul Nord din București pentru a fi vizionați de cenzură. În timpul desfășurării festivalului, Chiriac s-a întors de la Brașov cu vestea proastă a anulării concertului, dar s-a reîntors în speranța rezolvării problemei in extremis. Nereușind să convingă organizatorii, ca protest, s-a închis în camera sa de hotel și a dat foc la draperii. Personalul hotelului și pompierii au spart ușa pentru a stinge incendiul, iar Cornel Chiriac a dispărut în învălmășeală, având la el doar benzile cu melodiile Phoenix.

Cornel Chiriac în studioul REL
Peste câteva zile a reușit să treacă granița în Austria cu ajutorul unei invitații falsificate (primită în timpul festivalului brașovean și având drept destinație inițială Polonia). A fost cazat într-un lagăr de refugiați, unde a fost descoperit de Noël Bernard, director al departamentului românesc al postului Radio Europa Liberă. După ce a rezolvat problema actelor, Cornel Chiriac și-a continuat activitatea la München, secția în limba română a postului de radio amintit, începând cu data de 2 iunie 1969. A reluat „Metronom”-ul, „Jazz magazin” și a inaugurat o a treia emisiune, „Jazz a la quarte”. Mai târziu, avea să mai modereze încă patru emisiuni de rock, pe lângă programele amintite (325 de minute săptămânal). La început, Chiriac și-a vărsat la microfon năduful împotriva celor care în România nu-l lăsaseră să-și facă treaba în Radio. Ioana Măgură Bernard își amintește: „S-a întâmplat de multe ori ca, în urma unor acte necugetate, Cornel să aibă asemenea probleme cu autoritățile germane și cu conducerea americană a Europei Libere, încât să fie pe punctul de a fi dat afară din Germania și din radio”. În cele din urmă, potrivit lui Noel Bernard, „și-a dat seama că nu politica, ci muzica era menirea lui”. A avut, până la moartea sa, o activitate bogată în domeniul muzicii, realizând printre altele și o traducere în limba română a operei-rock „Jesus Christ Superstar” (Andrew Lloyd Webber/Tim Rice).
„O incredibilă putere de muncă, cultura muzicală, gustul infailibil, deschiderea spirituală spre orice experiment viabil, cunoașterea subtilităților limbii engleze literare din care traducea sute de texte ale pieselor de rock și rock progresiv, misiunea firesc asumată de a face cultură la radio, dar nu cu ifose, ci cu o naturalețe, cu o pasiune și o căldură a comunicativității ce au rămas de neuitat sunt calități ce i-au adus o imensă popularitate în România, în multe țări europene. Culmea - tineri italieni, olandezi, suedezi, ruși, bulgari îi ascultau emisiunile, deși nu întelegeau ce spune. Intonația, pronunția impecabilă a numelor, firescul vorbirii, îi cucereau pe toți. La Clubul „Prometeus” am aflat că „Metronomul” era ascultat până și la Irkuțk (Siberia).”

La 4 martie 1975, în apropierea miezului nopții, Cornel Chiriac este înjunghiat lângă mașina sa, într-o parcare din München. O oră mai târziu este găsit de o studentă care se întorcea acasă. Primul suspect arestat a fost Mario Gropp, un tânăr de 17 ani, ultima persoană văzută alături de Chiriac în acea seară. Pe măsură ce ancheta a avansat, Gropp a fost găsit vinovat și condamnat la 8 ani de închisoare. În țară s-a vorbit despre un asasinat politic, dus la îndeplinire de către Securitate. Chiar și după moartea lui aceasta a lansat diferite zvonuri: că ar fi fost antisemit ori homosexual, colaborator al Securității. Împrejurările morții sale nu au fost niciodată elucidate. Corpul lui Conel Chiriac a fost incinerat la München iar mama lui a adus cenușa în țară. Este îngropat în cimitirul Reînvierea din București.

Dispariția sa a fost primită cu amărăciune la București, după cum își amintesc jurnaliștii. Alexandru Sipa a organizat o serată la Clubul de jazz din Brașov, in memoriam. La București, formația Phoenix era în studioul „Electrecordului”, înregistrând albumul „Cantafabule”. „Vestea asasinării lui Cornel Chiriac, bunul prieten comun, ne-a găsit în studioul Tomis; am plâns toți ca niște copii...” declara Octavian Ursulescu într-un interviu.

La 24 februarie 1995, la Ploiești, a fost inaugurat Clubul de Jazz "Cornel Chiriac".

Mai multe informatii puteti gasi si asculta si pe siteurile de mai jos, chiar si un documentar realizat si difuzat de TVR Cultural.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Cornel_Chiriac
http://www.youtube.com/watch?v=kYzJR_9JpQ4
http://www.youtube.com/watch?v=IWU7EDjt6Qs&feature=related
http://progressiveforum.discutfree.com/t305-metronom
http://cornelchiriac.ro/articole/
http://www.europalibera.org/author/21228.html
http://www.cornel-chiriac.org/audio_video.html
http://www.qsl.ro/yo3ccc/Simpatizantii%20lui%20Cornel%20Chiriac/index.html
http://www.5carti.ro/carte/metronom---o-emisiune-de-cornel-chiriac--i24892
http://progressiveforum.discutfree.com/t305p30-metronom
http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t571834.html


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1946 - Petula Clark a debutat la televiziunea britanică la vârsta de 13 ani, apărând la seria de emisiuni Cabaret TV. Clark și-a început cariera ca invitată la emisiuni radio când avea doar 9 ani, jucând în primul ei film în anul următor. “Put Your Shoes On Lucy” a fost lansarea ei de debut în 1949, iar “The Little Shoemaker” a devenit primul ei hit în topurile britanice în 1954. 

1959 - Moare la vârsta de 43 de ani Billie Holiday într-un spital din New York ca urmare a unei ciroze hepatică cauzată de o perioadă lungă de abuz de alcool. (În timp ce se afla sub arest pentru posesie de heroină, cu polițiștii aflați la ușa camerei sale). În ultimii ani de viață, a fost treptat înșelată cu privire la veniturile sale, la moartea ei având în cont doar 0,70 $.

1965 - În timpul turneului în Marea Britanie, The Rolling Stones au concertat la The Guildhall din Portsmouth, având suportul formațiilor The Walker Brothers și Steam Packet.

1967 - Saxofonistul și compozitorul american de jazz John Coltrane moare de cancer la ficat în spitalul Huntington Hospital din Long Island, New York, la doar 40 de ani. A colaborat cu Miles Davis, Dizzy Gillespie. În 1964, a lansat albumul “A Love Supreme”.

1967 - S-a lansat în Stastele Unite single-ul “All You Need Is Love / Baby You"re A Rich Man” (având titlul original “One Of The Beautiful People”) al celor de la Beatles. Acesta a devenit cel de-al 14-lea no.1 al trupei în topurile americane.

1968 - Filmul de desene animate Yellow Submarine are premiera la The London Pavilion. Membrii Beatles au avut o scurtă apariție în film, dar nu au realizat dublajul propriilor voci în rolul jucat de ei.

1971 - John Lennon și Yoko Ono au apărut în talk show-ul nocturn de pe BBC, intitulat Parkinson, în care John a admonestat mass media britanică pentru că au făcut-o "urâtă" pe Yoko și că ea ar fi dus la destrămarea trupei Beatles.

1972 - O bombă a explodat sub dubița cu echipamente a formației The Rolling Stones în Montreal, lucru pus pe seama separatiștilor francezi. Fanii supărați au protestat aruncând cu sticle și pietre după ce s-a descoperit că 3.000 de bilete la spectacol erau false.

1975 - Bob Marley și The Wailers au cântat în prima din cele 2 seri de concerte de la The Lyceum din Londra, ambele spectacole fiind înregistrate pentru albumul live lansat în luna noiembrie, pe care se afla și single-ul ”No Woman No Cry”.

1976 - Demis Roussos ajunge pe locul 1 în topurile single din marea Britanie cu “The Roussos Phenomenon EP”. A fost singurul hit de top al cântărețului grec în clasamentele britanice și singurul său EP din vârful topurilor anilor ‘70.

1978 - Simple Minds debutează live la The Satellite Club din Glasgow.

1979 - Gary Moore părăsește trupa Thin Lizzy în timpul turneului prin Statele Unite, fiind înlocuit de fostul chitarist al trupei Slick & Rich Kids, Midge Ure.

1982 - Irene Cara urcă în fruntea topurilor single britanice cu “Fame”, inspirat din serialul TV despre drama dintr-o școală din New York. Cara (care a interpretat rolul Coco Hernandez în variant originală a filmului) a obținut premiul Oscar și un Glob de Aur pentru Cea mai Bună Melodie Originală.

1987 - The Ozzy Osbourne Band demarează turneul de 16 săptămâni prin închisorile din Statele Unite.

1992 - Metallica și Faith No More cântă pe stadionul RFK din Washington DC în deschiderea turneului American al celor de la Guns N" Roses.

1993 - Barbra Streisand ocupă prima poziție a clasamentelor albumelor amerticane cu “Back To Broadway”.

1993 - Formația Take That înregistrează primul succes când single-ul “Pray” ajunge liderul clasamentelor. A fost primul din seria de 8 single-uri de top no.1, devenind cea mai de success trupă de băieți britanică din anii ‘90.

1993 - U2 ajung pe locul 1 pentru a 5-a oară în topurile britanice cu albumul “Zooropa”, de aemenea un no.1 în clasamentele americane.

1993 - Guns N’ Roses concertează pe stadionul River Plata din Buenos Aires, Argentina, în fața a 80.000 de oameni, în ultimul show din cadrul turneului Use Your Illusion. Un punct de atracție al serii a fost bateristul britanic Cozy Powell care a cântat la tobe cu Matt Sorum, costumat într-un băiat care livrează pizza Domino.

1995 - Robbie Williams părăsește trupa Take That. Grupul avusese 6 single-uri și 2 albume ajunse în fruntea topurilor britanice când Robbie a părăsit grupul.

1996 - Chas Chandler moare la vârsta de 57 de ani la spitalul Newcastle General din Anglia, unde era internat pentru efectuarea de analize pentru un presupus anevrism aortic.El a fost basistul trupei The Animals și managerul lui Slade, Nick Drake și Jimi Hendrix.

1997 - Aflat în turneul său European, Michael Jackson concertează pe stadionul Wembley din Londra. Costul unui bilet era de 26.75 lire.

1999 - Kevin Wilkinson, bateristul lui Howard Jones, s-a spânzurat la vârsta de 41 de ani. A mai lucrat de asemenea cu China Crisis, Holly and the Italians, Squeeze și The Waterboys.

2003 - Câteva din marile personalități din industria muzicală și staruri ale muzicii din Hong Kong au fost arestate ca urmare a unei anchete legate de acte de corupție din industria muzicală după ce au existat acuzații de falsificare a unor poziții în clasamentele și ale unor premii muzicale. 

2004 - Jumătate din cei 4.500 de oameni din publicul prezent la concertul Lindei Ronstadt de la the Aladdin Resort and Casino din Las Vegas, au părăsit show-ul după ce solista a mai dedicat un bis regizorului și producătorului filmului “Desperado”,Michael Moore, și a încercat să convingă mulțimea prezentă să vizioneze filmul său Fahrenheit 9/11.

2005 - Moare muzicianul jamaican Laurel Aitken. Supranumit “Nașul stilului Ska”, piesa sa din 1958 intitulată “Boogie In My Bones”, a devenit prima lansare sub patronajul casei de discuri Island Record și primul no.1 în topurile jamaicane timp de 11 săptămâni.

2005 - R. Kelly staționează timp de 4 săptămâni în fruntea clasamentelor albumelor americane cu “TP.3 Reloaded”.

2008 - Un plan al Uniunii Europene prevedea ca starurile rock și muzicienii de studio în vârstă vor continua să primească contravaloarea drepturilor de autor după înregistrările vechi pentru tot restul vieții. Interpreții și-au pierdut efectiv acest drept după vârsta de 50 de ani. Artiști veterani precum Sir Cliff Richard și Roger Daltrey s-au numărat printre cei care au militat pentru prelungirea termenului limită. UE a anunțat o schemă pentru drepturile de copyright care să dureze pe o perioadă de 95 de ani.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact