Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA KARAOKE

ISTORIA KARAOKE:

Cum și unde a fost inventat acest divertisment



Istoria Karaoke

Pentru cei in cautare de divertisment, karaoke se incadreaza exact in categoria respectiva alaturi de alte activitati precum biliardul, bowlingul si dansul. Cu toate acestea, conceptul a inceput sa capete popularitate in America de abia la inceputul acestui secol.

Situatia a fost oarecum similara in Japonia, unde primul aparat de karaoke a fost introdus in 1974. Daca japonezii au agreat prin traditie ideea de a intretine oaspetii prin interpretarea unor melodii, notiunea de a folosi pentru asta un tonomat, care reda doar fondul instrumental si nu o trupa care canta live era putin ciudata. Fara a mai mentiona ca pretul pentru un singur cantec era echivalentul a doua mese, putin cam scump pentru marea majoritate.

  Inventarea karaoke


Insasi ideea in sine s-a nascut in circumstante neobisnuite. Inventatorul japonez Daisuke Inoue, lucra ca si muzician de acompaniament cand un client i-a cerut sa il insoteasca intr-o vizita pe care acesta urma sa o faca unor parteneri de afaceri. "Daisuke, interpretarea ta este singura care mi se potriveste! Tu imi cunosti vocea si stii sa o pui in valoare." i-a spus clientul.

Daisuke Inoue - Juke 8 karaoke machine

Din pacate Daisuke nu l-a putut insoti pe acesta in calatoria cu pricina, asa ca a gasit o alternativa si i-a furnizat clientului o inregistrare facuta la comanda cu acompaniamentul sau peste care acesta sa poata canta. In mod evident, solutia lui Daisuke a avut succes intrucat la intoarcere clientul i-a mai cerut casete. Acesta a fost momentul sau de inspiratie. La scurt timp dupa, a decis sa construiasca un echipament dotat cu microfon, difuzor si amplificator care sa redea un fond muzical pe care oamenii sa il poata folosi ca acompaniament atunci cand canta.

  Aparatul de karaoke


Inoue, impreuna cu prietenii lui experimentati in ale tehnologiei, au asamblat initial 11 dispozitive "8 Juke", asa cum fusesera initial denumite, inchiriindu-le mai apoi unor localuri mici din proximitatea orasului Kobe pentru a vedea cum sunt primite de clientela cluburilor. Dupa cum a fost precizat anterior, sistemele erau privite in general ca alternativa noua la o trupa live si suscitau interesul oamenilor de afaceri prosperi si cu dare de mana.

Juke 8 karaoke machine

Toate astea s-au schimbat in momentul in care doi patroni de cluburi din zona au cumparat aparatele pentru locatii care se deschideau in proximitate/vecinatate. Cererea a crescut vazand cu ochii, inventatorii primind comenzi chiar si din Tokyo. Unele localuri au dedicat suprafete considerabile din incinta unitatii pentru ca clientii/utilizatorii sa poata inchiria cabine/separeuri pentru cantat. Numite "loje de karaoke", aceste localuri puneau la dispozitie clientilor mai multe incaperi precum si pe cea principala - barul de karaoke.

  Moda se extinde in intreaga Asie


In anii "90 karaoke, termen care in japoneza inseamna orchestra fara voce, avea sa devina o moda in plina dezvoltare care strabatea toata Asia. La aceasta ora existau deja o serie de inovatii precum tehnologie sonora imbunatatia si playere video care permiteau utilizatorilor o experienta mai deplina cu elemente vizuale/ilustrative si versuri afisate pe ecran - toate astea in confortul propriei locuinte.

Cat despre Inoue, acesta nu a scos un profit atat de frumos precum s-ar fi asteptat unii datorita "pacatului" savarsit de a nu se deranja sa isi patenteze inventia. In mod evident asta l-a facut vulnerabil in fata rivalilor care aveau sa ii copieze ideea ceea ce a scazut potentialul profit al companiei. In consecinta de cauza productia "8 Juke" a fost sistata complet la ora la care CD-Playerele debutau. Asta in pofida faptului ca firma produsese deja 25 000 de unitati.

Cu toate acestea cei care presupun ca acesta are remuscari in privinta deciziei se inseala amarnic. Intr-un interviu publicat in "Topic Magazine" si republicat in "The Appendix", un jurnal online de  "istorie narata a inventicii", Inoue a argumentat ca protectia pe care patentarea ar fi oferit-o ar fi constituit o piedica in evolutia tehnologiei.

Iara extrasul: "Cand am realizat primele dispozitive Juke 8, un cumnat mi-a sugerat sa patentez inventia. Insa la ora respectiva nu m-am gandit ca o sa iasa ceva din chestia asta. Speram ca localurile din proximitatea orasului Kobe o sa foloseasca inventia mea astfel incat sa duc o viata confortabila si sa am totodata tangenta cu muzica. Majoritatea nu ma cred cand spun asta insa nu cred ca acest concept de karaoke s-ar fi dezvoltat asa daca primul dispozitiv ar fi fost patentat. Si in afara de asta nu l-am construit de la."

Cu toate acestea Inoue a inceput sa fie recunoscut in mod just drept "parintele" karaoke/tonomatului dupa ce povestea a fost difuzata la televiziunea din Singapore. In 1999 editia asiatica a Time Magazine i-a publicat schita biografica incluzandu-l in lista "celor mai influenti asiatici ai secolului".

A continuat cu inventarea unui dispozitiv de anihilat gandacii de bucatarie. Acesta locuieste in momentul de fata pe un munte din Kobe, Japonia cu sotia, fiica sa, cei 3 nepoti si 8 caini.  

Editor: Bercea Razvan


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1956 - Elvis Presley (împreună cu  Scotty Moore și Bill Black), au cântat în prima seară din seria de două săptămâni de spectacole (câte 2 zilnic) contractate cu Hotelul New Frontier din Las Vegas. La acea vreme,  Presley nu era genul de entertainer ușuratic creat pe tiparul Las Vegasului, fapt care a  făcut ca spectacolele lui să fie recepționate cu răceală.

1960 - The Nerk Twins au concertat la The Fox And Hounds din Caversham, Berkshire, The Nerk Twins fiind de fapt John Lennon și Paul McCartney  care erau găzduiți de pub-ul mătușii lui Paul.

1963 - Cei de la Rolling Stones apar într-un spectacol la hotelul The Station din  Richmond, Surrey, Amglia.

1964 - Peter and Gordon ajung pe locul 1 în topurile single britanice cu melodia lui Lennon și  McCartney intitulată “A World Without Love”. Aceasta a fost de altfel, singurul hit no.1 al duetului.

1965 - Trupa The Rolling Stones debutează în cel de-al 3-lea turneu nord american pe Arena  Maurice Richard in Montreal, Canada.

1969 - Beatleșii urcă în fruntea topului single din Marea Britanie cu “Get Back”, a 16-a piesă no. 1 a grupului intrată în clasamentele britanice.

1970 - Fairport Convention, Fotheringay și Matthews Southern Comfort au concertat împreună la  The Roundhouse din  London, biletul costând  25 șilingi bucata.

1971 - Cei de la Rolling Stones lansează pe piața din Marea Britanie albumul lor clasic  Sticky Fingers, care va deverni un hit no.1 aici, cât și în Statele Unite. A fost primul album lansat de propria casă de producție Atlantic Records, iar coperta acestuia a fost creată de Andy Warhol, contra sumei de 15.000 $. Coperta LP-ului înfățișa un cadru mărit a unei  perechi de blugi prevăzute cu un fermoar funcțional. Considerată de multă lume a fi  a lui Mick Jagger, partea superioară a blugilor fotografiată pentru copertă aparținea de fapt actorului Joe Dallesandro.

1975 - În timpul unui turneu nord american, trupa Pink Floyd a concertat în prima seară din cele 5 de spectacole, cu casa închisă, pe Los Angeles Memorial Sports Arena din Los Angeles, California.

1976 - The Ramones și-au lansat albumul de debut cu același nume. În aceeași zi, The Sex Pistols  au concertat la The Nashville Rooms din Londra, sprijinindu-I pe cei de la The 101"ers, cu participarea vocalistului  Joe Strummer de la Clash.

1976 - Bob Marley and The Wailers au demarat turneul nord American și European de 42 de concerte intitulat  Rastaman Vibration la  Tower Theater din Upper Darby, statul Pennsylvania.

1977 - Adam And The Ants și-au făcut debutul la Clubul Roxy din Londra.

1977 - Thelma Houston intră pe locul 1 în topurile single americane cu  “Don"t Leave Me This Way”, clasat pe poziția  a 13-a în Marea Britanie.

1977 - Joan Jett, acompaniată de trupa Blondie, concertează la the Whisky A Go-Go din Los Angeles.

1978 - Steel Pulse, Wreckless Eric, The Police și John Cooper Clarke au cântat împreună la The Roundhouse din  London, prețul unui bilet fiind 2 lire.

1978 - Sid Vicious, basistul trupei Sex Pistols, filmează versiunea proprie a piesei “My Way”, ca parte a filmului “The Great Rock n Roll Swindle” a cărui protagoniști erau cei de la  Sex Pistols.

1979 - David Bowie a lansat în premieră noul său single “Boy"s Keep Swinging” în emisiunea  “Kenny Everett Video Show” de pe postul de televiziune  BBC.

1983 - David Bowie începe șirul de 3 săptămâni în fruntea topurilor albumelor din Marea Britanie  cu melodia “Let"s Dance” produsă de Nile Rodgers, prezentând piesa de titlu care a devenit no. 1 în clasamentele  single britanice și americane și “China Girl”.

1983 - Dexy"s Midnight Runners urcă pe locul 1 în topurile single americane cu “Come On Eileen”, de altfel  singurul hit no.1 al grupului în clasamentele americane.

1983 - U2 dau startul  turneului nord american de 48 de concerte intitulat  “War” în cadrul spectacolului Carolina în ajutorul copiilor care a avut loc la Chapel Hill, statul Carolina.

1987 - Carole King a dat în judecată compania de discuri deținută de Lou Adler  pentru încălcarea termenilor contractuali. King pretindea că aceștia îi datorau peste 400.000 $ în câștiguri din drepturi muzicale. De asemenea, a mai cerut acordarea tuturor drepturilor bănești din înregistrările mai vechi.

1988 - Iron Maiden s-au clasat pe locul în topurile albumelor din Marea Britanie cu “Seventh Son Of A Seventh Son”, al 2-lea lor LP ajuns no.1.

1988 - Roy Orbison își sărbătorește cea de-a 52-a aniversare la un concert al lui Bruce Springsteen, la care publicul i-a cântat  La Mulți Ani.

1988 - Whitney Houston a detronat recordul topurilor deținut de către Beatles și The Bee Gees când piesa when “Where Do Broken Hearts Go” a devenit al 7-lea ei hit no.1 consecutiv în topurile din SUA, clasat pe locul 14 în cele din Marea Britanie.

1989 - Kylie Minogue a apărut pentru prima dată pe micile ecrane din Marea Britanie în serialul de televiziune australian  “The Henderson Kids”.

1991 - Moare Johnny Thunders (alias John Anthony Genzale, Jr), membrul fondator al The New York Dolls, din cauza unei supradoze de droguri. El și-a spus Johnny Thunders după o revistă de benzi desenate cu același nume. Influenta trupă  New York Dolls s-a format în 1972 și a scos doar 2 albume. Pe atunci adolescentul Morrissey era președinte al fan clubului New York Dolls din Marea Britanie. A fondat trupa The Heartbreakers împreună cu Jerry Nolan, bateristul de la Dolls, și basistul Richard Hell de la Television.

1992 - George Michael a anunțat că donează suma de  500.000 $ din încasări după drepturile  muzicale obținute din vânzarea “Don"t Let The Sun Go Down On Me”, diverselor organizații caritabile din Marea Britanie și Statele Unite.

1993 - În timpul turneului Use Your Illusion, cei de la Guns n" Roses au concertat în prima din cele 2 seri de spectacole la Palacio de Los Deportes din Mexico City, Mexic.

1995 - Peter Hodgson din Liverpool a găsit în podul casei sale o bandă care cuprindea 16 piese realizate în 1959, în  perioada de început a trupei Beatles. Banda conținea melodiile “Hello Little Girl”, o compoziție semnată de Lennon-McCartney pe care trupa Beatles n-a înregistrat-o niciodată oficial și   “Hallelujah, I Love Her So” a lui Ray Charles. Ele au fost imprimate cu un magnetofon cu benzi pe care tatăl lui  Hodgson îl împrumutase lui Paul McCartney.

1997 - Patronul de club Paul Donavan a fost amendat cu  peste 2.000  de lire pentru că a înșelat fanii lui  Peter Andre că acesta urma să cânte în clubul său din West Midlands. De fapt, a prezentat un  artist denumit Peter Andrex, o păpușă care arunca role de hârtie igienică.
2001 - În timpul unui turneu britanic, Coldplay concertează la The Music Hall, din Aberdeen ,Scoția.

2006 - Grupul reunit Take That dă startul turneului  britanic de concerte cu casa închisă în Newcastle. Gary Barlow, Mark Owen, Howard Donald și Jason Orange s-au întâlnit pe scenă cu Robbie Williams întruchipat ca o hologramă a unei stafii.

2006 - Shayne Ward, câștigătorul showului  de televiziune X Factor  UK din 2005 a urcat pe poziția de lider al topurilor albumelor britanice cu albumul cu același nume.

2008 - Chitaristul trupei Bon Jovi, Richie Sambora, este condamnat la 3 ani de închisoare cu eliberare condiționată după ce a recunoscut că a condus sub influența alcoolului. Sambora în vârstă  de 48 de ani, care nu s-a prezentat la audieri, a trebuit să participe și la cursuri de reabilitare. El a fost arestat în Laguna Beach după ce mașina sa a fost văzută circulând în zig—zag pe ambele benzi de circulație.

2008 - Amy Winehouse a ieșit la un raid prin localuri unde a consumat alcool și droguri și a lovit doi bărbați cu pumnul și cu capul în figură. După ce a băut toată ziua, Amy a făcut o vizită în  pub-ul Good Mixer din Camden, Londra împreună cu Mik Whitnall , chitaristul trupei Babyshambles. Înăuntru, i-a dat un pumn în față lui Mustapha el Mounmi după ce acesta refuzase să-i facă loc la masa de biliard.  Cântăreața a plecat apoi la barul Tok la primele ore ale dimineții și de îndată ce a ajuns la masa de bar a început să strige: "Sunt o legendă, așa că scoate  pe toată lumea afară.Vreau să mă droghez." După ce a părăsit barul, un bun samaritean  a încercat să-I facă rost de un taxi, dar din cauză că a crezut că acesta vroia s-o molesteze, i-a tras un cap în figură.




Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact