Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » Legende Rock » » Kumm
Facebook   Twitter   email

Kumm este o trupa de rock alternativ din Cluj-Napoca, infiintata in anul 1997.

Pana in prezent, Kumm au lansat cinci albume de studio. Concertele lor din afara tarii au inclus orase precum Berlin, Stuttgart si Freiburg, unde au cantat alaturi de trupe precum Kasabian sau Asian Dub Foundation.
Istorie

Primii ani
Bazele trupei Kumm au fost puse in anul 1997 de catre Kovacs Andras si Eugen Nutescu (Oigan), ambii fiind componenti ale unor proiecte muzicale care intre timp se desfiintasera (Short Cuts, respectiv Talitha Qumi). Andras dorea sa infiinteze o trupa noua, care sa reprezinte o fuziune intre jazz, rock si etno, si il invita si pe Oigan sa participe la proiect. Din proiect mai faceau parte la acea vreme saxofonistul Meier Zsolt (care fusese de asemenea component Short Cuts), bateristul Pap Joco si o studenta la fotografie, Cilu, pe post de solista. Primul demo al trupei proaspat infiintate este finalizat in luna decembrie a anului 1997. Multe dintre aceste piese („Listen to My Songs/Dancing on the Wires”) vor aparea pe albumul de debut al trupei (Moonsweat March), iar altele, cu forma schimbata aproape integral vor ajunge pana pe cel de-al treilea album, Angels & Clowns (cum a fost cazul cu „Red Coffee”). Dupa inregistrarea demo-ului, Cilu se retrage din formatie.

in ianuarie 1998, formatia reincepe repetitiile, iar in februarie este invitata sa cante la sarbatorirea clubului Music Pub din Cluj. in perioada aceea a fost ales si numele trupei, nume bazat pe un joc de cuvinte tatara-romana („kumm” inseamna „nisip” in tatara). Primele concerte importante sunt sustinute in Cluj si Timisoara (StudentFest). in septembrie apare o caseta demo, continand sapte piese Kumm, intitulata Listen to My Songs (Don"t Listen to My Words). Ca urmare a acestui fapt, popularitatea trupei creste, si, pe 4 ianuarie 1999, Kumm sunt invitati sa cante pentru prima data la Bucuresti in Laptaria lui Enache. La acest concert, invitat special la voce pe un cover dupa Led Zeppelin a fost Dan Byron, care avea sa devina doi ani mai tarziu membru oficial Kumm.

In luna martie, dupa cel de-al doilea concert in Laptarie, formatia face cunostinta cu Ernesto (Mr. Scarecrow) Bianchi care, dupa cateva intalniri, devine impresarul trupei. Ulterior, Kumm sunt invitati sa cante in Ungaria la un festival de muzica alternativa la Sarvar. in acea perioada, formatia intampina primele schimbari de componenta: in aprilie, Pap Joco se intoarce in orasul sau natal, Sfantu Gheorghe, iar Meier Zsolt este cooptat de Harry Tavitian pentru proiectul Orient Express, astfel incat Kumm canta la StudentFest in Timisoara numai cu Oigan si Kovacs pe scena.

Joco si Meier sunt inlocuiti temporar de Csergo Dominic (Domi), respectiv de Peto Zoltan (Zoli). Domi ii cunostea pe Oigan si pe Kovacs de la cursurile de jazz pe care le urmasera impreuna, iar Zoli era component al ansamblului Gaio din Cluj, a caror sala de repetitii fusese folosita de Kumm in unele randuri. Concertul in Ungaria avea sa fie sustinut in aceasta formula, Domi urmand sa fie apoi desemnat bateristul oficial al formatiei, inlocuindu-l definitiv pe Joco.

in luna noiembrie, trupa incepe discutiile cu casa de discuri Soft Records, care este interesata de productia albumului de debut.

 
Kumm
KUMM
Moonsweat March
Coperta compilatiei „sapte seri”, lansata in 2001, ce include piesa cu acelasi nume a formatiei Kumm

in februarie 2000, Kumm intra in studioul Glas Transilvan din Cluj pentru inregistrarea albumului de debut, inregistrare care va dura trei saptamani. Pe album vor aparea ca invitati Janitsek Bori la violoncel si Makkai David la contrabas. Dupa inregistrari, Meier Zsolt paraseste trupa, fiind inlocuit de Peto Zoltan, care devine astfel membru permanent al formatiei. Datorita dezavantajului pe care il reprezenta faptul ca Oigan canta si la chitara si la bas, Kumm vor mai coopta un component inainte de lansarea albumului, pe basistul Keresztes Levente.

Albumul, care contine zece piese si o melodie bonus („Ce si cum”), este lansat oficial in aprilie. Avea sa primeasca premiul pentru cel mai bun debut al anului 2000 din partea revistei Musical Report si sa fie nominalizat la sectia „Cel mai bun album alternativ” la Premiile industriei muzicale romanesti.

in vara, trupa este invitata la mai multe festivaluri (printre care Sarvar, in Ungaria) iar in toamna, participa la festivalul Posada Rock. Aici avea sa se filmeze de catre postul TVR 2 si videoclipul singurei piese in limba romana de pe album, „Ce si cum”. Tot in toamna, formatia primeste o invitatie neasteptata la un festival din Praga.

in martie 2001, Kumm compun o piesa noua in limba romana, care avea sa fie inclusa pe o compilatie (lansata ulterior in iunie), impreuna cu alte piese ale mai multor formatii romanesti de rock alternativ, precum Nightlosers, Luna Amara sau Implant Pentru Refuz. Piesa se numea „sapte seri” si a fost inregistrata impreuna cu o varianta noua la „Marty”, a patra piesa de pe albumul de debut. Aceeasi piesa va fi si subiectul celui de-al doilea clip al trupei, care va ajunge in top zece la MCM Romania.

Kovacs si Oigan formeaza intre timp, impreuna cu Dan Byron (voce si flaut) proiectul Naked Lunch, proiect care avea sa reinvie periodic pentru cateva concerte in diverse cluburi. Erau interpretate mai ales cover-uri (de la Led Zeppelin pana la Björk), dar si piese ale „trupei mama”, Kumm.

Tot acum incep primele colaborari cu teatrul. Kovacs compune si canta live muzica pentru spectacolul „Ithaca Dream”, iar in septembrie toata trupa apare alaturi de actrita Ramona Dumitrean in spectacolul-concert „Apocalipsa dupa Martha”, produs de Centrul Cultural Francez Cluj.

In noiembrie, Dan Byron este cooptat solist vocal. Prima sa aparitie pe scena alaturi de Kumm avea sa se produca in decembrie.

Dupa ce Byron si Oigan compun muzica pentru scurt-metrajul „After leaving” in regia lui C. Carcu, formatia intra in studio in februarie 2002, pentru a inregistra al doilea album.

Confuzz
Cel de-al doilea album al formatiei, Confuzz, este lansat in iunie 2002, fiind promovat mai intai prin concerte in cluburi iar apoi la mai multe festivaluri: la Cluj (Zilele Clujului), Bucuresti (Fête de la Musique) si Budapesta (Pepsi Sziget).

Spre deosebire de primul album, cele mai multe piese de pe Confuzz sunt in limba romana. Stilul muzical al formatiei se indreapta spre rock alternativ, combinat cu etno si momente psihedelice de improvizatie. Pe album apar ca invitati Andrei Oloieri (acordeon) si Florin Romascu (percutie). in acelasi timp, patru membri ai trupei (Csergo Dominic, Peto Zoltan, Oigan si Byron) compun muzica si joaca in spectacolul „Paine, orbi si saxofoane”.

in toamna anului 2002 se filmeaza al treilea videoclip, la piesa „1000 de chipuri”, in regia lui Szakats Istvan si avandu-l ca invitat pe actorul Sebastian Marina..

Primele luni are anului 2003 aveau sa ii gaseasca pe unii din membrii trupei implicati in alte proiecte. Kovacs scrie din nou muzica de teatru si este invitat sa cante pe primul album al trupei Luna Amara , Asfalt ( pe piesa „Rosu aprins”), in timp ce Byron si Domi incep proiectul Urma, inregistrand si un album numit Nomad Rhymes. Din primavara, casa de discuri franceza Musea Records preia pentru distributie internationala cele doua albume de studio ale formatiei.

in aprilie, Kumm participa la Festivalul Iuliu Merca, ocazie cu care face primul cover dupa o piesa romaneasca („Raul” a celor de la Semnal M). Ulterior vor urma mai multe concerte la diverse festivaluri din Pitesti, Cluj si Targu Mures.

in toamna, trupa este preluata de casa de discuri italiana Cramps Records, care le asigura promovare si distributie la nivel mondial. Tot in aceeasi perioada, saxofonistul Peto Zoltan se retrage definitiv din formatie, si este inlocuit de Mihai Iordache (ex-Sarmalele Reci, ex-Timpuri Noi). Bateristul Csergo Dominic se retrage si el pentru o perioada, fiind inlocuit temporar de Lorant Antal. in aceasta formula, trupa intra in studio si inregistreaza cinci piese in limba engleza, dintre care patru vor fi incluse pe EP-ul Yellow Fever, care avea sa fie lansat pe 5 decembrie la Sala Palatului, in Bucuresti. in aceeasi perioada, se filmeaza cel de-al patrulea videoclip Kumm, la piesa „Butterflies”.

Angels & Clowns
in primele doua luni ale anului 2004, este finalizat materialul pentru cel de-al treilea album de studio. impreuna cu casa de discuri italiana se stabileste reinregistrarea a doua piese mai vechi pentru publicul international („1000 de chipuri”, care avea sa fie inregistrata in italiana si engleza, respectiv „Dictionary”). Componentii Kumm petrec luna martie in studio, inregistrand, pe langa piesele noi, si mult mai vechea „Red Coffee”, care aparuse pe primul demo inregistrat de catre formatie. „Angels & Clowns” este piesa care va da titlul albumului; ea va fi, de asemenea, prima piesa Kumm care va ocupa locul 1 intr-un top. Pe album mai sunt invitati Urszui Kalman la acordeon si vioara, Bondor Robert la tabla si, pentru prima oara, un cvartet de corzi.

in vara are loc primul turneu al formatiei in Italia. La festivalul Gondola d"Oro de la Venetia, piesa „Mille Facce” (varianta italiana a piesei „1000 de chipuri”) obtine premiul pentru cea mai buna piesa rock. La intoarcerea in tara, basistul trupei, Keresztes Levente, isi anunta retragerea din muzica in favoarea arhitecturii, astfel incat la cea de-a doua editie a festivalului Stufstock, trupa apare pentru prima oara pe scena cu noul basist, Utu Pascu (Blazzaj/BAU). in noua formula, trupa avea sa plece din nou in Italia, pentru trei saptamani.

in februarie 2005, cel de-al treilea album al trupei, Angels & Clowns, este lansat in mod oficial, mai intai in Bucuresti, apoi in mai multe orase din tara. Piesa titlu intra in topurile radio, contribuind astfel la cresterea numarului fanilor Kumm. Tot in primavara, membrii trupei sustin primul mini-turneu de patru concerte in Germania, ocazie cu care fac cunostinta cu Anja Strub, care avea sa le devina impresar in strainatate.

Dupa ce participa la mai multe festivaluri din tara (Peninsula, Stufstock), trupa sustine inca un concert in Germania, care va fi ultimul alaturi de solistul vocal Byron, acesta parasind formatia in luna septembrie. in timp ce incearca sa gaseasca un nou solist vocal, membrii formatiei se impart intre compunerea pieselor pentru viitorul album si propriile proiecte: Kovacs si Iordache canta alaturi de Luna Amara (ultimul chiar apare ca invitat pe albumul Loc lipsa, piesa „Din valuri ard”). Iordache sustine si concerte cu grupul sau de jazz din care fac parte acum si Oigan si Utu Pascu. Csergo Dominic lanseaza alaturi de Urma albumul Anger as a Gift, si apoi renunta la proiect.

in luna noiembrie incep repetitiile cu Catalin Mocan, actor si solist vocal al trupei Persona din Timisoara, care, dupa putina vreme, devine membru oficial al formatiei.

Different Parties
Kumm in 2006. De la stanga la dreapta: Kovacs Andras, Oigan, Catalin Mocan, Iordache, Utu Pascu, Csergo Dominic.

La sfarsitul lunii ianuarie 2006 au loc primele concerte Kumm in noua formula. Trupa va intra ulterior in studio si va inregistra in martie si aprilie cel de-al patrulea album de studio, Different Parties. Pe album apar ca invitati Meda ( voce pe „Evil Eye” si „Different Parties”) si chitaristul de jazz Sorin Romanescu („Blue Screens & X–Rays” si „One For Each Day”). Different Parties avea sa fie considerat drept cel mai indraznet album al trupei de pana atunci din punct de vedere instrumental.

Trupa pleaca in cel de-al doilea turneu in Germania, care dureaza trei saptamani si are zece concerte - ultimele trei fiind sustinute la Berlin. intorsi in tara, Kumm fac un miniturneu de vest (Timisoara, Arad, Oradea) si se pregatesc pentru lansarea oficiala a albumului, care are loc pe 2 iunie in Bucuresti

in luna martie 2007, dupa o serie de concerte sustinute in tara, membrii trupei incep cel de-al treilea turneu in Germania, care va dura trei saptamani si in cadrul caruia Kumm va canta in orase precum Berlin, Stuttgart, Ulm, Karlsruhe, Freiburg. intorsi in tara, Kumm continua concertele din cluburi si participa in vara anului 2007 la numeroase festivaluri (Fête de la Musique, Rock"n"Coke Festival, Festivalul scoala Ardeleana, Cramps Festival, Peninsula). in paralel, formatia incepe lucrul la cel de-al cincilea album de studio.

Pe 29 octombrie 2007, Kumm a sarbatorit implinirea a zece ani de la infiintare, in cadrul evenimentului KUMM - 10 ani si 1000 de Chipuri, printr-un concert sustinut la Opera Romana, avandu-i drept invitati pe Luna Amara, Timpuri Noi, ZOB, Travka, Ada Milea si The Moood. Fiecare trupa a interpretat cate o piesa din repertoriul propriu si o piesa Kumm. La eveniment au fost prezenti si fostii membri ai formatiei.

in decembrie 2007, basistul Utu Pascu paraseste formatia, fiind inlocuit in ianuarie 2008 de Sorin Erhan (Urma).

Pe 16 august 2008, Kumm a concertat in cadrul festivalului Sziget de la Budapesta, Ungaria, fiind singura trupa romaneasca invitata. A fost cea de-a doua participare la Sziget, dupa cea din 2002.

Pe 6 martie, Oigan a lansat primul sau album solo, intitulat Sex with Onions. Concertul a avut loc in Silver Church si i-a avut ca invitati pe colegii din Kumm, Mihai Iordache si Csergo Dominic, pe Alexei „Aliosa” turcan (ex-Travka), pe Andrei Filip (Timpuri Noi, L"Orchestre de Roche, The Mono Jacks, RedRum) si pe Forrest (ZOB).

Pe 12 martie 2009, Kumm au primit premiul revistei Actualitatea Muzicala a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, pentru sectiunea rock, pentru anul 2008.

Pe data de 30 mai 2009, s-a anuntat oficial plecarea bateristului Csergo Dominic si inlocuirea sa cu Paul Ballo (Go to Berlin, The Amsterdams).

Far From Telescopes
Pe 14 august 2009, Kumm au lansat videoclipul la piesa „Morsa” (varianta in limba romana a piesei „Man in a Can” de pe cel de-al cincilea album de studio). Videoclipul a fost proiectat in timpul concertului pe care trupa l-a sustinut in clubul El Grande Comandante din Bucuresti.

Lansarea oficiala a albumului Far From Telescopes a avut loc pe 30 octombrie 2009, in clubul Silver Church din Bucuresti, si a fost precedata de o conferinta de presa ce a avut loc pe 22 octombrie, la Clubul taranului Roman. Albumul a fost lansat si la Timisoara si Cluj, pe 5, respectiv 6 noiembrie 2009.

Pe album apare ca invitata Rozie, o buna prietena de-a trupei, pe piesa „Pink Baloon”. O alta colaborare este cea cu corul de copii Meloritm, la piesa „Fishing in the Swimming Pool”. Un fapt demn de mentionat este ca vocea lui Byron, fostul solist al trupei, apare pe „Mister Superman”.

Albumul Far From Telescopes este produs sub licenta proprie. inregistrarile au fost facute in studioul Vita de Vie, avandu-l ca inginer de sunet pe Gabi „Pipai” Andries si au fost masterizate in studioul Mastervargas, New York. Albumul a fost lansat si pe iTunes pe data de 11 ianuarie 2010.


Membri actuali
Catalin Mocan - voce (2005-prezent)
Eugen Nutescu (Oigan) - chitara, voce, muzicuta (1997-prezent)
Kovacs Andras - clape (1997-prezent)
Mihai Iordache - saxofon (2003-prezent)
Sorin Erhan - bass (2008-prezent)
Paul Ballo - tobe (2009-prezent)

Fosti membri
Meier Zsolt (1997–1999) - saxofon
Pap Joco (1997-2000) - tobe
Csergo Dominic (1999-2009) - tobe
Keresztes Levente (2000-2004) - bass
Dan Byron (2001-2005) - voce
Peto Zoltan (2000-2003) - saxofon
Utu Pascu (2004-2008) - bass


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1954 - Elvis Presley a lansat cel de-al doilea său single sub marca Sun Records, “Good Rockin Tonight”, un cântec făcut popular de către Wynonie Harris în 1948.

1964 - The Temptations au început înregistrarile la “My Girl”, care a devenit primul no.1 în topurile americane și primul din cele 15 intrate în Top Ten Hits din Statele Unite.

1965 - A avut premiera la ABC TV în Statele Unite seria de desene animate The Beatles. Primul episod a avut titlul “I Want To Hold Your Hand” și prezenta grupul care explora oceanul într-un clopot subacvatic, unde au întâlnit o caracatiță bolnavă de dragoste.

1967 - The Beatles au început înregistrările în studiourile Abbey Road din Londra la noua melodie a lui Paul McCartney, “The Fool On The Hill”. John și George au cântat la muzicuță, Paul la fluier și a înregistrat partitura vocală, iar Ringo la tobe. 

1968 - Cântăreața galeză Mary Hopkin a ajuns în prima poziție a topurilor single din Marea Britanie cu “Those Were The Days”. Hopkins a semnat cu compania de discuri The Beatles Apple după ce a apărut în show-ul britanic de talente, Opportunity Knocks. 

1969- John Lennon a înregistrat melodia “Cold Turkey”, împreună cu Eric Clapton, Ringo Starr, Klaus Voorman și Yoko.

1970 - A fost difuzat primul episod al serialului The Partridge Family la televiziunea americană, cu participarea lui Shirley Jones, David Cassidy, Susan Dey și Danny Bonaduce.

1971 - David Bowie și America au concertat împreună la Friars, în Aylesbury, Anglia, biletele costând 50 de pence.

1971 - Deep Purple au ajuns pe primul loc în topurile britanice cu cel de-al șaselea lor album, “Fireball”.

1972 - Black Sabbath au lansat cel de-al patrulea album de studio, “Black Sabbath Vol.IV”. Albumul, care prezenta pe copertă o poză monocrom a lui Ozzy Osbourne cu mâinile ridicate în aer făcută în timpul unui concert al trupei, a fost inițial numit “Snowblind”, după unul din cele câteva cântece care făceau referire la consumul de cocaină al trupei.

1975 - Jackie Wilson a avut un atac de cord în timp ce cânta pe scenă la Latin Casino din New Jersey. Wilson a intrat în comă, fiindu-i afectat puternic creierul. În mod ironic, el se afla în mijlocul cântecului care a devenit un mare hit, “Lonely Teardrops” și care cânta cele cuvintele " inima îmi plânge", când s-a prăbușit pe scenă, lovindu-se grav la cap. Wilson a murit la 21 ianuarie 1984. Van Morrison a scris cântecul “Jackie Wilson Said”, preluat și de Dexy"s Midnight Runners.

1976 - Wings a cântat în cadrul unui concert de caritate în Piața Sf. Marcu din Veneția, pentru a strânge fonduri necesare protejării orașului istoric. Seara a fost un succes, dar greutatea echipamentului folosit de către trupă a deteriorat pavajul din piață. 

1980 - John Bonham, bateristul trupei Led Zeppelin, a murit la vârsta de 32 de ani, după o lungă perioadă de alcoolism. “Bonzo” a fost găsit mort în casa chitaristului Jimmy Page, decesul fiind considerat asfixiere cu propria sa vomă, după consumul excesiv de vodcă (40 de pahare în 4 ore). În timpul concertelor live, partitura sa solo, “Moby Dick”, dura adesea 30 min. și era realizată cu mâinile goale. În 2007, Ludwig a scos o ediție limitată a unui set de tobe în memoria lui Bonham. 

1980 - The Grateful Dead au cântat în prima din cele 15 seri de spectacol la The Warfiled Theatre din San Fracisco, California.

1981 - The Rolling Stones au demarat turneul nord-american de 50 de concerte de pe The JFK Stadium din Philadelphia.

1982 - Queen și-au făcut apariția ca și invitați în show-ul TV american Saturday Night Live, unde au cântat “Crazy Little Thing Called Love” și “Under Pressure”.

1990 - Bateristul Dave Grohl a dat o probă pentru un post în Nirvana și a fost acceptat pe loc. Ultima trupă în care a activat Ghrol, Sceram, se destrămase de curând.

1992 - Doi fani au fost înjunghiați și s-au operat 20 de arestări după izbucnirea unui scandal la un spectacol al lui Ozzy Osbourne din Oklahoma City. Vânzarea de alcool la concert a fost pusă pe seama incidentului.

1993 - Jazzy Jeff și The Fresh Prince au început seria de 2 săptămâni ca lideri ai topurilor single din Marea Britanie cu “Boom! Shake The Room”. În el a mai apărut Will Smith, rapper și actorul din serialul TV din 1993, Prințul din Belle Air.

1993 - Nirvana a ajuns pe prima poziție în topurile albumelor din Marea Britanie cu “In Utero”, acesta fiind primul lor album ajuns no.1 în topurile britanice.

1993 - Madonna a cântat în prima din cele două seri de concerte cu casa închisă de pe Wembley Stadium din Londra, Anglia. A fost prima seară de spectacol din cadrul turneului de 39 de concerte intitulat “Girlie Show World Tour”.

1995 - Courtney Love a primit o condamnare de un an de închisoare, cu eliberare condiționată timp de 2 ani, o amendă de 1.000 de dolari și ordin de a urma un curs de control al furiei, după ce a fost găsită vinovată de atacarea cântăreței Kathleen Hanna din trupa Bikini Kill.

1999 - Cântărețul trupei Oasis, Liam Gallagher, a fost oprit de vameși pe aeroportul Heathrow și obligat să plătească 1.300 lire, pentru că nu a declarat o haină de blană pe care o cumpărase din America.

1999 - Stephen Canaday de la The Ozark Mountain Daredevils a murit în urma accidentului aviatic care a implicat avionul de epocă din timpul celui de-al II-lea Război Mondial cu care zbura. Acesta s-a dat peste cap și s-a izbit de un copac. Pilotul nu a reușit să mențină viteza de zbor, blocând și oprind motorul.

1999 - Bill Wyman, fostul membru al trupei Rolling Stone, a devenit primul artist care a lansat un album pe propriul MP3 player digital personalizat. Dispozitivul de mărimea unei cutii de chibrituri, fără piese mobile, a fost unul dintre cele mai mici de acest fel din lume, care avea inclus un soft de incriptare proiectat în Marea Britanie pentru a împiedica piratarea lui .

2000 - Ozzy Osbourne a cerut inițial ca cei de la Black Sabbath să nu fie incluși pe lista nominalizaților The Rock and Roll Hall of Fame. Afirmând despre includerea lor ca fiind "fără sens", Osbourne a continuat spunând : "Hai să fim serioși. Black Sabbath nu au fost niciodată pe placul mass mediei. Noi suntem o trupă pe placul publicului și asta ne convine de minune."

2006 - “I Don"t Feel Like Dancin” a celor de la Scissor Sisters a ajuns pe prima poziție în topurile single din Marea Britanie, “Sexyback” a lui Justin Timberlake a ajuns no.1 în topurile din Statele Unite și Sandi Thom a urcat pe locul 1 în topurile australiene cu “I Wish I Was a Punk Rocker (with Flowers in My Hair)”.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact