Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » History » Ce erau de fapt emisiunile Metronom?
Erau...o adevarata scoala de muzica pentru romani, au reprezentat vocea libertății pentru o generație întreagă  inainte de decembrie "89 pe unde scurte, emisiune transmisa de Europa Libera, post interzis la acea vreme de catre autoritatile comuniste.
In fiecare zi, Cornel Chiriac si mai tirziu Radu Theodor, prezentau un album complet, cu prezentarile pieselor, cu descrierea copertilor albumului si multe alte informatii pe care ascultatorii le sorbeau cu sentimentul libertatii furate.

Cornel Chiriac
Cornel Chiriac
Cornel Chiriac (Ionel Corneliu Chiriac; n. 8 mai 1941, Uspenca, Basarabia (azi Ucraina) — d. 4 martie 1975, München, Germania, a fost un jurnalist român, realizator de emisiuni radio, producător de formații muzicale, publicist și toboșar de jazz. A făcut liceul la Pitești și în 1966 a absolvit Institutul pedagogic, secția filologie din Pitești.
Încă din adolescență a dovedit o pasiune pentru jazz, strângând toate informațiile posibile despre reprezentanții acestui gen și ascultând melodii pe unde putea. Copia pe caietele sale cărți, cronici, interviuri și știri din reviste de specialitate, apoi le traducea, separat, în limba română. „În timpul liceului se ocupa numai de muzică. Își pierdea nopțile scriind. Dimineața se trezea foarte greu să meargă la școală” își amintește mătușa lui. Unele dintre caiete au ajuns în mâna unor mari muzicieni autohtoni precum Radu Maltopol, Cristian Colan sau Johnny Răducanu, fiind singura sursă posibilă de informare în domeniul jazzului la acea vreme.
Mare iubitor al jazzului, membru fondator al „Federației europene de jazz”, Chiriac va copia discuri întregi pe benzi și le va aranja în arhiva Radiodifuziunii. „Toată bandoteca radio este scrisă și pusă de mâna lui Cornel Chiriac”, avea să spună mai târziu Aurel Gherghel. A debutat la Radio în 1963, cu emisiunea „Jazz de ieri și de azi”, devenită ulterior „Jazz magazin”.

Muzica rock și „Metronom”

Într-o noapte din 1967 a reușit să asculte toată discografia Beatles apărută până atunci, adusă în țară de Camil Petrescu jr. Acesta din urmă își reamintește: „Am venit a doua zi dimineață și dormea pe mașina de scris [...]; a ridicat capul și a spus: «Domnule, sunt senzaționali!» și a adormit la loc”. 
Descoperind gustul pentru rock, începând din 10 iulie 1967 Cornel Chiriac a realizat la Radio România cea mai populară emisiune de muzică de atunci, intitulată „Metronom”. În colaborare cu Geo Limbășanu, prezenta ascultătorilor informații la zi din sfera genurilor pop, rock sau jazz. Au fost difuzate melodii ale unor formații ori interpreți precum Beatles, Cream, Jimi Hendrix, Bob Dylan sau Joan Baez. Uneori se întâmpla ca anumite albume să fie prezentate publicului la doar două-trei zile de la apariția lor în Statele Unite.

Cornel Chiriac
Cornel Chiriac
La scurtă vreme după invazia Cehoslovaciei (21 august 1968) a difuzat pe post o baladă a lui Mircea Florian (în care se povestea cum cinci lupi mici și unul mai mare au atacat o stână) iar mai târziu melodia „Back in the USSR” a formației Beatles. Ca urmare, emisiunea „Metronom” a fost desființată în 1969.

„Cerbul de Aur”

Ca producător, a sprijinit în special formațiile Phoenix (Timișoara) și Sideral (București). A realizat importante înregistrări cu primii în studioul Radio (1968-1969) și i-a promovat în diferite ocazii. În 1969 a întreprins demersuri pentru a-i aduce la Festivalul de la Brașov, reușind să îi includă în program. Ca o coincidență, Cliff Richard urma să susțină și el un concert, fiind cel care în urmă cu opt ani jucase în „Tinerii”, film care a stat la baza multor formații rock românești. Între timp, membrii Phoenix fuseseră cazați la Hotelul Nord din București pentru a fi vizionați de cenzură. În timpul desfășurării festivalului, Chiriac s-a întors de la Brașov cu vestea proastă a anulării concertului, dar s-a reîntors în speranța rezolvării problemei in extremis. Nereușind să convingă organizatorii, ca protest, s-a închis în camera sa de hotel și a dat foc la draperii. Personalul hotelului și pompierii au spart ușa pentru a stinge incendiul, iar Cornel Chiriac a dispărut în învălmășeală, având la el doar benzile cu melodiile Phoenix.

Cornel Chiriac în studioul REL

Peste câteva zile a reușit să treacă granița în Austria cu ajutorul unei invitații falsificate (primită în timpul festivalului brașovean și având drept destinație inițială Polonia). A fost cazat într-un lagăr de refugiați, unde a fost descoperit de Noël Bernard, director al departamentului românesc al postului Radio Europa Liberă. După ce a rezolvat problema actelor, Cornel Chiriac și-a continuat activitatea la München, secția în limba română a postului de radio amintit, începând cu data de 2 iunie 1969. A reluat „Metronom”-ul, „Jazz magazin” și a inaugurat o a treia emisiune, „Jazz a la quarte”. Mai târziu, avea să mai modereze încă patru emisiuni de rock, pe lângă programele amintite (325 de minute săptămânal). La început, Chiriac și-a vărsat la microfon năduful împotriva celor care în România nu-l lăsaseră să-și facă treaba în Radio. Ioana Măgură Bernard își amintește: „S-a întâmplat de multe ori ca, în urma unor acte necugetate, Cornel să aibă asemenea probleme cu autoritățile germane și cu conducerea americană a Europei Libere, încât să fie pe punctul de a fi dat afară din Germania și din radio”. În cele din urmă, potrivit lui Noel Bernard, „și-a dat seama că nu politica, ci muzica era menirea lui”. A avut, până la moartea sa, o activitate bogată în domeniul muzicii, realizând printre altele și o traducere în limba română a operei-rock „Jesus Christ Superstar” (Andrew Lloyd Webber/Tim Rice).

Cornel Chiriac
Cornel Chiriac
„O incredibilă putere de muncă, cultura muzicală, gustul infailibil, deschiderea spirituală spre orice experiment viabil, cunoașterea subtilităților limbii engleze literare din care traducea sute de texte ale pieselor de rock și rock progresiv, misiunea firesc asumată de a face cultură la radio, dar nu cu ifose, ci cu o naturalețe, cu o pasiune și o căldură a comunicativității ce au rămas de neuitat sunt calități ce i-au adus o imensă popularitate în România, în multe țări europene. Culmea - tineri italieni, olandezi, suedezi, ruși, bulgari îi ascultau emisiunile, deși nu întelegeau ce spune. Intonația, pronunția impecabilă a numelor, firescul vorbirii, îi cucereau pe toți. La Clubul „Prometeus” am aflat că „Metronomul” era ascultat până și la Irkuțk (Siberia).”

La 4 martie 1975, în apropierea miezului nopții, Cornel Chiriac este înjunghiat lângă mașina sa, într-o parcare din München. O oră mai târziu este găsit de o studentă care se întorcea acasă.
Cornel Chiriac
Mormantul lui Cornel Chiriac
Primul suspect arestat a fost Mario Gropp, un tânăr de 17 ani, ultima persoană văzută alături de Chiriac în acea seară. Pe măsură ce ancheta a avansat, Gropp a fost găsit vinovat și condamnat la 8 ani de închisoare. În țară s-a vorbit despre un asasinat politic, dus la îndeplinire de către Securitate. Chiar și după moartea lui aceasta a lansat diferite zvonuri: că ar fi fost antisemit ori homosexual, colaborator al Securității. Împrejurările morții sale nu au fost niciodată elucidate. Corpul lui Conel Chiriac a fost incinerat la München iar mama lui a adus cenușa în țară. Este îngropat în cimitirul Reînvierea din București.

Dispariția sa a fost primită cu amărăciune la București, după cum își amintesc jurnaliștii. Alexandru Sipa a organizat o serată la Clubul de jazz din Brașov, in memoriam. La București, formația Phoenix era în studioul „Electrecordului”, înregistrând albumul „Cantafabule”. „Vestea asasinării lui Cornel Chiriac, bunul prieten comun, ne-a găsit în studioul Tomis; am plâns toți ca niște copii...” declara Octavian Ursulescu într-un interviu.

La 24 februarie 1995, la Ploiești, a fost inaugurat Clubul de Jazz "Cornel Chiriac".

Mai multe informatii puteti gasi si asculta si pe siteurile de mai jos, chiar si un documentar realizat si difuzat de TVR Cultural.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Cornel_Chiriac
http://www.youtube.com/watch?v=kYzJR_9JpQ4
http://www.youtube.com/watch?v=IWU7EDjt6Qs&feature=related
http://progressiveforum.discutfree.com/t305-metronom
http://cornelchiriac.ro/articole/
http://www.europalibera.org/author/21228.html
http://www.cornel-chiriac.org/audio_video.html
http://www.qsl.ro/yo3ccc/Simpatizantii%20lui%20Cornel%20Chiriac/index.html
http://www.5carti.ro/carte/metronom---o-emisiune-de-cornel-chiriac--i24892
http://progressiveforum.discutfree.com/t305p30-metronom
http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t571834.html

 



Click inapoi
SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1960 - Cântărețul american de 21 de ani Eddie Cochran a fost ucis în timpul turneului prin Marea Britanie, când taxiul cu care călătorea s-a izbit într-un stâlp de iluminat pe Rowden Hill, Chippenham, Wiltshire (unde o placă comemorează acest eveniment).Compozitorul Sharon Sheeley și cântărețul Gebe Vincent au supraviețuit accidentului.Șoferul taxiului ,George Martin, a fost condamnat pentru conducere periculoasă , amendat cu 50 unități de penalizare ,i-a fost suspendat dreptul de a conduce timp de 15 ani și trimis pentru șase luni închisoare. La data respectivă, hitul lui Cochrane a fost “Three Steps to Heaven”.

1965 - Albumul de debut al lui Bob Dylan, “The Freewheelin”, ajunge no.1 în topurile britanice.

1965 - Paul McCartney a petrecut întreaga zi cumpărând mobilier în Portobello Road, Londra, deghizat cu ochelari, mustață, un trenci și glugă. 

1970 - Johnny Cash a cântat la Casa Albă pentru președintele Nixon, care i-a solicitat să-i cânte „A Boy Named Sue”.

1971 - Toți cei patru Beatles au avut single-uri solo intrate în topurile britanice : Paul McCartney cu “Another Day”, John Lennon cu ”Power To The People”, George Harrison cu “My Sweet Lord” și Ringo Starr cu “It Don"t Come Easy”.

1971 - “Motown Chartbusters Vol 5” a petrecut trei săptămâni ca no.1 în topurile britanice. 

1971 - Three Dog Night au început seria de șase săptămâni ca no.1 în topurile single din Statele Unite cu “Joy The World”. Acesta a fost cel de-al doilea no.1 al grupului în topurile americane. hitul fiind pe locul 24 în topurile britanice.

1972 - Anita Pallenberg, prietena lui Keith Richards, a dat naștere celui de-al doilea lor copil, o fetiță pe nume Dandelion.

1973 - Albumul “The Dark Side of The Moon”al trupei Pink Floyd a primit un disc de aur în Statele Unite. LP-ul a stat în topurile americane mai mult de 10 ani și a devenit cel mai longeviv album rock din topuri din toate timpurile.

1973 - Tito și John Jackson, de la the Jackson Five au fost arestați pentru că au cumpărat un TV și echipament stereo furate .

1974 - Vinnie Taylor, chitaristul trupei de rock "n roll Sha Na Na, a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Charlottesville, Virginia, în urma unei supradoze de droguri. Sha Na Na au cântat în cadrul Festivalului de la Woodstock, apariția lor de 90 de secunde în filmul despre festival atrăgând atenția întregii națiuni. Grupul a cântat în filmul Grease în rolul lui Johnny Casino &The Gamblers.

1975 - Elvis Presley a cumpărat un avion turbo Convair 880 aparținând Delta Airlines cu 250.000 de dolari, și a rebotezat nava Lisa Marie. El a mai cheltuit încă 600.000 $ cu dotări suplimentare, dintre care camere, un salon de întâlniri și o sală de dans.

1977 - The Stranglers, Cherry Vanilla, The Police și The Jam, au concertat la The Roundhouse din Londra, Anglia.

1980 - Gerry Raffert a concertat la Royal Albert Hall din Londra, biletel costând între 2 și 6 lire sterline. Bucks Fize a ajuns no.1 în topurile single britanice cu “My Camera Never Lies”, cel de-al treilea și ultimul no.1 al trupei.  

1982 - Vangelis a ocupat locul 1 în topurile albumelor americane cu “Chariots Of Fire”, care a primit și un Oscar pentru cea mai originală piesă.

1983 - Felix Pappalardi, producătorul și basistul trupei americane de rock Mountain, a fost împușcat mortal de către soția sa Gail Collins îm urma unei crize de gelozie.Collins a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru omor prin imprudență. Pappalardi, care avea 43 de ani în momentul tragediei, a produs albumele trupei Cream “Disraeli Gears” și “Wheels of Fire”. 

1987 - Bateristul și percuționistul de muzică reggae Carlton Barrett de la The Wailers afost ucis în fața casei sale din Kingston, Jamaica. Acesta s-a alăturat lui Bob Marley și trupei The Wailers în 1970, a compus cântecul “War” a lui Marley. Barrett a fost inițiatorul ritmului cu o bătaie, un stil de percuție caraceristic tobelor . 

1991 - Nirvana concertează la OK Hotel din Seattle, statul Washington, unde au interpretat în premieră live noua lor piesă, “Smell"s Like Teen Spirit”.

1993 - Susanna Hoffs, fosta lideră a grupului Bangles , se căsătorește cu scenaristul M. Jay Roach în Los Angeles.

1993 - David Bowie intră pe poziția de lider a topurilor albumelor britanice cu “Black Tie White Noise”, al 8-lea său LP ajuns no.1 în clasamentele din Marea Britanie.

1994 - Pink Floyd au petrecut 4 săptămâni în poziția 1 a topurilor albumelor britanice cu al 4-lea lor album devenit hit de top intitulat “The Division Bell”.

1998 – Moare Linda McCartney după o luptă îndelungată cu cancerul. S-a căsătorit cu Paul McCartney în 1969 pe când lucra ca și fotografă. Fostă membră a trupei Wings, ea a devenit militant pentru drepturile animalelor , lansând propriul brand de alimente vegetariene.

2002 - Săptămânalul de muzică NME a publicat o listă cu cele mai influente 50 de artiști și trupe de referință. Pe locul 10-Public Enemy, pe 9- trupa U2, The Jam pe 8, pe 7- Radiohead, Oasis pe 6, pe 5 -The Sex Pistols, David Bowie pe 4, The Stone Roses pe 3, pe 2 The Beatles și pe locul 1 The Smiths.

2003 - Earl King , chitaristul de blues din New Orleans moare la vârsta de 69 de ani. King a compus cântecut devenit clasic Come On, (Let The Good Times Roll), interpretat de Jimi Hendrix.

2004 - Chitara stil Mark IV- Mosrite Gospel a lui Kurt Cobain s-a vândut cu uma de 100.000 $ în cadrul licitației de obiecte muzicale din secolul 20 organizată în Dallas, statul Texas. Printr celelalte obiecte vândute s-au aflat pianul la care au compus cântece Elton John și Bernie Taupin adjudecat pentru 140.000 $ și o chitară din 1966 Rickenbackera lui Roger McGuinn de la The Byrds vândută pentru 99.000 $.

2007 - Bryan Ferry a fost forțat să se scuze după ce a laudat iconografia nazistă într-o revistă germană. Într-un interviu cu Welt am Sonntag, a afirmat că naziștii "au știut cum să se pună în evidență și să se facă cunoscuți ... Mă refer la filmele lui Leni Riefenstahl, la clădirile proiectate de Albert Speer și la marșurile de masă și steagurile lor. Pur și simplu uimitor, într-adevăr o frumusețe." Membrii parlamentului britanic au rugat cumpărătorii să se gândească de 2 ori înainte să cumpere din magazinele Marks and Spencer, cerând ca Ferry să nu mai reprezinte colecția de îmbrăcăminte M&S Autograph. Ferry a declarat că "a fost profund deranjat" de publicitatea negativă care a urmat acelui interviu.

2008 - Danny Federici, percuționistul de o viață a lui Bruce Springsteen și membru al trupei E Street, moare de cancer la vârsta de 58 de ani. Federici a lucrat cu Springsteen peste 40 de ani, începând cu formațiile din perioada de început ale lui Springsteen, Steel Mill și Child. 

2009 - Morrissey a ieșit de pe scenă în timpul numărului său din cadrul festivalului Coachella din California , după ce a afirmat că "simte miros de carne arsă ". Fiind un vegetarian convis, el s-a simțit deranjat de mirosul ce venea de la grătarele făcute în apropiere. La acest festival au mai participat Sir Paul McCartney, trupele The Killers și The Cure .



Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact