Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » Legende Rock » Octave
Facebook   Twitter   email

Octave pe numele său real Octavian Teodorescu (născut 29 Ianuarie, 1963) este un muzician, compozitor, orchestrator, cantautor, producător muzical, interpret, multi-instrumentist (chitări, clape, instrumente programabile) din București, România. Pionier al muzicii electronice și utilizării computerelor și sintetizatoarelor în muzică în România, susținător al Mișcării Rock Românești, promotor timpuriu al fenomenului Internet Multimedia și implicațiile acestora ca suport mediatic pentru muzică. Muzica lui poate fi identificată ca o sinteză complexă de Electronic Symphonic Rock cu accente Science Fiction.

Primul succes consacrat este albumul "Secretul Piramidelor" lansat în 1992 ce face parte dintr-o trilogie ce mai include "La Porțile Iubirii" publicat în 1993 și "Dulce Libertate" apărut în 1994. Întreaga lucrare (102 minute) apare integral pe un dublu CD (primul de acest gen din România) lansat în 1995. În 1996 urmează "I Se Spunea Visătorul", un album conceput (ca noutate la vremea respectivă) integral cu ajutorul computerelor și sintetizatoarelor. A fost primul artist român care a lansat un CD-ROM Multimedia parte a unui proiect internet numit Free Music Online în 1999.

Începuturi, Influențe, Primul contact cu Rock-ul
Este atras încă din copilărie de toate genurile de instrumente și muzică în general. Deși părinții lui observă asta nu îl orientează în acest sens. La vârsta de 16 ani vede primul concert rock din viața sa: Suzi Quatro 1979 Live în București. Impactul este foarte puternic iar genul acesta de manifestare artistică - Rock - îi va marca adolescentului de atunci devenirea artistică ulterioară.

Efectul este mult amplificat un an mai târziu când vizionează "Ultimul Vals", filmul lui Martin Scorsese. Filmul, prezentat ca un concert de adio al trupei "The Band" este perceput de el ca un omagiu adus unei întregi generații ce a dus cuvântul Rock la apogeu în anii "70. Atmosfera filmului și în special cuvintele chitaristului formației Robbie Robertson rezonează profund în conștiința viitorului Octave.
In multe dintre relatările sale biografice este punctat des acest moment în care înțelesese că Rock înseamnă mai mult decât muzică. Începe să îl perceapă „ca pe un mod de a fi, de a gândi, de a te prezenta în societate, ca pe o optică existențială, o filozofie" care nu corespundea nici pe departe cu ceea ce învața el la școală pe atunci în anii izolării culturale comuniste. Din acel moment, toate energiile încep să se canalizeze într-un singur țel: ROCK!

1980
În 1982 este luat în armată unde își ia cu el chitara. Șabloanele impuse de regimul militar și lipsa de libertate l-au întărâtat și mai mult visând la ziua când se va întoarce acasă și își va intemeia o formație. Această zi a venit în Iunie "83. După aceasta a fost student la Facultatea de Instalații pentru Construcții pe care o abandonează după doi ani luând decizia de a deveni muzician profesionist.
În Noiembrie 1985 își întemeiază primul grup și cântă doar în cluburi mici Soft Rock cu influențe ale unor formații precum Eagles și Dire Straits. După o scurtă perioadă grupul se destramă și de acum încolo artistul activează sub numele de Octave.

1990
După revoluția din Decembrie 1989 se dedică în exclusivitate muzicii instrumentale, ideea sa majoră fiind compunerea unei opere Rock: Trilogia Octave. În Iunie 1992 este semnat primul contract cu Casa De Discuri Electrecord pentru prima parte a trilogiei. La 27 August același an apare pe piață albumul "Secretul Piramidelor". Succesul surprinde opinia publică și critica de specialitate fiind vorba de o muzică instrumentală care urcă în topuri cot la cot cu alte formate muzicale mult mai comerciale.[36] Într-o asemenea măsură încât Casa de Discuri decide să îi dea lui Octave mână liberă în ceea ce privește producția muzicală pentru tot restul trilogiei.
Astfel la 3 Decembrie 1993 urmează lansarea celei de-a doua părți a trilogiei: LP-ul "La Porțile Iubirii" care este precedat de un extras pe single "Mai e de urcat o treaptă".
Ultima parte a trilogiei, albumul "Dulce Libertate" apare la data de 15 Septembrie 1994. Toate cele trei părți sunt reunite pe un dublu CD numit Octave și lansat la data de 24 Martie 1995.La conferința de presă prilejuită de lansarea dulbului CD, Octave prezintă public ca demo un material de pe viitorul album și declară că vrea să facă o schimbare.
După o pauză de 2 ani (utilizați pentru cercetări în domeniul computerelor și internetului)lansează pe suport CD albumul "I Se Spunea Visătorul" la data de 20 Noiembrie 1996 sub logo-ul "Only Computers And Synthesizers".

2000
Încă din 1997 este printre primii artiști români care își declară intențiile de a intra pe internet. Datorită limitărilor tehnice, la acea vreme paginile de web conțineau predominant informație în format text și imagine. Însă intuiția îl face să creadă cu înverșunare că acest mediu va fi viitorul și în ceea ce privește distribuția muzicii în format digital. Formate gen MP3, MPEG erau noutăți la acea vreme. Se decide să se pregătească pentru un nou pas curajos. Așa se naște ideea proiectului "Free Music Online" care se finalizează în 1999.
Pe 15 Aprilie 1999 lansează CD-ROM-ul "www.octave.ro Free Music Online" care include întreaga sa carieră în format multimedia : materialul muzical de pe albumele sale în MP3, videoclipuri în MPEG, fotografii, texte în cinci variante lingvistice (română, engleză, franceză, italiană, germană) reprezentând între altele date biografice și poveștile albumelor, selecții scanate din presă și scrisorile fanilor. CD-ROM-ul punctează mutarea totală în Multimedia. De acum înainte Octave nu va mai fi de găsit decât pe Internet.
CD-ROM-ul este unul hibrid. Sunt prezentate ca bonus două piese extrase de pe un album în curs de apariție numit "Singurul" care nu a fost publicat însă niciodată.
Datorită receptivității scăzute a publicului la acea dată vizavi de Internet, întregul proiect eșuează și rămâne nerealizat însă privind retrospectiv a fost un pas important pentru cei care au utilizat din plin această nouă formă de comunicare mai târziu. Proiectul lui a fost o ușă deschisă către viitor.

 CD-ROM-ul conține un text scris de Octave numit "Pledoarie Multimedia" care dovedește acum privind retrospectiv spiritul novator al ideilor acestui proiect. Un extras din acest text:
“Este un domeniu nou care acum se naște și a cărui formă finală o vom putea defini destul de clar în următorii ani. Spre a întelege mai sugestiv fenomenul Multimedia să extrapolăm puțin lucrurile în domeniul artistic. Imaginați-vă spre exemplu că nu veți mai putea într-un viitor destul de apropiat să ascultați muzică fără să vedeți niște imagini și fără să citiți un text, toate cele trei având ca punct de pornire un concept comun și fiind într-o strânsă interdependență. Este ca și cum ai fi in același timp muzician, pictor și poet, un fel de Leonardo Da Vinci.”



Albume de studio:

1992 - Secretul Piramidelor (27 August) LP Vinyl Casa de discuri Electrecord ST-EDE 04168
1993 - La Porțile Iubirii (3 Decembrie) LP Vinyl Casa de discuri Electrecord EDE 04287
1994 - Dulce Libertate (15 Septembrie) LP Vinyl Casa de discuri Electrecord EDE 04324
1995 - Trilogia Octave (24 Martie) 2CD Casa de discuri Electrecord ELCD 153
1996 - I Se Spunea Visătorul (20 Noiembrie) Casa de discuri Electrecord EDC 200
1999 - Singurul (nefinalizat - 2 piese prezente pe CD-ROM-ul hibrid) Casa de discuri Electrecord CD-ROM-OCT
Single-uri
1993 - Mai E De Urcat O Treaptă (16 Septembrie) Vinyl Casa de discuri Electrecord EDC 10803 (extras de pe LP-ul: La Porțile Iubirii)
CD-ROM-uri
1999 - www.octave.ro Free Music Online (15 Aprilie) Casa de discuri Electrecord CD-ROM-OCT

Considerații despre orientarea artistică

Cristian Botez definea în anul 1991 în ziarul Momentul muzica lui Octave astfel: "un sound teribil și un rock de avangardă, situat la interferența stilurilor hard, new wave, progressive, heavy și symphonic-rock. Cu un sunet compact de largă acoperire, în același timp cu pasaje cantabile, ușor de reținut".

Florin Filimon de la Fan Radio București spunea despre piesa Ochii Planetei de pe albumul Secretul Piramidelor în anul 1992: “Este o piesă ce iese cu dezinvoltură din tiparele clasice cu care urechile noastre sunt obișnuite, anunțând o lărgire mult așteptată a orizonturilor creației muzicale românești și nu numai. Ești purtat de la muzica simfonică la acea metalizată, rezultanta fiind o melodie cosmică, creatoare a imaginii infinitului”.

Ciprian Tănăsescu menționa într-o recenzie din 1992 a discului Secretul Piramidelor din revista Săptămâna referitor la aceeași piesă Ochii Planetei: "Sonoritățile oarecum exotice ale piesei ne pregătesc pentru ce va urma. Alternând riff-urile de chitară cu linii melodice instrumentale suprapuse cu o vizibilă (ori poate ar trebui sa spun audibilă) tendință spre grandios." Același autor făcea referință la sound-ul Octave într-un alt articol din aceeași revistă definindu-l ca pe o “adaptare a fluidității melodice a rock-ului din începuturile anilor "70 la sonoritățile moderne ale anilor "80 rezultanta ducând la apariția unui gen de muzică rock care se evidențiază în rock-ul autohton precum o perlă naturală între cele de cultură”.

Într-o mențiune a lansării discului Secretul Piramidelor din 1992 stilul lui Octave era definit astfel: "Un sound original și o îmbinare de stiluri converg către un rock al viitorului, care împletește inspirat muzica electronică cu cea clasică." Despre piesa Ochii Planetei se afirmă în același articol: "Prima piesă de pe fața A a L.P.-ului intitulată "Ochii Planetei", cumulează toate componentele unui vis frumos, înregistrând dese și uimitoare schimbări de tempo-uri și de stiluri, pendulând între orchestrația simfonică și caldura metalică a hard-rock-ului".
Florian Pittiș afirma la lansarea discului La Porțile Iubirii în 1993: "Octave crează uneori senzația că urmarește să creioneze o muzică a visului, o muzică ce poate fi luată drept drog, o muzică care cheamă imaginea."

Corneliu Băran descria în articolul "Cu Moțu și Octave" din ziarul Azi materialul muzical al discului Dulce Libertate din 1994 la modul următor: "LP-ul conține șase piese muzicale "grele", de anvergură și-am spune noi - de o tonalitate expresivă și ca melos - de rafinament instrumental excepțional".

Fiecare album Octave are o poveste. Pe coperțile discurilor și booklet-urile CD-urilor există o poveste rezumat concepută din numele pieselor și idei filozofice semnată de Octavian Teodorescu. Cătălin Andrei făcea referință în 1995 la conceptul filozofic ce stă în spatele muzicii lui Octave într-un articol din ziarul Ziua prilejuit de lansarea dublului compact disc ce include toată trilogia: "Albumele Octave - o îmbinare între filozofie, muzică și science-fiction. Pentru a-l înțelege pe Octav, trebuie să accepți integrarea în conceptul său filozofic, pentru că fiecare album are propria sa poveste. Pentru că piesele sale sunt pline de capcane seducătoare, care te pot ameți atât de mult încât să devii pe veci octavoman."

Ema Ofițeru vorbea într-un articol în ziarul Cotidianul din 1999 despre "nota specială" a muzicii artistului ca fiind percepută drept "una foarte prezentă și originală".
Mihaela Dordea definea pe Octave într-un interviu luat artistului în anul 1999 ca pe un compozitor cu o "gândire vizionară", cu un melos "venit din alte lumi" ce transmite un "mesaj clar pacifist".

Daniela Caraman Fotea rezuma deasemenea în dicționarul "Rock Pop Folk Remix" din 2003 mesajul muzicii lui Octave la cuvintele: "pace, armonie, purificare spirituală" pe fondul unei "tematici generoase".

Surse:

http://www.facebook.com/www.octave.ro/info
http://en.wikipedia.org/wiki/Octave_Octavian_Teodorescu
http://www.rockfm.ro/stiri/2565/Astazi-se-implinesc-20-de-ani-de-la-aparitia-albumului-Octave---Secretul-Piramidelor-.html

SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1954 - Actrița și cântăreața americană Rosemary Clooney a ajuns pe locul 1 în topurile single din Marea Britanie cu “This Ole House”. Această melodie a fost de asemenea no.1 pentru Shakin" Stevens în 1981. Nepotul său, George Clooney, i-a purtat pe umeri sicriul la funeraliile ei din 2002.  

1955 - RCA Records a cumpărat contractul de înregistrări al lui Elvis Presley de la Sam Phillips, de la Sun Records pentru suma, fără precedent la acea vreme, de 35.000 de dolari. 

1960 - Maurice Williams și The Zodiacs au ajuns în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “Stay”, acesta fiind cel mai scurt single no.1 din topurile americane, de doar un minut și  37 de secunde. Hitul a ajuns pe locul 14 în topurile din Marea Britanie în 1961.

1960 - The Beatles au cântat la The Kaiserkellr Club din Hamburg, Germania, fără George Harrison. Harrison a fost deportat în aceeași zi, pentru că era minor (el avea 17 ani) și nu putea din punct de vedere legal să rămână într-un club de noapte după miezul nopții. 

1970 - The Partridge Family au început seria de 3 săptămâni în fruntea topurilor single din Statele Unite cu “I Think I Love You”. Melodia a apărut în primul episod din serialul TV The Partridge Family, produs de aceeași companie care a realizat și seria The Monkees.

1970 - La două luni de la moartea lui Jimi Hendrix, acesta a ajuns pe locul 1 în topurile single din Marea Britanie cu “Voodoo Child (Slight Return)”, piesa finală de pe albumul Electric Ladyland, cel de-al treilea și ultimul album al trupei The Jimi Hendrix Experience. Acesta a fost singurul single al chitaristului care a ajuns no.1 în topurile britanice. Solo-ul lui Hendrix din piesă a fost situat pe locul 11 în topul celor mai bune solo-uri ale tuturor timpurilor din cadrul Top Guitar World"s 100 Greatest Guitar Solos.

1971 - Elton John a demarat turneul britanic de 13 concerte la The Coventry Theatre, promovând noul său album “Madman Across The Water”. Coperta albumului “Madman Across The Water” a fost ‘brodată’ în 2 săptămâni de către Janis Larkham, soția directorului artistic David Larkham. Ea a folosit spatele unei geci Levi"s vechi, originalul fiindu-i oferit lui John.

1974 - Wilson Pickett a fost arestat în New York pentru posesie de arme periculoase după ce a scos un pistol în timpul unei discuții mai aprinse.

1975 - La începutul săptămânii Elton John din Los Angeles, cântărețului i-a fost acordată o stea pe celebra Walk Of Fame din Hollywood.

1976 - The Stranglers, susținuți de Chelsea, au concertat la The Nashville, Londra, Anglia. A fost ultima reprezentație a lui Billy Idol împreună cu Chelsea, care s-a alăturat trupei punk Generation X, înainte de a deveni cântăreț solo.

1979 - Cântărețul american de country-rock Dr Hook a ajuns în prima poziție a topurilor single din Marea Britanie cu “When You"re In Love With A Beautiful Woman”, acesta fiind singurul no.1 al cântărețului în topurile britanice.

1980 - Don Henley a fost arestat după ce o fată de 16 ani a fost găsită dezbrăcată în casa lui din Los Angeles, sub efectul unei supradoze de droguri. El a primit o amendă de 2.000 de dolari și 2 ani de control judiciar.

1981 - Olivia Newton John a început seria de 10 săptămâni în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “Physical”, acesta fiind cel de-al patrulea no.1 al cântăreței în topurile americane vândut în peste 2 milioane de copii. S-a clasat pe locul 7 în topurile din Marea Britanie.

1981 - Queen și David Bowie au ajuns lideri ai topurilor din Marea Britanie cu “Under Pressure”. Ei au înregistrat împreună melodia în timp ce formațiile lor lucrau într-un studio din Germania. A fost prima lansare a lui David Bowie ca rezultat al unei colaborări cu un alt artist. 

1983 - Video-ului “Thriller” de 14 minute al lui Michael Jackson a avut premiera în Los Angeles. Regia a aparținut lui John Landis și a avut-o în distribuție pe vedeta Playboy Ola Ray. Videoul (ca și melodia) conține și înregistrarea vocii veteranului filmelor horror Vincent Price. Videoul a fost filmat la The Palace Theatre, în centrul Los Angeles-ului, secvența dansului creaturilor zombie fiind filmată la intersecția dintre Union Pacific Avenue și South Calzona Street, din estul Los Angeles-ului, iar scena finală a casei în apropierea locuinței din cartierul The Angeleno Heights, aflată la numărul 1345 pe Carroll Avenue.

1987 - Billy Idol a detronat-o pe Tiffany de pe prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu propria versiune a melodiei lui Tommy James, “Mony Mony”. Tiffany a ajuns no.1 cu altă melodie a lui Tommy James, intitulată “I Think We"re Alone Now”.

1988 - Jimmy Page, chitaristul trupei Led Zeppelin, a demarat primul și singurul său turneu solo la The Hummingbird din Birmingham, concertând alături de John Miles și Jason Bonham,  fiul toboșarului John Bonham de la Zeppelin.

1990 - Mick Jagger s-a căsătorit cu Jerry Hall în Bali. Căsătoria a fost declarată “nulă” pe 13 august 1999, după ce un judecător a hotărât că cele 6 ore de ceremonie din Bali nu au fost nicodată înregistrate într-un registru oficial.

1991 - Aerosmith și-au făcut apariția ca și invitați ai serialului de comedie animat de televiziune, The Simpsons. Printre alte nume ale muzicii care au concertat în show, au apărut: Red Hot Chili Peppers, The Smashing Pumpkins, Sonic Youth, U2, The Moody Blues, The B-52"s, The Who, R.E.M., Phish, Blink-182, Metallica și The White Stripes.

1992 - Charles și Eddie au ajuns în prima poziție a topurilor single din Marea Britanie cu “Would I Lie To You”, acesta fiind single-ul de debut al duetului de pop-soul și singurul lor single intrat în topuri.

1994 - După o așteptare de 5 ani, The Stone Roses au lansat single-ul “Love Spreads”. În adevăratul stil al trupei, grupul a refuzat o apariție televizată în cadrul show-ului TV Top Of The Pops de la BBC 1 în care să-și promoveze single-ul.

1995 - Peter Grant, legendarul manager al trupei Led Zeppelin, a murit în urma unui atac de cord la vârsta de 60 de ani. Cunoscut drept cel mai viclean și mai nemilos manager de trupă din istoria rock-ului, Grant scotea 90% din încasări din vânzarea biletelor la concerte de la casele de bilete ale locației și i-a intimidat pe proprietarii de magazine de discuri care aveau activități de piraterie. Fost luptător de wrestling, a mai fost bodyguard și figurant în filme. Pe la începutul anilor ’60, Grant a lucrat ca manager de turneu al lui Bo Diddley, pentru The Everly Brothers, Little Richard, Chuck Berry, Eddie Cochran, Gene Vincent și The Animals.

1995 - Albumul “Anthology “ al trupei The Beatles a fost lansat în Statele Unite, conținînd 60 de piese, inclusive piesa “Free As A Bird”, un cântec original compus și înregistrat în 1977 ca un demo înregistrat acasă de John Lennon. O versiune de studio din 1995 a înregistrării, în care apăreau și contribuțiile lui Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr, a fost lansată de The Beatles ca și single.

1995 - Bruce Spingsteen a demarat turneul american “Ghost of Tom Joad”, la The State Theatre din New Brunswick, New Jersey, în primul din cele 128 de spectacole ale sale. 

1999 - The Wamdue Project a ajuns în prima poziție a topurilor single din Marea Britanie cu “King Of The Castle”. Lansat pentru prima dată în 1998, acesta a intrat pe locul 121 în topurile vânzărilor, cu doar 350 de copii  vândute în prima săptămână de lansare.

2001 - Jonathan King, mogulul muzicii pop britanice, a fost închis pentru 7 ani pentru agresiune sexuală asupra a 5 băieți. King a fost găsit vinovat de săvârșirea a șase infracțiuni de perversiuni sexuale, pederastie și tentativă de pederastie împotriva a 5 băieți cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, între anii 1983 și 1989.

2003 - O chitară acustică la care a învățat să cânte răposatul George Harrison de la Beatles, a strâns suma de 276.000 de lire în cadrul unei licitații londoneze. Tatăl său îi cumpărase chitara model Egmond doar cu 3.50 lire. Alt obiect scos la licitație a fost o invitație semnată la o festivitate după lansarea filmului Hard Days al trupei Beatles, care s-a vândut cu 17.250 de lire.

2003 - Directorul de înregistrări Phil Spector a apărut în fața unei instanțe din California fiind acuzat de crimă. Lana Clarkson, actriță de fime de categoria B, a fost găsită la conacul său în luna februarie a acestui an, cu o rană împușcată în față. Spector a pledat nevinovat pentru crimă, în timpul unei scurte audieri din Los Angeles, și a fost eliberat pentru o cauțiune de 1 milion de dolari. 

2004 - Eminem a ajuns în prima poziție a topurilor albumelor din Statele Unite cu “Encore”, acesta fiind cel de-al treilea său album no.1 în topurile americane. Comcomitent, Girls Aloud au început seria de 2 săptămâni în fruntea topurilor single din Marea Britanie cu propria versiune a melodiei celor de la The Pretenders, “I"ll Stand By You”. A fost single-ul anului 2004 lansat pentru Campania Children In Need, în care toate încasările au fost folosite în scopuri caritabile.

2007 - The Red Hot Chili Peppers  au dat în judecată o rețea de televiziune americană în legătură cu dreptul de utilizare a numelui show-ului său de televiziune Californication, afirmând că titlul era ’’imediat asociat în mintea consumatorului cu albumul și single-lul lor din 1999 care aveau același nume’’. Membrii trupei au dat în judecată rețeaua Showtime Network, realizatorii acestui show TV, care îl avea ca protagonist pe David Duchovny în rol de scriitor care trecea prin criza vârstei medii. ‘’Solistul trupei, Anthony Kiedis, a declarat: ‘’Nu e corect pentru un show TV să vină și să ne fure identitatea’’. El a descris Californication ca fiind doar ‘’CD-ul, videoclipul și single-ul care purta marca trupei’’.

2009 - Pete Doherty a fost arestat, fiind suspectat de posesie de droguri legale, după ce aproape scăpase de o condamnare la închisoare în cadrul unei audieri judiciare. Solistului trupei Babyshambles i-a căzut un pachețel care conținea “niște cristale mici albastre” chiar când era escortat de polițiști în sala de judecată.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact