Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA TONOMATULUI

ISTORIA TONOMATULUI:

Odinioara o sursa de venit pentru casele de discuri



JUKEBOX - TONOMAT

Tonomatul este un dispozitiv semi-automat folosit pentru redarea muzicii. Este de regula un aparat care functioneaza cu monede si reda selectia utilizatorului de pe un mediu de stocare de sine statator. Tonomatul clasic are butoane cu litere si cifre utilizate pentru a introduce combinatia aferenta unui cantec care urmeaza a fi rulat.

Tonomatele traditionale erau odinioara o sursa importanta de venit pentru casele de discuri. Acestea erau primele care "primeau" piesele noi si le rulau la cerere fara publicitate. Cu toate acestea producatorii nu le numeau "tonomate". Acestia le denumisera fonografe automate cu fisa sau fonografe automate sau fonografe cu fisa. Termenul "tonomat" a aparut in 1930.

  Inceputuri


Unul dintre predecesorii tonomatului modern era "masina" cu plata anticipata/cu moneda. In 1889, Louis Glass si William S. Arnold au plasat un fonograf cu cilindru Edison operat/actionat cu moneda in restaurantul Palais Royale din San Francisco. Era un fonograf electric Edison clasa M, montat intr-un cabinet de stejar si echipat cu un mecanism pentru plata anticipata Glass and Arnold. Era primul automat de acest gen. Echipamentul nu dispunea de amplificare astfel incat beneficiarii trebuiau sa asculte muzica prin unul din cele 4 tuburi de ascultare. In primele 6 luni de functionare automatul a facut incasari de peste 1000 de dolari.


Thomas Edison

Unele dispozitive aveau benzi rulante care faceau posibila utilizarea mai multor discuri, insa cele mai multe puteau utiliza/inmagazina/manevra doar un disc. In 1918, Hobart C. Niblack creeaza un dispozitiv care schimba discurile in mod automat, inventia sa avand drept urmare aparitia primului tonomat selectiv in 1927 lansat de Automated Musical Instrument Company.

In 1928, Justus P. Seeburg a combinat un difuzor electrostatic cu pick-up intr-un sistem care functiona de asemenea cu fise si oferea o paleta de optiuni de 8 discuri. Versiunile ulterioare ale dispozitivului au inclus Selectofonul lui Seeburg care cuprindea un set de 10 platane de pick-up montate vertical pe un ax. Ascultatorul putea sa aleaga astfel din 10 discuri.


Selectofonul lui Seeburg

Seeburg Corporation introduce discul de 45 de rotatii pe minut in 1950. Discurile cu acest format erau mai mici si mai usoare devenind astfel principalul mediu de stocare pentru a doua jumatate a secolului XX.
Cd-urile, discurile de 33 de rotatii pe minut si DVD-urile pentru videoclipuri, au fost introduse si utilizate in decadele ulterioare ale acestui secol. Downloadurile de fisiere mp3 si media playerele conectate la internet, au aparut de abia in secolul XXI.

  Cresterea in popularitate


Tonomatele au fost cele mai populare incepand cu anii "40 si pana la mijlocul anilor "60. Pana la mijlocul anilor "40, 75 % din materialele discografice produse in Statele Unite ajungeau in tonomate.


JukeBox

Iata cativa factori care au contribuit la succesul tonomatelor:

- In ultima decada a secolului IX, discurile devin populare cu precadere prin intermediul fonografelor cu moneda montate in locuri publice.

- In a doua decada a secolului XX, fonograful devine un veritabil mijloc de transmitere in masa pentru muzica populara, iar inregistrarile lucrarilor orchestrale de anvergura sau ale altor instrumente clasice prolifereaza.

- La mijlocul anilor ‘20, se dezvolta radioul care difuzeaza muzica gratuit. Acest nou factor coroborat cu criza financiara a anilor ’30, a aruncat industria fonografelor intr-un declin sever.

Pe parcursul anilor ’30, in timp ce companiile americane se bazau cu precadere pe discuri cu muzica de dans pentru tonomate pentru a deservi o piata pe cale de disparitie, Europa alimenta piata cu un flux lent, dar constant de discuri cu muzica clasica.

  Astazi


Inventarea tranzistorului in anii ’50, care a dus la aparitia radioului portabil, a atras dupa sine "decesul" tonomatului. Oamenii puteau din acel moment sa asculte muzica oriune s-ar fi aflat.

Editor: Bercea Razvan


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1954 - Radio  BBC din Marea Britanie a interzis difuzarea piesei lui Johnny Ray “Such a Night”, după ce ascultătorii s-au plâns că “încurajează anumite stări”. Ray era vestit pentru comportamentul său foarte expresiv pe scenă, care varia de la lovirea pianului, la zvârcolirea pe jos.

1955 - Tony Bennett a ajuns no.1 în topurile single britanice cu “Stranger In Paradise”. Având la bază tema muzicală a operei lui Borodin, din 1888, “Prince Igor”, melodia a fost un hit în 1953,  în show-ul “Kismet” de pe Broadway.

1964 - The Beatles s-a menținut pe prima poziție în topurile single americane timp de 14 săptămâni cu trei no.1 succesive: “I Want To Hold Your Hand” a stat șapte săptămâni în top , “She Loves You” -două săptămâni și “Can"t Buy Me Love”- timp de cinci săptămâni.

1965 - Filmările la filmul promoțional al lui Bob Dylan, “Subterranean Homesick Blues”, au avut loc în fața hotelului Savoy din Londra. Printre actorii din fundal s-au numărat Allen Ginsberg și Bob Neuwirth. Acesta a devenit unul din primele clipuri promoționale moderne, fiind  părintele videoclipului muzical. Clipul original consta de fapt din scena de la începutul filmului lui D. A. Pennebaker, Don"t Look Back, un documentar al turneului din 1965 a lui Bob Dylan în Anglia. În film, Dylan, a venit cu idea de a ține ridicate în fața camerei de filmat pancarte cu cuvinte și fraze din textul cântecului. Acestea au fost scrise de către  Donovan, Allen Ginsberg, Bob Neuwirth și Dylan însuși. În timp ce privea în cameră, el schimba pancartele pe măsura derulării melodiei.

1967 - Gerry And The Pacemakers au anunțat că se vor despărți, recunoscând că nu mai pot ține pasul cu evoluția prea rapidă a  muzicii rock din Marea Britanie.

1969 - John lennon, George Harrison și Ringo Starr au semnat un contract de management  cu Allen Klein și compania sa ABKCO, cu excepția lui Paul McCartney, dorind ca interesele sale să fie în continuare  reprezentate de către Eastmans.

1970 - A fost lansat cel de-al doisprezecelea și ultimul album al trupei The Beatles, “Let It Be”,(a fost înregistrat înainte de “Abbey Road”, denumirea originală fiind “Get Back”). Albumul a fost lansat într-o ediție de lux, într-o cutie , alături de cartea “Get Back”.

1974 - Clapistul britanic Graham Bond s-a sinucis, aruncându-se în fața unui metrou în stația Finsbury Park din Londra. Avea 36 de ani. Poliției i-au luat două zile pentru a-l identifica, corpul fiind de nerecunoscut. A fost pentru scurt timp membru al Blues Incorporated, un grup condus de Alexis Korner, înainte de înființarea  Graham Bond Quartet, cu  Bond la voce și orgă electrică, Ginger Baker la tobe și Jack Bruce la chitară bass.

1976 - ABBA a avut succes cu cel de-al treilea single “Fernando”,  ajuns pe locul 1 în topurile din Marea Britanie, hitul care a fost cel mai bine vândut single al trupei ABBA în peste 10 milioane de exemplare. Și tot în aceeași zi, ABBA a dat startul  seriei de 9 săptămâni ca no.1 în topurile albumelor din Marea Britanie cu albumul “Greatest Hits”.

1976 - DJ-ul Johnny Walker de la BBC Radio 1 a anunțat că părăsește postul de radio, după ce i s-a spus că trebuie să se prefacă că-i place de cei de la The Bay City Rollers.

1976 - John Sebastian, cântărețul trupei Lovin Spoonful, a ajuns no.1 în topurile single din Statele Unite cu “Welcome Back”, luat din showul american de televiziune “Welcome Back Kotter”.

1982 - Neil Bogart moare  de cancer la vârsta de 39 de ani. Bogart a fost fondatorul casei de discuri Casablanca Records, cu Peter Guber, care a făcut celebrii artiști precum  Donna Summer, The Village People, Kiss, T.Rex și Joan Jett.

1982 - Paul McCartney a avut succes cu cel de-al cincilea său no.1 din topurile albumelor din Marea Britanie, intitulat “Tug Of War”. Pe album figura și duetul său cu Stevie Wonder, denumit  “Ebony & Ivory”. 

1982 - Vangelis a ajuns în fruntea  topurilor single din Statele Unite cu “Chariots Of Fire”, singurul no.1 al lui în topurile americane, hit care a ajuns pe poziția a 12-a  în topurile britanice.

1987 - Prince a cântat în prima din cele trei seri de spectacole  la The Isstadion din Stockolm, Suedia, în debutul  turneului său  european de 37 de concerte intitulat  “Sign Of The Times”.

1989 - The Stone Roses concertează la The Warehouse din Leeds, Anglia.

1993 - Trupa Aerosmith a urcat pe locul 1 în topurile albumelor din Statele Unite cu “Get A Grip”, care s-a situat pe 2 în Marea Britanie. Albumul s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare în toată lumea, aducându-i  două premii Grammy Awards.

1993 - Mark Knopfler a primit titlul  onorific de doctor în muzică  la Universitatea din Newcastle, Anglia.

1996 - Un judecător din Los Angeles a dat o soluție negativă în cazul lui Tommy Lee și soției sale Pamela Anderson în încercarea lor de a opri revista Penthouse de a publica cadre foto dintr-un film video făcut de cei doi în intimidate și sustras din locuința lor.

1999 - Ricky Martin a ajuns no.1 în topurile single din Statele Unite cu “Livin" La Vida Loca”. Melodia a stat 5 săptămâni în fruntea clasamentului.

2005 - Bruce Springsteen a ajuns lider al  topurilor albumelor din Statele Unite cu cel de-al 13-lea album al său  de studio intitulat “Devils and Dust”.

2006 - Eric Clapton dă startul  turneului de 12 concerte în Marea Britanie la The SECC din Glasgow, Scoția.

2006 - The Rolling Stones anulează preconizatul turneu European, după ce chitaristul Keith Richards a suferit o operație de urgență pe creier. În vârstă de 62 de ani, chitaristul a  suferit "o ușoară contuzie", când  a căzut dintr-un cocotier în timp ce se afla în vacanță în Fiji.

2008 - Artistul american de muzică country, Eddy Arnold, a murit din cauze naturale, cu o săptămână înainte de a împlini 90 de ani. El a vândut peste 85 de milioane de discuri și a avut 147 de melodii care au intrat în topurile americane, inclusiv 28 de piese ajunse no.1 în topul Billboard"s Country Singles. Într-o vreme , managerul său a fost Colonelul  Tom Parker (devenit ulterior și managerul lui  Elvis Presley). Arnold a urcat pe locul 4 în topuri cu  hitul său din 1965 intitulat  “Make The World Go Away”.




Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact