Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » EVOLUTIA RADIOULUI

Evolutia Radioului

și a tehnologiei


Evolutia radioului
se datoreaza altor 2 inventii, telegraful si telefonul, toate cele 3 tehnologii fiind strans inrudite. Tehnologia radio a inceput ca si “telegraf fara fir”.

Termenul “radio” poate face referire la dispozitivul electronic folosit la ascultarea posturilor sau la continutul emisiei.
Totul a inceput odata cu descoperirea undelor radio – unde electromagnetice care au capacitatea de a transmite in mod imperceptibil muzica, convorbiri, imagini sau alte tipuri de date prin aer. Multe dispozitive functioneaza cu ajutorul undelor electromagnetice, inclusiv radiourile, cuptoare cu microunde, telefoane mobile, jucarii cu telecomanda, emisia programelor de televiziune si altele.

  Inceputurile radioului

HERTZ
Heinrich Rudolf Hertz
Mahlon Loomis
Mahlon Loomis
Dupa anul 1860 fizicianul scotian James Clerk Maxwell a prevazut existenta undelor radio, iar in 1886 fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz a demonstrat ca variatia rapida a curentului electric poate fi transmisa in spatiu sub forma undelor radio, similara luminii si caldurii.

In 1866 Mahlon Loomis un dentist american a demonstrat “telegrafia wireless”. Loomis a reusit sa transmita semnal radio, cu un aparat conectat la un zmeu, altui aparat de masura montat pe alt zmeu, marcand prima comunicare wireless pe calea aerului.

Guglielmo Marconi
Guglielmo Marconi

Guglielmo Marconi, un inventator italian a dovedit fezabilitatea comunicarii radio. 
Acesta a transmis si receptionat primul semnal radio in Italia in 1895.

In 1899 a transmis primul semnal wireless de-a lungul Canalului Manecii si doi ani mai tarziu a receptionat litera “s” din Anglia in Newfoundland.

Aceasta a fost prima transmisie radiotelegrafica transatlantica incununata de succes in 1902.






Nikola Tesla
Nikola Tesla

Pe langa Marconi, 2 dintre contemporanii sai, Nikola Tesla si Nathan Sufflefield au obtinut patente pentru aparate de transmisie radio.
Lui Nikola Tesla ii e acum atribuit primul patent pentru tehnologia radio; curtea suprema i-a retras in 1943 patentul lui Marconi in favoarea lui Tesla.

Dezvoltarea radioului

Radiotelegrafia este transmiterea prin unde radio a aceluiasi mesaj punct si linie (cod Morse) folosit la telegraf.

Transmitatoarele de la ora respectiva erau denumite masini cu eclator. Au fost dezvoltate in special pentru comunicarea intre nave si tarm sau intre nave. Aceasta era o modalitate de a comunica intre doua puncte, cu toate acestea nu era o modalitate de comunicare publica, asa cum o stim in ziua de astazi.

Mesajele "wireless" s-au dovedit eficiente pentru interventiile de salvare cand avea loc un dezastru maritim. O serie de vase de croaziera si-au instalat echipament wireless. In 1899 armata Statelor Unite a comunicat cu o nava usoara aflata in larg langa Fire Island, New York. Doi ani mai tarziu marina a adoptat un sistem de comunicare wireless. Pana la momentul respectiv, marina folosise semnalizare vizuala si porumbei mesageri pentru comunicare.

In 1901 s-a deschis un serviciu radiotelegraf intre 5 insule din arhipelagul Hawaii. In 1903 o statie radiotelegraf Marconi situata in Wellfleet, Massachusetts a intermediat un schimb de saluturi intre presedintele Theodore Roosevelt regele Edward al 7-lea.In 1905 batalia navala de la Port Arthur din cadrul razboiului ruso-japonez a fost raportata prin radiotelegraf, iar in 1906 Biroul American de Meteorologie a folosit experimental radiotelegrafia pentru a accelera notificarile meteo.

In 1909 Robert E. Peary, explorator arctic a transmis prin radiotelegraf: “Am gasit Polul.” In 1910 Marconi a deschis un serviciu radiotelegraf regulat intre America si Europa, care cateva luni mai tarziu a permis arestarea in larg a unui criminal britanic evadat. In 1912 primul serviciu radiotelegraf transpacific a legat San Francisco de Hawaii.

  Imbunatatiri la transmitatoarele radio

In largul marii, radiotelegraful s-a dezvoltat lent, in primul rand pentru ca electricitatea descarcata in circuitul si intre electrozii transmitatorului radiotelegrafic initial era instabila si cauza mari interferente. Alternatorul de inalta frecventa Alexanderson si lampa De Forest au rezolvat aceste probleme tehnice de la inceput.

  Lee De Forest – radioul AM

Lee DeForest a inventat telegrafia in spatiu, amplificatorul cu triode si Audion-ul (prima trioda). La inceputul anilor 1900, marea necesitate pentru dezvoltarea suplimentara a radioului era un detector eficient si sensibil al undelor electromagnetice.
Lee DeForest
Lee DeForest
Lee De Forest a furnizat acest detector. Acesta a facut posibila amplificarea semnalului frecventei radio captat de antena inainte de a fi transmis detectorului din receptor; astfel puteau fi folosite semnale mult mai slabe decat pana fusese posibil pana atunci. De Forest a fost de asemenea persoana care a utilizat pentru prima data termenul “radio”.

Rezultatul muncii lui De Forest a fost inventia radioului cu modulatie in amplitudine sau radioului AM care a permis existenta unei multitudini de statii. Transmitatoarele anterioare cu eclator nu ingaduiau acest lucru.

  Exploatarea militara si controlul patentului

Cand Statele Unite au intrat in Primul Razboi Mondial in 1917, toate amenajarile radiofonice erau controlate de Marina americana, pentru a preveni eventualul uz de catre spionii inamici. Guvernul Statelor Unite a preluat controlul tuturor patentelor legate de tehnologia radio.

In 1919, dupa ce guvernul a cedat controlul tuturor patentelor, a luat fiinta RCA (Radio Corporation of America) cu scopul de a distribui controlul patentelor radio care fusesera restrictionate pe perioada razboiului.

  Radioul prinde voce

Momentul primei transmisii a vocii umane pe calea undelor radio este constroversata. Revendicarile respectivei distinctii variaza de la fraza “Hello Rainey” rostita de Natan B. Stubblefield unui partener de experiment aflat langa Murray, Kentucky in 1892, pana la un program experimental de discutii si muzica realizat de Reginald A. Fessenden in 1906 si captat de navele dotate cu receptor radio aflate la cateva sute de mile distanta. 

Canadianul Reginald A. Fessenden e cunoscut pentru inventarea modularii undelor radio si a sondei ultrasonore. Fessenden a lucrat ca si chimist pentru Thomas Edison in cursul anilor 1880 si mai apoi pentru  Westinghouse. Fessenden a pus bazele propriei companii unde a inventat modularea undelor radio, principiul “heterodinei” care permitea receptia si transmisia pe aceeasi antena fara interferente.

  Emisia incepe cu adevarat

In 1915 un discurs a fost transmis pentru prima data de la o margine la cealalta a continentului din New York in San Francisco si peste Atlantic de la statia navala de transmisie NAA Arlington la Turnul Eiffel din Paris.

La 2 noiembrie 1920 postul de radio KDKA, fondat de corporatia Westinghouse in Pittsburgh, a difuzat rezultatele alegerilor Harding-Cox si a inceput un program zilnic de emisiuni.

Prima conversatie nava-tarm duplex a avut loc in 1922 intre Deal Beach, New Jersey si S.S. America, aflata la 400 de mile in larg. Cu toate acestea serviciul public de radiotelefonie nu a fost introdus pe nave decat in 1929. La vremea respectiva, contactul telefonic cu navele aflate in larg nu putea fi stabilit decat la o distanta de 1500 de mile de tarm. In ziua de astazi exista posibilitatea contactarii aproape oricarui vas de dimensiuni mari oriunde s-ar afla pe glob.

Radiotelefonia comerciala care lega America de Nord de Europa a fost inaugurata in 1927, iar cu America de Sud 3 ani mai tarziu. In 1935 s-a realizat primul apel telefonic in jurul Globului, folosind o combinatie de fire si circuite radio.

  Radioul FM

Edwin Howard Armstrong a inventat radioul cu modulare in frecventa sau radioul FM. Modularea in frecventa a imbunatatit semnalul audio al radioului controland electricitatea statica-parazit generata de echipamentul electric si de atmosfera terestra. Pana in 1936, toate comunicatiile telefonice transatlantice din America au trebuit dirijate prin Anglia. In acel an o linie radiotelefonica directa a fost deschisa la Paris. Conexiunea telefonica prin radio si cablu este acum accesibila prin 187 de puncte exterioare Statelor Unite.

Tehnologia radio s-a extins considerabil de la formarea initiala. In 1947 Bell Labs a inventat tranzistorul. In 1954 o companie japoneza, la ora respectiva mica, numita Sony, a introdus radioul cu tranzistori.

  Sistemul de antena FM

In 1965 primul sistem de antene FM master din lume, conceput pentru a permite mai multor statii FM sa emita simultan din aceeasi sursa, a fost ridicat pe Empire State Building in New York. 


Editor: Răzvan Bercea

            Facebook  Twitter  email


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1957 - În rarele sale concerte din afara granițelor SUA, Elvis Presley a cântat la Maple Leaf Gardens din Toronto, Canada, unde a purtat pentru ultima dată costumul său de lame auriu.
 
1963 - Little Peggy March ține topurile single americane timp de 3 săptămâni cu “I Will Follow Him”. La doar cei 15 ani, 1 lună și 13 zile, Little Peggy March a devenit cea mai tânără cântăreață care a înregistrat success cu un hit no. 1 în clasamentele americane. 

1966 - Trupa Beatles finalizează înregistrările la noul cântec al lui John Lennon intitulat “I"m Only Sleeping” în studiourile din Abbey Road, Londra, Anglia.

1967 - Sandie Shaw urcă pe locul 1 în clasamentele single britanice cu “Puppet On A String”, al 3-lea său hit no.1 din Marea Britanie și câștigător al concursului Eurovision din 1967.
 
1969 - Trupa Pink Floyd concertează la Mothers Club din Birmingham, Anglia. Spectacolul a fost înregistrat pentru a fi inclus în următorul album album “Ummagumma”. 

1970 - David Bowie and The Hype, Barclay James Harvest, High Tide și The Purple Gang au cântat împreună la Școala Elementară Stockport din Anglia. 

1971 - The Grateful Dead concertează la the Fillmore East în New York. The Beach Boys au apărut de asemenea pe scenă împreună cu cei de la the Dead, care au interpretat un scurt potpuriu de cântece ale trupei Beach Boys. 

1974 - A avut loc un eveniment muzical gratuit în parcarea Universității Connecticut, Ice Hockey Arena din Storrs. Cele 4 acte artistice au fost susținute de către Aerosmith, Bruce Springsteen, Fairport Convention și Fat Back. Springsteen urma ca în aceeași seară să mai evolueze într-un spectacol la Universitatea Hartford din Connecticut. 

1975 - Pink Floyd cântă în ultima seară din cele 4 de concerte susținute pe Los Angeles Sports Arena. Cu ocazia celor 4 spectacole, au fost arestați un număr de 511 fani pentru posesie de marijuana.

1976 - Vameșii de la granița dintre Rusia și Polonia l-au reținut pe David Bowie, după ce au găsit în bagajul din trenul cu care călătorea cărți și însemne naziste. Bowie a declarat că materialele erau folosite pentru a se documenta pentru proiectul unui film care-l avea drept protagonist pe liderul propagandei naziste, Joseph Paul Goebbels. 

1981 - Ringo Starr se căsătorește cu actrița și fosta “Bond girl” , Barbara Bach. Perechea s-a cunoscut în timpul filmărilor la Caveman, unde au mai jucat Dennis Quaid și Shelley Long. La nuntă au mai participat George Harrison și Paul McCartney.
 
1985 - Grupul de artiști USA For Africa stă 3 săptămâni în topurile americane cu “We Are The World”. Fiind rezultatul răspunsului artiștilor americani la apelul făcut de trupa caritabilă Band Aid, aceasta a avut o distribuție valoroasă, printre care amintim pe Stevie Wonder, Tina Turner, Bruce Springsteen, Diana Ross, Bob Dylan, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Ray Charles, Billy Joel și Paul Simon, plus compozitorii piesei, , Michael Jackson și Lionel Richie. 

1991 - Cântăreața de muzică religioasă Amy Grant ține topurile single din Statele unite timp de 2 săptămâni cu “Baby Baby”, un hit situal pe locul 2 în topurile britanice. 

1993 - Prince a redactat o declarație prin care afirma că se retrage din activitatea de înregistrări de studio pentru a se dedica filmului și altor proiecte. 

1994 - Un bărbat a fost arestat după ce a pătruns ilegal în locuința solistei Jenny Berggren din trupa Ace Of Base. În acel moment Jenny dormea, dar s-a trezit cu bărbatul aplecat deasupra sa, ținând în mână un cuțit. 

1996 - Trupa Oasis concertează în primul din cele 2 seri de spectacol organizat de Manchester Main Road Football Club ca “mulțumire” adresată fanilor săi, cele 80.000 de bilete epuizându-se în decurs de numai câteva ore.

1997 - Depeche Mode urcă pe locul 1 în clasamentele albumelor din Marea Britanie cu albumul “Ultra”. 

1999 - Cei din trupa britanică The Verve au anunțat că s-au despărțit. Ei au avut suces în 1997 când au urcat în poziția de lideri a topurilor single din Marea Britanie cu “The Drugs Don"t Work”, iar 1997 albumul lor de top intitulat “Urban Hymns” a petrecut peste 100 de săptămâni în topurile britanice . Liderul grupului Richard Ashcroft a urmat o carieră solo, în anul 2000 ajungând pe locul 3 în topurile britanice cu single-lul “A Song For The Lovers” și pe locul 1 în clasamentele de gen cu albumul “Alone With Everybody”.

2000 - Moare solista americană Vicki Sue Robinson. În 1976 are success cu hitul de muzică disco “Turn The Beat Around”, asigurând backingingul vocal pentru single-ul “Fame” a lui Irene Cara, devenit hit în clasamentele Top Ten. 

2003 - Grupul masculine Busted ajunge pe locul 1 în topurile single britanice cu “You Said No”. Tot în această zi, aceștia au concertat la Birmingham NIA din Anglia împreună cu S Club 7, Dannii Minogue, Girls Aloud, Sonique, Kym Marsh, David Sneddon și S Club 7 Juniors.

2003 - Madonna urcă în fruntea clasamentelor albumelor din marea Britanie cu “American Life”, al 8-lea album no.1 al cântăreței. Albumul s-a clasat pe locul 1 și în Statele Unite.
2003 - Kelly Clarkson, câștigătoarea concursului Pop Idol de la televiziunea americană , ajunge în fruntea topurilor albumelor americane cu “Thankful”. 

2008 - Formația The Last Shadow Puppets urcă pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu “The Age of the Understatement”, un proiect comun realizat împreună cu Alex Turner din grupul Arctic Monkeys din orașul Sheffield și cu Miles Kane din trupa din Liverpool, The Rascals.
 
2009 - Bateristul formației Pearl Jam, Jeff Ament, a fost victima unei tâlhării petrecute în fața studiourilor de înregistrări Southern Tracks Recording din Atlanta, unde trupa avea o ședință de înregistrări . Ament și un angajat al studioului erau în spatele clădirii studioului când 3 atacatori purtând cagule și înarmați cu cuțite au apărut din pădurea din apropiere și le-au spart geamurile Jeepului închiriat. Tâlharii au luat mobilul, un model BlackBerry, și pașaportul lui Ament, furându-i suma de 3.000 $ găsiți asupra lui și bunuri în valoare de alți 4.320 $. 

2009 - Cei de la Aerosmith urmau să susțină un concert gratuit în Hawaii pentru a îmbuna fanii furioși care au dat trupa în judecată. Aceștia au intentat un proces în instanță, acuzând grupul că a anulat în urmă cu 2 ani un concert care urma să se țină în Maui și la care se vânduseră toate biletele, lăsând mii de fani cu banii dați în favoarea altui spectacol mare în Chicago. Avocații participanților la acel concert au afirmat că membrii trupei Aerosmith au căzut de acord ca să susțină un nou concert pentru care va suporta toate cheltuielile.Toate persoanele care cumpăraseră bilet la concertul anulat anterior urma să primească un bilet gratuit.

2010 - Vânzările din industria muzicală au crescut pentru prima dată în 6 ani în Marea Bitanie, după afirmațiile instituției abilitate în acest sens, British Phonographic Institute (BPI). Încasările din vânzări au crescut cu 1,4%, aducând în 2009 un venit total de 928,8 milioane de lire sterline. Vânzările prin descărcările de pe internet s-au dovedit a fi foarte profitabile, urcând cu peste 50%, înregistrând încasări de 154 milioane de lire, în comparație cu cei 101,5 milioane realizați în 2008.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact