Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » Legende Rock » » Led Zeppelin
Facebook   Twitter   email

Led Zeppelin a fost o formatie de muzica rock din Marea Britanie, care este considerata unul dintre cele mai cunoscute, respectate, novatoare si inspirante grupuri muzicale ale secolului 20. De-a lungul timpului a abordat diverse stiluri pornind de la muzica rock, exceland in crearea de piese memorabile in toate aceste stiluri, blues rock, hard rock, heavy metal, folk rock, dar incorporand adesea in multe din cantecele lor poraiuni muzicale dintre cele mai diferite genuri ale muzicii universale.

Led Zeppelin a avut o componenta unica de patru membri de-a lungul timpului. Cei patru muzicieni sunt: Jimmy Page (chitara, mandolina, Theremin), Robert Plant (voce, muzicuaa), John Bonham (tobe, percutii, voce) si John Paul Jones (chitara bas, orga electronica, melotron, blockflote, mandolina).

Incepand cu 1968, anul formarii lor, Led Zeppelin au fost inovatori muzicali in mod constant, dar in acelasi timp, nu au pierdut niciodata nici pulsul publicului si nici grupul imens de iubitori din toata lumea. Desi sunt mai ales cunoscuai pentru pionieratul lor in genurile hard rock si heavy metal, cei patru muzicieni au introdus constant elemente de blues, rockabilly, reggae, soul, funk, muzica celtica, muzica indiana, muzica araba, folk, pop si chiar muzica din America Latina, respectiv muzica country in compoziaiile lor.


Dupa mai bine de 25 de ani de la hotararea de a incheia activitatea muzicala datorita moraii tragice a lui John Bonham din 1980, muzica formaaiei Led Zeppelin continua sa fie ascultata cu mare placere, sa se vanda foarte bine si sa exercite o influenaa importanta asupra muzicii rock contemporane. Grupul a vandut peste 300 de milioane de albume in intreaga lume,incluzand 110 milioane de albume vandute doar in Statele Unite ale Americii.
Istoria grupului
Numele grupului este o combinaaie intre participiul trecut al verbului lead (formele verbului sunt lead, led, led), care inseamna "a conduce" sau "a dirija ceva/pe cineva" (nu in sens orchestral, "to conduct"). Timpul trecut al verbului to lead se citeste insa led, cum este si cazul verbului to read (formele acestui verb au ortografia invarianta, dar nu pronunai, read, read, read). In limba engleza substantivul "lead" inseamna plumb. Membrii formaaiei doreau sa nu existe confuzii, astfel ca au adoptat cuvantul "Led" in denumire, pentru a nu fi citit "Lead Zeppelin" sau pronunaat de catre americani "leed". Jimmy Page a pus numele trupei fiind inspirat de vorbele lui Keith Moon, cum ca o super-trupa ce i-ar avea in componenaa pe el (Keith Moon) si pe John Entwistle s-ar prabusi ca un Lead Zeppelin (dirijabil de plumb). De asemenea, expresia "Lead Zeppelin" era folosita de membrii formatiei The Who pentru a descrie un concert nereusit: "we crashed like a lead zeppelin" (ne-am prabusit ca un dirijabil de plumb).Istoric muzical si artistic

In iunie 1966 Jimmy Page s-a alaturat formaaiei The Yardbirds, inlocuindu-l pe Paul Samwell-Smith la chitara bas. In scurt timp a trecut la chitara ritmica și Chris Dreja a preluat basul. In luna octombrie a aceluiasi an Jeff Beck paraseste grupul, iar Page incearca sa formeze o super-formatie cu Keith Moon si John Entwistle de la The Who, cu Jeff Beck, iar pentru vocal s-a gandit la Donovan, Steve Winwood sau Steve Marriott. Grupul nu s-a mai format dar Page, Beck si Moon au inregistrat un cantec impreuna, respectiv Beck"s Bolero, care va aparea pe albumul Truth din 1968 al lui Jeff Beck. La sesiunea de inregistrari a participat si basistul John Paul Jones (pe numele sau adevarat John Richard Baldwin). Acesta i-a spus lui Page ca ar fi interesat sa colaboreze cu el in proiectele viitoare.

La vremea cand formaaia s-a desfiinaat (prin iulie 1968), Jimmy Page a ramas cu numele trupei, cu un contract de inregistrari, dar si cu o serie de angajamente neindeplinite. Astfel a aparut formaaia New Yardbirds, prin intermediul careia chitaristul dorea sa efectueze un turneu in Peninsula Scandinava. Trupa a fost primita cu apatie si indiferenaa de publicul britanic, astfel membrii fiind nevoiai sa traverseze oceanul, unde, dupa editarea albumului de debut, dobandesc in scurt timp consacrarea, fiind recunoscuai drept cei mai de seama „succesori artistici” ai fostului grup Cream, in care a activat si Eric Clapton (chitara, vocal). Simultan, cei patru „zep” constituiau principalii rivali ai formaaiei Jeff Beck Group.

Pe acest prim album, considerat de specialisti „sofisticat dar plin de energie”, se regaseau doua piese importante: Communication Breakdown si Dazed and Confused. Al doilea LP a constituit, bineinaeles, o augmentare in plan componistic si interpretativ a debutului, incluzand si bine-cunoscuta Whole Lotta Love. Chiar daca al treilea album (Led Zeppelin III) a avut la baza stilul hard rock, el a inclus piese de folk, cum ar fi Friends, Gallows Pole, Bron-Y-Aur Stomp, dar si o superba piesa de blues minor, Since I’ve Been Loving You.

Dupa aproximativ un an, pe al patrulea album aparea viitorul hit internaaional Stairway to Heaven, una dintre cele mai reusite inregistrari ale grupului. Urmatorul album, Houses of the Holy, editat in anul 1973, demonstreaza dorinaa formaaiei, de acum cu o popularitate uriasa? in intreaga lume, de a explora cat mai multe si mai diverse stiluri, plecand de la rock-ul plin de vigoare la reggae, pseudo-soul, pana la baladele folclorice. Avand parte si de un impresar competent, Peter Grant, formaaia si-a consolidat o reputaaie stabila in randul publicului iubitor de muzica rock.

Aceasta reputaaie nu s-a datorat numai activitaaii neintrerupte si a fidelitaaii componenailor fata de grup, ci si a simplului fapt ca Led Zeppelin nu a aparut niciodata pe micul ecran (bineinaeles, in afara de muzicalul The Song Remains The Same), de asemenea neavand nici un disc single oficial. Trupa si-a concentrat exclusiv eforturile in realizarea unor L.P.-uri si in domeniul apariaiei pe scena concertelor publice. Astfel, formaaia tindea sa editeze cate un album o data la 18 luni - un timp mai mult decat suficient pentru a cizela fiecare piesa cu grija. Planificandu-si cu discernamant fiecare turneu, fiecare concert, formaaia Led Zeppelin isi dozeaza astfel apariaiile - pe disc, sau pe scena -, incat ele sa constituie evenimente muzicale asteptate cu interes crescand, de catre o audienaa care crestea continuu numeric. Asemenea grupului The Who, Led Zeppelin realizeaza combinaaia perfecta a grupului de trei instrumente cu vocea solistica.

In anul 1974, formatia si impresarul sau intemeiaza casa de discuri „Swan Song” sub auspiciile firmei „Atlantic Records”. Coloana sonora a filmului The Song Remains The Same este constituita in principal din piesele albumului The Song Remains The Same editat in anul 1976. Albumul In Through The Out Door, a fost, din pacate, ultima realizare a grupului in componenaa iniaiala, deoarece, in 1980 moare bateristul John Bonham. In memoria acestui urias si virtuoz muzician, formatia inregistreaza albumul Coda, cu ajutorul bateristului Kenny Jones, de la The Who.

In 1980, urmand mortii neasteptate a lui Bonham, Led Zeppelin a incetat a exista, iar membrii principali ai trupei, Jimmy Page si Robert Plant vor incepe cariere individuale.


Componenaa
Robert Plant (voce)
Jimmy Page (chitara)
John Paul Jones (chitara bass, clape)
John “Bonzo” Bonham (percuaie)


Discografie
Led Zeppelin I - 1968
Led Zeppelin II - 1969
Led Zeppelin III - 1970
Led Zeppelin IV - 1971
Houses of the Holy - 1973
Physical Graffiti - 1975
Presence - 1976
The Song Remains The Same - 1976
In Through The Out Door - 1979
Coda - 1982

http://ro.wikipedia.org
SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1956 - Elvis Presley a apărut în emisiunea „Milton Berle Show” de la ABC-TV, și a dansat cu mișcarea-i caracteristică din șolduri, în timp ce interpreta piesa „Hound Dog”.

1959 - Bob Zimmerman a absolvit liceul din Hibbing, Minnesota. Zimmerman era cunoscut colegilor din anturaj pentru înfățișarea sa de rocker, din cauza perciunilor și jachetei sale de piele.

1961 - Roy Orbison a ajuns no.1 în topurile din Statele Unite cu “Running Scared”, hit ajuns pe locul 9 în Marea Britanie.

1964 - The Rolling Stones au cântat pentru prima dată live în Statele Unite, cu ocazia concertului de la The Swing Auditorium din San Bernardino, California. 

1965 - Albumul cu piesele din muzicalul ”Sunetul Muzicii” a început seria de 10 săptămâni în fruntea topurilor britanice. S-a reîntors în fruntea topurilor cu alte 11 ocazii, totalizând peste 380 de săptămâni în topuri.  

1966 - Are loc la Clubul Marquee din Londra spectacolul “The Bowie Showboat”, un concert de prânz a lui David Bowie care conținea ”3 ore de muzică și pantomimă”, plus o discotecă cu piese din Top Ten. Prețul biletului de intrare era de 3 șilingi (0.42$).

1968 - The Jimi Hendrix Experience au concertat în show-ul TV a lui Dusty Springfield, filmat la ATV din Londra, Anglia. 

1971 - Trupa Grand Funk Railroad a dărâmat recordul deținut de Beatles când au vândut biletele la spectacolul pe care-l susțineau pe Stadionul Shea din New York în doar 72 de ore.

1971 - Cel de-al doilea album solo al lui Paul McCartney, “Ram”, a început seria de 2 săptămâni pe locul 1 în topurile britanice. Pe el figura și single-lul “Uncle Albert / Admiral Halsey” care a ajuns în fruntea clasamentelor din Statele Unite.

1974 - Sly Stone se căsătorește cu Kathy Silva pe scena unui spectacol dat la Madison Square Gardens (ei se vor despărți doar după 4 luni).

1975 - În timpul ședințelor de înregistrări pentru Wish You Were Here în studiourile Abbey Road din londra, Anglia, Syd Barrett apare din senin în timp ce membrii trupei Pink Floyd ascultau playback-urile pentru “Shine On You Crazy Diamond”, (un tribut adus în onoarea fostului membru al trupei Barrett). Aceasta a fost pentru ultima dată când membrii trupei l-au mai văzut pe Barrett.

1976 - The Who, The Sensational Alex Harvey Band, Little Feat, Outlaws și Streetwalkers au concertat la Clubul de Fotbal Celtic din Glasgow, Scoția. Biletele au costat 4 lire (7 $) bucata.

1976 - Cântărețul Canadian J.J.Barrie urcă pe locul 1 în topurile britanice cu single-ul “No Charge”, aducându-I lui J.J. titlul de artist care a avut success cu un singur hit. 

1977 - Șarpele boa constrictor a lui Alice Cooper,co-star în timpul unui concert live, a fost mușcat fatal de un șobolan cu care se hrănea la micul dejun. Cooper a organizat un casting pentru un înlocuitor, fiind ales un șarpe pe nume “Angel”.

1979 - Legendarul cântăreț de blues Muddy Waters, în vârstă de 64 de ani, se căsătorește cu Marva Jean Brooks, chiar în ziua când aceasta a împlinit 25 de ani.

1982 - Roxy Music au avut succes cu cel de-al treilea lor album ajuns no.1 în topurile britanice, intitulat “Avalon”.

1983 - În timpul turneului nord-american de 48 de concerte, trupa U2 cântă la Red Rocks Amphitheater, lângă Denver. Spectacolul a fost înregistrat și lansat pe piață sub numele de “U2 Live At Red Rocks: Under A Blood Red Sky”.

1988 - Soția lui Eric Clapton, Patti, a depus actele pentru divorț, cuplul fiind căsătorit din 1979.

1988 - The Pet Shop Boys debutează live în concertul susținut la Piccadilly Theatre din Londra, ca parte a concertului caritabil de susținere a protestului împotriva amendamentului la Secțiunea 28 a Legii Guvernamentale din 1988 care interzicea promovarea sub orice formă a homosexualității.

1990 - Bateristul american Jim Hodder s-a înecat în propria piscină la vârsta de 42 de ani. A fost primul baterist și a lucrat cu Sammy Hagar și David Soul.

1990 - Clapistul Richard Sohl al grupului The Patti Smith, a murit în urma unui atac de cord. A cântat de asemenea live, alături de Iggy Pop.

1990 - Bobby Brown a cântat în prima din cele 8 seri de concerte cu casa închisă, pe Wembley Arena din Londra.

1993 - Cântărețul de muzică country Conway Twitty, a murit în urma unui anevrism aortic abdominal. El a avut în anul 1958 când single-ul “It"s Only Make Believe”a ajuns pe locul 1 atât în topurile americane cât și în cele britanice. Până în 2000, el a deținul recordul pentru cele mai numeroase single-uri no. 1 ale unui artist din toate țările, cu un total de 45. A trăit în Hendersonville, Tennessee, la nord de Nashville, unde a construit un complex de agrement de muzică country numit Twitty City.

1993 - Mariah Carey s-a căsătorit cu președintele companiei Sony Music, Tommy Mottola, în Manhattan, printre invitați numărându-se Billy Joel, Bruce Springsteen, Barbra Streisand și Ozzy Osbourne. (Cuplul s-a despărțit în 1997).

1993 - Janet Jackson a început seria de 6 săptămâni în topurile albumelor din Statele Unite cu “Janet”.

1997 - Noel Gallagher s-a căsătorit cu Meg Matthews la biserica The Little Church Of The West din Las Vegas (locul unde s-a căsătorit Elvis cu Priscilla). Chitaristul de la Oasis a divorțat de Matthews în 2001.

1997 - Ronnie Lane, fost component al trupelor Small Faces, The Faces și lider al formației Slim Chance, moare la vârsta de 51 de ani după o luptă de peste 20 de ani cu o scleroză multiplă.

1999 - Compozitorul și cântărețul de jazz, Mel Torme, a murit la vârsta de 73 de ani. Cel mai mare hit al lui a fost single-ul “Mountain Greenery” care a urcat pe locul 4 în topurile britanice în 1956 și piesa "Cântecul de Crăciun"(Chestnuts Roasting On An Open Fire) care a fost înregistrat de peste 1.700 de ori.

2001 - Madonna dă startul turneului Summer Drowned World Tour în Cologne, Germania.

2001 - Oficialitățile din Singapore au deschis un apel față de restricția impusă ultimului album al lui Janet Jackson intitulat “All For You”. Ei au decis că versurile din piesele de pe album, în special din cântecul “Would You Mind”, nu "erau acceptabile societății noastre". Acesta a fost inițial interzis din cauza "versurilor cu tentă explicit sexuală", din care amintim cel care spune: "I just wanna touch you, tease you, lick you, please you, love you, make love to you." (Vreau doar să te ating, să te provoc, să te ling, să-ți fac pe plac, să te iubesc și să fac dragoste cu tine). EMI au încercat să ajungă la un compromis, încercând să determine pe managerii lui Jackson să elimine piesa “Would You Mind”de pe album.

2002 - Dee Dee Ramone (Douglas Glenn Colvin), basistul trupei The Ramones, moare la vârsta de 49 de ani, în urma unei supradoze de heroină, în apartamentul său din Hollywood, California. El a fost principalul autor de piese al trupei, compunând cântece de succes precum “Rockaway Beach”, “53rd & 3rd”, and “Poison Heart”.

2003 - Un bunic care și-a deschis propriul post de radio pirat în Wakefield, Yorkshire, a fost anchetat de autoritățile locale din domeniul radiodifuziunii. Bărbatul cunoscut sub numele de Ricky Rock, a înălțat un transmițător de aproape 10 m în grădina sa și difuza hituri aparținând trupelor The Beach Boys, Beatles și ale lui Elvis Presley. Rickya afirmat că a înființat postul deoarece “trupele netalentate de băieți și de muzică dance” difuzate la posturile de radio locale nu luau în seamă gusturile generației sale.

2003 - Lui R. Kelly i s-a impus restricția de a călători spre Los Angeles pentru filmările la un videoclip al său. Nu i s-a permis să părăsească orașul Chicago după ce a fost acuzat de pornografie infantilă după ce în iunie anul trecut , s-au găsit 21 de filmări pe o casetă video, care-l înfățișau făcând sex cu o minoră.  

2005 - TrupaOasis a ajuns no.1 în topurile albumelor din Marea Britanie cu “Don"t Believe The Truth”, acesta fiind cel de-al șaselea lor album ajuns pe locul 1 în topurile britanice.

2005 - Audioslave a ajuns în fruntea topurilor americane cu “Out of Exile”.

2007 - Completului de jurați în cazul procesului de crimă al lui Phil Spector i s-a arătat pistolul încă cu urme de sânge care a fost găsit la picioarele Lanei Clarkson, actrița pe care producătorul fusese acuzat că a ucis-o în locuința lui în zorii zilei de 3 februarie2003. Ea îl însoțise pe Spector la vila sa Alhambra din California, după ce s-au întălnit câteva ore înainte la restaurantul frecventat de muzicieni House of Blues unde lucra ca și șefă de sală.

2007 - Sir Paul McCartney a lansat cel de-al 21-lea album solo, “Memory Almost Full” sub noua marcă Hear Music Starbucks. Ulterior s-a anunțat că toate exemplarele vândute prin lanțurile de magazine Starbucks din Marea Britanie nu erau eligibile să intre în topurile britanice deoarece cele 533 de locații ale lanțului comercial nu erau înregistrate la Compania Oficială de Alcătuire a Topurilor. Albumul a fost difuzat non-stop în mai mult de 10.000 de locații ale lanțului Starbucks din 29 de țări.

2008 - Ozzy Osbourne a primit scuze și daune materiale nespecificate din partea unui ziar britanic pentru afirmația neadevărată apărută în paginile sale cum că ar fi fost bolnav la gala decernării premiilor Brit Awards. Rockerul în vârstă de 59 de ani a dat în judecată publicația Daily Star pentru un articol în care s-a scris că artistul s-a prăbușit de două ori la pământ chiar înainte de ceremonia televizată și că ar fi fost dus să-și ia premiul într-un cărucior electric.

2010 - Led Zeppelin a fost oficial votată de către ascultătorii emisiunii “I’m In A Rock ‘N` Roll Band” de la BBC, ca fiind trupa favorită a englezilor, Zeppelin fiind în fața trupelor Beatles și Queen în urma voturilor telefonice primite. Show-ul a mai prezentat și rezultatul voturilor telefonice la secțiunile Cel mai bun Cântăreț, Chitarist, și Baterist , câștigătorii fiind Jimmy Page, Robert Plant și John Bonham la categoriile lor. John Bonham a fost încoronat cu titlul de cel mai bun baterist , înaintea lui Dave Grohl și a lui Keith Moon , în timp ce Jimmy și Robert i-au depășit pe Jimi Hendrix , respectiv pe Freddie Mercury.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact