Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » Legende Rock » » Octave
Facebook   Twitter   email

Octave pe numele său real Octavian Teodorescu (născut 29 Ianuarie, 1963) este un muzician, compozitor, orchestrator, cantautor, producător muzical, interpret, multi-instrumentist (chitări, clape, instrumente programabile) din București, România. Pionier al muzicii electronice și utilizării computerelor și sintetizatoarelor în muzică în România, susținător al Mișcării Rock Românești, promotor timpuriu al fenomenului Internet Multimedia și implicațiile acestora ca suport mediatic pentru muzică. Muzica lui poate fi identificată ca o sinteză complexă de Electronic Symphonic Rock cu accente Science Fiction.

Primul succes consacrat este albumul "Secretul Piramidelor" lansat în 1992 ce face parte dintr-o trilogie ce mai include "La Porțile Iubirii" publicat în 1993 și "Dulce Libertate" apărut în 1994. Întreaga lucrare (102 minute) apare integral pe un dublu CD (primul de acest gen din România) lansat în 1995. În 1996 urmează "I Se Spunea Visătorul", un album conceput (ca noutate la vremea respectivă) integral cu ajutorul computerelor și sintetizatoarelor. A fost primul artist român care a lansat un CD-ROM Multimedia parte a unui proiect internet numit Free Music Online în 1999.

Începuturi, Influențe, Primul contact cu Rock-ul
Este atras încă din copilărie de toate genurile de instrumente și muzică în general. Deși părinții lui observă asta nu îl orientează în acest sens. La vârsta de 16 ani vede primul concert rock din viața sa: Suzi Quatro 1979 Live în București. Impactul este foarte puternic iar genul acesta de manifestare artistică - Rock - îi va marca adolescentului de atunci devenirea artistică ulterioară.

Efectul este mult amplificat un an mai târziu când vizionează "Ultimul Vals", filmul lui Martin Scorsese. Filmul, prezentat ca un concert de adio al trupei "The Band" este perceput de el ca un omagiu adus unei întregi generații ce a dus cuvântul Rock la apogeu în anii "70. Atmosfera filmului și în special cuvintele chitaristului formației Robbie Robertson rezonează profund în conștiința viitorului Octave.
In multe dintre relatările sale biografice este punctat des acest moment în care înțelesese că Rock înseamnă mai mult decât muzică. Începe să îl perceapă „ca pe un mod de a fi, de a gândi, de a te prezenta în societate, ca pe o optică existențială, o filozofie" care nu corespundea nici pe departe cu ceea ce învața el la școală pe atunci în anii izolării culturale comuniste. Din acel moment, toate energiile încep să se canalizeze într-un singur țel: ROCK!

1980
În 1982 este luat în armată unde își ia cu el chitara. Șabloanele impuse de regimul militar și lipsa de libertate l-au întărâtat și mai mult visând la ziua când se va întoarce acasă și își va intemeia o formație. Această zi a venit în Iunie "83. După aceasta a fost student la Facultatea de Instalații pentru Construcții pe care o abandonează după doi ani luând decizia de a deveni muzician profesionist.
În Noiembrie 1985 își întemeiază primul grup și cântă doar în cluburi mici Soft Rock cu influențe ale unor formații precum Eagles și Dire Straits. După o scurtă perioadă grupul se destramă și de acum încolo artistul activează sub numele de Octave.

1990
După revoluția din Decembrie 1989 se dedică în exclusivitate muzicii instrumentale, ideea sa majoră fiind compunerea unei opere Rock: Trilogia Octave. În Iunie 1992 este semnat primul contract cu Casa De Discuri Electrecord pentru prima parte a trilogiei. La 27 August același an apare pe piață albumul "Secretul Piramidelor". Succesul surprinde opinia publică și critica de specialitate fiind vorba de o muzică instrumentală care urcă în topuri cot la cot cu alte formate muzicale mult mai comerciale.[36] Într-o asemenea măsură încât Casa de Discuri decide să îi dea lui Octave mână liberă în ceea ce privește producția muzicală pentru tot restul trilogiei.
Astfel la 3 Decembrie 1993 urmează lansarea celei de-a doua părți a trilogiei: LP-ul "La Porțile Iubirii" care este precedat de un extras pe single "Mai e de urcat o treaptă".
Ultima parte a trilogiei, albumul "Dulce Libertate" apare la data de 15 Septembrie 1994. Toate cele trei părți sunt reunite pe un dublu CD numit Octave și lansat la data de 24 Martie 1995.La conferința de presă prilejuită de lansarea dulbului CD, Octave prezintă public ca demo un material de pe viitorul album și declară că vrea să facă o schimbare.
După o pauză de 2 ani (utilizați pentru cercetări în domeniul computerelor și internetului)lansează pe suport CD albumul "I Se Spunea Visătorul" la data de 20 Noiembrie 1996 sub logo-ul "Only Computers And Synthesizers".

2000
Încă din 1997 este printre primii artiști români care își declară intențiile de a intra pe internet. Datorită limitărilor tehnice, la acea vreme paginile de web conțineau predominant informație în format text și imagine. Însă intuiția îl face să creadă cu înverșunare că acest mediu va fi viitorul și în ceea ce privește distribuția muzicii în format digital. Formate gen MP3, MPEG erau noutăți la acea vreme. Se decide să se pregătească pentru un nou pas curajos. Așa se naște ideea proiectului "Free Music Online" care se finalizează în 1999.
Pe 15 Aprilie 1999 lansează CD-ROM-ul "www.octave.ro Free Music Online" care include întreaga sa carieră în format multimedia : materialul muzical de pe albumele sale în MP3, videoclipuri în MPEG, fotografii, texte în cinci variante lingvistice (română, engleză, franceză, italiană, germană) reprezentând între altele date biografice și poveștile albumelor, selecții scanate din presă și scrisorile fanilor. CD-ROM-ul punctează mutarea totală în Multimedia. De acum înainte Octave nu va mai fi de găsit decât pe Internet.
CD-ROM-ul este unul hibrid. Sunt prezentate ca bonus două piese extrase de pe un album în curs de apariție numit "Singurul" care nu a fost publicat însă niciodată.
Datorită receptivității scăzute a publicului la acea dată vizavi de Internet, întregul proiect eșuează și rămâne nerealizat însă privind retrospectiv a fost un pas important pentru cei care au utilizat din plin această nouă formă de comunicare mai târziu. Proiectul lui a fost o ușă deschisă către viitor.

 CD-ROM-ul conține un text scris de Octave numit "Pledoarie Multimedia" care dovedește acum privind retrospectiv spiritul novator al ideilor acestui proiect. Un extras din acest text:
“Este un domeniu nou care acum se naște și a cărui formă finală o vom putea defini destul de clar în următorii ani. Spre a întelege mai sugestiv fenomenul Multimedia să extrapolăm puțin lucrurile în domeniul artistic. Imaginați-vă spre exemplu că nu veți mai putea într-un viitor destul de apropiat să ascultați muzică fără să vedeți niște imagini și fără să citiți un text, toate cele trei având ca punct de pornire un concept comun și fiind într-o strânsă interdependență. Este ca și cum ai fi in același timp muzician, pictor și poet, un fel de Leonardo Da Vinci.”



Albume de studio:

1992 - Secretul Piramidelor (27 August) LP Vinyl Casa de discuri Electrecord ST-EDE 04168
1993 - La Porțile Iubirii (3 Decembrie) LP Vinyl Casa de discuri Electrecord EDE 04287
1994 - Dulce Libertate (15 Septembrie) LP Vinyl Casa de discuri Electrecord EDE 04324
1995 - Trilogia Octave (24 Martie) 2CD Casa de discuri Electrecord ELCD 153
1996 - I Se Spunea Visătorul (20 Noiembrie) Casa de discuri Electrecord EDC 200
1999 - Singurul (nefinalizat - 2 piese prezente pe CD-ROM-ul hibrid) Casa de discuri Electrecord CD-ROM-OCT
Single-uri
1993 - Mai E De Urcat O Treaptă (16 Septembrie) Vinyl Casa de discuri Electrecord EDC 10803 (extras de pe LP-ul: La Porțile Iubirii)
CD-ROM-uri
1999 - www.octave.ro Free Music Online (15 Aprilie) Casa de discuri Electrecord CD-ROM-OCT

Considerații despre orientarea artistică

Cristian Botez definea în anul 1991 în ziarul Momentul muzica lui Octave astfel: "un sound teribil și un rock de avangardă, situat la interferența stilurilor hard, new wave, progressive, heavy și symphonic-rock. Cu un sunet compact de largă acoperire, în același timp cu pasaje cantabile, ușor de reținut".

Florin Filimon de la Fan Radio București spunea despre piesa Ochii Planetei de pe albumul Secretul Piramidelor în anul 1992: “Este o piesă ce iese cu dezinvoltură din tiparele clasice cu care urechile noastre sunt obișnuite, anunțând o lărgire mult așteptată a orizonturilor creației muzicale românești și nu numai. Ești purtat de la muzica simfonică la acea metalizată, rezultanta fiind o melodie cosmică, creatoare a imaginii infinitului”.

Ciprian Tănăsescu menționa într-o recenzie din 1992 a discului Secretul Piramidelor din revista Săptămâna referitor la aceeași piesă Ochii Planetei: "Sonoritățile oarecum exotice ale piesei ne pregătesc pentru ce va urma. Alternând riff-urile de chitară cu linii melodice instrumentale suprapuse cu o vizibilă (ori poate ar trebui sa spun audibilă) tendință spre grandios." Același autor făcea referință la sound-ul Octave într-un alt articol din aceeași revistă definindu-l ca pe o “adaptare a fluidității melodice a rock-ului din începuturile anilor "70 la sonoritățile moderne ale anilor "80 rezultanta ducând la apariția unui gen de muzică rock care se evidențiază în rock-ul autohton precum o perlă naturală între cele de cultură”.

Într-o mențiune a lansării discului Secretul Piramidelor din 1992 stilul lui Octave era definit astfel: "Un sound original și o îmbinare de stiluri converg către un rock al viitorului, care împletește inspirat muzica electronică cu cea clasică." Despre piesa Ochii Planetei se afirmă în același articol: "Prima piesă de pe fața A a L.P.-ului intitulată "Ochii Planetei", cumulează toate componentele unui vis frumos, înregistrând dese și uimitoare schimbări de tempo-uri și de stiluri, pendulând între orchestrația simfonică și caldura metalică a hard-rock-ului".
Florian Pittiș afirma la lansarea discului La Porțile Iubirii în 1993: "Octave crează uneori senzația că urmarește să creioneze o muzică a visului, o muzică ce poate fi luată drept drog, o muzică care cheamă imaginea."

Corneliu Băran descria în articolul "Cu Moțu și Octave" din ziarul Azi materialul muzical al discului Dulce Libertate din 1994 la modul următor: "LP-ul conține șase piese muzicale "grele", de anvergură și-am spune noi - de o tonalitate expresivă și ca melos - de rafinament instrumental excepțional".

Fiecare album Octave are o poveste. Pe coperțile discurilor și booklet-urile CD-urilor există o poveste rezumat concepută din numele pieselor și idei filozofice semnată de Octavian Teodorescu. Cătălin Andrei făcea referință în 1995 la conceptul filozofic ce stă în spatele muzicii lui Octave într-un articol din ziarul Ziua prilejuit de lansarea dublului compact disc ce include toată trilogia: "Albumele Octave - o îmbinare între filozofie, muzică și science-fiction. Pentru a-l înțelege pe Octav, trebuie să accepți integrarea în conceptul său filozofic, pentru că fiecare album are propria sa poveste. Pentru că piesele sale sunt pline de capcane seducătoare, care te pot ameți atât de mult încât să devii pe veci octavoman."

Ema Ofițeru vorbea într-un articol în ziarul Cotidianul din 1999 despre "nota specială" a muzicii artistului ca fiind percepută drept "una foarte prezentă și originală".
Mihaela Dordea definea pe Octave într-un interviu luat artistului în anul 1999 ca pe un compozitor cu o "gândire vizionară", cu un melos "venit din alte lumi" ce transmite un "mesaj clar pacifist".

Daniela Caraman Fotea rezuma deasemenea în dicționarul "Rock Pop Folk Remix" din 2003 mesajul muzicii lui Octave la cuvintele: "pace, armonie, purificare spirituală" pe fondul unei "tematici generoase".

Surse:

http://www.facebook.com/www.octave.ro/info
http://en.wikipedia.org/wiki/Octave_Octavian_Teodorescu
http://www.rockfm.ro/stiri/2565/Astazi-se-implinesc-20-de-ani-de-la-aparitia-albumului-Octave---Secretul-Piramidelor-.html

SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1956 - În timpul unui concert în Texas, Elvis Presley a concertat la The Municipal Auditorium din Oklahona City, Oklahoma.

1965 - Filmul T.A.M.I. Show (Teen-Age Music International) cu participarea unor trupe și artiști precum The Rolling Stones, Supremes Four Tops, James Brown, The Beach Boys și Smokey Robinson & The Miracles a început să ruleze la Londra sub denumirea de Teenage Command Performance.

1965 - Single-ul “Ticket To Ride” al trupei The Beatles a fost lansat de Capitol Records în Statele Unite. Casa de producție a single-ului a afirmat că piesa era luată de pe viitorul film "Eight Arms to Hold You" (titlul original al filmului "Help!"). 

1967 - Jimi Hendrix, The Walker Brothers, Engelbert Humperdink și Cat Stevens, au cântat în două spectacole la The Odeon, din Birmingham, Anglia.

1968 - John Lennon, George Harrison și soțiile lor au părăsit ashramul (lăcașul de meditație spirituală) Maharishi Mahesh Yogi din Rishikesh, India, cu 2 săptămâni inainte de încheierea studiului. Ringo și Paul plecaseră mai devreme.

1969 - Grupul Smile (cunoscut mai târziu ca și Queen), a concertat la the Revolution Club din Londra, Anglia.

1970 - Câștigătoarea premiului Eurovision pentru cel mai bun cântec a fost declarată Dana, cu single-ul ajuns no.1 în topurile britanice, “All Kinds Of Everything”, acesta fiind și singurul hit no.1 al cântăreței irlandeze.

1974 - Bruce Springsteen și The E Street Band au concertat la The State Theatre din New Brunswick, New Jersey. Spectacolul nu a beneficiat de nici o publicitate făcută de către agenția lor de impresariat care a mizat doar pe faptul că reclama din gură în gură era suficientă ca să umple sala de 550 de locuri. Doar 250 de spectatori au venit la concert, biletele vânzându-se în avans cu prețuri între 4,5-5,5 dolari bucata.

1975 - The Stylistics au început seria de două săptămâni ca no.1 în topurile britanice cu albumul “The Best Of”. 

1975 - Pink Floyd a concertat la The Tucson Community Center Arena din Tucson, Arizona în cadrul turneului lor nord American de 29 de concerte. 

1980 - Blondie a ajuns no.1 în topurile single din Statele Unite cu “Call Me” care a apărut pe coloana sonoră în filmul “American Gigolo” cu Richard Gere, piesa ajungând de semenea no.1 și în topurile britanice. 

1980 - Interpretul britanic de 32 de ani care a colaborat cu Geordie Brian Johnson, a fost cooptat în cadrul trupei australiene AC/DC, înlocuindu-l pe Bon Scott care a murit în urma unui episod de consum exagerat de alcool.

1980 - Pentru prima dată în istoria clasamentelor americane, primele 5 clasate au fost femei și anume: Crystal Gayle pe locul 1, Dottie West, Debbie Boone, Emmylou Harris și Tammy Wynette completând lista celor ajunse pe primele 5 locuri. 

1980 - Rose Royce a ajuns lider în topurile albumelor britanice cu albumul lor LP intitulat “Greatest Hits”. 

1980 - R.E.M. au concertat în primul lor spectacol sub numele de R.E.M. la 11:11 Koffee Club din Athens, statul Georgia, în fața unui public de 150 persoane. Acesta s-a terminat la ora 2 dimineața când poliția a închis localul deoarece acesta nu avea autorizație de funcționare. 

1986 - George Michael a urcat în poziția de lider a clasamentelor single britanice cu “A Different Corner”, fiind al 2-lea solo no.1 al cântărețului. Michael a devenit primul în istoria topurilor din Marea Britanie care s-a clasat pe locul 1 cu primele 2 lansări. Piesa a fost recunoscută ca fiind al doilea hit no.1 (după “I Just Called To Say I Love You” a lui Stevie Wonder) care a fost compusă, interpretată instrumental și vocal , orchestrată și produsă de aceeași persoană. 

1986 - Prince începe șirul de 2 săptămâni în poziția 1 a topurilor single americane cu “Kiss”. Prince a mai intrat pe locul 2 cu melodia “Manic Monday” a celor de la The Bangles, pe care el a compus-o pentru aceștia sub pseudonimul de “Christopher”.

1988 - Fostul cântăreț și membru al duetului Sonny and Cher, Sonny Bono a fost instalat în funcția de primar al orașului Palm Springs. 

1989 - Cei de la The Pixies au dat startul turneului britanic de 19 concerte la The Top Rank, din Brighton. 

1990 - În cadrul show-ului din această săptămână “French and Saunders” de pe postul BBC- TV, Mark Knopfler, David Gilmour, Lemmy, Mark King (de la Level 42) și Gary Moore au apărut cu toții într-un sketch umoristic cu acțiunea inspirată de un tribunal. Momentul comic s-a încheiat cu toți chitariștii cântând împreună. 

1995 - The Stone Roses au concertat pentru prima dată după 5 ani într-un spectacol la The Rockerfella Club, din Oslo, Norvegia. 

1998 - Robbie Williams a stat 2 săptămâni ca no.1 în topul albumelor din Marea Britanie cu “Life Thru A Lens”. 

2000 - Phil Collins a câștigat 250.000 de lire în urma unui proces cu 2 dintre foștii membri ai trupei legat de niște plăți din drepturi muzicale. Judecătorul a stabilit că aceștia fuseseră plătiți în exces din greșeală , dar deoarece cei doi muzicieni nu aveau alte venituri, nu au fost obligați să returneze diferența. 

2002 - Poliția a desfășurat o anchetă pentru a afla cum piese din viitorul album al trupei Oasis intitulat “Heathen Chemistry” au fost puse ilegal în circulație pe internet. Eu au considerat că persoana răspunzătoare de acest incident avea acces la ședințele lor private de înregistrări.

2003 - Conrad Leonard, considerat cel mai în vârstă muzician aflat în activitate din Marea Britanie, moare la vârsta de 104 ani. Compozitor și pianist, Leonard a lucrat de-a lungul carierei cu Cole Porter, Petula Clark și la postul BBC. Până la venerabila vârstă de 104 ani, el a continuat să cânte la pian în fiecare zi de joi la prânz în cafeneaua Plantation aflată în Centrul Squire Garden din Twickenham. 

2005 - Pe posturile de televiziune din Statele Unite s-a anunțat că din aprilie se va da startul difuzării la nivel național a unor reclame de 30 de secunde menite să atragă familiile de turiști care doreau să-și petreacă concediul la vestita reședință Graceland pentru "a trăi cu adevărat experiența Elvis Presley”.

2006 - A fost pentru prima dată în istoria companiei Elvis Presley Enterprises, Inc. când aceasta s-a folosit de reclamele de televiziune pentru a promova turismul la Graceland. 

2006 - Postul britanic BBC TV a difuzat emisiunea Familia McCartney împotriva comerțului cu blănuri , care a urmat protestelor cuplului în legătură cu această afacere.

2010 - La o săptămână după ce ziarul oficial al Vaticanului, L"Osservatore Romano, a publicat articolul prin care Biserica Catolică îl iartă pe John Lennonn pentru afirmația făcută că Beatles sunt "mai vestiți decât Isus", Ringo Starr le-a respins actul de clemență. Editorii ziarului scriseseră, " Beatleții au spus că sunt mai buni decât Isus și au lansat mesaje misterioase posibil satanice….dar ce ar fi muzica pop fără cei de la Beatles?" Ringo a rămas impasibil, replicând următoarele :"Nu a afirmat oare Vaticanul că suntem sau e posibil să fim satanici? Și totuși ne-au iertat? Eu cred că Vaticanul mai are multe subiecte de discutat decât despre Beatles”.



Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact