Billboard Charts a lansat în 1958 clasamentul Hot 100, care a devenit rapid standardul industriei pentru stabilirea celor mai bune melodii din fiecare săptămână, pe baza vânzărilor [digitale și fizice], a difuzării la radio și a streaming-ului online în Statele Unite. Clasamentul a trebuit să se adapteze la diversele schimbări pe care societatea le-a făcut în modul în care consumăm muzică, dar rămâne unul dintre cei mai buni indicatori ai consumului de muzică. Se poate spune că a devenit mai important decât Billboard Top 200, care oferă cele mai bine vândute 200 de albume. Astăzi, multe trupe nu mai lansează albume, ci mai degrabă single-uri.
Clasamentul Billboard Hot 100 se bazează pe cele mai populare melodii din Statele Unite ale Americii din fiecare săptămână, de vineri până joi, pe baza vânzărilor, a difuzărilor online (audio și video) și a difuzării la radio.
Billboard Hot 100 măsoară cele mai apreciate melodii din 1958, începând cu "Poor Little Fool" a lui Ricky Nelson. De atunci, peste 1.100 de melodii au ajuns în vârf, deși metodologia Billboard s-a schimbat de-a lungul anilor, pe măsură ce consumul de muzică a evoluat.
De exemplu, vânzările obișnuiau să fie monitorizate de Nielsen de luni până duminică, dar în 2015 acest lucru s-a schimbat de vineri până joi. De asemenea, în primii ani ai clasamentelor, vânzările au primit mai multă greutate decât difuzarea la radio, deoarece achiziționarea de single-uri era mult mai frecventă decât va fi în anii următori. În cele din urmă, acest lucru s-a schimbat pe măsură ce albumele de lungă durată au devenit mai răspândite, iar vânzările de single-uri au scăzut.
În 1998, Billboard și-a modificat din nou regulile pentru a permite ca o melodie să apară în Hot 100 chiar dacă a fost difuzată doar la radio și nu a fost disponibilă pentru a fi cumpărată ca single. Apoi, în 2007, Billboard a început să ia în considerare performanțele de streaming audio pentru Hot 100. Iar în 2013 au fost adăugate în formulă și fluxurile video de pe YouTube.
În era Hot 100, The Beatles dețin recordul pentru cele mai multe hituri numărul unu, cu 20 de hituri diferite în fruntea clasamentului. Ei sunt urmați îndeaproape de Mariah Carey, care a avut 19 melodii care au ajuns la numărul unu.
Duetul din 1995 al lui Carey cu Boyz II Men, "One Sweet Day", a stabilit recordul pentru cele mai multe săptămâni la numărul unu, cu 16. Acest record a rezistat mai bine de două decenii înainte de a fi egalat de "Despacito" de Luis Fonsi și Daddy Yankee cu Justin Bieber în 2017, iar apoi, în cele din urmă, a fost doborât de Lil Nas X, al cărui "Old Town Road", cu Billy Ray Cyrus, a dominat clasamentul timp de 19 săptămâni în 2019. Dar piesa desemnată de Billboard drept cea mai bună piesă a tuturor timpurilor a fost "Blinding Lights" a lui The Weeknd, care a petrecut doar patru săptămâni pe primul loc, dar a spulberat recordul pentru cele mai multe săptămâni în top 10, cu mai mult de un an în această regiune.
Istoria clasamentelor muzicale continuă să se scrie cu regularitate în Hot 100.