Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » EVOLUTIA RADIOULUI

Evolutia Radioului

și a tehnologiei


Evolutia radioului
se datoreaza altor 2 inventii, telegraful si telefonul, toate cele 3 tehnologii fiind strans inrudite. Tehnologia radio a inceput ca si “telegraf fara fir”.

Termenul “radio” poate face referire la dispozitivul electronic folosit la ascultarea posturilor sau la continutul emisiei.
Totul a inceput odata cu descoperirea undelor radio – unde electromagnetice care au capacitatea de a transmite in mod imperceptibil muzica, convorbiri, imagini sau alte tipuri de date prin aer. Multe dispozitive functioneaza cu ajutorul undelor electromagnetice, inclusiv radiourile, cuptoare cu microunde, telefoane mobile, jucarii cu telecomanda, emisia programelor de televiziune si altele.

  Inceputurile radioului

HERTZ
Heinrich Rudolf Hertz
Mahlon Loomis
Mahlon Loomis
Dupa anul 1860 fizicianul scotian James Clerk Maxwell a prevazut existenta undelor radio, iar in 1886 fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz a demonstrat ca variatia rapida a curentului electric poate fi transmisa in spatiu sub forma undelor radio, similara luminii si caldurii.

In 1866 Mahlon Loomis un dentist american a demonstrat “telegrafia wireless”. Loomis a reusit sa transmita semnal radio, cu un aparat conectat la un zmeu, altui aparat de masura montat pe alt zmeu, marcand prima comunicare wireless pe calea aerului.

Guglielmo Marconi
Guglielmo Marconi

Guglielmo Marconi, un inventator italian a dovedit fezabilitatea comunicarii radio. 
Acesta a transmis si receptionat primul semnal radio in Italia in 1895.

In 1899 a transmis primul semnal wireless de-a lungul Canalului Manecii si doi ani mai tarziu a receptionat litera “s” din Anglia in Newfoundland.

Aceasta a fost prima transmisie radiotelegrafica transatlantica incununata de succes in 1902.






Nikola Tesla
Nikola Tesla

Pe langa Marconi, 2 dintre contemporanii sai, Nikola Tesla si Nathan Sufflefield au obtinut patente pentru aparate de transmisie radio.
Lui Nikola Tesla ii e acum atribuit primul patent pentru tehnologia radio; curtea suprema i-a retras in 1943 patentul lui Marconi in favoarea lui Tesla.

Dezvoltarea radioului

Radiotelegrafia este transmiterea prin unde radio a aceluiasi mesaj punct si linie (cod Morse) folosit la telegraf.

Transmitatoarele de la ora respectiva erau denumite masini cu eclator. Au fost dezvoltate in special pentru comunicarea intre nave si tarm sau intre nave. Aceasta era o modalitate de a comunica intre doua puncte, cu toate acestea nu era o modalitate de comunicare publica, asa cum o stim in ziua de astazi.

Mesajele "wireless" s-au dovedit eficiente pentru interventiile de salvare cand avea loc un dezastru maritim. O serie de vase de croaziera si-au instalat echipament wireless. In 1899 armata Statelor Unite a comunicat cu o nava usoara aflata in larg langa Fire Island, New York. Doi ani mai tarziu marina a adoptat un sistem de comunicare wireless. Pana la momentul respectiv, marina folosise semnalizare vizuala si porumbei mesageri pentru comunicare.

In 1901 s-a deschis un serviciu radiotelegraf intre 5 insule din arhipelagul Hawaii. In 1903 o statie radiotelegraf Marconi situata in Wellfleet, Massachusetts a intermediat un schimb de saluturi intre presedintele Theodore Roosevelt regele Edward al 7-lea.In 1905 batalia navala de la Port Arthur din cadrul razboiului ruso-japonez a fost raportata prin radiotelegraf, iar in 1906 Biroul American de Meteorologie a folosit experimental radiotelegrafia pentru a accelera notificarile meteo.

In 1909 Robert E. Peary, explorator arctic a transmis prin radiotelegraf: “Am gasit Polul.” In 1910 Marconi a deschis un serviciu radiotelegraf regulat intre America si Europa, care cateva luni mai tarziu a permis arestarea in larg a unui criminal britanic evadat. In 1912 primul serviciu radiotelegraf transpacific a legat San Francisco de Hawaii.

  Imbunatatiri la transmitatoarele radio

In largul marii, radiotelegraful s-a dezvoltat lent, in primul rand pentru ca electricitatea descarcata in circuitul si intre electrozii transmitatorului radiotelegrafic initial era instabila si cauza mari interferente. Alternatorul de inalta frecventa Alexanderson si lampa De Forest au rezolvat aceste probleme tehnice de la inceput.

  Lee De Forest – radioul AM

Lee DeForest a inventat telegrafia in spatiu, amplificatorul cu triode si Audion-ul (prima trioda). La inceputul anilor 1900, marea necesitate pentru dezvoltarea suplimentara a radioului era un detector eficient si sensibil al undelor electromagnetice.
Lee DeForest
Lee DeForest
Lee De Forest a furnizat acest detector. Acesta a facut posibila amplificarea semnalului frecventei radio captat de antena inainte de a fi transmis detectorului din receptor; astfel puteau fi folosite semnale mult mai slabe decat pana fusese posibil pana atunci. De Forest a fost de asemenea persoana care a utilizat pentru prima data termenul “radio”.

Rezultatul muncii lui De Forest a fost inventia radioului cu modulatie in amplitudine sau radioului AM care a permis existenta unei multitudini de statii. Transmitatoarele anterioare cu eclator nu ingaduiau acest lucru.

  Exploatarea militara si controlul patentului

Cand Statele Unite au intrat in Primul Razboi Mondial in 1917, toate amenajarile radiofonice erau controlate de Marina americana, pentru a preveni eventualul uz de catre spionii inamici. Guvernul Statelor Unite a preluat controlul tuturor patentelor legate de tehnologia radio.

In 1919, dupa ce guvernul a cedat controlul tuturor patentelor, a luat fiinta RCA (Radio Corporation of America) cu scopul de a distribui controlul patentelor radio care fusesera restrictionate pe perioada razboiului.

  Radioul prinde voce

Momentul primei transmisii a vocii umane pe calea undelor radio este constroversata. Revendicarile respectivei distinctii variaza de la fraza “Hello Rainey” rostita de Natan B. Stubblefield unui partener de experiment aflat langa Murray, Kentucky in 1892, pana la un program experimental de discutii si muzica realizat de Reginald A. Fessenden in 1906 si captat de navele dotate cu receptor radio aflate la cateva sute de mile distanta. 

Canadianul Reginald A. Fessenden e cunoscut pentru inventarea modularii undelor radio si a sondei ultrasonore. Fessenden a lucrat ca si chimist pentru Thomas Edison in cursul anilor 1880 si mai apoi pentru  Westinghouse. Fessenden a pus bazele propriei companii unde a inventat modularea undelor radio, principiul “heterodinei” care permitea receptia si transmisia pe aceeasi antena fara interferente.

  Emisia incepe cu adevarat

In 1915 un discurs a fost transmis pentru prima data de la o margine la cealalta a continentului din New York in San Francisco si peste Atlantic de la statia navala de transmisie NAA Arlington la Turnul Eiffel din Paris.

La 2 noiembrie 1920 postul de radio KDKA, fondat de corporatia Westinghouse in Pittsburgh, a difuzat rezultatele alegerilor Harding-Cox si a inceput un program zilnic de emisiuni.

Prima conversatie nava-tarm duplex a avut loc in 1922 intre Deal Beach, New Jersey si S.S. America, aflata la 400 de mile in larg. Cu toate acestea serviciul public de radiotelefonie nu a fost introdus pe nave decat in 1929. La vremea respectiva, contactul telefonic cu navele aflate in larg nu putea fi stabilit decat la o distanta de 1500 de mile de tarm. In ziua de astazi exista posibilitatea contactarii aproape oricarui vas de dimensiuni mari oriunde s-ar afla pe glob.

Radiotelefonia comerciala care lega America de Nord de Europa a fost inaugurata in 1927, iar cu America de Sud 3 ani mai tarziu. In 1935 s-a realizat primul apel telefonic in jurul Globului, folosind o combinatie de fire si circuite radio.

  Radioul FM

Edwin Howard Armstrong a inventat radioul cu modulare in frecventa sau radioul FM. Modularea in frecventa a imbunatatit semnalul audio al radioului controland electricitatea statica-parazit generata de echipamentul electric si de atmosfera terestra. Pana in 1936, toate comunicatiile telefonice transatlantice din America au trebuit dirijate prin Anglia. In acel an o linie radiotelefonica directa a fost deschisa la Paris. Conexiunea telefonica prin radio si cablu este acum accesibila prin 187 de puncte exterioare Statelor Unite.

Tehnologia radio s-a extins considerabil de la formarea initiala. In 1947 Bell Labs a inventat tranzistorul. In 1954 o companie japoneza, la ora respectiva mica, numita Sony, a introdus radioul cu tranzistori.

  Sistemul de antena FM

In 1965 primul sistem de antene FM master din lume, conceput pentru a permite mai multor statii FM sa emita simultan din aceeasi sursa, a fost ridicat pe Empire State Building in New York. 


Editor: Răzvan Bercea

            Facebook  Twitter  email


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1961 - Dion a început seria de 2 săptămâni în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “Runaround Sue”, hit ajuns pe locul 11 în topurile britanice. 

1962 - Micul Stevie Wonder, în vârstă de 12 ani, a înregistrat primul său single “Thank You For Loving Me All The Way” la Motown Records.

1963 - The Beatles au încheiat ultima ședință de înregistrări pentru ultimul lor album “With The Beatles”, înregistrând “I Wanna Be Your Man”. Apoi grupul a călătorit cu mașina spre aeroportul din Londra pentru a lua zborul spre Stockholm, Suedia, pentru a demara primul lor turneu din străinătate. Cei 4 Fabuloși au fost așteptați la aeroportul din Stockholm de sute de admiratoare care au lipsit de la școală ca să-I vadă.


1963 - The Everly Brothers, Little Richard, Bo Diddley, Mickie Most, The Rolling Stones, Julie Grant și The Flintstones au concertat la Odeon Theatre din Nottingham, Anglia.

1963 - Bob Dylan a înregistrat “The Times They Are A-Changin” la Columbia Recording Studios din New York.

1964 - Toți cei patru membrii ai trupei americane Buddy And The Kings au murit în timpul zborului la bordul unui aparat Cesna Skyhawk închiriat să-i ducă la un spectacol din Harris County. Pilotat de bateristul trupei, Bill Daniels, avionul s-a prăbușit în bot, toți cei aflați la bord pierzându-și viața. Cântărețul trupei Harold Box l-a înlocuit pe Buddy Holly de la The Crickets după moartea sa în urma unui accident de avion. A fost lider vocal în single-ul “Peggy Sue Got Married”.

1966 - The Jimi Hendrix Experience au înregistrat primul lor single “Hey Joe” în studiourile De Lane Lea din Londra.


1976 - The Jam au cântat într-un spectacol de după amiază la Soho Market din Londra, Anglia, în timp ce The Clash au concertat seara la The ICA din Londra.

1976 - Chicago au început seria de 2 săptămâni în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “If You Leave Me Now”. A fost cel de-al 18-lea single al trupei care a intrat în Top 40 și primul care a ajuns no.1 în topurile americane (hitul a fost pe locul 1 și în topurile britanice). A câștigat un premiu Grammy Award pentru Cea Mai Bună Interpretare Vocală a unei piese Pop.
 
1976 - Led Zeppelin și-au făcut debutul la televiziune americană în “Rock Concert” a lui Don Kirshner, unde au cântat “Black Dog” și “Dazed And Confused”.

1980 - Depeche Mode au concertat la The Bridge House din Canning Town, Londra, biletul costând 60 de pence bucata.

1980 - Mark David Chapman a demisionat din funcția de agent de pază și a semnat foaia de prezență pentru ultima dată. În locul semnăturii sale obișnuite "Chappy", s-a iscălit "John Lennon". Chapman îl va ucide pe Lennon pe 8 decembrie a acestui an în fața locuinței sale din New York.

1982 - Culture Club au ajuns în fruntea topurilor single din Marea Britanie cu “Do You Really Want To Hurt Me”, acesta fiind primul single de top al grupului și primul din cele 12 intrate în Top 40 din Marea Britanie. Melodia a devenit un hit în urma memorabilului său debut la Top Of the Pops, unde aceștia l-au înlocuit pe Shakin" Stevens care fiind bolnav, n-a putut să participe la emisiune.


1982 - The Damned au lansat albumul intitulat “Strawberries”, ambalat cu o foaie cu miros de căpșuni pe care erau scrise versurile piesei .

1988 - Topul CD-urilor din Marea Britanie se prezenta astfel: Luther Vandross pe locul 3 cu “Any Love”; locul 2, a fost ocupat de U2 cu “Rattle and Hum”, iar locul 1 a revenit trupei Dire Straits cu “Money For Nothing"”. În topul CD-urilor de 12 inch au intrat: Milli Vanilli cu “Girl You Know It"s True” pe 3, Enya cu “Orinoco Flow” pe locul secund, prima poziție revenind lui D Mob cu “We Call It Acieed”.

1989 - Nirvana a cântat în primul lor show european cu ocazia concertului de la Riverside Club din Newcastle, nord-estul Angliei. A fost prima noapte din cele 36 de concerte din cadrul turneului european al grupului care au împărțit afișul cu Tad.
 
1993 - Meat Loaf a avut primul său no.1 în topurile britanice cu “I"d Do Anything For Love" (But I Won"t Do That")”, loc pe care a staționat timp de 7 săptămâni. A fost no.1 în 28 de țări, pentru Meat Loaf fiind și primul hit no.1 în topurile americane. 

1993 - Take That au avut primul lor album pe locul 1 în topurile britanice cu ce-l de-al doilea album lansat “Everything Changes”. Albumul a fost nominalizat pentru Mercury Prize în 1994, devenind cel de-al treilea cel mai bine vândut album din 1993 din Marea Britanie.

1995 - Def Leppard și-au asigurat un loc în Cartea Mondială a Recordurilor Guinness Book, cântând în trei spectacole pe trei continente, în doar 24 de ore la Tangier, Londra și Vancouver. 

1999 - A dispărut Sandra Ann-Rosas, soția cântărețului de la Los Lobos. Poliția l-a acuzat pe fratele ei vitreg ,Gabriel Gomez, de răpire și crimă.

2002 - Kanye West a fost implicat într-un accident de mașină după ce a adormit la volan în timp ce conducea spre casă de la un studio de înregistrări din West Hollywood. Nici o altă mașină nu a fost implicată în accidentul care la lăsat pe West cu mandibula fracturată în trei locuri.

2002 - Un judecător federal din St.Louis a clasat un proces intentat lui Chuck Berry de Johnnie Johnson, un pianist și fost colaborator, care cerea sume din încasările de la peste 30 de cântece scrise între 1955 și 1966. Piesele vizate erau “No Particular Place To Go”, “Roll Over Beethoven” și “Sweet Little Sixteen”. La proces Johnson a negat că ar fi fost coautori ai majorității pieselor, doar pentru că Berry le-a patentat doar pe numele său, Johnson nu a primit nimic. Judecătorul a decretat că procesul pentru cererea de despăgubiri era prea tardiv, după trecerea atâtor ani de la incident.

2005 - Rapperul american Cam"ron a fost internat într-un spital din Washington DC, după ce un bărbat a încercat să-i fure mașina sport la un semafor. Un singur foc de armă a penetrat ambele brațe ale artistului.

2005 - Arctic Monkeys a avut succes cu primul lor single ajuns no.1 în topurile britanice cu “I Bet You Look Good On The Dancefloor”, acesta fiind single-ul de debut al trupei din Sheffield.


2007 - Cântăreața de rap Foxy Brown a primit 11 săptămâni de carceră după ce s-a bătut cu o altă deținută din închisoare. S-a afirmat că ar mai fi lovit niște paznici și a refuzat să facă un test anti-drog. Brown a fost condamnată la un an de închisoare pentru încălcarea eliberării condiționate, în urma unei bătăi iscate într-un salon de manichiură din New York.

2007 - Poliția britanică și cea daneză au închis o sursă de descărcare ilegală de muzică "foarte inteligent organizată", în urma raidurile făcute de poliție în Teesside și Amsterdam, ca parte a unei investigații mai mari a Interpolului printre membrii website-ului OiNK. Site-ul britanic a fost piratat de 60 lansări majore de albume doar în cursul acestui an.

2008 - Beyonce a ajuns în prima poziție a topurilor single din Marea Britanie cu “If I Were A Boy”, acesta fiind cel de-al patrulea hit ajuns no.1 în topurile britanice. A fost preluat de pe cel de-al treilea album solo, “I Am’ Sasha Fierce”.




Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact