Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » EVOLUTIA RADIOULUI

Evolutia Radioului

și a tehnologiei


Evolutia radioului
se datoreaza altor 2 inventii, telegraful si telefonul, toate cele 3 tehnologii fiind strans inrudite. Tehnologia radio a inceput ca si “telegraf fara fir”.

Termenul “radio” poate face referire la dispozitivul electronic folosit la ascultarea posturilor sau la continutul emisiei.
Totul a inceput odata cu descoperirea undelor radio – unde electromagnetice care au capacitatea de a transmite in mod imperceptibil muzica, convorbiri, imagini sau alte tipuri de date prin aer. Multe dispozitive functioneaza cu ajutorul undelor electromagnetice, inclusiv radiourile, cuptoare cu microunde, telefoane mobile, jucarii cu telecomanda, emisia programelor de televiziune si altele.

  Inceputurile radioului

HERTZ
Heinrich Rudolf Hertz
Mahlon Loomis
Mahlon Loomis
Dupa anul 1860 fizicianul scotian James Clerk Maxwell a prevazut existenta undelor radio, iar in 1886 fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz a demonstrat ca variatia rapida a curentului electric poate fi transmisa in spatiu sub forma undelor radio, similara luminii si caldurii.

In 1866 Mahlon Loomis un dentist american a demonstrat “telegrafia wireless”. Loomis a reusit sa transmita semnal radio, cu un aparat conectat la un zmeu, altui aparat de masura montat pe alt zmeu, marcand prima comunicare wireless pe calea aerului.

Guglielmo Marconi
Guglielmo Marconi

Guglielmo Marconi, un inventator italian a dovedit fezabilitatea comunicarii radio. 
Acesta a transmis si receptionat primul semnal radio in Italia in 1895.

In 1899 a transmis primul semnal wireless de-a lungul Canalului Manecii si doi ani mai tarziu a receptionat litera “s” din Anglia in Newfoundland.

Aceasta a fost prima transmisie radiotelegrafica transatlantica incununata de succes in 1902.


Nikola Tesla
Nikola Tesla

Pe langa Marconi, 2 dintre contemporanii sai, Nikola Tesla si Nathan Sufflefield au obtinut patente pentru aparate de transmisie radio.
Lui Nikola Tesla ii e acum atribuit primul patent pentru tehnologia radio; curtea suprema i-a retras in 1943 patentul lui Marconi in favoarea lui Tesla.

Dezvoltarea radioului

Radiotelegrafia este transmiterea prin unde radio a aceluiasi mesaj punct si linie (cod Morse) folosit la telegraf.

Transmitatoarele de la ora respectiva erau denumite masini cu eclator. Au fost dezvoltate in special pentru comunicarea intre nave si tarm sau intre nave. Aceasta era o modalitate de a comunica intre doua puncte, cu toate acestea nu era o modalitate de comunicare publica, asa cum o stim in ziua de astazi.

Mesajele "wireless" s-au dovedit eficiente pentru interventiile de salvare cand avea loc un dezastru maritim. O serie de vase de croaziera si-au instalat echipament wireless. In 1899 armata Statelor Unite a comunicat cu o nava usoara aflata in larg langa Fire Island, New York. Doi ani mai tarziu marina a adoptat un sistem de comunicare wireless. Pana la momentul respectiv, marina folosise semnalizare vizuala si porumbei mesageri pentru comunicare.

In 1901 s-a deschis un serviciu radiotelegraf intre 5 insule din arhipelagul Hawaii. In 1903 o statie radiotelegraf Marconi situata in Wellfleet, Massachusetts a intermediat un schimb de saluturi intre presedintele Theodore Roosevelt regele Edward al 7-lea.In 1905 batalia navala de la Port Arthur din cadrul razboiului ruso-japonez a fost raportata prin radiotelegraf, iar in 1906 Biroul American de Meteorologie a folosit experimental radiotelegrafia pentru a accelera notificarile meteo.

In 1909 Robert E. Peary, explorator arctic a transmis prin radiotelegraf: “Am gasit Polul.” In 1910 Marconi a deschis un serviciu radiotelegraf regulat intre America si Europa, care cateva luni mai tarziu a permis arestarea in larg a unui criminal britanic evadat. In 1912 primul serviciu radiotelegraf transpacific a legat San Francisco de Hawaii.

  Imbunatatiri la transmitatoarele radio

In largul marii, radiotelegraful s-a dezvoltat lent, in primul rand pentru ca electricitatea descarcata in circuitul si intre electrozii transmitatorului radiotelegrafic initial era instabila si cauza mari interferente. Alternatorul de inalta frecventa Alexanderson si lampa De Forest au rezolvat aceste probleme tehnice de la inceput.

  Lee De Forest – radioul AM

Lee DeForest a inventat telegrafia in spatiu, amplificatorul cu triode si Audion-ul (prima trioda). La inceputul anilor 1900, marea necesitate pentru dezvoltarea suplimentara a radioului era un detector eficient si sensibil al undelor electromagnetice.
Lee DeForest
Lee DeForest
Lee De Forest a furnizat acest detector. Acesta a facut posibila amplificarea semnalului frecventei radio captat de antena inainte de a fi transmis detectorului din receptor; astfel puteau fi folosite semnale mult mai slabe decat pana fusese posibil pana atunci. De Forest a fost de asemenea persoana care a utilizat pentru prima data termenul “radio”.

Rezultatul muncii lui De Forest a fost inventia radioului cu modulatie in amplitudine sau radioului AM care a permis existenta unei multitudini de statii. Transmitatoarele anterioare cu eclator nu ingaduiau acest lucru.

  Exploatarea militara si controlul patentului

Cand Statele Unite au intrat in Primul Razboi Mondial in 1917, toate amenajarile radiofonice erau controlate de Marina americana, pentru a preveni eventualul uz de catre spionii inamici. Guvernul Statelor Unite a preluat controlul tuturor patentelor legate de tehnologia radio.

In 1919, dupa ce guvernul a cedat controlul tuturor patentelor, a luat fiinta RCA (Radio Corporation of America) cu scopul de a distribui controlul patentelor radio care fusesera restrictionate pe perioada razboiului.

  Radioul prinde voce

Momentul primei transmisii a vocii umane pe calea undelor radio este constroversata. Revendicarile respectivei distinctii variaza de la fraza “Hello Rainey” rostita de Natan B. Stubblefield unui partener de experiment aflat langa Murray, Kentucky in 1892, pana la un program experimental de discutii si muzica realizat de Reginald A. Fessenden in 1906 si captat de navele dotate cu receptor radio aflate la cateva sute de mile distanta. 

Canadianul Reginald A. Fessenden e cunoscut pentru inventarea modularii undelor radio si a sondei ultrasonore. Fessenden a lucrat ca si chimist pentru Thomas Edison in cursul anilor 1880 si mai apoi pentru  Westinghouse. Fessenden a pus bazele propriei companii unde a inventat modularea undelor radio, principiul “heterodinei” care permitea receptia si transmisia pe aceeasi antena fara interferente.

  Emisia incepe cu adevarat

In 1915 un discurs a fost transmis pentru prima data de la o margine la cealalta a continentului din New York in San Francisco si peste Atlantic de la statia navala de transmisie NAA Arlington la Turnul Eiffel din Paris.

La 2 noiembrie 1920 postul de radio KDKA, fondat de corporatia Westinghouse in Pittsburgh, a difuzat rezultatele alegerilor Harding-Cox si a inceput un program zilnic de emisiuni.

Prima conversatie nava-tarm duplex a avut loc in 1922 intre Deal Beach, New Jersey si S.S. America, aflata la 400 de mile in larg. Cu toate acestea serviciul public de radiotelefonie nu a fost introdus pe nave decat in 1929. La vremea respectiva, contactul telefonic cu navele aflate in larg nu putea fi stabilit decat la o distanta de 1500 de mile de tarm. In ziua de astazi exista posibilitatea contactarii aproape oricarui vas de dimensiuni mari oriunde s-ar afla pe glob.

Radiotelefonia comerciala care lega America de Nord de Europa a fost inaugurata in 1927, iar cu America de Sud 3 ani mai tarziu. In 1935 s-a realizat primul apel telefonic in jurul Globului, folosind o combinatie de fire si circuite radio.

  Radioul FM

Edwin Howard Armstrong a inventat radioul cu modulare in frecventa sau radioul FM. Modularea in frecventa a imbunatatit semnalul audio al radioului controland electricitatea statica-parazit generata de echipamentul electric si de atmosfera terestra. Pana in 1936, toate comunicatiile telefonice transatlantice din America au trebuit dirijate prin Anglia. In acel an o linie radiotelefonica directa a fost deschisa la Paris. Conexiunea telefonica prin radio si cablu este acum accesibila prin 187 de puncte exterioare Statelor Unite.

Tehnologia radio s-a extins considerabil de la formarea initiala. In 1947 Bell Labs a inventat tranzistorul. In 1954 o companie japoneza, la ora respectiva mica, numita Sony, a introdus radioul cu tranzistori.

  Sistemul de antena FM

In 1965 primul sistem de antene FM master din lume, conceput pentru a permite mai multor statii FM sa emita simultan din aceeasi sursa, a fost ridicat pe Empire State Building in New York. 


Editor: Răzvan Bercea

            Facebook  Twitter  email


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1963 - The Rolling Stones au cântat în primul lor spectacol din afara Londrei, cu ocazia concertului din Clubul The Alcove din Middlesbrough, Yorkshire, fiind susținuți de cei de la The Hollies. 

1964 - The Animals au ajuns pe prima poziție a topurilor single din Marea Britanie cu “The House Of The Rising”. Înregistrat din prima încercare, acesta a fost primul no.1 din topurile britanice care a avut o durată mai mare de 4 minute.

1965 - Paul McCartney a obținut cinci premii Ivor Novello Awards la un dineu la The Savoy din Londra. John Lennon a refuzat să participe; Paul a întârziat 40 de minute, uitând de eveniment.

1967 - Pink Floyd au apărut pentru a doua oară la emisiunea Top Of The Pops de la BBC găzduită de Pete Murey, pentru a promova noul single “See Emily Play”. Single-ul a ajuns pe locul 6 în topurile britanice.

1968 - Black Sabbath au cântat în primul spectacol într-un club de blues de pe o stradă lăturalnică a orașului Birmingham, Anglia.

1969 - Peste 100 de posturi de radio americane au interzis difuzarea noul single al trupei The Beatles, “The Ballad Of John and Yoko”, din cauza versului “Cristoase, știi că nu-i ușor”, catalogându-l drept ofensator. 

1972 - În timpul turneului nord-american, The Rolling Stones au cântat în prima din cele două nopți la The Cobo Hall din Detroit, Michigan.

1974 - Elton John a început seria de 2 săptămâni în prima poziție a topurilor albumelor din Marea Britanie cu “Caribou”, acesta fiind cel de-al treilea album ajuns no.1, care de altfel a urcat pe primul loc și în clasamentele americane. 

1974 - George McCrae a început seria de 2 săptămâni în fruntea topurilor single din Statele Unite cu “Rock Your Baby”, singurul no.1 din topurile americane, fiind lider și în topurile britanice. Unii l-au considerat primul hit disco no. 1. În New York, a fost hitul preferat în cluburi.

1974 - Bruce Springsteen și The E Strett Band au cântat în prima din cele trei seri de concerte, din seria de șase show-uri găzduite de recent inauguratul Bottom Line din New York. Spectacolele au fost întâmpinate de critici extreme de favorabile, creând vâlvă în lumea muzicală.

1976 - A fost publicat primul număr al revistei fanilor punk britanici, Sniffin" Glue, cu articole despre trupele The Stranglers, Ramones and Blue Oyster Cult. Editorul acestei publicații era fostul director de bancă, Mark Perry.

1978 - BBC a anunțat că refuză difuzarea ultimul single ale celor de la The Sex Pistols, “No One Is Innocent”, pe motiv că în piesă cântă și Ronnie Biggs, delicventul britanic vestit pentru rolul jucat în Marele Jaf Feroviar din 1963. La vremea când melodia a fost înregistrată, Biggs trăia în Brazilia și era încă căutat de către autoritățile britanice, dar nu putea fi extrădat conform legilor țării.

1979 - Adam ant The Ants au demarat turneul britanic de 20 de concerte la Retford Portherhouse.

1980 - Marca de blugi LEVI a fost promovată în paginile din această săptămână a revistei muzicale britance NME, promovând blugii Levi mărimea 27-33, cu bretele gratuite, la prețul de 16,95 lire sterline perechea.

1985 - La data de 12 ianuarie, Status Quo a demarat turneul “Live Aid”, o superproducție mondială, derulată între stadionul Wembley din Londra și stadionul JFK din Philadelphia. Crema celor mai mari staruri rock au luat parte la acest eveniment mondial care a costat peste 40 de milioane de lire sterline. Imaginile televizate au ajuns în casele a peste 1,5 miliarde de telespectatori, făcând din acesta cea mai mediatizată transmisiune în direct. Printre artiștii care au concertat s-au numărat: Paul McCartney, Phil Collins, The Who, U2, David Bowie și Mick Jagger, Queen, Tina Turner, The Cars, Neil Young, Tom Petty, Bob Dylan, Bryan Adams, Hall and Oates, Lionel Richie și Led Zeppelin.

1985 - Duran Duran a devenit primul artist care a avut un no.1 în topurile single din Statele Unite cu o temă a seriei lui James Bond, când “A View To A Kill” a urcat în fruntea topurilor.

1985 - Elton John a semnat prelungirea contractului cu MCA Records în America, în care seria de cinci albume a fost negociată la suma de 5 milioane de dolari, fiind cel mai mare avans plătit din istorie la acea vreme.  

1985 - Tears For Fears au ajuns în prima poziție a topurilor albumelor din Statele Unite cu “Songs From The Big Chair”.

1986 - Stevie Nicks și Peter Frampton concertează la San Diego Sports Arena din San Diego, California. 

1987 - Reprezentanții a 50 de mari distribuitori de discuri din SUA au fost oaspeții lui Jackson"s home în Encino, California, pentru a auzi în premieră noul său album, “Bad”. LP-ul s-a vândut pe întreg mapamondul în peste 30 de milioane de exemplare.  

1990 - Curtis Mayfield a fost grav rănit în timpul unei rafale de vânt care a doborât peste el un reflector în timpul concertului său în aer liber din Brooklyn, New York. 

1991 - INXS, Jellyfish, Jesus Jones, Hothouse Flowers, Roachford și Deborah Harry au concertat pe Arena Wembley din Londra. 


1991 - Bryan Adams a ajuns pe primul loc în topurile single din Marea Britanie cu “Everything I Do I Do It For You” care a devenit soundtrack-ul filmului Robin Hood: Prințul Hoților. A stat pe prima poziție timp de 16 săptămâni, stabilind un nou record (recordul doborât era din 1955), ajungând no.1 în topurile americane (timp de 7 săptămâni), devenind hit în alte 16 țări. A câștigat premiul Grammy Award pentru Cel mai Bun Cântec scris pentru un Film Artistic în 1992.

1991 - Fundația The Everly Brothers a cumpărat 80 de acri de teren în orașul celor doi frați, plănuind să construiască un parc tematic și un muzeu, în onoarea duetului. 

1992 - Wet Wet Wet au cântat într-un concert gratuit pe Insula Arran din Scoția.

1996 - 2Pac cu participarea KC & Jojo, Dr Dre & Roger Troutmans au ajuns în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “How Do U Want It / California Love”, acesta fiind primul no.1 al trupei din topurile americane.

1996 - Peste 2.000 de chitariști, incluzându-I pe Chet Atkins și Jeff ”Skunk” Baxter, au stabilit un nou record mondial pentru cea mai mare reprezentație la chitară în care au cântat “Heartbreak Hotel” timp 75 de minute în parcul Nashville"s Riverfront. Recordul precedent a fost stabilit în Vancouver, Canada, la data de 07 mai 1994, când Randy Bachman a strâns 1.322 de chitariști amatori care au cântat timp de 68 de minute.

1997 - Anthony Kiedis, cântărețul trupei Red Hot Chile Peppers, a fost supus unei operații chirurgicale de 5 ore după ce a fost implicat într-un accident de motocicletă în Los Angeles. 

1997 - The Prodigy a început seria de 5 săptămâni în prima poziție a topurilor albumelor din Marea Britanie cu “The Fat Of The Land”.

1997 - Procesul intentat lui John Denver, acuzat de conducere în stare de ebrietate, s-a încheiat cu o deliberare în remiză a completului de jurați, cu o paritate de 3-3. Avocatul lui Denver a declarat că solistul suferea de o boală a tiroidei care a dus la rezultate eronate ale testului de stabilire a alcoolului din sânge.

1999 - The Manic Street Preachers au trebuit să-și amâne un turneu în Statele Unite, deoarece mama cântărețului James Dean Bradfield s-a îmbolnăvit grav.

1999 - The New Radicals s-au destrămat la doar o zi de la succesul primului album și a single-ului devenit hit mondial. Liderul, compozitorul și motorul trupei, Gregg Alexander, a afirmat că se va concentra pe scrierea și producția cântecelor.

1999 - Paul McCartney a expus 73 de picturi la galeria The Kunstforum Lyz în orașul german Siegen. McCartney și-a dedicat ultimii 16 ani picturii (din momentul împlinirii vârstei de 40 de ani).

2000 - The Coors au avut succes cu singurul hit, “Breathless”, ajuns în fruntea topurilor britanice, acesta fiind preluat de pe cel de-al treilea album de studio intitulat “In Blue”.

2002 - Fatboy Slim a dat peste cap împrejurimile orașului Brighton când a dat o petrecere gratuită pe plajă. Organizatorii au așteptat sosirea a peste 60.000 de fani, în schimb s-au înfățișat peste 250.000, provocând haos pe șoselele aglomerate pe o lungime de 3 mile. Fatboy Slim a cheltuit peste 100.000£ din banii proprii pentru acest eveniment, după ce unul din sponsori s-a retras.

2002 - Oasis, Gomez, No Doubt, Starsailor, Foo Fighters, Chemical Brothers și Green Day au concertat timp de 2 zile la festivalul din acest an intitulat “T In The Park Festival” din Kinross, Scoția. 

2003 - Ashanti a demarat seria de 2 săptămâni ca lideră a topurilor albumelor din Statele Unite cu “Chapter II”, acesta fiind cel de-al doilea no.1 al cântăreței din topurile americane, hitul ajungând pe poziția a 5-a în cele britanice.

2004 - Moare Arthur “Killer” Kane, basistul trupei The New York Dolls, la vârsta de 55 de ani după ce s-a prezentat la camera de urgențe a unui spital din Los Angeles, acuzând o stare de epuizare. A fost diagnosticat rapid de leucemie, decedând în doar 2 ore. Trupa americană s-a format în 1972 și a scos numai 2 albume, “New York Dolls” din 1973 și “Too Much Too Soon” din 1974. Soția, care divorțase de el, a dorit să-i onoreze ultimele dorințe ale răposatului soț și l-a înmormântat lângă fostele staruri membre ale trupei Dolls, Johnny Thunders și Jerry Nolan în cimitirul Mount St Mary din Brooklyn, New York, dar oficialitățile de la morgă nu i-au dat acordul să-i ia trupul, pe motiv că rămășițele trupești erau în stare avansată de descompunere corpul său stătuse la morgă mai mult de o lună). 

2004 - A murit Hal Carter, manager, agent și producător. A scris “Come On And Twist” și a lucrat cu artiști precum The Kinks, Marty Wilde, Billy Fury, Eddie Cochran și Gene Vincent.

2007 - Rod Stewart a primit titlul de Comandor al Înaltului Ordin al imperiului Britanic (CBE) de la Prințul Charles la Palatul Buckingham. Cântărețul care a fost onorat cu această distincție pentru serviciile sale aduse muzicii, la ceremonie purtând o cravată decorată cu un craniu și oase dispuse în cruce, pantaloni de culoare albă, și cămașă cu dungi în loc de concevenționalul costum cu frac.

2007 - În prima din cele trei zile ale festivalului Latitude Festival, care a avut loc la Henham Park Estate din Suffolk, Anglia, au concertat: Damien Rice, The Good, The Bad And The Queen, Arcade Fire, Clap Your Hands Say Yeah, The Magic Numbers, Wilco, The Rapture și Jarvis Cocker.Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact