Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » EVOLUTIA RADIOULUI

Evolutia Radioului

și a tehnologiei


Evolutia radioului
se datoreaza altor 2 inventii, telegraful si telefonul, toate cele 3 tehnologii fiind strans inrudite. Tehnologia radio a inceput ca si “telegraf fara fir”.

Termenul “radio” poate face referire la dispozitivul electronic folosit la ascultarea posturilor sau la continutul emisiei.
Totul a inceput odata cu descoperirea undelor radio – unde electromagnetice care au capacitatea de a transmite in mod imperceptibil muzica, convorbiri, imagini sau alte tipuri de date prin aer. Multe dispozitive functioneaza cu ajutorul undelor electromagnetice, inclusiv radiourile, cuptoare cu microunde, telefoane mobile, jucarii cu telecomanda, emisia programelor de televiziune si altele.

  Inceputurile radioului

HERTZ
Heinrich Rudolf Hertz
Mahlon Loomis
Mahlon Loomis
Dupa anul 1860 fizicianul scotian James Clerk Maxwell a prevazut existenta undelor radio, iar in 1886 fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz a demonstrat ca variatia rapida a curentului electric poate fi transmisa in spatiu sub forma undelor radio, similara luminii si caldurii.

In 1866 Mahlon Loomis un dentist american a demonstrat “telegrafia wireless”. Loomis a reusit sa transmita semnal radio, cu un aparat conectat la un zmeu, altui aparat de masura montat pe alt zmeu, marcand prima comunicare wireless pe calea aerului.

Guglielmo Marconi
Guglielmo Marconi

Guglielmo Marconi, un inventator italian a dovedit fezabilitatea comunicarii radio. 
Acesta a transmis si receptionat primul semnal radio in Italia in 1895.

In 1899 a transmis primul semnal wireless de-a lungul Canalului Manecii si doi ani mai tarziu a receptionat litera “s” din Anglia in Newfoundland.

Aceasta a fost prima transmisie radiotelegrafica transatlantica incununata de succes in 1902.






Nikola Tesla
Nikola Tesla

Pe langa Marconi, 2 dintre contemporanii sai, Nikola Tesla si Nathan Sufflefield au obtinut patente pentru aparate de transmisie radio.
Lui Nikola Tesla ii e acum atribuit primul patent pentru tehnologia radio; curtea suprema i-a retras in 1943 patentul lui Marconi in favoarea lui Tesla.

Dezvoltarea radioului

Radiotelegrafia este transmiterea prin unde radio a aceluiasi mesaj punct si linie (cod Morse) folosit la telegraf.

Transmitatoarele de la ora respectiva erau denumite masini cu eclator. Au fost dezvoltate in special pentru comunicarea intre nave si tarm sau intre nave. Aceasta era o modalitate de a comunica intre doua puncte, cu toate acestea nu era o modalitate de comunicare publica, asa cum o stim in ziua de astazi.

Mesajele "wireless" s-au dovedit eficiente pentru interventiile de salvare cand avea loc un dezastru maritim. O serie de vase de croaziera si-au instalat echipament wireless. In 1899 armata Statelor Unite a comunicat cu o nava usoara aflata in larg langa Fire Island, New York. Doi ani mai tarziu marina a adoptat un sistem de comunicare wireless. Pana la momentul respectiv, marina folosise semnalizare vizuala si porumbei mesageri pentru comunicare.

In 1901 s-a deschis un serviciu radiotelegraf intre 5 insule din arhipelagul Hawaii. In 1903 o statie radiotelegraf Marconi situata in Wellfleet, Massachusetts a intermediat un schimb de saluturi intre presedintele Theodore Roosevelt regele Edward al 7-lea.In 1905 batalia navala de la Port Arthur din cadrul razboiului ruso-japonez a fost raportata prin radiotelegraf, iar in 1906 Biroul American de Meteorologie a folosit experimental radiotelegrafia pentru a accelera notificarile meteo.

In 1909 Robert E. Peary, explorator arctic a transmis prin radiotelegraf: “Am gasit Polul.” In 1910 Marconi a deschis un serviciu radiotelegraf regulat intre America si Europa, care cateva luni mai tarziu a permis arestarea in larg a unui criminal britanic evadat. In 1912 primul serviciu radiotelegraf transpacific a legat San Francisco de Hawaii.

  Imbunatatiri la transmitatoarele radio

In largul marii, radiotelegraful s-a dezvoltat lent, in primul rand pentru ca electricitatea descarcata in circuitul si intre electrozii transmitatorului radiotelegrafic initial era instabila si cauza mari interferente. Alternatorul de inalta frecventa Alexanderson si lampa De Forest au rezolvat aceste probleme tehnice de la inceput.

  Lee De Forest – radioul AM

Lee DeForest a inventat telegrafia in spatiu, amplificatorul cu triode si Audion-ul (prima trioda). La inceputul anilor 1900, marea necesitate pentru dezvoltarea suplimentara a radioului era un detector eficient si sensibil al undelor electromagnetice.
Lee DeForest
Lee DeForest
Lee De Forest a furnizat acest detector. Acesta a facut posibila amplificarea semnalului frecventei radio captat de antena inainte de a fi transmis detectorului din receptor; astfel puteau fi folosite semnale mult mai slabe decat pana fusese posibil pana atunci. De Forest a fost de asemenea persoana care a utilizat pentru prima data termenul “radio”.

Rezultatul muncii lui De Forest a fost inventia radioului cu modulatie in amplitudine sau radioului AM care a permis existenta unei multitudini de statii. Transmitatoarele anterioare cu eclator nu ingaduiau acest lucru.

  Exploatarea militara si controlul patentului

Cand Statele Unite au intrat in Primul Razboi Mondial in 1917, toate amenajarile radiofonice erau controlate de Marina americana, pentru a preveni eventualul uz de catre spionii inamici. Guvernul Statelor Unite a preluat controlul tuturor patentelor legate de tehnologia radio.

In 1919, dupa ce guvernul a cedat controlul tuturor patentelor, a luat fiinta RCA (Radio Corporation of America) cu scopul de a distribui controlul patentelor radio care fusesera restrictionate pe perioada razboiului.

  Radioul prinde voce

Momentul primei transmisii a vocii umane pe calea undelor radio este constroversata. Revendicarile respectivei distinctii variaza de la fraza “Hello Rainey” rostita de Natan B. Stubblefield unui partener de experiment aflat langa Murray, Kentucky in 1892, pana la un program experimental de discutii si muzica realizat de Reginald A. Fessenden in 1906 si captat de navele dotate cu receptor radio aflate la cateva sute de mile distanta. 

Canadianul Reginald A. Fessenden e cunoscut pentru inventarea modularii undelor radio si a sondei ultrasonore. Fessenden a lucrat ca si chimist pentru Thomas Edison in cursul anilor 1880 si mai apoi pentru  Westinghouse. Fessenden a pus bazele propriei companii unde a inventat modularea undelor radio, principiul “heterodinei” care permitea receptia si transmisia pe aceeasi antena fara interferente.

  Emisia incepe cu adevarat

In 1915 un discurs a fost transmis pentru prima data de la o margine la cealalta a continentului din New York in San Francisco si peste Atlantic de la statia navala de transmisie NAA Arlington la Turnul Eiffel din Paris.

La 2 noiembrie 1920 postul de radio KDKA, fondat de corporatia Westinghouse in Pittsburgh, a difuzat rezultatele alegerilor Harding-Cox si a inceput un program zilnic de emisiuni.

Prima conversatie nava-tarm duplex a avut loc in 1922 intre Deal Beach, New Jersey si S.S. America, aflata la 400 de mile in larg. Cu toate acestea serviciul public de radiotelefonie nu a fost introdus pe nave decat in 1929. La vremea respectiva, contactul telefonic cu navele aflate in larg nu putea fi stabilit decat la o distanta de 1500 de mile de tarm. In ziua de astazi exista posibilitatea contactarii aproape oricarui vas de dimensiuni mari oriunde s-ar afla pe glob.

Radiotelefonia comerciala care lega America de Nord de Europa a fost inaugurata in 1927, iar cu America de Sud 3 ani mai tarziu. In 1935 s-a realizat primul apel telefonic in jurul Globului, folosind o combinatie de fire si circuite radio.

  Radioul FM

Edwin Howard Armstrong a inventat radioul cu modulare in frecventa sau radioul FM. Modularea in frecventa a imbunatatit semnalul audio al radioului controland electricitatea statica-parazit generata de echipamentul electric si de atmosfera terestra. Pana in 1936, toate comunicatiile telefonice transatlantice din America au trebuit dirijate prin Anglia. In acel an o linie radiotelefonica directa a fost deschisa la Paris. Conexiunea telefonica prin radio si cablu este acum accesibila prin 187 de puncte exterioare Statelor Unite.

Tehnologia radio s-a extins considerabil de la formarea initiala. In 1947 Bell Labs a inventat tranzistorul. In 1954 o companie japoneza, la ora respectiva mica, numita Sony, a introdus radioul cu tranzistori.

  Sistemul de antena FM

In 1965 primul sistem de antene FM master din lume, conceput pentru a permite mai multor statii FM sa emita simultan din aceeasi sursa, a fost ridicat pe Empire State Building in New York. 


Editor: Răzvan Bercea

            Facebook  Twitter  email


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1954 - Elvis Presley a lansat cel de-al doilea său single sub marca Sun Records, “Good Rockin Tonight”, un cântec făcut popular de către Wynonie Harris în 1948.

1964 - The Temptations au început înregistrarile la “My Girl”, care a devenit primul no.1 în topurile americane și primul din cele 15 intrate în Top Ten Hits din Statele Unite.

1965 - A avut premiera la ABC TV în Statele Unite seria de desene animate The Beatles. Primul episod a avut titlul “I Want To Hold Your Hand” și prezenta grupul care explora oceanul într-un clopot subacvatic, unde au întâlnit o caracatiță bolnavă de dragoste.

1967 - The Beatles au început înregistrările în studiourile Abbey Road din Londra la noua melodie a lui Paul McCartney, “The Fool On The Hill”. John și George au cântat la muzicuță, Paul la fluier și a înregistrat partitura vocală, iar Ringo la tobe. 

1968 - Cântăreața galeză Mary Hopkin a ajuns în prima poziție a topurilor single din Marea Britanie cu “Those Were The Days”. Hopkins a semnat cu compania de discuri The Beatles Apple după ce a apărut în show-ul britanic de talente, Opportunity Knocks. 

1969- John Lennon a înregistrat melodia “Cold Turkey”, împreună cu Eric Clapton, Ringo Starr, Klaus Voorman și Yoko.

1970 - A fost difuzat primul episod al serialului The Partridge Family la televiziunea americană, cu participarea lui Shirley Jones, David Cassidy, Susan Dey și Danny Bonaduce.

1971 - David Bowie și America au concertat împreună la Friars, în Aylesbury, Anglia, biletele costând 50 de pence.

1971 - Deep Purple au ajuns pe primul loc în topurile britanice cu cel de-al șaselea lor album, “Fireball”.

1972 - Black Sabbath au lansat cel de-al patrulea album de studio, “Black Sabbath Vol.IV”. Albumul, care prezenta pe copertă o poză monocrom a lui Ozzy Osbourne cu mâinile ridicate în aer făcută în timpul unui concert al trupei, a fost inițial numit “Snowblind”, după unul din cele câteva cântece care făceau referire la consumul de cocaină al trupei.

1975 - Jackie Wilson a avut un atac de cord în timp ce cânta pe scenă la Latin Casino din New Jersey. Wilson a intrat în comă, fiindu-i afectat puternic creierul. În mod ironic, el se afla în mijlocul cântecului care a devenit un mare hit, “Lonely Teardrops” și care cânta cele cuvintele " inima îmi plânge", când s-a prăbușit pe scenă, lovindu-se grav la cap. Wilson a murit la 21 ianuarie 1984. Van Morrison a scris cântecul “Jackie Wilson Said”, preluat și de Dexy"s Midnight Runners.

1976 - Wings a cântat în cadrul unui concert de caritate în Piața Sf. Marcu din Veneția, pentru a strânge fonduri necesare protejării orașului istoric. Seara a fost un succes, dar greutatea echipamentului folosit de către trupă a deteriorat pavajul din piață. 

1980 - John Bonham, bateristul trupei Led Zeppelin, a murit la vârsta de 32 de ani, după o lungă perioadă de alcoolism. “Bonzo” a fost găsit mort în casa chitaristului Jimmy Page, decesul fiind considerat asfixiere cu propria sa vomă, după consumul excesiv de vodcă (40 de pahare în 4 ore). În timpul concertelor live, partitura sa solo, “Moby Dick”, dura adesea 30 min. și era realizată cu mâinile goale. În 2007, Ludwig a scos o ediție limitată a unui set de tobe în memoria lui Bonham. 

1980 - The Grateful Dead au cântat în prima din cele 15 seri de spectacol la The Warfiled Theatre din San Fracisco, California.

1981 - The Rolling Stones au demarat turneul nord-american de 50 de concerte de pe The JFK Stadium din Philadelphia.

1982 - Queen și-au făcut apariția ca și invitați în show-ul TV american Saturday Night Live, unde au cântat “Crazy Little Thing Called Love” și “Under Pressure”.

1990 - Bateristul Dave Grohl a dat o probă pentru un post în Nirvana și a fost acceptat pe loc. Ultima trupă în care a activat Ghrol, Sceram, se destrămase de curând.

1992 - Doi fani au fost înjunghiați și s-au operat 20 de arestări după izbucnirea unui scandal la un spectacol al lui Ozzy Osbourne din Oklahoma City. Vânzarea de alcool la concert a fost pusă pe seama incidentului.

1993 - Jazzy Jeff și The Fresh Prince au început seria de 2 săptămâni ca lideri ai topurilor single din Marea Britanie cu “Boom! Shake The Room”. În el a mai apărut Will Smith, rapper și actorul din serialul TV din 1993, Prințul din Belle Air.

1993 - Nirvana a ajuns pe prima poziție în topurile albumelor din Marea Britanie cu “In Utero”, acesta fiind primul lor album ajuns no.1 în topurile britanice.

1993 - Madonna a cântat în prima din cele două seri de concerte cu casa închisă de pe Wembley Stadium din Londra, Anglia. A fost prima seară de spectacol din cadrul turneului de 39 de concerte intitulat “Girlie Show World Tour”.

1995 - Courtney Love a primit o condamnare de un an de închisoare, cu eliberare condiționată timp de 2 ani, o amendă de 1.000 de dolari și ordin de a urma un curs de control al furiei, după ce a fost găsită vinovată de atacarea cântăreței Kathleen Hanna din trupa Bikini Kill.

1999 - Cântărețul trupei Oasis, Liam Gallagher, a fost oprit de vameși pe aeroportul Heathrow și obligat să plătească 1.300 lire, pentru că nu a declarat o haină de blană pe care o cumpărase din America.

1999 - Stephen Canaday de la The Ozark Mountain Daredevils a murit în urma accidentului aviatic care a implicat avionul de epocă din timpul celui de-al II-lea Război Mondial cu care zbura. Acesta s-a dat peste cap și s-a izbit de un copac. Pilotul nu a reușit să mențină viteza de zbor, blocând și oprind motorul.

1999 - Bill Wyman, fostul membru al trupei Rolling Stone, a devenit primul artist care a lansat un album pe propriul MP3 player digital personalizat. Dispozitivul de mărimea unei cutii de chibrituri, fără piese mobile, a fost unul dintre cele mai mici de acest fel din lume, care avea inclus un soft de incriptare proiectat în Marea Britanie pentru a împiedica piratarea lui .

2000 - Ozzy Osbourne a cerut inițial ca cei de la Black Sabbath să nu fie incluși pe lista nominalizaților The Rock and Roll Hall of Fame. Afirmând despre includerea lor ca fiind "fără sens", Osbourne a continuat spunând : "Hai să fim serioși. Black Sabbath nu au fost niciodată pe placul mass mediei. Noi suntem o trupă pe placul publicului și asta ne convine de minune."

2006 - “I Don"t Feel Like Dancin” a celor de la Scissor Sisters a ajuns pe prima poziție în topurile single din Marea Britanie, “Sexyback” a lui Justin Timberlake a ajuns no.1 în topurile din Statele Unite și Sandi Thom a urcat pe locul 1 în topurile australiene cu “I Wish I Was a Punk Rocker (with Flowers in My Hair)”.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact