Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » EVOLUTIA RADIOULUI

Evolutia Radioului

și a tehnologiei


Evolutia radioului
se datoreaza altor 2 inventii, telegraful si telefonul, toate cele 3 tehnologii fiind strans inrudite. Tehnologia radio a inceput ca si “telegraf fara fir”.

Termenul “radio” poate face referire la dispozitivul electronic folosit la ascultarea posturilor sau la continutul emisiei.
Totul a inceput odata cu descoperirea undelor radio – unde electromagnetice care au capacitatea de a transmite in mod imperceptibil muzica, convorbiri, imagini sau alte tipuri de date prin aer. Multe dispozitive functioneaza cu ajutorul undelor electromagnetice, inclusiv radiourile, cuptoare cu microunde, telefoane mobile, jucarii cu telecomanda, emisia programelor de televiziune si altele.

  Inceputurile radioului

HERTZ
Heinrich Rudolf Hertz
Mahlon Loomis
Mahlon Loomis
Dupa anul 1860 fizicianul scotian James Clerk Maxwell a prevazut existenta undelor radio, iar in 1886 fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz a demonstrat ca variatia rapida a curentului electric poate fi transmisa in spatiu sub forma undelor radio, similara luminii si caldurii.

In 1866 Mahlon Loomis un dentist american a demonstrat “telegrafia wireless”. Loomis a reusit sa transmita semnal radio, cu un aparat conectat la un zmeu, altui aparat de masura montat pe alt zmeu, marcand prima comunicare wireless pe calea aerului.

Guglielmo Marconi
Guglielmo Marconi

Guglielmo Marconi, un inventator italian a dovedit fezabilitatea comunicarii radio. 
Acesta a transmis si receptionat primul semnal radio in Italia in 1895.

In 1899 a transmis primul semnal wireless de-a lungul Canalului Manecii si doi ani mai tarziu a receptionat litera “s” din Anglia in Newfoundland.

Aceasta a fost prima transmisie radiotelegrafica transatlantica incununata de succes in 1902.






Nikola Tesla
Nikola Tesla

Pe langa Marconi, 2 dintre contemporanii sai, Nikola Tesla si Nathan Sufflefield au obtinut patente pentru aparate de transmisie radio.
Lui Nikola Tesla ii e acum atribuit primul patent pentru tehnologia radio; curtea suprema i-a retras in 1943 patentul lui Marconi in favoarea lui Tesla.

Dezvoltarea radioului

Radiotelegrafia este transmiterea prin unde radio a aceluiasi mesaj punct si linie (cod Morse) folosit la telegraf.

Transmitatoarele de la ora respectiva erau denumite masini cu eclator. Au fost dezvoltate in special pentru comunicarea intre nave si tarm sau intre nave. Aceasta era o modalitate de a comunica intre doua puncte, cu toate acestea nu era o modalitate de comunicare publica, asa cum o stim in ziua de astazi.

Mesajele "wireless" s-au dovedit eficiente pentru interventiile de salvare cand avea loc un dezastru maritim. O serie de vase de croaziera si-au instalat echipament wireless. In 1899 armata Statelor Unite a comunicat cu o nava usoara aflata in larg langa Fire Island, New York. Doi ani mai tarziu marina a adoptat un sistem de comunicare wireless. Pana la momentul respectiv, marina folosise semnalizare vizuala si porumbei mesageri pentru comunicare.

In 1901 s-a deschis un serviciu radiotelegraf intre 5 insule din arhipelagul Hawaii. In 1903 o statie radiotelegraf Marconi situata in Wellfleet, Massachusetts a intermediat un schimb de saluturi intre presedintele Theodore Roosevelt regele Edward al 7-lea.In 1905 batalia navala de la Port Arthur din cadrul razboiului ruso-japonez a fost raportata prin radiotelegraf, iar in 1906 Biroul American de Meteorologie a folosit experimental radiotelegrafia pentru a accelera notificarile meteo.

In 1909 Robert E. Peary, explorator arctic a transmis prin radiotelegraf: “Am gasit Polul.” In 1910 Marconi a deschis un serviciu radiotelegraf regulat intre America si Europa, care cateva luni mai tarziu a permis arestarea in larg a unui criminal britanic evadat. In 1912 primul serviciu radiotelegraf transpacific a legat San Francisco de Hawaii.

  Imbunatatiri la transmitatoarele radio

In largul marii, radiotelegraful s-a dezvoltat lent, in primul rand pentru ca electricitatea descarcata in circuitul si intre electrozii transmitatorului radiotelegrafic initial era instabila si cauza mari interferente. Alternatorul de inalta frecventa Alexanderson si lampa De Forest au rezolvat aceste probleme tehnice de la inceput.

  Lee De Forest – radioul AM

Lee DeForest a inventat telegrafia in spatiu, amplificatorul cu triode si Audion-ul (prima trioda). La inceputul anilor 1900, marea necesitate pentru dezvoltarea suplimentara a radioului era un detector eficient si sensibil al undelor electromagnetice.
Lee DeForest
Lee DeForest
Lee De Forest a furnizat acest detector. Acesta a facut posibila amplificarea semnalului frecventei radio captat de antena inainte de a fi transmis detectorului din receptor; astfel puteau fi folosite semnale mult mai slabe decat pana fusese posibil pana atunci. De Forest a fost de asemenea persoana care a utilizat pentru prima data termenul “radio”.

Rezultatul muncii lui De Forest a fost inventia radioului cu modulatie in amplitudine sau radioului AM care a permis existenta unei multitudini de statii. Transmitatoarele anterioare cu eclator nu ingaduiau acest lucru.

  Exploatarea militara si controlul patentului

Cand Statele Unite au intrat in Primul Razboi Mondial in 1917, toate amenajarile radiofonice erau controlate de Marina americana, pentru a preveni eventualul uz de catre spionii inamici. Guvernul Statelor Unite a preluat controlul tuturor patentelor legate de tehnologia radio.

In 1919, dupa ce guvernul a cedat controlul tuturor patentelor, a luat fiinta RCA (Radio Corporation of America) cu scopul de a distribui controlul patentelor radio care fusesera restrictionate pe perioada razboiului.

  Radioul prinde voce

Momentul primei transmisii a vocii umane pe calea undelor radio este constroversata. Revendicarile respectivei distinctii variaza de la fraza “Hello Rainey” rostita de Natan B. Stubblefield unui partener de experiment aflat langa Murray, Kentucky in 1892, pana la un program experimental de discutii si muzica realizat de Reginald A. Fessenden in 1906 si captat de navele dotate cu receptor radio aflate la cateva sute de mile distanta. 

Canadianul Reginald A. Fessenden e cunoscut pentru inventarea modularii undelor radio si a sondei ultrasonore. Fessenden a lucrat ca si chimist pentru Thomas Edison in cursul anilor 1880 si mai apoi pentru  Westinghouse. Fessenden a pus bazele propriei companii unde a inventat modularea undelor radio, principiul “heterodinei” care permitea receptia si transmisia pe aceeasi antena fara interferente.

  Emisia incepe cu adevarat

In 1915 un discurs a fost transmis pentru prima data de la o margine la cealalta a continentului din New York in San Francisco si peste Atlantic de la statia navala de transmisie NAA Arlington la Turnul Eiffel din Paris.

La 2 noiembrie 1920 postul de radio KDKA, fondat de corporatia Westinghouse in Pittsburgh, a difuzat rezultatele alegerilor Harding-Cox si a inceput un program zilnic de emisiuni.

Prima conversatie nava-tarm duplex a avut loc in 1922 intre Deal Beach, New Jersey si S.S. America, aflata la 400 de mile in larg. Cu toate acestea serviciul public de radiotelefonie nu a fost introdus pe nave decat in 1929. La vremea respectiva, contactul telefonic cu navele aflate in larg nu putea fi stabilit decat la o distanta de 1500 de mile de tarm. In ziua de astazi exista posibilitatea contactarii aproape oricarui vas de dimensiuni mari oriunde s-ar afla pe glob.

Radiotelefonia comerciala care lega America de Nord de Europa a fost inaugurata in 1927, iar cu America de Sud 3 ani mai tarziu. In 1935 s-a realizat primul apel telefonic in jurul Globului, folosind o combinatie de fire si circuite radio.

  Radioul FM

Edwin Howard Armstrong a inventat radioul cu modulare in frecventa sau radioul FM. Modularea in frecventa a imbunatatit semnalul audio al radioului controland electricitatea statica-parazit generata de echipamentul electric si de atmosfera terestra. Pana in 1936, toate comunicatiile telefonice transatlantice din America au trebuit dirijate prin Anglia. In acel an o linie radiotelefonica directa a fost deschisa la Paris. Conexiunea telefonica prin radio si cablu este acum accesibila prin 187 de puncte exterioare Statelor Unite.

Tehnologia radio s-a extins considerabil de la formarea initiala. In 1947 Bell Labs a inventat tranzistorul. In 1954 o companie japoneza, la ora respectiva mica, numita Sony, a introdus radioul cu tranzistori.

  Sistemul de antena FM

In 1965 primul sistem de antene FM master din lume, conceput pentru a permite mai multor statii FM sa emita simultan din aceeasi sursa, a fost ridicat pe Empire State Building in New York. 


Editor: Răzvan Bercea

            Facebook  Twitter  email


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1949 - RCA Victor a introdus discurile single de 45 rpm, care au fost inventate în 1940.Discul de 7 inch a fost proiectat pentru a intra în competiție cu discul Long Playing lansat pe piață anul anterior. Ambele formate ofereau o mai bună fidelitate și o durată mai mare de redare decât clasicul disc de 78rpm care era folosit la acea vreme. Reclamele la noile gramofoane se lăudau că discurile de 45rpm dădeau posibilitatea ascultătorului de a audia până la 10 discuri la o viteză mai mare, dar cu modificări sonore care erau abia perceptibile. 

1949 - Primul disc de 45 rpm, intitulat “Texarkana Baby”, a cântărețului de muzică country & western Eddy Arnold, a fost lansat de RCA în Statele Unite. Era fabricat dintr-un vinil de culoare verde, ca o tentativă timpurie de a marca discurile single cu un anumit cod de culoare în funcție de genul muzical care îl redau. Altele erau colorate în roșu dacă redau muzică clasică sau galbenă dacă cuprindeau cântece pentru copii.

1957 - Etichetat drept singurul artist național înzestrat cu o energie debordantă, Elvis Presley a concertat în două show-uri (la ora 2 p.m. și 6 p.m.), la The Olimpia, în Detroit, Michigan, în fața a 24.000 fani.

1958 - A fost lansată melodia lui Chuck Berry, single-ul “Johnny B.Goode” (un rock "n" roll classic).A intrat șase săptămâni mai târziu în topurile americane și a ajuns no.8 în top. Versurile originale ale melodiei făceau referire la Johnny ca la un “băiat colorat”, dar Berry a recunoscut mai târziu că l-a schimbat în "băiatul de la țară" pentru a-i asigura posibilitatea de a fi difuzată la radio.

1960 - Lonnie Donegan a ajuns no.1 în topurile single britanice cu “My Old Man"s A Dustman”, cel de-al treilea lui no.1. Donegan a devenit primul artist britanic care a intrat pe prima poziție în topurile britanice, singurul artist care a realizat acest lucru la acea vreme fiind Elvis Presley. Melodia care a fost înregistrată live la The Bristol Hippodrome a fost o noutate a genului music hall.

1962 - Connie Francis a ajuns no.1 în topurile single americane cu “Don"t Break The Heart That Loves You”, melodie care a ajuns pe 33 în topurile britanice. 

1962 - The Beatlesau dat prima lor reprezentație în sudul Angliei, când au concertat la The Subscription Rooms din Stroud, pe același afiș cu cei de la The Rebel Rousers, prețul unui bilet fiind 5 șilingi (70 cenți).

1964 - În timpul fimărilor de la “A Hard Days Night”, The Beatles au dat un minispectacol live în fața unui studio în care se aflau fani în delir (unul dintre ei fiing chiar Phil Collins). Cele 4 cântece folosite în film au fost “Tell Me Why”,”I Should Have Known Better”,”And I Love Her”, și “She Loves You”. 

1967 - Jimi Hendrix și-a dat foc chitarei cu ocazia concertului de la The Astoria din Londra, Anglia.A fost prima noapte din cele 24 ale turneului, împreună cu The Walker Brothers, Cat Stevens și Engelbert Humperdink. Chitara Fender Stratocaster care a fost arsă pe scenă de Hendrix a fost vândută cu 280.000 lire la o licitație londoneză de suveniruri ale muzicii rock.

1972 - S-a închis Fan Clubul oficial al celor de la The Beatles. Revista lunară The Beatles își încetase activitatea cu 3 ani înainte.

1973 - Donny Osmond a ajuns no.1 în topurile single britanice cu versiunea proprie a melodiei din 1957 a lui Johnny Mathis, “The Twelfth Of Never”.

1974 - Trupa Television a concertat la CBGB din New York City.

1967 - The Brotherhood of Man au ajuns în fruntea topurilor single britanice cu melodia care a câștigat în 1976 premiul concursului Eurovision , “Save Your Kisses For Me”.A fost primul no.1 din cele trei ale grupului.

1979 - Albumul “Greatest Hits Vol.2” a cântăreței Barbra Streisand a început seria de 4 săptămâni ca no.1 în topurile albumelor din Marea Britanie, primul LP al cântăreței care a ajuns no.1 în Marea Britanie. 

1984 - Kenny Loggins a început seria de 3 săptămâni ca no.1 în topurile single din Statele Unite cu “Footloose”, tema de pe coloana sonoră a filmului cu același nume, hit care a ajuns no.6 în topurile britanice. 

1986 - O"Kelly Isley, din trupa The Isley Brothers, a murit de atac de cord la vârsta de 48 de ani.A avut un hit în 1962, versiunea originală a melodiei “Twist And Ahout”, ( mai târziu preluată de cei de la Beatles); apoi un no.3 în topurile britanice ale anului 1968 cu “This Old Heart Of Mine” și un no.2 în topurile americane din 1969 cu “It"s Your Thing”. 

1990 - David Bowie a avut success cu cel de-al șaptelea no.1 în topurile albumelor din Marea Britanie, “Changes Bowie”.

1990 - Echipa de producție germane-italiană Snap! au avut primul lor no.1 în topurile single britanice cu “The Power”.Melodia a fost ulterior folosită în multe filme, printre care: Coyote Ugly, Mighty Morphin Power Rangers, coloana sonoră a filmului Bruce Almighty și în The Fisher King. 

1990 - Cher a încheiat turneul mondial intitulat “Heart Of Stone” cu un concert la The Starplex Amphitheater din Dallas, Texas. Cele 55 de concerte ale turneului au adus încasări de peste 70 de milioane de dolari.

1992 - Def Leppard a lansat cel de-al cincilea lor album de studio “Adrenalize”, primul de la moartea chitaristului Steve Clark survenită în 1991.Fostul chitaristul de la Dio and Whitesnake, Vivian Campbell, a fost adus în trupă ca nou membru în aprilie 1992. El a apărut în toate videourile promoționale ale single-urilor de pe album (mai puțin în “Let"s Get Rocked“), în ciuda faptului că nu a cântat pentru album.

1994 - Madonna a concertat în emisiunea The Late Show cu David Letterman din New York. Rețeaua de televiziune a trebuit să șteargă 13 cuvinte ofensatoare din interviu înainte de a fi difuzată. Madonna i-a mai înmânat lui Letterman o pereche de indispensabili pe care i-a spus să-i miroase.El a refuzat și i-a ascuns în sertarul biroului său.

1995 - Jimmy Page a scăpat de a fi înjunghiat când un fan a pătruns pe scenă la spectacolul Page and Plant din Auburn, Michigan.Fanul a fost oprit de către doi oameni de ordine, pe care i-a atacat cu cuțitul. După ce a fost arestat, acesta a spus polițiștilor că vroia să-l omoare pe Jimmy Page datorită muzicii sataniste pe care o cânta.

1995 - Cîntăreața mexicano-americană Selena a fot ucisă la vârsta de 23 de ani de președintele fan clubului său, Yolanda Sald"var. Warner Brothers a făcut un film bazat pe acest caz (în 1997), având-o pe actrița Jennifer Lopez în rolul cântăreței.

1996 - Fondatorul trupei The Gun Club, chitaristul Jeffrey Lee Pierce, a murit la vârsta de 37 de ani în urma formării unui cheag de sânge pe creier.

2001 - Lui Whitney Houston și soțului ei Bobby Brown li s-a interzis accesul pe viață în hotelul Bel Air din Hollywood după ce și-au devastat camera unde erau cazați.Angajații hotelului au declarat că televizorul era făcut țăndări, 2 uși erau smulse din țâțâni, iar covoarele și pereții pătați cu alcool. S-a raportat că Whitney și-a chemat avocații ca să-l convingă pe managerul hotelului să nu cheme poliția. Apartamentul a fost atât de distrus încât i-a trebuit 5 zile pentru reparații. 

2002 - Bee Gee Barry Gibb a cumpărat casa în care a copilărit din Keppel Road, Chorlton, Manchester.Gibb a afirmat că urmează să o renoveze, s-o închirieze și să monteze o placă comemorativă pe peretele casei.

2002 - Celine Dion a început seria de 4 săptămâni ca no.1 în topurile albumelor din Marea Britanie cu “A New Day Has Come”, cel de-al cincilea album no.1 al cântăreței. 

2005 - Șeful companiei producătoare de muzică rap Marion "Suge" Knight a fost obligat să plătească 107 milioane de $ (57 milioane de lire) unei femei care a pretins că a contribuit la fondarea mărcii Death Row în 1989, una dintre companiile de vârf din muzica hip-hop care colabora cu artiști importanți precum Tupac Shakur, Dr Dre și Snoop Dogg. Lydia Harris a afirmat că investise capital în Death Row, dar că a fost scoasă din combinație de către Dl. Knight.

2007 - Un nou record mondial pentru cel mai lung concert non-stop a fost stabilit de către sute de muzicieni în Japonia.Performanța a debutat la începutul zilei de 23 martie în orașul Omi, unde muzicieni cu vârsta cuprinsă între 6 și 96 de ani au cântat peste 2.000 de melodii timp de 182 de ore. Organizatorii i-au lăudat, mai ales pe o membră a echipei care a continuat să cânte la pian chiar dacă s-a petrecut un cutremur în timpul numărului său. Recordul mondial anterior a fost atins în Canada cu un timp de 181 de ore de interpretare.

2008 - Cut Copy au ajuns no.1 în topul albumelor australiene cu “In Ghost Colours”, acesta fiind cel de-al doilea album al trupei australiene.

2010 - Primul copil al lui Cher, Chaz Bono, a cerut unui judecător schimbarea numelui și a sexului ca urmare a operației de schimbare de sex care o făcuse cu un an în urmă. În vârstă de 41 de ani, s-a născut ca Chastity Sun Bono, acum dorea să fie cunoscut drept Chaz Salvatore, după cum era specificat în cererea înaintată unei instanțe din Los Angeles. Salvatore era numele de familie real al tatălui său , Sonny Bono.

2011 - Trupa australiană Men at Work a pierdut un apel împotriva unui ordin care a constatat că hitul lor single din 1983 intitulat “Down Under” fusese parțial copiat dintr-un cântec folk. Curtea Federală a Australiei a susținut decizia care menționa faptul că melodia a fost copia parțială a cântecului Kookaburra Sits in the Old Gum Tree. Casa de producția EMI a susținut că artiștii nu plagiaseră piesa , deoarece introducerea a două rânduri din melodie s-a dorit a fi doar un tribut în onoarea cântecului.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact