Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » DE LA PATEFON LA PICK-UP: Schita unei evolutii - 1877-2017

De la patefon la pick-up:

Schita unei evolutii 1877 - 2017

Necunoscutul patefon. Muzica dance nu ar exista fara acesta. O istorie concisa.

  1877

Acceptam existenta dispozitivelor de redare a sunetului fara a o mai cerceta. Insa cum a aparut acest device? In urma experimentelor inovatoare din Franta, inventatorul american Thomas Edison a prezentat publicatiei de specialitate "Scientific American" in urma cu mai bine de 140 de ani fonograful, cel dintai precursor al pick-up-ului. In laboratorul sau din Menlo Park, California, Edison l-a insarcinat pe unul din colaboratorii sai de nadejde, John Kruesi, cu acest proiect, facandu-l astfel creatorul de facto al acestui dispozitiv.

Thomas Edison
Un ac imprimator inregistra sunetele pe o folie groasa de staniu infasurata in jurul unui cilindru. Primul cantec imprimat cu ajutorul acestei tehnici a fost "Mary had a little lamb" refren pe care Kreusi l-a strigat la "microfonul" dispozitivului. Dupa 5 ani Alexander Graham Bell inventatorul telefonului a imbunatatit inventia lui Kruesi, in acest fel aparand urmatorul precursor al pick-up-ului - gramofonul. Folia de staniu era inlocuita de ceara fapt care permitea redarea sunetului la un standard calitativ superior. Tehnologia facea primii ei pasi.

Gramofon

  1887

Un alt inventator germano-american Emile Berliner a patentat in cele din urma gramofonul care folosea discuri de zinc pentru a imprima sunetul. O proto-inregistrare cu alte cuvinte. Zincul a fost inlocuit la scurt timp cu un compus pe baza de cauciuc numit ebonita. La inceputul secolului 20 acesta a lasat la randul sau locul sherlacului, derivat dintr-o rasina secretata de o specie de gandac asiatic.

Emile Berliner
Acolo unde dispozitivul lui Edison era considerat de contemporani o inovatie, "o masina care vorbea", National Gramophone Company a vazut potentialul muzical si de divertisment in acest dispozitiv cu o mecanica fina asemanatoare ceasului. Discurile de sherlac au ramas formatul predominant pana in anii 40.

  1907

In zorii secolului 20 incepea sa se dezvolte la nivel global o piata pentru discurile de 10 inch cu 78 de rotatii pe minut. Primele staruri ale imprimarilor audio erau interpreti de opera precum Nellie Melba si Enrico Caruso ale caror voci s-au facut auzite dincolo de arealul salii de spectacol datorita acestui prim dispozitiv de redare a sunetului produs la scara larga.

Primele staruri ale imprimarilor audio

 

Enrico_Caruso
Enrico_Caruso

 

Nellie_Melba
Nellie_Melba

  1917

Discurile si cilindrii erau in competitie ca si format de imprimare a sunetului insa cererea pentru cele din urma a inceput sa scada. Discurile erau mai usor de produs, comercializat si depozitat.

  1927

Patefoanele mecanice cu manivela incep sa fie treptat inlocuite de echivalentul lor cu motor electric. Mecanismul cu arc este inlocuit cu un disc volant de frictiune asemanator sistemului de ambreiaj al unui autovehicul pentru a asigura constanta vitezei de redare a sunetului. In acest moment are loc sciziunea evolutiva - sistemele tip combina si pick-up-urile devin device-uri complet diferite. 

Boom-ul radiodifuziunii din anii 20 a afectat puternic piata discurilor de patefon. Sistemele combinate incep sa devina populare si includ amplificare incorporata, difuzoare si radio. Abia in anii 60 acesta devine un device dedicat, o entitate individuala care avea nevoie de amplificare si boxe pentru a transforma semnalul electric in sunet.

  1937

Industria muzicala si implicit pick-up-ul se aflau intr-o situatie disperata. Criza din 1929 le-a redus amandurora vanzarile aproape la zero. A fost cea mai acuta criza din toate timpurile care a lovit muzica in format analogic, depasind chiar si perioada de la inceputul secolului 21 cand a intrat pe piata muzica in format digital. 

RCA Victor Duo Junior Record Player
In 1934 compania RCA Victor a inceput comercializarea modelului Duo Jr. primul pick-up dedicat care avea posibilitatea de conectare la difuzorul unui radio. Cu toate acestea tonomatele au pastrat industria muzicala in viata de-a lungul acestor ani arizi din punct de vedere economic. Intre timp Dj-ii care puneau muzica la radio erau numiti "spatule de intors clatita".

  1947

Inovatiile tehnologice din Al 2-lea Razboi Mondial au insemnat un pas inainte pentru mijloacele de stocare a semnalului audio analogic. Marina americana implementeaza inregistrarea cu un spectru de frecventa  mai larg, asa numitele "V Discs" cu un diametru de 16 inchi si viteza de redare de 33 de rotatii pe minut fiind cu un pas mai aproape de discul contemporan.

Peter Goldmark
Peter Goldmark, seful departamentului de cercetare al companiei CBS Columbia din Statele Unite realizeaza un model de 12 inchi cu o viteza de 33.3 de rotatii pe minut cu piste fine care permiteau o redare la un standard calitativ superior. Alaturi de aceasta inovatie a implementat si bratul usor precum si acul de safir in mecanismul de citire al platanului.
Rezultatul muncii lui, discul de 12 inchi si 33.3 rotatii pe minut pe suport realizat dintr-un compus plastic -vinylit sau vinyl- care a inlocuit sherlacul, a debutat in 1948 in timp ce compania rivala RCA Victor a reactionat in anul imediat urmator cu varianta de 7 inchi si 45 de rotatii pe minut.

Ambele variante au devenit standarde pentru albume si single-uri atat in materie de diametru cat si de viteza de rotatie. Cu toate acestea pick-up-urile cu 3 viteze (inclusiv optiunea de 78 de rotatii pe minut) au ramas populare in urmatoarele decade precum si sistemele mecanizate care schimbau in mod automat discurile aflate pe un lung ax stivuitor.
In nordul Angliei "disk jockeys" ambulanti precum Berntrand Thorpe, Ron Diggins si Jimmy Savile (da din pacate acel individ) au introdus in premiera conceptul de dans in public fara muzica live ci rulata in mod alternativ de pe 2 platane conectate la un sistem de amplificare. Ideea avea sa devina populara...

  1957

 
Alegerea standard pentru uzul domestic erau sistemele all-in-one in carcasa din lemn. Cu toate acestea impatimitii "audiofili" au dezvoltat sisteme hand-made in care fiecare componenta era achizitionata de la producatori diferiti si montata manual, inclusiv platanele. Practica a stat la baza formarii unei subculturi a asamblarii "do it yourself" cu imitatii ale platanelor Gararrd sau Thorens si doze Grado Labs.
Au inceput sa apara sisteme stereo introduse de compania Pye din Marea Britanie in cadrul carora acul dozei nu se mai misca doar orizontal ci si vertical pentru a adauga inca o dimensiune sonica furnizand semnale diferite pe canalul stang si drept.

Pye 1005 - 1960
La ora respectiva transmisia cu roata intermediara, un sistem cu rola de cauciuc, propulsat electric, era cea mai populara metoda incorporata de punere in miscare a platanelor, fiind insa la scurt timp inlocuita de mult mai populara transmisie prin curea. Termenul "high fidelity", prescurtat hi-fi, a fost introdus pentru a descrie echipamentele care ofereau redarea sunetului la cel mai inalt standard calitativ.

  1967

Odata cu boom-ul de discuri LP din industria muzicala de dupa aparitia albumului celor de la Beatles Sgt. Pepper"s Lonely Hearts Club Band a urmat si o cerere vasta de platane care sa poata deservi formatul nou aparut, cu o capacitate extinsa de stocare. Modelul Dual 1009 cu schimbator automat de discuri era alegerea standard in perioada respectiva, insa impatimitii priveau tehnologia cu scepticism intrucat discurile se puteau deteriora cu usurinta daca erau stivuite.

DUAL 1009

Compania Acoustic Research cu sediul in Massachusetts a venit cu o solutie ieftina folosind pentru produsele lor platane cu schimbare manuala. Incepand cu 1965 divizia Panasonic a celor de la Matsushita Corporation a lansat Technics, brand realizat pentru piata hi-fi aflata in plina dezvoltare.

Technics SP-10
Acestia produc in 1969 modelul SP-10, primul pick-up la care transmisia miscarii de la motor la platan era directa si nu prin curea. Cu toate acestea, la sfarsitul anilor 60, Francis Grasso de la clubul Sancturay din New York, "parintele" meseriei de DJ in acceptiunea moderna, inca folosea platane Thorens cu transmisie prin curea, fara regulator de viteza.

  1977

Modelele Technics SL-1100 si SL-1200 aparute in 1971 respectiv 1972 erau destinate uzului domestic insa cel din urma a capatat popularitate si in cluburile de disco din Statele Unite aflate in plina dezvoltare si mai tarziu in comunitatea hip hop alaturi de discul single de 12 inchi. Produsele Technics erau robuste cu motor puternic si o calibrare precisa a vitezei de rotatie.

Technics SL-1100 si SL-1200

 

Enrico_Caruso
Technics SL-1100

 

Nellie_Melba
Technics SL-1200

DJ-i de la "bunicul" muzicii house din legendarul club Paradise Garage Larry Levan pana la inventatorul hip-hop-ului din Bronx Kool Herc au preferat initial modele scumpe high-end de la producatorul Thorens insa in anul 1979 apare modelul Technics 1200MK2s promovat ca "indeajuns de robust ca sa faca fata beat-ului de disco si indeajuns de precis ca sa il tina", adaptat uzului profesional. Acesta reprezenta o imbunatatire a modelului initial 1200s, construit sa aboarba mai bine vibratia bratului de pick-up, avand o viteza de pornire mai mare si potentiometru de reglare a vitezei de rotatie.

Acestea puteau fi utilizate si pentru un nou concept aparut in cultura platanelor - scratching - folosirea in mod creativ a zgomotului aparut la miscarea brusca a discului in ambele directii intr-un ritm compatibil cu tempo-ul piesei. In urmatorul sfert de veac Technics a ramas numele de referinta in acest domeniu in ciuda aspectului altor marci care sustineau ca sunt superioare tehnologic la un capitol sau altul.

In acelasi timp avangardisti care puneau accentul pe latura artistica precum japonezul Otomo Yoshihide si americano-elvetianul Christian Marclay abuzau de platane in cadrul recitalurilor lor folosindu-le cu capul in jos, adaptandu-le, incercand sa scoata noi sunete cu ajutorul acestora.

Influenta acestor artisti avea sa isi puna amprenta si pe activitatea altor performeri 20 de ani mai tarziu odata cu ascensiunea curentului "turntablism" - manipularea sunetului, crearea unor piese muzicale, efecte de sunet, mixaje si alte beat-uri sau sunete originale prin utilizarea a 2 platane si a unui mixer care permitea combinarea celor 2 semnale - si a unor nume precum Mix Master Mike sau DJ Spooky, in timp ce faimoasa rutina de mixare "cu capul in jos" a lui DJ Marky le datoreaza cu siguranta acestor pionieri specificul sau inedit.

  1987

In ceea ce priveste uzul domestic platanul era pe cale de disparitie in timp ce CD-ul devenea din ce in ce mai popular ca si mediu de stocare a muzicii. Cu toate acestea in cluburi vinilul era bine mersi. Ca urmare a exploziei curentului acid house in anul 1988 cererea de pe piata vinilurilor si a aparatelor dedicate a capatat un caracter vorace.

Technics era alegerea standard insa un val nou de cluburi si DJ-i care invatau de la pionierii hip hopului erau axati pe alegerea combinatiei ideale de doza si ac - unul rezistent la uzura si cu o precizie deosebita. Branduri precum Stanton, Gemini, Numark si Ortofon dintre care unele existau deja de foarte multe timp au constatat ca produsele lor au inceput sa aiba mare cautare.

Mijlocul anilor "80 marcheaza si intemeierea Disco Mix Club o organizatie britanica care furniza DJ-ilor editii limitate cu remixuri ale unor piese, megamixuri si o noua revista - Mixmag. Competitia lor anuala DMC Mixing Championships care in 1987 era doar la a 2-a editie a devenit un etalon in materie de ce poate sa faca un DJ cu platanele.

  1997

Dupa cateva decade de prototipuri experimentale, a aparut modelul ELP LT-1XA - pick-up cu laser. Doua fascicule citeau santurile vinylului si redau muzica fara a uza discul, insa in ciuda fidelitatii audio impresionante, inovatia s-a bucurat de putin succes in randul publicului.

ELP LT-1XA
Pe de alta parte Pioneer experimenta cu cd playere care incercau sa reproduca experienta participarii active la manipularea discului. Au intreprins acest lucru de mai multe ori de-a lungul anilor "90 cu modelul anului 1994 CDJ-500, reusind sa atinga acest obiectiv cu adevarat doar in anul 2001 cu modelul CDJ-1000.

Pioneer - CDJ 1000
Cu toate acestea marii DJ-i ai epocii de la Sasha la Jeremy Healy foloseau in continuare vinylul. Companii precum Numark, Vestax si Gemini au lansat modele competitive, insa Technics domina in continuare piata. Unii DJ-i, in special greii muzicii techno Carl Cox si Jeff Mills au gasit sistemul cu 2 platane restricitv, extinzandu-l la 3.

  2007

Zorii secolului 21 au marcat o scadere drastica a interesului pentru pick-up-uri. Odata cu ascensiunea formatului digital, piata de vinyluri a ajuns in scurt timp pe cale de disparitie. Pana si celebrele serii Technics 1200 si 1210 au fost "ghilotinate", fiind scoase din productie in 2010. CD playerele deck erau mai adaptabile cerintelor vremurilor. Incepand cu modelul CDJ-400 din anul 2007 toate modelele de CD playere ale producatorului Pioneer erau dotate cu port USB.

Pioneer - CDJ 400
Cu toate acestea viitorul acestor device-uri a parut pentru o vreme unul virtual cu laptop, mouse si Midi care controlau mp3-uri si wav-uri. Softuri precum Ableton sau Traktor realizat de cei de la Native Instruments ofereau DJ-ilor posibilitatea de a pune fragmente de piese in bucla, a sincroniza automat beaturile a 2 piese si a aplica efecte la un nivel la care DJ-ii din epocile anterioare nici nu ar fi visat. Alaturi de aceste schimbari a aparut un nou tip de pick-up a carui unica destinatie era sa prelucreze formatul vinyl in format digital, converting muzica in date.

  2017

Perioada de glorie a formaturilor virtuale s-a dovedit a fi una temporara. Dj-ilor le lipsea aspectul manipularii fizice a sistemelor deck, iar spectatorii nu doreau sa-i vada butonand la un laptop asemenea unui functionar afundat in calcul tabelar.

Interfata Final Scratch a celor de la Stanton a fost unul dintre primii lideri de piata in materie de solutii care permiteau ca muzica in format digital sa fie manipulata ca si cea de pe vynil prin intermediul unui sistem traditional de pick-up, fiind insa surclasat de Serato Scratch Live, sistem hardware-software in cadrul caruia miscarea platanului-controller prevazut cu markeri era echivalata cu o rulare sau derulare rapida a fisierului digital. Aceasta la randul sau a dus la aparitia pachetului software Serato DJ care poate fi folosit cu sisteme deck sau individual. Intre timp exista o multitudine de tehnologii de ultima ora pentru sistemele pick-up care deservesc atat profesionistii cat si melomanii.

Vanzatorii de vinyl-uri probeaza discurile folosind pick-up-uri portabile precum modelul tip servieta GPO Retro Attaché alimentat cu baterii si cu difuzoare incorporate. In anul 2016 Numark implementeaza si ei aceasta idee in modelul PT01 Scratch care venea cu un switch pentru scratch si un sistem anti-derapaj al dozei pentru o versatilitate sporita.

Numark PT01
O multitudine de sisteme tip controller combina in momentul de fata aspectul seriei CDJ cu nenumarate optiuni de efecte de studiou sau alte tipuri de modelare a sunetului.

Reloop - RP 8000 MKII si Stanton STR8.150 M2

 

Enrico_Caruso
Reloop - RP 8000 MKII

 

Nellie_Melba
Stanton STR8.150 M2

Intre timp renasterea vynilului e salutata prin pick-upuri de ultima generatie precum Reloop RP-8000, Numark TTXUSB, si Stanton STR8.150. care incorporeaza o paleta larga de tehnologii de la functie de transpunere in alta tonalitate pana la butoane midi programabile si multe altele.

Modelele Technics 1210 au devenit piese de colectionari astfel incat in cursul anului 2016 acestea au reaparut in varianta noua dar totodata neschimbata prin clasicile serii relansate 1200G si 1210GR.

Technics SL-1200G si SL-1200GR

 

Enrico_Caruso
Technics SL-1200G

 

Nellie_Melba
Technics SL-1210GR

A fost un drum lung de la fonograful lui Edison cu cilindru infasurat in folie de staniu in 1877 insa nu chiar atat de diferit de seturile folosite de primii DJ-i moderni din anii 70. Discurile se rotesc intr-o directie si se intorc rotindu-se din cealalta. Si se tot rotesc, si se rotesc si se rotesc la 33.3 sau 45 de rotatii pe minut.


Editor: Bercea Razvan


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1956 - Elvis Presley (împreună cu  Scotty Moore și Bill Black), au cântat în prima seară din seria de două săptămâni de spectacole (câte 2 zilnic) contractate cu Hotelul New Frontier din Las Vegas. La acea vreme,  Presley nu era genul de entertainer ușuratic creat pe tiparul Las Vegasului, fapt care a  făcut ca spectacolele lui să fie recepționate cu răceală.

1960 - The Nerk Twins au concertat la The Fox And Hounds din Caversham, Berkshire, The Nerk Twins fiind de fapt John Lennon și Paul McCartney  care erau găzduiți de pub-ul mătușii lui Paul.

1963 - Cei de la Rolling Stones apar într-un spectacol la hotelul The Station din  Richmond, Surrey, Amglia.

1964 - Peter and Gordon ajung pe locul 1 în topurile single britanice cu melodia lui Lennon și  McCartney intitulată “A World Without Love”. Aceasta a fost de altfel, singurul hit no.1 al duetului.

1965 - Trupa The Rolling Stones debutează în cel de-al 3-lea turneu nord american pe Arena  Maurice Richard in Montreal, Canada.

1969 - Beatleșii urcă în fruntea topului single din Marea Britanie cu “Get Back”, a 16-a piesă no. 1 a grupului intrată în clasamentele britanice.

1970 - Fairport Convention, Fotheringay și Matthews Southern Comfort au concertat împreună la  The Roundhouse din  London, biletul costând  25 șilingi bucata.

1971 - Cei de la Rolling Stones lansează pe piața din Marea Britanie albumul lor clasic  Sticky Fingers, care va deverni un hit no.1 aici, cât și în Statele Unite. A fost primul album lansat de propria casă de producție Atlantic Records, iar coperta acestuia a fost creată de Andy Warhol, contra sumei de 15.000 $. Coperta LP-ului înfățișa un cadru mărit a unei  perechi de blugi prevăzute cu un fermoar funcțional. Considerată de multă lume a fi  a lui Mick Jagger, partea superioară a blugilor fotografiată pentru copertă aparținea de fapt actorului Joe Dallesandro.

1975 - În timpul unui turneu nord american, trupa Pink Floyd a concertat în prima seară din cele 5 de spectacole, cu casa închisă, pe Los Angeles Memorial Sports Arena din Los Angeles, California.

1976 - The Ramones și-au lansat albumul de debut cu același nume. În aceeași zi, The Sex Pistols  au concertat la The Nashville Rooms din Londra, sprijinindu-I pe cei de la The 101"ers, cu participarea vocalistului  Joe Strummer de la Clash.

1976 - Bob Marley and The Wailers au demarat turneul nord American și European de 42 de concerte intitulat  Rastaman Vibration la  Tower Theater din Upper Darby, statul Pennsylvania.

1977 - Adam And The Ants și-au făcut debutul la Clubul Roxy din Londra.

1977 - Thelma Houston intră pe locul 1 în topurile single americane cu  “Don"t Leave Me This Way”, clasat pe poziția  a 13-a în Marea Britanie.

1977 - Joan Jett, acompaniată de trupa Blondie, concertează la the Whisky A Go-Go din Los Angeles.

1978 - Steel Pulse, Wreckless Eric, The Police și John Cooper Clarke au cântat împreună la The Roundhouse din  London, prețul unui bilet fiind 2 lire.

1978 - Sid Vicious, basistul trupei Sex Pistols, filmează versiunea proprie a piesei “My Way”, ca parte a filmului “The Great Rock n Roll Swindle” a cărui protagoniști erau cei de la  Sex Pistols.

1979 - David Bowie a lansat în premieră noul său single “Boy"s Keep Swinging” în emisiunea  “Kenny Everett Video Show” de pe postul de televiziune  BBC.

1983 - David Bowie începe șirul de 3 săptămâni în fruntea topurilor albumelor din Marea Britanie  cu melodia “Let"s Dance” produsă de Nile Rodgers, prezentând piesa de titlu care a devenit no. 1 în clasamentele  single britanice și americane și “China Girl”.

1983 - Dexy"s Midnight Runners urcă pe locul 1 în topurile single americane cu “Come On Eileen”, de altfel  singurul hit no.1 al grupului în clasamentele americane.

1983 - U2 dau startul  turneului nord american de 48 de concerte intitulat  “War” în cadrul spectacolului Carolina în ajutorul copiilor care a avut loc la Chapel Hill, statul Carolina.

1987 - Carole King a dat în judecată compania de discuri deținută de Lou Adler  pentru încălcarea termenilor contractuali. King pretindea că aceștia îi datorau peste 400.000 $ în câștiguri din drepturi muzicale. De asemenea, a mai cerut acordarea tuturor drepturilor bănești din înregistrările mai vechi.

1988 - Iron Maiden s-au clasat pe locul în topurile albumelor din Marea Britanie cu “Seventh Son Of A Seventh Son”, al 2-lea lor LP ajuns no.1.

1988 - Roy Orbison își sărbătorește cea de-a 52-a aniversare la un concert al lui Bruce Springsteen, la care publicul i-a cântat  La Mulți Ani.

1988 - Whitney Houston a detronat recordul topurilor deținut de către Beatles și The Bee Gees când piesa when “Where Do Broken Hearts Go” a devenit al 7-lea ei hit no.1 consecutiv în topurile din SUA, clasat pe locul 14 în cele din Marea Britanie.

1989 - Kylie Minogue a apărut pentru prima dată pe micile ecrane din Marea Britanie în serialul de televiziune australian  “The Henderson Kids”.

1991 - Moare Johnny Thunders (alias John Anthony Genzale, Jr), membrul fondator al The New York Dolls, din cauza unei supradoze de droguri. El și-a spus Johnny Thunders după o revistă de benzi desenate cu același nume. Influenta trupă  New York Dolls s-a format în 1972 și a scos doar 2 albume. Pe atunci adolescentul Morrissey era președinte al fan clubului New York Dolls din Marea Britanie. A fondat trupa The Heartbreakers împreună cu Jerry Nolan, bateristul de la Dolls, și basistul Richard Hell de la Television.

1992 - George Michael a anunțat că donează suma de  500.000 $ din încasări după drepturile  muzicale obținute din vânzarea “Don"t Let The Sun Go Down On Me”, diverselor organizații caritabile din Marea Britanie și Statele Unite.

1993 - În timpul turneului Use Your Illusion, cei de la Guns n" Roses au concertat în prima din cele 2 seri de spectacole la Palacio de Los Deportes din Mexico City, Mexic.

1995 - Peter Hodgson din Liverpool a găsit în podul casei sale o bandă care cuprindea 16 piese realizate în 1959, în  perioada de început a trupei Beatles. Banda conținea melodiile “Hello Little Girl”, o compoziție semnată de Lennon-McCartney pe care trupa Beatles n-a înregistrat-o niciodată oficial și   “Hallelujah, I Love Her So” a lui Ray Charles. Ele au fost imprimate cu un magnetofon cu benzi pe care tatăl lui  Hodgson îl împrumutase lui Paul McCartney.

1997 - Patronul de club Paul Donavan a fost amendat cu  peste 2.000  de lire pentru că a înșelat fanii lui  Peter Andre că acesta urma să cânte în clubul său din West Midlands. De fapt, a prezentat un  artist denumit Peter Andrex, o păpușă care arunca role de hârtie igienică.
2001 - În timpul unui turneu britanic, Coldplay concertează la The Music Hall, din Aberdeen ,Scoția.

2006 - Grupul reunit Take That dă startul turneului  britanic de concerte cu casa închisă în Newcastle. Gary Barlow, Mark Owen, Howard Donald și Jason Orange s-au întâlnit pe scenă cu Robbie Williams întruchipat ca o hologramă a unei stafii.

2006 - Shayne Ward, câștigătorul showului  de televiziune X Factor  UK din 2005 a urcat pe poziția de lider al topurilor albumelor britanice cu albumul cu același nume.

2008 - Chitaristul trupei Bon Jovi, Richie Sambora, este condamnat la 3 ani de închisoare cu eliberare condiționată după ce a recunoscut că a condus sub influența alcoolului. Sambora în vârstă  de 48 de ani, care nu s-a prezentat la audieri, a trebuit să participe și la cursuri de reabilitare. El a fost arestat în Laguna Beach după ce mașina sa a fost văzută circulând în zig—zag pe ambele benzi de circulație.

2008 - Amy Winehouse a ieșit la un raid prin localuri unde a consumat alcool și droguri și a lovit doi bărbați cu pumnul și cu capul în figură. După ce a băut toată ziua, Amy a făcut o vizită în  pub-ul Good Mixer din Camden, Londra împreună cu Mik Whitnall , chitaristul trupei Babyshambles. Înăuntru, i-a dat un pumn în față lui Mustapha el Mounmi după ce acesta refuzase să-i facă loc la masa de biliard.  Cântăreața a plecat apoi la barul Tok la primele ore ale dimineții și de îndată ce a ajuns la masa de bar a început să strige: "Sunt o legendă, așa că scoate  pe toată lumea afară.Vreau să mă droghez." După ce a părăsit barul, un bun samaritean  a încercat să-I facă rost de un taxi, dar din cauză că a crezut că acesta vroia s-o molesteze, i-a tras un cap în figură.




Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact