Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA MICROFONULUI

ISTORIA MICROFONULUI:

Ingineria audio de la 1600 si pana in secolul XXI

  1877

Microfonul este un dispozitiv de convertire a semnalului acustic in semnal electric pastrand in linii mari caracteristicile undei sonore. Aceste dispozitive transforma undele sonore in impulsuri electrice care sunt ulterior reconvertite in forma initiala si amplificate prin intermediul difuzoarelor. In ziua de astazi microfoanele sunt cel mai adesea asociate cu muzica si divertismentul, dar cu toate acestea dispozitivele au fost atestate pentru prima data cu mult timp inainte ca aceste 2 concepte sa fie consumate la nivel de masa - in secolul 17 cand oamenii de stiinta au inceput sa caute modalitati de a amplifica sunetul.

Anii 1600

  1665


Daca termenul "microfon" nu a fost folosit pana in secolul 19, descoperirea cutiei de rezonanta si precursorului telefonului bazat pe transmiterea sunetului intre 2 astfel de cutii prin intermediul unui cordon ii sunt atribuite fizicianului si inventatorului Robert Hooke, acesta fiind un pionier in domeniul transmiterii sunetului pe distante mari.

Anii 1800

  1827


Sir Charles Wheatstone a fost prima persoana care sa foloseasca termenul "microfon". Un reputat fizician si inventator englez Wheatstone e cel mai cunoscut pentru inventarea telegrafului. Interesele lui erau insa variate asa ca a dedicat o parte din timpul sau cercetarii acusticii in anii 1820.

Sir Charles Wheatstone
Wheatstone a fost unul din primii oameni de stiinta care a ajuns la concluzia ca sunetul se transmite prin intermediul undelor cu suportul fizic al unui mediu gazos sau fluid. Aceasta descoperire l-a impulsionat sa studieze modalitatile de transmitere a sunetului intre 2 puncte chiar si la distante mai mari. Acesta a elaborat un dispozitiv care putea amplifica sunetele slabe pe care l-a numit microfon.

  1876


Emile Berliner a inventat ceea ce multi considera primul microfon modern in timp ce lucra cu faimosul Thomas Edison. Berliner, un american de origine germana, e cunoscut in special pentru inventarea gramofonului si a discului de gramofon pe care le-a patentat in 1887.

Emile Berliner
Vazand o prezentare a celor de la  Bell Company la U.S. Centennial Exposition (expozitie organizata cu ocazia centenarului declaratiei de independenta) lui Berliner i-a fost suscitat interesul pentru gasirea unor tehnologii care sa imbunatateasca proaspat inventatul telefon. Conducerea Bell Telephone Company a fost impresionata de dispozitivul pe care acesta l-a descoperit - un transmitator de voce pentru telefon - si a cumparat patentul microfonului lui Berliner contra sumei de 50000 de dolari. (patentul lui Berliner a fost anulat si atribuit mai tarziu lui Edison).

  1878


Doar la cativa ani dupa ce Berliner si Edison au creat microfonul, David Edward Hughes, un inventator anglo-american si profesor de muzica a elaborat primul microfon cu carbon. Modelul lui Hughes reprezinta prototipul prim pentru microfoanele cu carbon aflate inca in uz.

David Edward Hughes


Secolul XX

  1915


Dezvoltarea amplificatorului cu tuburi a contribuit la imbunatatirea volumului de iesire al dispozitivelor inclusiv al microfoanelor.

  1916


Microfonul condensator adesea numit microfon capacitor sau electrostatic a fost patentat de inventatorul EC Wente in perioada colaborarii cu Bell Laboratories. Wente a fost insarcinat cu imbunatatirea calitatii audio la telefoane insa inovatiile lui au imbunatatit si microfonul.

EC Wente

  1920


Pe masura ce emisiunea radiofonica a devenit una din principalele surse de informare si divertisment pe mapamond a crescut cererea pentru o tehnologie imbunatatia a microfonului. In consecinta de cauza RCA Company a elaborat primul microfon panglica PB-31/PB-17 pentru uz radiofonic.

RCA PB-31

  1928


In Germania Georg Neumann and Co a fost fondata, aceasta devenind celebra pentru productia de microfoane. Georg Neumann a proiectat primul microfon cu condensator pentru productia de serie, poreclit "sticla", datorita formei sale.

Georg Neumann and Co

 

Enrico_Caruso
Georg Neumann

 

Primul microfon cu condensator
Primul microfon cu condensator

  1931


Western Electric pune pe piata 618 Electrodynamic Transmitter - primul microfon dinamic.

  1957


Raymond A. Litke un inginer electronist absolvent al Educational Media Resources si San Jose State College inventeaza si inregistreaza patentul pentru primul microfon fara fir. Acesta era destinat uzului multimedia inclusiv televiziune, radio si invatamantul superior.

  1964


Cercetatorii companiei Bell Laboratories James West si Gerhard Sessler primesc patentul cu numarul 3,118,022 pentru traductorul electroacustic, un microfon cu electret. Microfonul cu electret oferea o fiabilitate sporita si o precizie mai mare la un cost mai mic si cu dimensiuni reduse. A revolutionat industria mifrofoanelor, cu aproape un miliard de unitati produse in fiecare an.

Cercetatorii companiei Bell Laboratories

 

Sessler
Gerhard Sessler

 

James West
James West

  Anii "70

Atat microfonul dinamic cat si cel cu condensator sunt in continuare imbunatatite, permitand o captare mai precisa a diferentelor de nivel al semnalului si o inregistrare mai curata a sunetului. Sunt de asemenea proiectate o serie de microfoane miniaturale in aceasta decada.

  1983


Sennheiser elaboreaza primele microfoane atasabile: unul din modele era un microfon directional (MK40) iar celalalt era destinat uzului de studio (MK 2). Ambele au ramas populare pana in ziua de azi.

  Anii "90


Neumann introduce KMS 105 un model cu condensator proiectat pentru prestatii live setand un nou standard al calitatii.

Neumann-KMS105

Secolul XXI

  Anii "2000

Microfoanele MEMS (Microelectromechanical systems) incep sa devina o prezenta constanta in dispozitive portabile precum telefoanele mobile, castile sau laptopurile. Trendul microfoanelor in miniatura continua cu uzul acestora in cadrul unor dispozitive care pot fi purtate, sisteme smart home si tehnologia automotiva.

Microfon - MEMS

  2010


E lansat Eigenmike un microfon alcatuit din mai multe microfoane de inalta fidelitate montate pe suprafata unei sfere permitand captarea sunetului din mai multe directii, fapt care ingaduia un control sporit al editarii si redarii sunetului.

Microfon - Eigenmike

Editor: Bercea Razvan



SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1958 - Fanii muzicii rock & roll au fost atenționați că ascultarea muzicii la radioul din mașină îi poate costa mai mulți bani. Cercetările făcute de compania petrolieră ESSO au scos în evidență faptul că ritmurile rock & roll pot influența șoferul să apese mai tare pedala de accelerație, ducând la un consum mai mare de combustibil. 

1963 - În timpul turneului britanic, trupa The Beatles au cântat în ultima din cele șase seri de concerte susținute la The Odeon Cinema. The Beatles au petrecut ziua cu fotograful Dezo Hoffman, care a făcut fotografii și a filmat filmulețe pe peliculă de 8 mm cu cei de la Beatles la hotelul lor, pe plajă, îmbrăcați în costume de baie Victoriene și în mașinuțele de carting.

1966 - The Who au concertat la The Flamingo Ballroom din Redruth, Anglia.

1968 - Robin Gibb de la Bee Gees s-a prăbușit la pământ când grupul se pregătea să plece în primul lor turneu. S-a descoperit că suferea de neurastenie.

1968 - Cass Elliot a lansat primul său single solo de la destrămarea trupei The Mamas and Papas. “Dream A Little Dream Of Me” exista încă din 1931 și a fost înregistrat de Frank Sinatra, Frankie Laine și mulți alții. Versiunea lui Cassa a fost cea mai de succes, ajungând pe locul 12 în topurile americane și pe 11 în cele britanice.

1974 - John Denver a început seria de 2 săptămâni în fruntea topurilor single din Statele Unite cu “Annie"s Song”, acesta fiind cel de-al doilea no.1 al cântărețului în topurile americane. Cântecul a fost un omagiu adus soției sale și a fost scris în 10 minute, în timp ce era în teleschi.

1974 - Cei de la Wings au început seria de 7 săptămâni în poziția de lideri ai topurilor albumelor din Marea Britanie cu “Band On The Run”, de pe care amintim melodia “Jet” și cea devenită hit în Statele Unite, “Helen Wheels”. Albumul s-a vândut în peste 6 milioane de exemplare pe întreg mapamondul.

1976 - După o luptă în justiție de patru ani, lui John Lennon i-a fost acordată Cartea Verde, care îi dădea dreptul de rezidență permanentă în Statele Unite.  

1976 - Bruce Springsteen l-a dat în judecată pe managerul său Mike Appel de fraudă și abuz de încredere. Procesul a durat mai mult de un an, lucru care i-a stopat cariera lui Springsteen. S-a dat o soluție doar în anul următor.

1976 - Tina Turner a introdus acțiunea de divorț față de soțul său Ike, punând capăt astfel unui mariaj de 16 ani plin de violențe dar și unui parteneriat muzical de succes. 

1979 - Blondie a concertat la the Orpheum Theater din Memphis, Tennessee.

1985 - Paul Young a ajuns pe prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu propria versiune a melodiei lui Daryl Hall, “Every Time You Go Away”.

1985 - The Eurythmics a ajuns pe locul 1 în topurile single din Marea Britanie cu “There Must BE An Angle (Playing With My Heart)”, acesta fiind singurul single ajuns no.1 al trupei. Cântecul prezenta un solo la muzicuță a lui Stevie Wonder.

1986 - Queen a devenit primul act artistic occidental care au cântat în Europa de Est pe stadiunul Nepstadion din Budapesta, Ungaria, concertul fiind filmat și lansat sub numele de “Queen Magic in Budapest”.

1991 - Bryan Adams a început seria de 7 săptămâni în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “(Everything I Do), I Do It For You”.

1991 - Jesus Jones a ajuns pe locul doi în topurile americane cu “Right Here, Right Now”, nereușind să-l detroneze pe Bryan Adams ,“(Everything I Do), I Do It for You” din poziția de lider în care se afla de 7 săptămâni.

1991 - Natalie Cole a început seria de 5 săptămâni în fruntea topurilor albumelor din Statele Unite cu “Unforgettable Love”.

1992 - Michael Jackson a dat în judecată ziarul britanic The Daily Mirror pentru fotografiile și articolul publicat care afirma că fața îi era brăzdată de cicatrice în urma numeroaselor operații estetice. Procesul s-a rezolvat ulterior pe cale amiabilă, în afara instanței.

1994 - Jeff Buckley și Jewel au concertat la Hahn Cosmopolitan Theatre din San Diego, California. 

1996 - The Spice Girls au avut succes cu primul lor single ajuns no.1 în topurile britanice, “Wannabe”. Single-ul care a rămas timp de 7 săptămâni în prima poziție a topurilor, a câștigat premiul pentru Cel mai Bună Compoziție a unui Single britanic în cadrul galei premiilor Ivor Novello din 1997 și de Cel Mai Bun Single în cadrul Brit Awards din acest an. Melodia The Girl Power a devenit cel mai bine vândut single al unui grup feminin, fiind vândut în peste 6 milioane de exemplare în întreaga lume. 

1996 - Toni Braxton a avut succes cu primul ei single ajuns pe prima poziție în topurile single din Statele Unite cu “You"re Makin" Me High”, hit care a ajuns pe poziția a șaptea în topurile britanice.

1997 - Albumul cu melodiile din filmul “Men In Black” a început seria de 2 săptămâni în fruntea topurilor albumelor din Statele Unite.

2001 - Leon Wilkenson, basistul trupei Lynyrd Skynyrd, a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Florida. Avea 49 de ani. Skynyrd a avut succes cu single-ul “Sweet Home Alabama” care a ajuns pe locul opt în topurile americane din 1974, iar în 1982 single-ul “Freebird” a ajuns înpoziția 21. A fost membru al trupei The Rossington-Collins Band.

2002 - Mariah Carey s-a internat într-un spital a cărui nume a rămas anonim, din cauza "extenuării cronice." Solista și-a anulat toate aparițiile în public, inclusiv apariția ei de invitat principal la aniversarea a 20 de ani de MTV. Compania de discuri cu care avea contract a negat afirmațiile unor tabloide cum că ea ar fi încercat să se sinucidă, declarând că într-adevăr avea tăieturi pe corp, dar ele au fost accidentale, contractate după ce a spart niște pahare și farfurii.

2006 - Sharman Networks, o companie producătoare de software numită Kazaa, care facilita descărcarea muzicii de pe internet pentru mai mult de 400 milioane de utilizatori de calculatoare, a convenit să plătească mai mult de 115 milioane $ companiilor de muzică pentru a pune capăt tuturor proceselor de piraterie de care era acuzată.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact