Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA MICROFONULUI

ISTORIA MICROFONULUI:

Ingineria audio de la 1600 si pana in secolul XXI

  1877

Microfonul este un dispozitiv de convertire a semnalului acustic in semnal electric pastrand in linii mari caracteristicile undei sonore. Aceste dispozitive transforma undele sonore in impulsuri electrice care sunt ulterior reconvertite in forma initiala si amplificate prin intermediul difuzoarelor. In ziua de astazi microfoanele sunt cel mai adesea asociate cu muzica si divertismentul, dar cu toate acestea dispozitivele au fost atestate pentru prima data cu mult timp inainte ca aceste 2 concepte sa fie consumate la nivel de masa - in secolul 17 cand oamenii de stiinta au inceput sa caute modalitati de a amplifica sunetul.

Anii 1600

  1665


Daca termenul "microfon" nu a fost folosit pana in secolul 19, descoperirea cutiei de rezonanta si precursorului telefonului bazat pe transmiterea sunetului intre 2 astfel de cutii prin intermediul unui cordon ii sunt atribuite fizicianului si inventatorului Robert Hooke, acesta fiind un pionier in domeniul transmiterii sunetului pe distante mari.

Anii 1800

  1827


Sir Charles Wheatstone a fost prima persoana care sa foloseasca termenul "microfon". Un reputat fizician si inventator englez Wheatstone e cel mai cunoscut pentru inventarea telegrafului. Interesele lui erau insa variate asa ca a dedicat o parte din timpul sau cercetarii acusticii in anii 1820.

Sir Charles Wheatstone
Wheatstone a fost unul din primii oameni de stiinta care a ajuns la concluzia ca sunetul se transmite prin intermediul undelor cu suportul fizic al unui mediu gazos sau fluid. Aceasta descoperire l-a impulsionat sa studieze modalitatile de transmitere a sunetului intre 2 puncte chiar si la distante mai mari. Acesta a elaborat un dispozitiv care putea amplifica sunetele slabe pe care l-a numit microfon.

  1876


Emile Berliner a inventat ceea ce multi considera primul microfon modern in timp ce lucra cu faimosul Thomas Edison. Berliner, un american de origine germana, e cunoscut in special pentru inventarea gramofonului si a discului de gramofon pe care le-a patentat in 1887.

Emile Berliner
Vazand o prezentare a celor de la  Bell Company la U.S. Centennial Exposition (expozitie organizata cu ocazia centenarului declaratiei de independenta) lui Berliner i-a fost suscitat interesul pentru gasirea unor tehnologii care sa imbunatateasca proaspat inventatul telefon. Conducerea Bell Telephone Company a fost impresionata de dispozitivul pe care acesta l-a descoperit - un transmitator de voce pentru telefon - si a cumparat patentul microfonului lui Berliner contra sumei de 50000 de dolari. (patentul lui Berliner a fost anulat si atribuit mai tarziu lui Edison).

  1878


Doar la cativa ani dupa ce Berliner si Edison au creat microfonul, David Edward Hughes, un inventator anglo-american si profesor de muzica a elaborat primul microfon cu carbon. Modelul lui Hughes reprezinta prototipul prim pentru microfoanele cu carbon aflate inca in uz.

David Edward Hughes


Secolul XX

  1915


Dezvoltarea amplificatorului cu tuburi a contribuit la imbunatatirea volumului de iesire al dispozitivelor inclusiv al microfoanelor.

  1916


Microfonul condensator adesea numit microfon capacitor sau electrostatic a fost patentat de inventatorul EC Wente in perioada colaborarii cu Bell Laboratories. Wente a fost insarcinat cu imbunatatirea calitatii audio la telefoane insa inovatiile lui au imbunatatit si microfonul.

EC Wente

  1920


Pe masura ce emisiunea radiofonica a devenit una din principalele surse de informare si divertisment pe mapamond a crescut cererea pentru o tehnologie imbunatatia a microfonului. In consecinta de cauza RCA Company a elaborat primul microfon panglica PB-31/PB-17 pentru uz radiofonic.

RCA PB-31

  1928


In Germania Georg Neumann and Co a fost fondata, aceasta devenind celebra pentru productia de microfoane. Georg Neumann a proiectat primul microfon cu condensator pentru productia de serie, poreclit "sticla", datorita formei sale.

Georg Neumann and Co

 

Enrico_Caruso
Georg Neumann

 

Primul microfon cu condensator
Primul microfon cu condensator

  1931


Western Electric pune pe piata 618 Electrodynamic Transmitter - primul microfon dinamic.

  1957


Raymond A. Litke un inginer electronist absolvent al Educational Media Resources si San Jose State College inventeaza si inregistreaza patentul pentru primul microfon fara fir. Acesta era destinat uzului multimedia inclusiv televiziune, radio si invatamantul superior.

  1964


Cercetatorii companiei Bell Laboratories James West si Gerhard Sessler primesc patentul cu numarul 3,118,022 pentru traductorul electroacustic, un microfon cu electret. Microfonul cu electret oferea o fiabilitate sporita si o precizie mai mare la un cost mai mic si cu dimensiuni reduse. A revolutionat industria mifrofoanelor, cu aproape un miliard de unitati produse in fiecare an.

Cercetatorii companiei Bell Laboratories

 

Sessler
Gerhard Sessler

 

James West
James West

  Anii "70

Atat microfonul dinamic cat si cel cu condensator sunt in continuare imbunatatite, permitand o captare mai precisa a diferentelor de nivel al semnalului si o inregistrare mai curata a sunetului. Sunt de asemenea proiectate o serie de microfoane miniaturale in aceasta decada.

  1983


Sennheiser elaboreaza primele microfoane atasabile: unul din modele era un microfon directional (MK40) iar celalalt era destinat uzului de studio (MK 2). Ambele au ramas populare pana in ziua de azi.

  Anii "90


Neumann introduce KMS 105 un model cu condensator proiectat pentru prestatii live setand un nou standard al calitatii.

Neumann-KMS105

Secolul XXI

  Anii "2000

Microfoanele MEMS (Microelectromechanical systems) incep sa devina o prezenta constanta in dispozitive portabile precum telefoanele mobile, castile sau laptopurile. Trendul microfoanelor in miniatura continua cu uzul acestora in cadrul unor dispozitive care pot fi purtate, sisteme smart home si tehnologia automotiva.

Microfon - MEMS

  2010


E lansat Eigenmike un microfon alcatuit din mai multe microfoane de inalta fidelitate montate pe suprafata unei sfere permitand captarea sunetului din mai multe directii, fapt care ingaduia un control sporit al editarii si redarii sunetului.

Microfon - Eigenmike

Editor: Bercea Razvan



SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1961 - Dion a început seria de 2 săptămâni în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “Runaround Sue”, hit ajuns pe locul 11 în topurile britanice. 

1962 - Micul Stevie Wonder, în vârstă de 12 ani, a înregistrat primul său single “Thank You For Loving Me All The Way” la Motown Records.

1963 - The Beatles au încheiat ultima ședință de înregistrări pentru ultimul lor album “With The Beatles”, înregistrând “I Wanna Be Your Man”. Apoi grupul a călătorit cu mașina spre aeroportul din Londra pentru a lua zborul spre Stockholm, Suedia, pentru a demara primul lor turneu din străinătate. Cei 4 Fabuloși au fost așteptați la aeroportul din Stockholm de sute de admiratoare care au lipsit de la școală ca să-I vadă.


1963 - The Everly Brothers, Little Richard, Bo Diddley, Mickie Most, The Rolling Stones, Julie Grant și The Flintstones au concertat la Odeon Theatre din Nottingham, Anglia.

1963 - Bob Dylan a înregistrat “The Times They Are A-Changin” la Columbia Recording Studios din New York.

1964 - Toți cei patru membrii ai trupei americane Buddy And The Kings au murit în timpul zborului la bordul unui aparat Cesna Skyhawk închiriat să-i ducă la un spectacol din Harris County. Pilotat de bateristul trupei, Bill Daniels, avionul s-a prăbușit în bot, toți cei aflați la bord pierzându-și viața. Cântărețul trupei Harold Box l-a înlocuit pe Buddy Holly de la The Crickets după moartea sa în urma unui accident de avion. A fost lider vocal în single-ul “Peggy Sue Got Married”.

1966 - The Jimi Hendrix Experience au înregistrat primul lor single “Hey Joe” în studiourile De Lane Lea din Londra.


1976 - The Jam au cântat într-un spectacol de după amiază la Soho Market din Londra, Anglia, în timp ce The Clash au concertat seara la The ICA din Londra.

1976 - Chicago au început seria de 2 săptămâni în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “If You Leave Me Now”. A fost cel de-al 18-lea single al trupei care a intrat în Top 40 și primul care a ajuns no.1 în topurile americane (hitul a fost pe locul 1 și în topurile britanice). A câștigat un premiu Grammy Award pentru Cea Mai Bună Interpretare Vocală a unei piese Pop.
 
1976 - Led Zeppelin și-au făcut debutul la televiziune americană în “Rock Concert” a lui Don Kirshner, unde au cântat “Black Dog” și “Dazed And Confused”.

1980 - Depeche Mode au concertat la The Bridge House din Canning Town, Londra, biletul costând 60 de pence bucata.

1980 - Mark David Chapman a demisionat din funcția de agent de pază și a semnat foaia de prezență pentru ultima dată. În locul semnăturii sale obișnuite "Chappy", s-a iscălit "John Lennon". Chapman îl va ucide pe Lennon pe 8 decembrie a acestui an în fața locuinței sale din New York.

1982 - Culture Club au ajuns în fruntea topurilor single din Marea Britanie cu “Do You Really Want To Hurt Me”, acesta fiind primul single de top al grupului și primul din cele 12 intrate în Top 40 din Marea Britanie. Melodia a devenit un hit în urma memorabilului său debut la Top Of the Pops, unde aceștia l-au înlocuit pe Shakin" Stevens care fiind bolnav, n-a putut să participe la emisiune.


1982 - The Damned au lansat albumul intitulat “Strawberries”, ambalat cu o foaie cu miros de căpșuni pe care erau scrise versurile piesei .

1988 - Topul CD-urilor din Marea Britanie se prezenta astfel: Luther Vandross pe locul 3 cu “Any Love”; locul 2, a fost ocupat de U2 cu “Rattle and Hum”, iar locul 1 a revenit trupei Dire Straits cu “Money For Nothing"”. În topul CD-urilor de 12 inch au intrat: Milli Vanilli cu “Girl You Know It"s True” pe 3, Enya cu “Orinoco Flow” pe locul secund, prima poziție revenind lui D Mob cu “We Call It Acieed”.

1989 - Nirvana a cântat în primul lor show european cu ocazia concertului de la Riverside Club din Newcastle, nord-estul Angliei. A fost prima noapte din cele 36 de concerte din cadrul turneului european al grupului care au împărțit afișul cu Tad.
 
1993 - Meat Loaf a avut primul său no.1 în topurile britanice cu “I"d Do Anything For Love" (But I Won"t Do That")”, loc pe care a staționat timp de 7 săptămâni. A fost no.1 în 28 de țări, pentru Meat Loaf fiind și primul hit no.1 în topurile americane. 

1993 - Take That au avut primul lor album pe locul 1 în topurile britanice cu ce-l de-al doilea album lansat “Everything Changes”. Albumul a fost nominalizat pentru Mercury Prize în 1994, devenind cel de-al treilea cel mai bine vândut album din 1993 din Marea Britanie.

1995 - Def Leppard și-au asigurat un loc în Cartea Mondială a Recordurilor Guinness Book, cântând în trei spectacole pe trei continente, în doar 24 de ore la Tangier, Londra și Vancouver. 

1999 - A dispărut Sandra Ann-Rosas, soția cântărețului de la Los Lobos. Poliția l-a acuzat pe fratele ei vitreg ,Gabriel Gomez, de răpire și crimă.

2002 - Kanye West a fost implicat într-un accident de mașină după ce a adormit la volan în timp ce conducea spre casă de la un studio de înregistrări din West Hollywood. Nici o altă mașină nu a fost implicată în accidentul care la lăsat pe West cu mandibula fracturată în trei locuri.

2002 - Un judecător federal din St.Louis a clasat un proces intentat lui Chuck Berry de Johnnie Johnson, un pianist și fost colaborator, care cerea sume din încasările de la peste 30 de cântece scrise între 1955 și 1966. Piesele vizate erau “No Particular Place To Go”, “Roll Over Beethoven” și “Sweet Little Sixteen”. La proces Johnson a negat că ar fi fost coautori ai majorității pieselor, doar pentru că Berry le-a patentat doar pe numele său, Johnson nu a primit nimic. Judecătorul a decretat că procesul pentru cererea de despăgubiri era prea tardiv, după trecerea atâtor ani de la incident.

2005 - Rapperul american Cam"ron a fost internat într-un spital din Washington DC, după ce un bărbat a încercat să-i fure mașina sport la un semafor. Un singur foc de armă a penetrat ambele brațe ale artistului.

2005 - Arctic Monkeys a avut succes cu primul lor single ajuns no.1 în topurile britanice cu “I Bet You Look Good On The Dancefloor”, acesta fiind single-ul de debut al trupei din Sheffield.


2007 - Cântăreața de rap Foxy Brown a primit 11 săptămâni de carceră după ce s-a bătut cu o altă deținută din închisoare. S-a afirmat că ar mai fi lovit niște paznici și a refuzat să facă un test anti-drog. Brown a fost condamnată la un an de închisoare pentru încălcarea eliberării condiționate, în urma unei bătăi iscate într-un salon de manichiură din New York.

2007 - Poliția britanică și cea daneză au închis o sursă de descărcare ilegală de muzică "foarte inteligent organizată", în urma raidurile făcute de poliție în Teesside și Amsterdam, ca parte a unei investigații mai mari a Interpolului printre membrii website-ului OiNK. Site-ul britanic a fost piratat de 60 lansări majore de albume doar în cursul acestui an.

2008 - Beyonce a ajuns în prima poziție a topurilor single din Marea Britanie cu “If I Were A Boy”, acesta fiind cel de-al patrulea hit ajuns no.1 în topurile britanice. A fost preluat de pe cel de-al treilea album solo, “I Am’ Sasha Fierce”.




Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact