Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA MICROFONULUI

ISTORIA MICROFONULUI:

Ingineria audio de la 1600 si pana in secolul XXI

  1877

Microfonul este un dispozitiv de convertire a semnalului acustic in semnal electric pastrand in linii mari caracteristicile undei sonore. Aceste dispozitive transforma undele sonore in impulsuri electrice care sunt ulterior reconvertite in forma initiala si amplificate prin intermediul difuzoarelor. In ziua de astazi microfoanele sunt cel mai adesea asociate cu muzica si divertismentul, dar cu toate acestea dispozitivele au fost atestate pentru prima data cu mult timp inainte ca aceste 2 concepte sa fie consumate la nivel de masa - in secolul 17 cand oamenii de stiinta au inceput sa caute modalitati de a amplifica sunetul.

Anii 1600

  1665


Daca termenul "microfon" nu a fost folosit pana in secolul 19, descoperirea cutiei de rezonanta si precursorului telefonului bazat pe transmiterea sunetului intre 2 astfel de cutii prin intermediul unui cordon ii sunt atribuite fizicianului si inventatorului Robert Hooke, acesta fiind un pionier in domeniul transmiterii sunetului pe distante mari.

Anii 1800

  1827


Sir Charles Wheatstone a fost prima persoana care sa foloseasca termenul "microfon". Un reputat fizician si inventator englez Wheatstone e cel mai cunoscut pentru inventarea telegrafului. Interesele lui erau insa variate asa ca a dedicat o parte din timpul sau cercetarii acusticii in anii 1820.

Sir Charles Wheatstone
Wheatstone a fost unul din primii oameni de stiinta care a ajuns la concluzia ca sunetul se transmite prin intermediul undelor cu suportul fizic al unui mediu gazos sau fluid. Aceasta descoperire l-a impulsionat sa studieze modalitatile de transmitere a sunetului intre 2 puncte chiar si la distante mai mari. Acesta a elaborat un dispozitiv care putea amplifica sunetele slabe pe care l-a numit microfon.

  1876


Emile Berliner a inventat ceea ce multi considera primul microfon modern in timp ce lucra cu faimosul Thomas Edison. Berliner, un american de origine germana, e cunoscut in special pentru inventarea gramofonului si a discului de gramofon pe care le-a patentat in 1887.

Emile Berliner
Vazand o prezentare a celor de la  Bell Company la U.S. Centennial Exposition (expozitie organizata cu ocazia centenarului declaratiei de independenta) lui Berliner i-a fost suscitat interesul pentru gasirea unor tehnologii care sa imbunatateasca proaspat inventatul telefon. Conducerea Bell Telephone Company a fost impresionata de dispozitivul pe care acesta l-a descoperit - un transmitator de voce pentru telefon - si a cumparat patentul microfonului lui Berliner contra sumei de 50000 de dolari. (patentul lui Berliner a fost anulat si atribuit mai tarziu lui Edison).

  1878


Doar la cativa ani dupa ce Berliner si Edison au creat microfonul, David Edward Hughes, un inventator anglo-american si profesor de muzica a elaborat primul microfon cu carbon. Modelul lui Hughes reprezinta prototipul prim pentru microfoanele cu carbon aflate inca in uz.

David Edward Hughes


Secolul XX

  1915


Dezvoltarea amplificatorului cu tuburi a contribuit la imbunatatirea volumului de iesire al dispozitivelor inclusiv al microfoanelor.

  1916


Microfonul condensator adesea numit microfon capacitor sau electrostatic a fost patentat de inventatorul EC Wente in perioada colaborarii cu Bell Laboratories. Wente a fost insarcinat cu imbunatatirea calitatii audio la telefoane insa inovatiile lui au imbunatatit si microfonul.

EC Wente

  1920


Pe masura ce emisiunea radiofonica a devenit una din principalele surse de informare si divertisment pe mapamond a crescut cererea pentru o tehnologie imbunatatia a microfonului. In consecinta de cauza RCA Company a elaborat primul microfon panglica PB-31/PB-17 pentru uz radiofonic.

RCA PB-31

  1928


In Germania Georg Neumann and Co a fost fondata, aceasta devenind celebra pentru productia de microfoane. Georg Neumann a proiectat primul microfon cu condensator pentru productia de serie, poreclit "sticla", datorita formei sale.

Georg Neumann and Co

 

Enrico_Caruso
Georg Neumann

 

Primul microfon cu condensator
Primul microfon cu condensator

  1931


Western Electric pune pe piata 618 Electrodynamic Transmitter - primul microfon dinamic.

  1957


Raymond A. Litke un inginer electronist absolvent al Educational Media Resources si San Jose State College inventeaza si inregistreaza patentul pentru primul microfon fara fir. Acesta era destinat uzului multimedia inclusiv televiziune, radio si invatamantul superior.

  1964


Cercetatorii companiei Bell Laboratories James West si Gerhard Sessler primesc patentul cu numarul 3,118,022 pentru traductorul electroacustic, un microfon cu electret. Microfonul cu electret oferea o fiabilitate sporita si o precizie mai mare la un cost mai mic si cu dimensiuni reduse. A revolutionat industria mifrofoanelor, cu aproape un miliard de unitati produse in fiecare an.

Cercetatorii companiei Bell Laboratories

 

Sessler
Gerhard Sessler

 

James West
James West

  Anii "70

Atat microfonul dinamic cat si cel cu condensator sunt in continuare imbunatatite, permitand o captare mai precisa a diferentelor de nivel al semnalului si o inregistrare mai curata a sunetului. Sunt de asemenea proiectate o serie de microfoane miniaturale in aceasta decada.

  1983


Sennheiser elaboreaza primele microfoane atasabile: unul din modele era un microfon directional (MK40) iar celalalt era destinat uzului de studio (MK 2). Ambele au ramas populare pana in ziua de azi.

  Anii "90


Neumann introduce KMS 105 un model cu condensator proiectat pentru prestatii live setand un nou standard al calitatii.

Neumann-KMS105

Secolul XXI

  Anii "2000

Microfoanele MEMS (Microelectromechanical systems) incep sa devina o prezenta constanta in dispozitive portabile precum telefoanele mobile, castile sau laptopurile. Trendul microfoanelor in miniatura continua cu uzul acestora in cadrul unor dispozitive care pot fi purtate, sisteme smart home si tehnologia automotiva.

Microfon - MEMS

  2010


E lansat Eigenmike un microfon alcatuit din mai multe microfoane de inalta fidelitate montate pe suprafata unei sfere permitand captarea sunetului din mai multe directii, fapt care ingaduia un control sporit al editarii si redarii sunetului.

Microfon - Eigenmike

Editor: Bercea RazvanSOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1949 - A murit Leadbelly, cântărețul american de blues. Huddie William Ledbetter a scris multe melodii, printre care: “Goodnight Irene”, “Cotton Fields”, “The Rock Island Line” și “The Midnight Special”. Leadbelly a fost închis de câteva ori pentru bătăi cu cuțite, fiind odată închis pentru împușcarea mortală a unui om în timpul unei altercații legate de o femeie.

1959 - Gene Vincent și-a făcut debutul live în Marea Britanie la The Tooting Granada din Londra, fiind invitat al The Marty Wilde Show.

1961 - John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Pete Best s-au întâlnit cu Brian Epstein pentru unele discuții privind propunerea ca Brian să devină managerul lor. Epstein dorea 25% din câștigurile brute săptămânale. El a promis că le va organiza și le va face spectacolele mai cunoscute și în afara Liverpoolului. Totodată, le-a promis  că nu vor mai cânta pentru mai puțin de 15 lire, excepție făcând sesiunile de prânz de la Cavern, care o să facă demersuri să le dubleze la 10 lire. Lennon, ca lider al trupei Beatles, a acceptat propunerea în numele tuturor. 

1962 - În timpul sesiunilor de înregistrări la albumul lui Bob Dylan, “Freewheelin”, acesta a înregistrat “A Hard Rain"s A-Gonna Fall” și versiuni ale melodiilor ”Hero Blues”, “Whatcha Gonna Do”, “Oxford Town” și  “I Shall Be Free”, în studioul A de la Columbia Recording Studios din New York.

1964 - A avut loc la Londra premiera filmului “Ferry Cross The Mersey”. I-a avut în distribuție pe Gerry And The Pacemakers, Cilla Black și alte acte artistice. A fost scris de Tony Warren, creatorul celui mai lung serial TV de la televiziunea britanică, “Coronation Street”.

1965 - The Rolling Stones au înregistrat “19th Nervous Breakdown” și “Mother"s Little Helper” în studiourile RCA Hollywood din Los Angeles.

1966 - The Beatles au înregistrat felicitări de Crăciun și Anul Nou pentru posturile de radio pirat Radio Caroline și Radio Londra. Ambele stații emiteau de pe vase aflate în largul coastei Marii Britanii.

1967 - Cliff Richard a fost confirmat ca membru al Bisericii Anglicane la Biserica Sf.Paul din Finchley, Londra.

1969 - Led Zeppelin și-au făcut debutul în topurile single din Statele Unite cu “Whole Lotta Love”, ajungând pe locul 4 în topuri și fiind primul din cele 6 single-uri intrate în Top 40 din Statele Unite. De-a lungul existenței trupei, Zeppelin nu a lansat nici un single în Marea Britanie. 

1969 - Steam a început seria de 2 săptămâni în fruntea topurilor single din Statele Unite cu “Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye”. Cântecul a fost înregistrat în realitate de Gary De Carlo, care a intenționat să îl pună pe fața B a primului lui single. Lui Gary nu i-a plăcut melodia și când directorul executiv a încercat să-l pună pe partea A, el a insistat să fie lansat sub un alt nume. Cântecul a ajuns pe locul 5 în topurile single din Marea Britanie în anul 1983 datorită grupului feminin Bananarama.  

1969 - The Rolling Stones au cântat pe gratis la un festival din Altamint, California, alături de Jefferson Airplane, Santana, The Flying Burrito Brothers și Crosby Stills Nash & Young. Meredith Hunter, un fan al trupei Rolling Stone care a fost angajat să asigure paza evenimentului, a fost înjunghiat mortal în timp ce grupul cânta “Hell"s Angels”. S-a spus că Hunter agita în aer un revolver. Alt bărbat s-a înecat, alți doi au fost uciși într-un accident cu fugă de la locul faptei, iar doi bebeluși au venit pe lume.

1972 - În timp ce citea ziarul de dimineață în Nisa, Franța, Keith Richards de la Rolling Stones a aflat cu stupoare că a fost emis un mandat de arestare pe numele lui și a prietenei sale, Anita Pallenberg, pentru posesie de droguri. 

1975 - Paul Simon a ajuns în prima poziție a topurilor albumelor din Statele Unite cu “Still Crazy After All These Years”, acesta fiind primul album solo al cântărețului ajuns no.1 în topurile americane.

1975 - Reverendul Charles Boykin din Tallahassee, Florida, a organizat arderea unor înregistrări aparținând lui Elton John și Rolling Stones, reclamând că sunt păcătoase. Boykin a acționat conform rezultatelor unui sondaj care spunea că 984 din 1.000 de mame nemăritate din zonă fac sex pe muzică rock.

1976 - Showaddywaddy au ajuns lideri ai topurilor single din Marea Britanie cu “Under The Moon Of Love” (hitul original aparținea lui Curtis Lee în 1961). Grupul de rock "n" roll din Leicester, Anglia, a avut alte nouă hituri remake intrate în Top 10.

1978 - Sid Vicious de la Sex Pistols a spart o sticlă în capul lui Todd Smith, fratele lui Patti Smith, în timpul unei bătăi în clubul Hurrah din New York. 

1986 - Europe a ajuns în fruntea topurilor single din Marea Britanie cu “The Final Countdown”, fiind cel de-al doilea single suedez ajuns pe locul 1 în topurile britanice. Melodia a ajuns no.1 în 25 de țări, versurile fiind inspirate din cântecul lui David Bowie, “Space Oddity”.  

1988 - Roy Orbison, cântăreț și compozitor american, a murit în urma unui atac de cord la vârsta de 52 de ani. A avut succes în 1964 cu single-ul “Pretty Woman” cu care a ocupat locul 1 în topurile americane și britanice, plus alte 20 de single-uri intrate în topurile americane, 30 de hituri în Top 40 din Marea Britanie, inclusiv hiturile “Only the Lonely” și “Crying”. Prima sa trupă format de el a fost The Wink Westerners în 1949, fiind și membru al The Traveling Wilburys (cunoscut ca Lefty Wilbury), împreună cu Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne și Tom Petty. Single-ul său “Handle With Care” a urcat pe locul 22 în topurile britanice din 1988. Orbison a trecut prin multe drame de-a lungul vieții: prima sa soție, Claudette, a murit într-un accident de motocicletă în 1966 iar doi din cei trei fii ai săi au murit într-un incendiu. 

1994 - Tower Records au lansat piesa “Live At The BBC” a celor de la The Beatles, un dublu album cu 69 de piese, înregistrat în show-uri ca Top Gear, Easy Beat, Saturday Club și Pop Go The Beatles. LP-ul a urcat direct în fruntea topurilor din Marea Britanie, cu vânzări de peste 600.000 de copii până la sfârșitul anului și încă 2.000.000 în Statele Unite în doar patru săptămâni.

1995 - Michael Jackson s-a prăbușit pe scenă și a fost tratat pentru deshidratare în timpul repetiților pentru emisiunea specială difuzată pe HBO, One Night Only,  la The Beacon Theater din New York.

2003 - Elvis Costello s-a căsătorit cu cântăreața de jazz Diana Krall în cadrul unei ceremonii care s-a ținut într-o vilă din Marea Britanie, aparținând lui Elton John. Au fost 150 de invitați, printre care și Sir Paul McCartney. A fost a treia căsătorie a lui Costello.

2005 - Un jeep a alunecat pe o porțiune de gheață pe bulevardul Elvis Presley și s-a izbit de zidul pictat în graffiti din fața domeniului Graceland. Nimeni nu a fost rănit în accident.

2005 - Robbie Williams a primit despăgubiri în urma acuzațiilor că ar fi homosexual. Ziarul People și revistele Star și Hot Stars au publicat în 2004 o serie de articole în care dl. Williams ar fi întreținut relații homosexuale întâmplătoare. Proprietarii publicațiilor, MGN Limited și Northern & Shell plc, au recunoscut că acele articole erau neadevărate și au fost de acord cu plata unor despăgubiri a căror valoare nu a fost dezvăluită. Tom Shields QC, a declarat instanței că: “Dl. Willians nu este și n-a fost niciodată homosexual”.

2008 - Beyonce a ajuns pe primul loc în topurile albumelor din Statele Unite cu “I Am’ Sasha Fierce”, acesta fiind cel de-al treilea ei album de studio. A debutat direct pe prima poziție, făcând din Knowles cea de-a treia artistă după Britney Spears și Alicia Keyscare care au debutat direct pe primul loc.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact