Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA MICROFONULUI

ISTORIA MICROFONULUI:

Ingineria audio de la 1600 si pana in secolul XXI

  1877

Microfonul este un dispozitiv de convertire a semnalului acustic in semnal electric pastrand in linii mari caracteristicile undei sonore. Aceste dispozitive transforma undele sonore in impulsuri electrice care sunt ulterior reconvertite in forma initiala si amplificate prin intermediul difuzoarelor. In ziua de astazi microfoanele sunt cel mai adesea asociate cu muzica si divertismentul, dar cu toate acestea dispozitivele au fost atestate pentru prima data cu mult timp inainte ca aceste 2 concepte sa fie consumate la nivel de masa - in secolul 17 cand oamenii de stiinta au inceput sa caute modalitati de a amplifica sunetul.

Anii 1600

  1665


Daca termenul "microfon" nu a fost folosit pana in secolul 19, descoperirea cutiei de rezonanta si precursorului telefonului bazat pe transmiterea sunetului intre 2 astfel de cutii prin intermediul unui cordon ii sunt atribuite fizicianului si inventatorului Robert Hooke, acesta fiind un pionier in domeniul transmiterii sunetului pe distante mari.

Anii 1800

  1827


Sir Charles Wheatstone a fost prima persoana care sa foloseasca termenul "microfon". Un reputat fizician si inventator englez Wheatstone e cel mai cunoscut pentru inventarea telegrafului. Interesele lui erau insa variate asa ca a dedicat o parte din timpul sau cercetarii acusticii in anii 1820.

Sir Charles Wheatstone
Wheatstone a fost unul din primii oameni de stiinta care a ajuns la concluzia ca sunetul se transmite prin intermediul undelor cu suportul fizic al unui mediu gazos sau fluid. Aceasta descoperire l-a impulsionat sa studieze modalitatile de transmitere a sunetului intre 2 puncte chiar si la distante mai mari. Acesta a elaborat un dispozitiv care putea amplifica sunetele slabe pe care l-a numit microfon.

  1876


Emile Berliner a inventat ceea ce multi considera primul microfon modern in timp ce lucra cu faimosul Thomas Edison. Berliner, un american de origine germana, e cunoscut in special pentru inventarea gramofonului si a discului de gramofon pe care le-a patentat in 1887.

Emile Berliner
Vazand o prezentare a celor de la  Bell Company la U.S. Centennial Exposition (expozitie organizata cu ocazia centenarului declaratiei de independenta) lui Berliner i-a fost suscitat interesul pentru gasirea unor tehnologii care sa imbunatateasca proaspat inventatul telefon. Conducerea Bell Telephone Company a fost impresionata de dispozitivul pe care acesta l-a descoperit - un transmitator de voce pentru telefon - si a cumparat patentul microfonului lui Berliner contra sumei de 50000 de dolari. (patentul lui Berliner a fost anulat si atribuit mai tarziu lui Edison).

  1878


Doar la cativa ani dupa ce Berliner si Edison au creat microfonul, David Edward Hughes, un inventator anglo-american si profesor de muzica a elaborat primul microfon cu carbon. Modelul lui Hughes reprezinta prototipul prim pentru microfoanele cu carbon aflate inca in uz.

David Edward Hughes


Secolul XX

  1915


Dezvoltarea amplificatorului cu tuburi a contribuit la imbunatatirea volumului de iesire al dispozitivelor inclusiv al microfoanelor.

  1916


Microfonul condensator adesea numit microfon capacitor sau electrostatic a fost patentat de inventatorul EC Wente in perioada colaborarii cu Bell Laboratories. Wente a fost insarcinat cu imbunatatirea calitatii audio la telefoane insa inovatiile lui au imbunatatit si microfonul.

EC Wente

  1920


Pe masura ce emisiunea radiofonica a devenit una din principalele surse de informare si divertisment pe mapamond a crescut cererea pentru o tehnologie imbunatatia a microfonului. In consecinta de cauza RCA Company a elaborat primul microfon panglica PB-31/PB-17 pentru uz radiofonic.

RCA PB-31

  1928


In Germania Georg Neumann and Co a fost fondata, aceasta devenind celebra pentru productia de microfoane. Georg Neumann a proiectat primul microfon cu condensator pentru productia de serie, poreclit "sticla", datorita formei sale.

Georg Neumann and Co

 

Enrico_Caruso
Georg Neumann

 

Primul microfon cu condensator
Primul microfon cu condensator

  1931


Western Electric pune pe piata 618 Electrodynamic Transmitter - primul microfon dinamic.

  1957


Raymond A. Litke un inginer electronist absolvent al Educational Media Resources si San Jose State College inventeaza si inregistreaza patentul pentru primul microfon fara fir. Acesta era destinat uzului multimedia inclusiv televiziune, radio si invatamantul superior.

  1964


Cercetatorii companiei Bell Laboratories James West si Gerhard Sessler primesc patentul cu numarul 3,118,022 pentru traductorul electroacustic, un microfon cu electret. Microfonul cu electret oferea o fiabilitate sporita si o precizie mai mare la un cost mai mic si cu dimensiuni reduse. A revolutionat industria mifrofoanelor, cu aproape un miliard de unitati produse in fiecare an.

Cercetatorii companiei Bell Laboratories

 

Sessler
Gerhard Sessler

 

James West
James West

  Anii "70

Atat microfonul dinamic cat si cel cu condensator sunt in continuare imbunatatite, permitand o captare mai precisa a diferentelor de nivel al semnalului si o inregistrare mai curata a sunetului. Sunt de asemenea proiectate o serie de microfoane miniaturale in aceasta decada.

  1983


Sennheiser elaboreaza primele microfoane atasabile: unul din modele era un microfon directional (MK40) iar celalalt era destinat uzului de studio (MK 2). Ambele au ramas populare pana in ziua de azi.

  Anii "90


Neumann introduce KMS 105 un model cu condensator proiectat pentru prestatii live setand un nou standard al calitatii.

Neumann-KMS105

Secolul XXI

  Anii "2000

Microfoanele MEMS (Microelectromechanical systems) incep sa devina o prezenta constanta in dispozitive portabile precum telefoanele mobile, castile sau laptopurile. Trendul microfoanelor in miniatura continua cu uzul acestora in cadrul unor dispozitive care pot fi purtate, sisteme smart home si tehnologia automotiva.

Microfon - MEMS

  2010


E lansat Eigenmike un microfon alcatuit din mai multe microfoane de inalta fidelitate montate pe suprafata unei sfere permitand captarea sunetului din mai multe directii, fapt care ingaduia un control sporit al editarii si redarii sunetului.

Microfon - Eigenmike

Editor: Bercea RazvanSOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1963 - The Rolling Stones au cântat în primul lor spectacol din afara Londrei, cu ocazia concertului din Clubul The Alcove din Middlesbrough, Yorkshire, fiind susținuți de cei de la The Hollies. 

1964 - The Animals au ajuns pe prima poziție a topurilor single din Marea Britanie cu “The House Of The Rising”. Înregistrat din prima încercare, acesta a fost primul no.1 din topurile britanice care a avut o durată mai mare de 4 minute.

1965 - Paul McCartney a obținut cinci premii Ivor Novello Awards la un dineu la The Savoy din Londra. John Lennon a refuzat să participe; Paul a întârziat 40 de minute, uitând de eveniment.

1967 - Pink Floyd au apărut pentru a doua oară la emisiunea Top Of The Pops de la BBC găzduită de Pete Murey, pentru a promova noul single “See Emily Play”. Single-ul a ajuns pe locul 6 în topurile britanice.

1968 - Black Sabbath au cântat în primul spectacol într-un club de blues de pe o stradă lăturalnică a orașului Birmingham, Anglia.

1969 - Peste 100 de posturi de radio americane au interzis difuzarea noul single al trupei The Beatles, “The Ballad Of John and Yoko”, din cauza versului “Cristoase, știi că nu-i ușor”, catalogându-l drept ofensator. 

1972 - În timpul turneului nord-american, The Rolling Stones au cântat în prima din cele două nopți la The Cobo Hall din Detroit, Michigan.

1974 - Elton John a început seria de 2 săptămâni în prima poziție a topurilor albumelor din Marea Britanie cu “Caribou”, acesta fiind cel de-al treilea album ajuns no.1, care de altfel a urcat pe primul loc și în clasamentele americane. 

1974 - George McCrae a început seria de 2 săptămâni în fruntea topurilor single din Statele Unite cu “Rock Your Baby”, singurul no.1 din topurile americane, fiind lider și în topurile britanice. Unii l-au considerat primul hit disco no. 1. În New York, a fost hitul preferat în cluburi.

1974 - Bruce Springsteen și The E Strett Band au cântat în prima din cele trei seri de concerte, din seria de șase show-uri găzduite de recent inauguratul Bottom Line din New York. Spectacolele au fost întâmpinate de critici extreme de favorabile, creând vâlvă în lumea muzicală.

1976 - A fost publicat primul număr al revistei fanilor punk britanici, Sniffin" Glue, cu articole despre trupele The Stranglers, Ramones and Blue Oyster Cult. Editorul acestei publicații era fostul director de bancă, Mark Perry.

1978 - BBC a anunțat că refuză difuzarea ultimul single ale celor de la The Sex Pistols, “No One Is Innocent”, pe motiv că în piesă cântă și Ronnie Biggs, delicventul britanic vestit pentru rolul jucat în Marele Jaf Feroviar din 1963. La vremea când melodia a fost înregistrată, Biggs trăia în Brazilia și era încă căutat de către autoritățile britanice, dar nu putea fi extrădat conform legilor țării.

1979 - Adam ant The Ants au demarat turneul britanic de 20 de concerte la Retford Portherhouse.

1980 - Marca de blugi LEVI a fost promovată în paginile din această săptămână a revistei muzicale britance NME, promovând blugii Levi mărimea 27-33, cu bretele gratuite, la prețul de 16,95 lire sterline perechea.

1985 - La data de 12 ianuarie, Status Quo a demarat turneul “Live Aid”, o superproducție mondială, derulată între stadionul Wembley din Londra și stadionul JFK din Philadelphia. Crema celor mai mari staruri rock au luat parte la acest eveniment mondial care a costat peste 40 de milioane de lire sterline. Imaginile televizate au ajuns în casele a peste 1,5 miliarde de telespectatori, făcând din acesta cea mai mediatizată transmisiune în direct. Printre artiștii care au concertat s-au numărat: Paul McCartney, Phil Collins, The Who, U2, David Bowie și Mick Jagger, Queen, Tina Turner, The Cars, Neil Young, Tom Petty, Bob Dylan, Bryan Adams, Hall and Oates, Lionel Richie și Led Zeppelin.

1985 - Duran Duran a devenit primul artist care a avut un no.1 în topurile single din Statele Unite cu o temă a seriei lui James Bond, când “A View To A Kill” a urcat în fruntea topurilor.

1985 - Elton John a semnat prelungirea contractului cu MCA Records în America, în care seria de cinci albume a fost negociată la suma de 5 milioane de dolari, fiind cel mai mare avans plătit din istorie la acea vreme.  

1985 - Tears For Fears au ajuns în prima poziție a topurilor albumelor din Statele Unite cu “Songs From The Big Chair”.

1986 - Stevie Nicks și Peter Frampton concertează la San Diego Sports Arena din San Diego, California. 

1987 - Reprezentanții a 50 de mari distribuitori de discuri din SUA au fost oaspeții lui Jackson"s home în Encino, California, pentru a auzi în premieră noul său album, “Bad”. LP-ul s-a vândut pe întreg mapamondul în peste 30 de milioane de exemplare.  

1990 - Curtis Mayfield a fost grav rănit în timpul unei rafale de vânt care a doborât peste el un reflector în timpul concertului său în aer liber din Brooklyn, New York. 

1991 - INXS, Jellyfish, Jesus Jones, Hothouse Flowers, Roachford și Deborah Harry au concertat pe Arena Wembley din Londra. 


1991 - Bryan Adams a ajuns pe primul loc în topurile single din Marea Britanie cu “Everything I Do I Do It For You” care a devenit soundtrack-ul filmului Robin Hood: Prințul Hoților. A stat pe prima poziție timp de 16 săptămâni, stabilind un nou record (recordul doborât era din 1955), ajungând no.1 în topurile americane (timp de 7 săptămâni), devenind hit în alte 16 țări. A câștigat premiul Grammy Award pentru Cel mai Bun Cântec scris pentru un Film Artistic în 1992.

1991 - Fundația The Everly Brothers a cumpărat 80 de acri de teren în orașul celor doi frați, plănuind să construiască un parc tematic și un muzeu, în onoarea duetului. 

1992 - Wet Wet Wet au cântat într-un concert gratuit pe Insula Arran din Scoția.

1996 - 2Pac cu participarea KC & Jojo, Dr Dre & Roger Troutmans au ajuns în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “How Do U Want It / California Love”, acesta fiind primul no.1 al trupei din topurile americane.

1996 - Peste 2.000 de chitariști, incluzându-I pe Chet Atkins și Jeff ”Skunk” Baxter, au stabilit un nou record mondial pentru cea mai mare reprezentație la chitară în care au cântat “Heartbreak Hotel” timp 75 de minute în parcul Nashville"s Riverfront. Recordul precedent a fost stabilit în Vancouver, Canada, la data de 07 mai 1994, când Randy Bachman a strâns 1.322 de chitariști amatori care au cântat timp de 68 de minute.

1997 - Anthony Kiedis, cântărețul trupei Red Hot Chile Peppers, a fost supus unei operații chirurgicale de 5 ore după ce a fost implicat într-un accident de motocicletă în Los Angeles. 

1997 - The Prodigy a început seria de 5 săptămâni în prima poziție a topurilor albumelor din Marea Britanie cu “The Fat Of The Land”.

1997 - Procesul intentat lui John Denver, acuzat de conducere în stare de ebrietate, s-a încheiat cu o deliberare în remiză a completului de jurați, cu o paritate de 3-3. Avocatul lui Denver a declarat că solistul suferea de o boală a tiroidei care a dus la rezultate eronate ale testului de stabilire a alcoolului din sânge.

1999 - The Manic Street Preachers au trebuit să-și amâne un turneu în Statele Unite, deoarece mama cântărețului James Dean Bradfield s-a îmbolnăvit grav.

1999 - The New Radicals s-au destrămat la doar o zi de la succesul primului album și a single-ului devenit hit mondial. Liderul, compozitorul și motorul trupei, Gregg Alexander, a afirmat că se va concentra pe scrierea și producția cântecelor.

1999 - Paul McCartney a expus 73 de picturi la galeria The Kunstforum Lyz în orașul german Siegen. McCartney și-a dedicat ultimii 16 ani picturii (din momentul împlinirii vârstei de 40 de ani).

2000 - The Coors au avut succes cu singurul hit, “Breathless”, ajuns în fruntea topurilor britanice, acesta fiind preluat de pe cel de-al treilea album de studio intitulat “In Blue”.

2002 - Fatboy Slim a dat peste cap împrejurimile orașului Brighton când a dat o petrecere gratuită pe plajă. Organizatorii au așteptat sosirea a peste 60.000 de fani, în schimb s-au înfățișat peste 250.000, provocând haos pe șoselele aglomerate pe o lungime de 3 mile. Fatboy Slim a cheltuit peste 100.000£ din banii proprii pentru acest eveniment, după ce unul din sponsori s-a retras.

2002 - Oasis, Gomez, No Doubt, Starsailor, Foo Fighters, Chemical Brothers și Green Day au concertat timp de 2 zile la festivalul din acest an intitulat “T In The Park Festival” din Kinross, Scoția. 

2003 - Ashanti a demarat seria de 2 săptămâni ca lideră a topurilor albumelor din Statele Unite cu “Chapter II”, acesta fiind cel de-al doilea no.1 al cântăreței din topurile americane, hitul ajungând pe poziția a 5-a în cele britanice.

2004 - Moare Arthur “Killer” Kane, basistul trupei The New York Dolls, la vârsta de 55 de ani după ce s-a prezentat la camera de urgențe a unui spital din Los Angeles, acuzând o stare de epuizare. A fost diagnosticat rapid de leucemie, decedând în doar 2 ore. Trupa americană s-a format în 1972 și a scos numai 2 albume, “New York Dolls” din 1973 și “Too Much Too Soon” din 1974. Soția, care divorțase de el, a dorit să-i onoreze ultimele dorințe ale răposatului soț și l-a înmormântat lângă fostele staruri membre ale trupei Dolls, Johnny Thunders și Jerry Nolan în cimitirul Mount St Mary din Brooklyn, New York, dar oficialitățile de la morgă nu i-au dat acordul să-i ia trupul, pe motiv că rămășițele trupești erau în stare avansată de descompunere corpul său stătuse la morgă mai mult de o lună). 

2004 - A murit Hal Carter, manager, agent și producător. A scris “Come On And Twist” și a lucrat cu artiști precum The Kinks, Marty Wilde, Billy Fury, Eddie Cochran și Gene Vincent.

2007 - Rod Stewart a primit titlul de Comandor al Înaltului Ordin al imperiului Britanic (CBE) de la Prințul Charles la Palatul Buckingham. Cântărețul care a fost onorat cu această distincție pentru serviciile sale aduse muzicii, la ceremonie purtând o cravată decorată cu un craniu și oase dispuse în cruce, pantaloni de culoare albă, și cămașă cu dungi în loc de concevenționalul costum cu frac.

2007 - În prima din cele trei zile ale festivalului Latitude Festival, care a avut loc la Henham Park Estate din Suffolk, Anglia, au concertat: Damien Rice, The Good, The Bad And The Queen, Arcade Fire, Clap Your Hands Say Yeah, The Magic Numbers, Wilco, The Rapture și Jarvis Cocker.Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact