Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA MICROFONULUI

ISTORIA MICROFONULUI:

Ingineria audio de la 1600 si pana in secolul XXI

  1877

Microfonul este un dispozitiv de convertire a semnalului acustic in semnal electric pastrand in linii mari caracteristicile undei sonore. Aceste dispozitive transforma undele sonore in impulsuri electrice care sunt ulterior reconvertite in forma initiala si amplificate prin intermediul difuzoarelor. In ziua de astazi microfoanele sunt cel mai adesea asociate cu muzica si divertismentul, dar cu toate acestea dispozitivele au fost atestate pentru prima data cu mult timp inainte ca aceste 2 concepte sa fie consumate la nivel de masa - in secolul 17 cand oamenii de stiinta au inceput sa caute modalitati de a amplifica sunetul.

Anii 1600

  1665


Daca termenul "microfon" nu a fost folosit pana in secolul 19, descoperirea cutiei de rezonanta si precursorului telefonului bazat pe transmiterea sunetului intre 2 astfel de cutii prin intermediul unui cordon ii sunt atribuite fizicianului si inventatorului Robert Hooke, acesta fiind un pionier in domeniul transmiterii sunetului pe distante mari.

Anii 1800

  1827


Sir Charles Wheatstone a fost prima persoana care sa foloseasca termenul "microfon". Un reputat fizician si inventator englez Wheatstone e cel mai cunoscut pentru inventarea telegrafului. Interesele lui erau insa variate asa ca a dedicat o parte din timpul sau cercetarii acusticii in anii 1820.

Sir Charles Wheatstone
Wheatstone a fost unul din primii oameni de stiinta care a ajuns la concluzia ca sunetul se transmite prin intermediul undelor cu suportul fizic al unui mediu gazos sau fluid. Aceasta descoperire l-a impulsionat sa studieze modalitatile de transmitere a sunetului intre 2 puncte chiar si la distante mai mari. Acesta a elaborat un dispozitiv care putea amplifica sunetele slabe pe care l-a numit microfon.

  1876


Emile Berliner a inventat ceea ce multi considera primul microfon modern in timp ce lucra cu faimosul Thomas Edison. Berliner, un american de origine germana, e cunoscut in special pentru inventarea gramofonului si a discului de gramofon pe care le-a patentat in 1887.

Emile Berliner
Vazand o prezentare a celor de la  Bell Company la U.S. Centennial Exposition (expozitie organizata cu ocazia centenarului declaratiei de independenta) lui Berliner i-a fost suscitat interesul pentru gasirea unor tehnologii care sa imbunatateasca proaspat inventatul telefon. Conducerea Bell Telephone Company a fost impresionata de dispozitivul pe care acesta l-a descoperit - un transmitator de voce pentru telefon - si a cumparat patentul microfonului lui Berliner contra sumei de 50000 de dolari. (patentul lui Berliner a fost anulat si atribuit mai tarziu lui Edison).

  1878


Doar la cativa ani dupa ce Berliner si Edison au creat microfonul, David Edward Hughes, un inventator anglo-american si profesor de muzica a elaborat primul microfon cu carbon. Modelul lui Hughes reprezinta prototipul prim pentru microfoanele cu carbon aflate inca in uz.

David Edward Hughes


Secolul XX

  1915


Dezvoltarea amplificatorului cu tuburi a contribuit la imbunatatirea volumului de iesire al dispozitivelor inclusiv al microfoanelor.

  1916


Microfonul condensator adesea numit microfon capacitor sau electrostatic a fost patentat de inventatorul EC Wente in perioada colaborarii cu Bell Laboratories. Wente a fost insarcinat cu imbunatatirea calitatii audio la telefoane insa inovatiile lui au imbunatatit si microfonul.

EC Wente

  1920


Pe masura ce emisiunea radiofonica a devenit una din principalele surse de informare si divertisment pe mapamond a crescut cererea pentru o tehnologie imbunatatia a microfonului. In consecinta de cauza RCA Company a elaborat primul microfon panglica PB-31/PB-17 pentru uz radiofonic.

RCA PB-31

  1928


In Germania Georg Neumann and Co a fost fondata, aceasta devenind celebra pentru productia de microfoane. Georg Neumann a proiectat primul microfon cu condensator pentru productia de serie, poreclit "sticla", datorita formei sale.

Georg Neumann and Co

 

Enrico_Caruso
Georg Neumann

 

Primul microfon cu condensator
Primul microfon cu condensator

  1931


Western Electric pune pe piata 618 Electrodynamic Transmitter - primul microfon dinamic.

  1957


Raymond A. Litke un inginer electronist absolvent al Educational Media Resources si San Jose State College inventeaza si inregistreaza patentul pentru primul microfon fara fir. Acesta era destinat uzului multimedia inclusiv televiziune, radio si invatamantul superior.

  1964


Cercetatorii companiei Bell Laboratories James West si Gerhard Sessler primesc patentul cu numarul 3,118,022 pentru traductorul electroacustic, un microfon cu electret. Microfonul cu electret oferea o fiabilitate sporita si o precizie mai mare la un cost mai mic si cu dimensiuni reduse. A revolutionat industria mifrofoanelor, cu aproape un miliard de unitati produse in fiecare an.

Cercetatorii companiei Bell Laboratories

 

Sessler
Gerhard Sessler

 

James West
James West

  Anii "70

Atat microfonul dinamic cat si cel cu condensator sunt in continuare imbunatatite, permitand o captare mai precisa a diferentelor de nivel al semnalului si o inregistrare mai curata a sunetului. Sunt de asemenea proiectate o serie de microfoane miniaturale in aceasta decada.

  1983


Sennheiser elaboreaza primele microfoane atasabile: unul din modele era un microfon directional (MK40) iar celalalt era destinat uzului de studio (MK 2). Ambele au ramas populare pana in ziua de azi.

  Anii "90


Neumann introduce KMS 105 un model cu condensator proiectat pentru prestatii live setand un nou standard al calitatii.

Neumann-KMS105

Secolul XXI

  Anii "2000

Microfoanele MEMS (Microelectromechanical systems) incep sa devina o prezenta constanta in dispozitive portabile precum telefoanele mobile, castile sau laptopurile. Trendul microfoanelor in miniatura continua cu uzul acestora in cadrul unor dispozitive care pot fi purtate, sisteme smart home si tehnologia automotiva.

Microfon - MEMS

  2010


E lansat Eigenmike un microfon alcatuit din mai multe microfoane de inalta fidelitate montate pe suprafata unei sfere permitand captarea sunetului din mai multe directii, fapt care ingaduia un control sporit al editarii si redarii sunetului.

Microfon - Eigenmike

Editor: Bercea Razvan



SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1955 - A fost anunțată prima lansare a lui Elvis Presley sub marca RCA Victor Records. Primele două melodii, “Mystery Train” și “I Forgot To Remember To Forget”, au fost cumpărate de Sam Phillips de la Sun Records. Elvis a fost descris de către noua sa companie ca fiind “personalitatea cea mai pomenită în industria înregistrărilor din ultimii 10 ani”. 

1956 - Guy Mitchell a ajuns în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu propria versiune a melodiei “Singing The Blues”, care a petrecut 9 săptămâni în fruntea topurilor. Alte două versiuni de top ale melodiei au fost lansate aproape simultan împreună cu Mitchell, unul de cântărețul britanic Tommy Steele (cu The Steelmen), iar celălalt de cântărețul de muzică country Marty Robbins.

1961 - Brian Epstein i-a invitat pe cei de la The Beatles în biroul său pentru a discuta despre posibilitatea de a le deveni manager. John Lennon, Harrison și Pete Best au sosit târziu la întâlnire, la ora 4 după amiază, (ei au băut la pub-ul The Grapes de pe Matthew Street), însă Paul McCartney nu mersese cu ei, deoarece, după explicația dată de Harrison, tocmai se trezise și “făcea o baie”.

1964 - The Rolling Stones a avut cel de-al doilea single ajuns no.1 în topurile britanice, cu propria versiune a melodiei “Little Red Rooster”. The Stones au înregistrat melodia în studiourile Chess din Chicago, aceleași studiouri în care și-au înregistrat melodiile lor clasice artiști precum: Howlin" Wolf, Muddy Waters și Little Walter.

1965 - Keith Richards de la Rolling Stones a rămas fără cunoștință în urma unui șoc electric pe scena de la The Memorial Hall din Sacramento, California, când chitara sa a intrat în contact cu microfonul.

1966 - Melodia trupei britanice The New Vaudeville Band, “Winchester Cathedral” a început seria de 3 săptămâni în prima poziție a topurilor single din Statele Unite și pe 4 în topurile britanice.

1966 - Ray Charles a primit cinci ani de închisoare cu suspendare și 10.000 de dolari amendă după ce a fost găsit vinovat de posesie de heroină și marijuana.

1966 - The Monkees au debutat live la The International Arena din Honolulu.

1969 - The Rolling Stones au înregistrat “Brown Sugar” în studiourile Muscle Shoals. Cântecul a ajuns no.1 în topurile americane și britanice. Melodia a fost scrisă de Mick Jagger, sursa de inspirație fiindu-i Marsha Hunt; Hunt a fost iubita secretă a lui Mick Jagger și mama primului său copil, Karis.

1975 - Krisse, soția lui Ronnie Wood, a fost arestată pentru o pretinsă posesie de cannabis și cocaină, după un raid în casa cuplului din Richmond. Prietena lui Krissie, Audrey Burgon, a fost deasemenea arestată, ziarele publicând că cele două femei au fost găsite “dormind împreună”.

1976 - Un porc gonflabil gigantic de 40 de picioare a putut fi văzut plutind deasupra Londrei, după ce s-au rupt parâmele de legare la sol. Porcul, pe nume Algie, a fost fotografiat pentru a fi postat pe coperta albumului “Animals” a celor de la Pink Floyd. Autoritatea Aviației Civile a avertizat toți piloții că există un porc zburător, acesta prăbușindu-se pe un hambar din Godmersham, Kent, fermierul plângându-se că incidentul i-a speriat vacile.

1976 - A  avut loc un atentat asupra lui Bob Marley, când 7 oameni înarmați au apărut brusc în casa lui din Kingston, rănindu-I pe Marley, pe soția lui, Rita și pe managerul Don Tylor. Se pare că la baza atacului au stat motive politice.  

1976 - Aproximativ 3,5 milioane de oameni s-au înscris pentru a obține bilete la viitoarele concerte britanice ale trupei ABBA de la Albert Hall, însă doar 11.000 au fost disponibile.

1977 - Wings a început seria de 9 săptămâni în prima poziție a topurilor din Marea Britanie cu “Mull Of Kintyre”. Primul single s-a vândut în peste 2 milioane de copii în Marea Britanie (l-a avut ca și co-autor pe Denny Laine, care a vândut drepturile sale asupra melodiei când a dat faliment).

1978 - The Philadelphia Furies, o echipă de fotbal în care erau și Peter Frampton, Paul Simon și Mick Jagger, au pierdut primul lor meci în Liga nord-americană cu scorul de 3-0 cu The Washington Diplomats.

1979 - Un concert al trupei The Who de la The Riverfront Coliseum din Cincinnati, s-a transformat într-un dezastru când 11 spectatori au murit călcați în picioare și alți 26 răniți după  o încăierare legată de niște locuri nerezervate. Concertul a folosit sistemul de “locuri la festival”, unde locurile erau ocupate după principiul primul venit-primul servit. Când fanii care așteptau în fața Coliseumului au auzit trupa încălzindu-se, au crezut că a început concertul și au încercat să intre pe porțile încă închise.

1983 - Duran Duran au avut succes cu primul lor album ajuns no.1 în topurile britanice cu ce-a de-a treia lor lansare, “Seven And The Ragged Tiger”, care a și ajuns pe locul 8 în topurile americane.

1986 - Judas Priest au fost dați în judecată de două familii, susținând că formația este responsabilă pentru sinuciderea fiului lor, care s-a împușcat după ce a ascultat înregistrările trupei. Părinții și  echipa de avocați au susținut că există un mesaj subliminal de “fă-o”, inclus în piesele trupei Judas Priest “Better By You, Better Than Me” de pe albumul The Stained Class care a declanșat actul sinucigaș. Procesul a durat de pe 16 iuie pe 24 august 1990, când a fost închis.

1994 - Boyz II Men s-au întrecut pe ei înșiși când “On Bended Knee” a început seria de 6 săptămâni în prima poziție a topurilor. Melodia lor anterioară, “I"ll Make Love To You”, a stat pe prima poziție pentru un timp record  de 14 săptămâni.

1999 - S-a dat publicității faptul că rapperul Jay-Z a fost arestat în legătură cu înjunghierea directorului muzical Lance Rivera.  Rapperul a fost acuzat de atac cu premeditare.

1999 - Cântărețului trupei U2, Bono, i s-a înapoiat laptopul după ce l-a pierdut. Un tânăr care l-a cumpărat cu 300 de lire, a descoperit că-i aparținea după ce a observant că conținea piese de pe viitorul album al formației U2.

1999 - Procurorii din California l-au acuzat pe Gabriel Gomez de răpire și crimă asupra soției cântărețului și chitaristului de la Los Lobos (Cesar Rosas), pe nume Sandra Ann Rosas. Nici unul nu a fost încă găsit.

2000 - Compozitorul american Hoyt Curtin a murit în urma unui atac de cord la vârsta de 78 de ani. A fost compozitor al mai multor teme muzicale din filme de desene animate aparținând Casei The Hanna-Barbera, precum: The Flintstones, Top Cat, Jonny Quest, Superfriends, The Jetsons, Josie and The Pussycats și The New Scooby-Doo Movies.

2000 - Mick Jagger și U2 au investit 100 de milioane de dolari într-o firmă de investitții offshore pentru a cumpăra proprietăți comerciale. Având sediul în Insulele Canalului Mânecii, aceasta urmărea să investească în birouri  și magazine mici din Londra, Anglia.

2001 - Chitaristul american dde studio Grady Martin a murit la vârsta de 72 de ani. A fost membru al legendarei trupe Nashville A-Team, a cântat la chitară în hiturile lui Roy Orbison, “Oh, Pretty Woman”,  Marty Robbins cu “El Paso” și Loretta Lynn cu “Coal Miner"s Daughter”. În timpul a 50 de ani de carieră, Martin a cântat alături de Elvis Presley, Buddy Holly, Woody Guthrie, Arlo Guthrie, Johnny Cash, Patsy Cline, Joan Baez și J. J. Cale.

2003 - O instanță din Los Angeles a hotărât că viața privată a Barbrei Streisand nu a fost încălcată când a apărut o fotografie a proprietății sale din Malibu pe un site. Streisand l-a dat în judecată, pentru 10 milioane de dolari, pe investitorul în software Kenneth Adelman, după ce acesta i-a postat o poză a casei sale pe site-ul său.

2006 - Take That în noua formulă a ajuns simultan în fruntea topurilor albumelor și celor single britanice pentru prima dată în cariera lor. Single-ul “Patience” a fost lideră în clasamente și în a 2-a săptămână, iar noul album al formației, “Beautiful World”, a debutat pe primul loc în aceste topuri.

2007 - Diana Ross și Brian Wilson de la The Beach Boys, au primit premii pentru contribuțiile lor la dezvoltarea culturii SUA în cadrul unei ceremonii din Washington, la care a participat și Președintele Bush. Hootie and the Blowfish l-au onorat pe Brian Wilson cu un mix din cele mai cunoscute piese ale trupei Beach Boys.

2008 - Derek Wadsworth, compozitor și clapist, a murit în Oxfordshire, Anglia. Ca muzician, a lucrat cu: Georgie Fame, Alan Price, George Harrison, Mike Oldfield, Diana Ross, Tom Jones, Dionne Warwick, Simply Red. A făcut orchestrația muzicală pentru David Essex, Dusty Springfield, Nina Simone, Judy Garland, Kate Bush, Cat Stevens, Rod Stewart, The Small Faces, The Rolling Stones și Manfred Mann.

2009 - Ronnie Wood de la Rolling Stones a fost arestat în Esher, Surrey, fiind suspectat de violență, după ce un trecător a sunat la 999 din cauza unei certe violente izbucnită între Wood și iubita sa ocazională de 27 de ani, Ekaterina Ivanova. A fost ulterior eliberat de poliție pe cauțiune.



Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact