Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA MICROFONULUI

ISTORIA MICROFONULUI:

Ingineria audio de la 1600 si pana in secolul XXI

  1877

Microfonul este un dispozitiv de convertire a semnalului acustic in semnal electric pastrand in linii mari caracteristicile undei sonore. Aceste dispozitive transforma undele sonore in impulsuri electrice care sunt ulterior reconvertite in forma initiala si amplificate prin intermediul difuzoarelor. In ziua de astazi microfoanele sunt cel mai adesea asociate cu muzica si divertismentul, dar cu toate acestea dispozitivele au fost atestate pentru prima data cu mult timp inainte ca aceste 2 concepte sa fie consumate la nivel de masa - in secolul 17 cand oamenii de stiinta au inceput sa caute modalitati de a amplifica sunetul.

Anii 1600

  1665


Daca termenul "microfon" nu a fost folosit pana in secolul 19, descoperirea cutiei de rezonanta si precursorului telefonului bazat pe transmiterea sunetului intre 2 astfel de cutii prin intermediul unui cordon ii sunt atribuite fizicianului si inventatorului Robert Hooke, acesta fiind un pionier in domeniul transmiterii sunetului pe distante mari.

Anii 1800

  1827


Sir Charles Wheatstone a fost prima persoana care sa foloseasca termenul "microfon". Un reputat fizician si inventator englez Wheatstone e cel mai cunoscut pentru inventarea telegrafului. Interesele lui erau insa variate asa ca a dedicat o parte din timpul sau cercetarii acusticii in anii 1820.

Sir Charles Wheatstone
Wheatstone a fost unul din primii oameni de stiinta care a ajuns la concluzia ca sunetul se transmite prin intermediul undelor cu suportul fizic al unui mediu gazos sau fluid. Aceasta descoperire l-a impulsionat sa studieze modalitatile de transmitere a sunetului intre 2 puncte chiar si la distante mai mari. Acesta a elaborat un dispozitiv care putea amplifica sunetele slabe pe care l-a numit microfon.

  1876


Emile Berliner a inventat ceea ce multi considera primul microfon modern in timp ce lucra cu faimosul Thomas Edison. Berliner, un american de origine germana, e cunoscut in special pentru inventarea gramofonului si a discului de gramofon pe care le-a patentat in 1887.

Emile Berliner
Vazand o prezentare a celor de la  Bell Company la U.S. Centennial Exposition (expozitie organizata cu ocazia centenarului declaratiei de independenta) lui Berliner i-a fost suscitat interesul pentru gasirea unor tehnologii care sa imbunatateasca proaspat inventatul telefon. Conducerea Bell Telephone Company a fost impresionata de dispozitivul pe care acesta l-a descoperit - un transmitator de voce pentru telefon - si a cumparat patentul microfonului lui Berliner contra sumei de 50000 de dolari. (patentul lui Berliner a fost anulat si atribuit mai tarziu lui Edison).

  1878


Doar la cativa ani dupa ce Berliner si Edison au creat microfonul, David Edward Hughes, un inventator anglo-american si profesor de muzica a elaborat primul microfon cu carbon. Modelul lui Hughes reprezinta prototipul prim pentru microfoanele cu carbon aflate inca in uz.

David Edward Hughes


Secolul XX

  1915


Dezvoltarea amplificatorului cu tuburi a contribuit la imbunatatirea volumului de iesire al dispozitivelor inclusiv al microfoanelor.

  1916


Microfonul condensator adesea numit microfon capacitor sau electrostatic a fost patentat de inventatorul EC Wente in perioada colaborarii cu Bell Laboratories. Wente a fost insarcinat cu imbunatatirea calitatii audio la telefoane insa inovatiile lui au imbunatatit si microfonul.

EC Wente

  1920


Pe masura ce emisiunea radiofonica a devenit una din principalele surse de informare si divertisment pe mapamond a crescut cererea pentru o tehnologie imbunatatia a microfonului. In consecinta de cauza RCA Company a elaborat primul microfon panglica PB-31/PB-17 pentru uz radiofonic.

RCA PB-31

  1928


In Germania Georg Neumann and Co a fost fondata, aceasta devenind celebra pentru productia de microfoane. Georg Neumann a proiectat primul microfon cu condensator pentru productia de serie, poreclit "sticla", datorita formei sale.

Georg Neumann and Co

 

Enrico_Caruso
Georg Neumann

 

Primul microfon cu condensator
Primul microfon cu condensator

  1931


Western Electric pune pe piata 618 Electrodynamic Transmitter - primul microfon dinamic.

  1957


Raymond A. Litke un inginer electronist absolvent al Educational Media Resources si San Jose State College inventeaza si inregistreaza patentul pentru primul microfon fara fir. Acesta era destinat uzului multimedia inclusiv televiziune, radio si invatamantul superior.

  1964


Cercetatorii companiei Bell Laboratories James West si Gerhard Sessler primesc patentul cu numarul 3,118,022 pentru traductorul electroacustic, un microfon cu electret. Microfonul cu electret oferea o fiabilitate sporita si o precizie mai mare la un cost mai mic si cu dimensiuni reduse. A revolutionat industria mifrofoanelor, cu aproape un miliard de unitati produse in fiecare an.

Cercetatorii companiei Bell Laboratories

 

Sessler
Gerhard Sessler

 

James West
James West

  Anii "70

Atat microfonul dinamic cat si cel cu condensator sunt in continuare imbunatatite, permitand o captare mai precisa a diferentelor de nivel al semnalului si o inregistrare mai curata a sunetului. Sunt de asemenea proiectate o serie de microfoane miniaturale in aceasta decada.

  1983


Sennheiser elaboreaza primele microfoane atasabile: unul din modele era un microfon directional (MK40) iar celalalt era destinat uzului de studio (MK 2). Ambele au ramas populare pana in ziua de azi.

  Anii "90


Neumann introduce KMS 105 un model cu condensator proiectat pentru prestatii live setand un nou standard al calitatii.

Neumann-KMS105

Secolul XXI

  Anii "2000

Microfoanele MEMS (Microelectromechanical systems) incep sa devina o prezenta constanta in dispozitive portabile precum telefoanele mobile, castile sau laptopurile. Trendul microfoanelor in miniatura continua cu uzul acestora in cadrul unor dispozitive care pot fi purtate, sisteme smart home si tehnologia automotiva.

Microfon - MEMS

  2010


E lansat Eigenmike un microfon alcatuit din mai multe microfoane de inalta fidelitate montate pe suprafata unei sfere permitand captarea sunetului din mai multe directii, fapt care ingaduia un control sporit al editarii si redarii sunetului.

Microfon - Eigenmike

Editor: Bercea RazvanSOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1956 - Fanilor rock din Cleveland, cu vârsta sub 18 ani, le-a fost interzis dansul în public (mai puțin în cazul în care sunt însoțiți de un adult), după ce poliția din Ohio a reintrodus o lege din 1931.  

1965 - Single-ul “Downtown” a făcut din Petula Clark prima cântăreață britanică care a avut un no.1 în topurile single din Statele Unite, după Vera Lynn în 1952. Cântecul a ajuns pe locul secund în topurile din Marea Britanie.  

1966 - Stevie Wonder a concertat la The Cavern Club din Liverpool, Anglia.

1967 - Pink Floyd au petrecut prima din cele trei zile, înregistrând melodiile lui Syd Barrett, “Arnold Layne” și “Candy And A Currant Bun”, la Sound Techniques Studios din Chelsea, Londra. Conform spuselor lui Roger Waters, Arnold Layne era un personaj real - un travestit a cărui hobby preferat era să fure haine și lenjerie de damă de pe sforile de rufe din Cambridge.

1969 - Lucrând în studiourile Apple din Londra, The Beatles (cu Billy Preston la clape) au înregistrat 10 reluări ale noii piese “Get Back”.

1971 - Steel Mill a cântat în ultimul lui show cu ocazia concertului dat la The Upstage Club din Asbury Park, New Jersey. Cântărețul Bruce Springsteen a format trupe noi tot timpul anului, cunoscute sub numele The Bruce Springsteen Jam, Dr. Zoom și The Sonic Boom și în final, The Bruce Springsteen Band.

1971 - George Harrison a devenit primul membru solo al Beatles, care a avut un no.1 în topurile britanice cu piesa “My Sweet Lord”. Cântecul, de pe albumul “All Things Must Pass”, a staționat 5 săptămâni în prima poziție a topurilor. Piesa s-a reântors în topurile britanice în 2002, după moartea sa.

1971 - Dawn a început seria de 3 săptămâni în fruntea topurilor single din Statele Unite cu “Knock Three Times”, acesta fiind primul no.1 al grupului care a ajuns lider și în topurile britanice.

1976 - The Sex Pistols au cântat la Watford College din Watford, Anglia. A fost primul spectacol din cele 65 ale trupei din anul 1976.

1977 - Patti Smith și-a rupt o vertebră când a căzut de pe scenă, în timpul unui spectacol din Tampa, Florida.

1978 - Terry Kath, chitarist al trupei Chicago, s-a împușcat accidental în timp ce își curăța arma (pe care o credea descărcată). Ultimele cuvinte ale lui Kath au fost “Nu vă faceți griji, nu e încărcat”, apoi și-a pus pistolul la cap și a apăsat pe trăgaci. Chitaristul a murit pe loc. 

1980 - Marvin Gaye a concertat la The Liverpool Philharmonic din Anglia, fiind sprijinit de Edwin Starr.

1986 - Ray Charles a fost inclus pe celebra The Rock and Roll Hall of Fame, în cadrul primei ceremonii de acest fel ținute în New York.

1988 - Michael Jackson a ajuns în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “The Way You Make Me Feel”, hit care a ajuns pe locul 3 în topurile britanice. 

1988 - Johnny Hates Jazz a urcat pe locul 1 al topurilor albumelor din Marea Britanie cu albumul de debut, “Turn Back The Clock”.

1988 - Nirvana a înregistrat 10 melodii demo, avându-l ca producător pe Jack Endini din Seattle. Jonathan Poneman, directorul Sub Pop Records, a ascultat caseta și a decis înregistrarea single-ului trupei Nirvana.

1990 - Allen Collins, chitaristul trupei Lynyrd Skynyrd, a murit de pneumonie, după ce a fost bolnav timp de câteva luni. Collins, care a fost unul dintre membrii de bază ai formației, a fost coautor alături de răposatul lider al trupei, Ronnie Van Zant, la cele mai multe melodii ale trupei (inclusiv “Free Bird”). El a supraviețuit unui accident de avion în 1977, în care au murit alți doi membrii ai trupei. Collins a fost la volanul mașinii implicate într-un accident de mașină în 1986, în care a murit prietena sa, iar el a rămas paralizat de la brâu în jos. Ulterior, nu a obiectat la acuzațiile de ucidere din culpă și conducere în stare de ebrietate. 

1990 - David Bowie a anunțat startul viitorului și ultimului său turneu mondial, “Sound And Vision” din 1990, în care va invita ascultătorii locali să decidă ordinea unor "greatest hits" în cadrul unor sondaje radio locale.

1993 - Genesis a ajuns în prima poziție a topurilor albumelor din Marea Britanie cu “Live-The Way We Walk Volume II”.

1994 - Take That a ajuns no.1 în topurile albumelor din Marea Britanie cu “Everything Changes”.

1994 - Rage Against The Machine a ținut afișul concertului de binefacere „Rock For Choice” la The Palladium din Hollywood, California. Au mai evoluat: Screaming Trees, Eddie Vedder, Mary"s Danish, 7 Year Bitch și Green Apple Quick Step.

1998 - A murit Johnny Funches, cântăreț american de muzică soul. Single-ul “Oh What A Night” din 1956 a ajuns un mare hit, iar în 1968 single-ul “Stay In My Corner” a ajuns pe locul 10 în topurile americane. The Dells s-au format în 1952, după ce au absolvit toți același liceu.

2000 - Britney Spears a ajuns în fruntea topurilor single din Marea Britanie cu “Born To Make You Happy”, acesta fiind cel de-al doilea no.1 al cântăreței în topurile britanice și cel de-al patrulea single de pe albumul de debut “Baby One More Time”. 

2000 - Santana a început seria de 3 săptămâni în poziția întâi a topurilor albumelor din Statele Unite cu “Supernatural”, album care a ajuns să câștige opt premii Grammy și a petrecut 9 săptămâni în prima poziție a topurilor în acest an.

2001 - Un legist englez a criticat versurile cântărețului rap Eminem, considerându-le ca fiind depresive în cadrul unei anchete privind gestul unui elev care s-a aruncat în fața trenului. Băiatul de 17 ani a listat versurile piesei “Rock Bottom” aparținând lui Eminem, înainte de a muri.

2003 - R Kelly a fost arestat sub acuzația de pornografie infantilă. Cântărețul a fost reținut în Miami după ce poliția a descoperit poze făcute digital la domiciliul său din Florida în luna iunie a anului trecut. Cântărețul mai avea 21 de acuzații legate de pornografie infantilă și apariția într-un film video în care făcea sex cu o minoră. El a fost acuzat de alte 12 capete de acuzare legate de posesie de materiale de pornografie infantilă. 

2005 - Unul dintre cele mai mari concerte de binefacere, după cel al Live Aid, a adunat 1,25 milioane L (2 milioane $) pentru victimele dezastrului provocat de tsunamiul din Asia. Concertul s-a ținut pe Millennium Stadium din Cardiff, cu participarea lui Eric Clapton, Manic Street Preachers, Keane, Charlotte Church, Snow Patrol, Embrace, Feeder, Craig David și Liberty X, care au concertat în fața a 60.000 de fani în cadrul acestui spectacol la care s-au vândut toate biletele.

2005 - Bez, fostul dansator al trupei Happy Mondays, a câștigat premiul de 50.000 de lire a concursului Celebrity Big Brother, în urma obținerii a 54 % din voturi. Legenda pop "Madchester" a dansat pentru a deveni al 6-lea dansator al trupei de indie de la sfârșitul anilor ’80, după ce au cântat împreună maracas.Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact