Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA MICROFONULUI

ISTORIA MICROFONULUI:

Ingineria audio de la 1600 si pana in secolul XXI

  1877

Microfonul este un dispozitiv de convertire a semnalului acustic in semnal electric pastrand in linii mari caracteristicile undei sonore. Aceste dispozitive transforma undele sonore in impulsuri electrice care sunt ulterior reconvertite in forma initiala si amplificate prin intermediul difuzoarelor. In ziua de astazi microfoanele sunt cel mai adesea asociate cu muzica si divertismentul, dar cu toate acestea dispozitivele au fost atestate pentru prima data cu mult timp inainte ca aceste 2 concepte sa fie consumate la nivel de masa - in secolul 17 cand oamenii de stiinta au inceput sa caute modalitati de a amplifica sunetul.

Anii 1600

  1665


Daca termenul "microfon" nu a fost folosit pana in secolul 19, descoperirea cutiei de rezonanta si precursorului telefonului bazat pe transmiterea sunetului intre 2 astfel de cutii prin intermediul unui cordon ii sunt atribuite fizicianului si inventatorului Robert Hooke, acesta fiind un pionier in domeniul transmiterii sunetului pe distante mari.

Anii 1800

  1827


Sir Charles Wheatstone a fost prima persoana care sa foloseasca termenul "microfon". Un reputat fizician si inventator englez Wheatstone e cel mai cunoscut pentru inventarea telegrafului. Interesele lui erau insa variate asa ca a dedicat o parte din timpul sau cercetarii acusticii in anii 1820.

Sir Charles Wheatstone
Wheatstone a fost unul din primii oameni de stiinta care a ajuns la concluzia ca sunetul se transmite prin intermediul undelor cu suportul fizic al unui mediu gazos sau fluid. Aceasta descoperire l-a impulsionat sa studieze modalitatile de transmitere a sunetului intre 2 puncte chiar si la distante mai mari. Acesta a elaborat un dispozitiv care putea amplifica sunetele slabe pe care l-a numit microfon.

  1876


Emile Berliner a inventat ceea ce multi considera primul microfon modern in timp ce lucra cu faimosul Thomas Edison. Berliner, un american de origine germana, e cunoscut in special pentru inventarea gramofonului si a discului de gramofon pe care le-a patentat in 1887.

Emile Berliner
Vazand o prezentare a celor de la  Bell Company la U.S. Centennial Exposition (expozitie organizata cu ocazia centenarului declaratiei de independenta) lui Berliner i-a fost suscitat interesul pentru gasirea unor tehnologii care sa imbunatateasca proaspat inventatul telefon. Conducerea Bell Telephone Company a fost impresionata de dispozitivul pe care acesta l-a descoperit - un transmitator de voce pentru telefon - si a cumparat patentul microfonului lui Berliner contra sumei de 50000 de dolari. (patentul lui Berliner a fost anulat si atribuit mai tarziu lui Edison).

  1878


Doar la cativa ani dupa ce Berliner si Edison au creat microfonul, David Edward Hughes, un inventator anglo-american si profesor de muzica a elaborat primul microfon cu carbon. Modelul lui Hughes reprezinta prototipul prim pentru microfoanele cu carbon aflate inca in uz.

David Edward Hughes


Secolul XX

  1915


Dezvoltarea amplificatorului cu tuburi a contribuit la imbunatatirea volumului de iesire al dispozitivelor inclusiv al microfoanelor.

  1916


Microfonul condensator adesea numit microfon capacitor sau electrostatic a fost patentat de inventatorul EC Wente in perioada colaborarii cu Bell Laboratories. Wente a fost insarcinat cu imbunatatirea calitatii audio la telefoane insa inovatiile lui au imbunatatit si microfonul.

EC Wente

  1920


Pe masura ce emisiunea radiofonica a devenit una din principalele surse de informare si divertisment pe mapamond a crescut cererea pentru o tehnologie imbunatatia a microfonului. In consecinta de cauza RCA Company a elaborat primul microfon panglica PB-31/PB-17 pentru uz radiofonic.

RCA PB-31

  1928


In Germania Georg Neumann and Co a fost fondata, aceasta devenind celebra pentru productia de microfoane. Georg Neumann a proiectat primul microfon cu condensator pentru productia de serie, poreclit "sticla", datorita formei sale.

Georg Neumann and Co

 

Enrico_Caruso
Georg Neumann

 

Primul microfon cu condensator
Primul microfon cu condensator

  1931


Western Electric pune pe piata 618 Electrodynamic Transmitter - primul microfon dinamic.

  1957


Raymond A. Litke un inginer electronist absolvent al Educational Media Resources si San Jose State College inventeaza si inregistreaza patentul pentru primul microfon fara fir. Acesta era destinat uzului multimedia inclusiv televiziune, radio si invatamantul superior.

  1964


Cercetatorii companiei Bell Laboratories James West si Gerhard Sessler primesc patentul cu numarul 3,118,022 pentru traductorul electroacustic, un microfon cu electret. Microfonul cu electret oferea o fiabilitate sporita si o precizie mai mare la un cost mai mic si cu dimensiuni reduse. A revolutionat industria mifrofoanelor, cu aproape un miliard de unitati produse in fiecare an.

Cercetatorii companiei Bell Laboratories

 

Sessler
Gerhard Sessler

 

James West
James West

  Anii "70

Atat microfonul dinamic cat si cel cu condensator sunt in continuare imbunatatite, permitand o captare mai precisa a diferentelor de nivel al semnalului si o inregistrare mai curata a sunetului. Sunt de asemenea proiectate o serie de microfoane miniaturale in aceasta decada.

  1983


Sennheiser elaboreaza primele microfoane atasabile: unul din modele era un microfon directional (MK40) iar celalalt era destinat uzului de studio (MK 2). Ambele au ramas populare pana in ziua de azi.

  Anii "90


Neumann introduce KMS 105 un model cu condensator proiectat pentru prestatii live setand un nou standard al calitatii.

Neumann-KMS105

Secolul XXI

  Anii "2000

Microfoanele MEMS (Microelectromechanical systems) incep sa devina o prezenta constanta in dispozitive portabile precum telefoanele mobile, castile sau laptopurile. Trendul microfoanelor in miniatura continua cu uzul acestora in cadrul unor dispozitive care pot fi purtate, sisteme smart home si tehnologia automotiva.

Microfon - MEMS

  2010


E lansat Eigenmike un microfon alcatuit din mai multe microfoane de inalta fidelitate montate pe suprafata unei sfere permitand captarea sunetului din mai multe directii, fapt care ingaduia un control sporit al editarii si redarii sunetului.

Microfon - Eigenmike

Editor: Bercea Razvan



SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1957 - Cântărețul britanic în vârstă de 16 ani, Cliff Richard, pe numele real Harry Webb, s-a alăturat trupei The Dick Teague Skiffle Group.  

1960 - Fostul măcelar la o hală de carne de pasăre, Chubby Checker, a ajuns pe prima poziție în topurile single din Statele Unite cu “The Twist”. A ajuns pe locul 14 în topurile britanice în 1962, versiunea în care cânta alături de The Fat Boys ajungând pe locul secund în topurile britanice din 1988.

1960 - Hank Ballard și The Midnighters au avut onoarea să fie primul grup care a avut trei melodii în Top 100 din Statele Unite, în același timp. “Finger Poppin" Time”, “Let’s Go Let’s Go Let’s Go” și “The Twist”, toate au intrat în Top 30. Ballard a refuzat să interpreteze “The Twist” la un show TV de mare audiență, așa că Chubby Checker a făcut-o la insistențele lui Dick Clark; așa a ajuns versiunea lui Checker a acestui cântec pe locul 1 timp de o săptamână în 1960.

1961 - The Beatles au cântat într-un spectacol la orele prânzului la The Cavern Club din Liverpool.

1963 - The Who au concertat la The Oldfield Hotel din Greenford, Anglia.

1969 - Creedence Clearwater Revival au avut succes cu singurul lor single ajuns în prima poziție a topurilor britanice cu “Bad Moon Rising”, hitul ajungând pe locul 2 în topurile americane. În aceeași zi, grupul a început seria de 4 săptămâni ca lider al topurilor albumelor din Statele Unite cu “Green River”.

1969 - Child (cu participarea lui Bruce Springsteen) au cântat în prima din cele două seri de concerte la The Free University din Richmond, Virginia.

1970 - Primul festival din Marea Britanie, Glastonbury Festival, i-a avut ca invitați pe Marc Bolan, Ian Anderson, Keith Christmas, Quintessence, Amazing Blondel și Sam Apple Pie.

1970 - Diana Ross a început seria de 3 săptămâni în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “Ain"t No Mountain High Enough”. Acesta a fost primul solo al cântăreței care a ajuns no.1 de când a părăsit The Supremes. Hitul s-a situat pe locul 6 în topurile britanice.

1973 - Gram Parsons, cântărețul și compozitorul de muzică country-rock, de 26 de ani, fondatorul trupelor The Byrds și The Flying Burrito Brothers, a murit în condiții suspecte în Joshua Tree din California. Moartea sa a fost atribuită unui infarct, fapt ulterior negat de autoritățile care au declarat că a fost vorba de o supradoză de droguri. Sicriul i-a fost furat de către doi dintre asociații săi, managerul Phil Kaufman și Michael Martin, un fost membru al echipei de turneu a trupei The Byrds, și dus în Cap Rock, în deșertul Californian, unde a fost incinerat, conform dorinței lui Parson. Mai târziu, cei doi au fost arestați de către poliție.

1975 - Queen a semnat un contract de impresariat cu managerului lui Elton John, John Reid.

1979 - Concertul No Nukes s-a ținut pe Madison Square Garden din New York. Au participat: Stephen Stills, David Crosby, Jackson Browne, Bonnie Raitt, The Doobie Brothers, Poco, Tom Petty, Carly Simon, James Taylor și Bruce Springsteen.

1981 - Simon and Garfunkel s-au reunit pentru un concert în Central Park din New York. Peste 400.000 de fani au asistat la show. Concertul a fost înregistrat pentru lansarea unui disc și videoclip.

1981 - Albumul trupei The Rolling Stones, “Tatoo You” a început seria de 9 săptămâni în prima poziție a topurilor din Statele Unite, acesta fiind cel de-al nouălea no.1 al trupei în topurile americane. 

1990 - Melodia “Better The Devil You Know” a lui Kylie Minogue, le-a adus producătorilor Stock, Aitken și Waterman piesa cu nr. 100 intrată în topurile britanice.

1992 - The Shamen au început seria de 4 săptămâni în fruntea topurilor single din Marea Britanie cu “Ebeneezer Goode”. A fost una dintre cele mai controversate piese din vârful clasamentelor britanice din cauza mesajelor subliminale legate de folosirea drogurilor în scop de relaxare. Inițial, acestei melodii i-a fost interzisă difuzarea pe postul BBC.

1992 - Radiohead au filmat video-ul pentru noul single “Creep”, în timpul unui show la The Venue, Oxford, Anglia.

1993 - Pearls Jam a lansat cel de-al doilea album de studio intitulat Vs. Albumul a stabilit recordul pentru cele mai multe exemplare vândute în prima săptămână de la lansare, record care a durat timp de 5 ani, în ciuda faptului că grupul nu a mai produs videoclipuri muzicale pentru niciunul din single-urile de pe acest album.

1995 - DJ JC Eternal al trupei P.M. Dawn a fost arestat sub acuzația de abuz sexual și violență asupra unui minor, după o legătură cu verișorul lui de 14 ani. A fost eliberat pentru o cauțiune de 10.000 de dolari.

1998 - Starul american de muzică country Red Foley moare la vârsta de 58 de ani. A vândut peste 25 de milioane de discuri, a fost gazda primei emisiuni de muzică country, Ozark Jubilee, din rețeaua programelor prin satelit.  

1998 - Robbie Williams a avut succes cu primul single solo ajuns no.1 în topurile britanice, “Millennium”, preluat de pe cel de-al doilea album, “I"ve Been Expecting You”.

1999 - Edward Cobb moare de leucemie la vârsta de 61 de ani. A fost cântăreț, producător, membru al trupei The Four Preps (a ajuns pe locul 3 în topurile americane în 1958 și pe locul 2 în cele britanice cu single-ul “Big Man”), a scris “Tainted Love” care a devenit hit pentru Soft Cell în 1981.

1999 - Grupul italian Eiffel 65 a ajuns în fruntea topurilor single din Marea Britanie cu “Blue (Da Ba Dee)”. Single-ul a ajuns lider și în topurile din Norvegia, Austria, Finlanda, Germania și Danemarca.

1999 - Christina Aguilera a ajuns în prima poziție a topurilor albumelor din Statele Unite cu albumul de debut cu același nume.

2002 - James Brown a fost dat în judecată de către propriile fiice pentru mai mult de 650.000 de lire drept despăgubiri din drepturile de autor pentru cântecele pentru care n-au fost plătite. Deanna Brown Thomas și Dr Yamma Brown Lumar, medic în Texas, au spus că Brown a reținut încasările după 25 de cântece scrise împreună, din cauza unor neînțelegeri familiale. La process, s-a afirmat că tatăl avea pică pe fetele sale încă din 1998, când d-na Thomas l-a internat pe tatăl său într-un spital de psihiatrie pentru a fi tratat de dependență de calmante.

2003 - Poliție a efectuat investigații în legătură cu altercația dintre Paul McCartney și un fotograf când solistul a mers să-l vadă pe magicianul David Blaine, care se afla într-o cutie de plastic care se balansa pe fluviul Tamisa. Ziarul London Evening Standard a afirmat că unul dintre fotografii săi a avut o discuție mai aprinsă cu McCartney care a degenerat într-o încăierare.

2003 - Cântărețul și compozitorul australian de muzică country David Gordon “Slim Dusty” Kirkpatrick, a murit la vârsta de 76 de ani. El a vândut mai mult de 5 milioane de exemplare din albumele și single-urile sale în Australia.

2004 - Trupa britanică Embrace a ajuns în prima poziție a topurilor albumelor din Marea Britanie cu “Out Of Nothing”, acesta fiind cel de-al doilea album ajuns no.1.

2004 - Eric Prydz a început seria de 3 săptămâni pe locul 1 al topurilor single din Marea Britanie cu “Call On Me”. O prelucrare a hitului “Valerie” a lui Steve Winwood devenit clasic în 1982 (remixat în ’87).

2004 - Cântăreața canadiană Celine Dion și-a prelungit cu încă un an show-urile din Las Vegas. Dion a declarat că a fost plătită cu 100.000.000 de dolari (66 milioane de lire) pentru contractul pe trei ani în care trebuia să aibă 5 concerte săptămânale a câte 90 de min. fiecare.

2005 - Studiile date publicității de către Guinness World Records au arătat că trupa Status Quo a avut mai multe hituri single decât orice altă formație în istoria clasamentelor din Marea Britanie. Trupa a înregistrat succes cu 61 de pise intrate în top, începând cu “Pictures of Matchstick Men” în 1968 și încheind cu “You"ll Come Around” în 2004. Queen s-a clasat pe locul 2 cu 52 hituri, urmată de Rolling Stones și UB40 cu câte 51 hituri fiecare.

2008 - Moare bateristul american Earl Palmer. A lucrat cu The Beach Boys, Little Richard (“Tutti Frutti”), Frank Sinatra, Ike And Tina Turner (“River Deep, Mountain High”), The Monkees, Fats Domino (“I"m Walkin”), Neil Young, Elvis Costello, Tom Waits, The Righteous Brothers (“You"ve Lost That Lovin" Feelin”) și Randy Newman, Tom Waits, Bonnie Raitt, Tim Buckley, Little Feat și Elvis Costello.

2008 - George Michael a fost arestat într-o toaletă publică din Hampstead Heath, Londra, pentru posesie de droguri de clasă A și C. A fost dus la o secție locală de poliție fiind eliberat pe cauțiune pentru posesie de substanțe pentru consum autorizate.

2009 - Whitney Houston a ajuns pe prima poziție a topurilor albumelor din Statele Unite cu “I Look To You”, acesta fiind cel de-al șaptelea său album de studio.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact