Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA MICROFONULUI

ISTORIA MICROFONULUI:

Ingineria audio de la 1600 si pana in secolul XXI

  1877

Microfonul este un dispozitiv de convertire a semnalului acustic in semnal electric pastrand in linii mari caracteristicile undei sonore. Aceste dispozitive transforma undele sonore in impulsuri electrice care sunt ulterior reconvertite in forma initiala si amplificate prin intermediul difuzoarelor. In ziua de astazi microfoanele sunt cel mai adesea asociate cu muzica si divertismentul, dar cu toate acestea dispozitivele au fost atestate pentru prima data cu mult timp inainte ca aceste 2 concepte sa fie consumate la nivel de masa - in secolul 17 cand oamenii de stiinta au inceput sa caute modalitati de a amplifica sunetul.

Anii 1600

  1665


Daca termenul "microfon" nu a fost folosit pana in secolul 19, descoperirea cutiei de rezonanta si precursorului telefonului bazat pe transmiterea sunetului intre 2 astfel de cutii prin intermediul unui cordon ii sunt atribuite fizicianului si inventatorului Robert Hooke, acesta fiind un pionier in domeniul transmiterii sunetului pe distante mari.

Anii 1800

  1827


Sir Charles Wheatstone a fost prima persoana care sa foloseasca termenul "microfon". Un reputat fizician si inventator englez Wheatstone e cel mai cunoscut pentru inventarea telegrafului. Interesele lui erau insa variate asa ca a dedicat o parte din timpul sau cercetarii acusticii in anii 1820.

Sir Charles Wheatstone
Wheatstone a fost unul din primii oameni de stiinta care a ajuns la concluzia ca sunetul se transmite prin intermediul undelor cu suportul fizic al unui mediu gazos sau fluid. Aceasta descoperire l-a impulsionat sa studieze modalitatile de transmitere a sunetului intre 2 puncte chiar si la distante mai mari. Acesta a elaborat un dispozitiv care putea amplifica sunetele slabe pe care l-a numit microfon.

  1876


Emile Berliner a inventat ceea ce multi considera primul microfon modern in timp ce lucra cu faimosul Thomas Edison. Berliner, un american de origine germana, e cunoscut in special pentru inventarea gramofonului si a discului de gramofon pe care le-a patentat in 1887.

Emile Berliner
Vazand o prezentare a celor de la  Bell Company la U.S. Centennial Exposition (expozitie organizata cu ocazia centenarului declaratiei de independenta) lui Berliner i-a fost suscitat interesul pentru gasirea unor tehnologii care sa imbunatateasca proaspat inventatul telefon. Conducerea Bell Telephone Company a fost impresionata de dispozitivul pe care acesta l-a descoperit - un transmitator de voce pentru telefon - si a cumparat patentul microfonului lui Berliner contra sumei de 50000 de dolari. (patentul lui Berliner a fost anulat si atribuit mai tarziu lui Edison).

  1878


Doar la cativa ani dupa ce Berliner si Edison au creat microfonul, David Edward Hughes, un inventator anglo-american si profesor de muzica a elaborat primul microfon cu carbon. Modelul lui Hughes reprezinta prototipul prim pentru microfoanele cu carbon aflate inca in uz.

David Edward Hughes


Secolul XX

  1915


Dezvoltarea amplificatorului cu tuburi a contribuit la imbunatatirea volumului de iesire al dispozitivelor inclusiv al microfoanelor.

  1916


Microfonul condensator adesea numit microfon capacitor sau electrostatic a fost patentat de inventatorul EC Wente in perioada colaborarii cu Bell Laboratories. Wente a fost insarcinat cu imbunatatirea calitatii audio la telefoane insa inovatiile lui au imbunatatit si microfonul.

EC Wente

  1920


Pe masura ce emisiunea radiofonica a devenit una din principalele surse de informare si divertisment pe mapamond a crescut cererea pentru o tehnologie imbunatatia a microfonului. In consecinta de cauza RCA Company a elaborat primul microfon panglica PB-31/PB-17 pentru uz radiofonic.

RCA PB-31

  1928


In Germania Georg Neumann and Co a fost fondata, aceasta devenind celebra pentru productia de microfoane. Georg Neumann a proiectat primul microfon cu condensator pentru productia de serie, poreclit "sticla", datorita formei sale.

Georg Neumann and Co

 

Enrico_Caruso
Georg Neumann

 

Primul microfon cu condensator
Primul microfon cu condensator

  1931


Western Electric pune pe piata 618 Electrodynamic Transmitter - primul microfon dinamic.

  1957


Raymond A. Litke un inginer electronist absolvent al Educational Media Resources si San Jose State College inventeaza si inregistreaza patentul pentru primul microfon fara fir. Acesta era destinat uzului multimedia inclusiv televiziune, radio si invatamantul superior.

  1964


Cercetatorii companiei Bell Laboratories James West si Gerhard Sessler primesc patentul cu numarul 3,118,022 pentru traductorul electroacustic, un microfon cu electret. Microfonul cu electret oferea o fiabilitate sporita si o precizie mai mare la un cost mai mic si cu dimensiuni reduse. A revolutionat industria mifrofoanelor, cu aproape un miliard de unitati produse in fiecare an.

Cercetatorii companiei Bell Laboratories

 

Sessler
Gerhard Sessler

 

James West
James West

  Anii "70

Atat microfonul dinamic cat si cel cu condensator sunt in continuare imbunatatite, permitand o captare mai precisa a diferentelor de nivel al semnalului si o inregistrare mai curata a sunetului. Sunt de asemenea proiectate o serie de microfoane miniaturale in aceasta decada.

  1983


Sennheiser elaboreaza primele microfoane atasabile: unul din modele era un microfon directional (MK40) iar celalalt era destinat uzului de studio (MK 2). Ambele au ramas populare pana in ziua de azi.

  Anii "90


Neumann introduce KMS 105 un model cu condensator proiectat pentru prestatii live setand un nou standard al calitatii.

Neumann-KMS105

Secolul XXI

  Anii "2000

Microfoanele MEMS (Microelectromechanical systems) incep sa devina o prezenta constanta in dispozitive portabile precum telefoanele mobile, castile sau laptopurile. Trendul microfoanelor in miniatura continua cu uzul acestora in cadrul unor dispozitive care pot fi purtate, sisteme smart home si tehnologia automotiva.

Microfon - MEMS

  2010


E lansat Eigenmike un microfon alcatuit din mai multe microfoane de inalta fidelitate montate pe suprafata unei sfere permitand captarea sunetului din mai multe directii, fapt care ingaduia un control sporit al editarii si redarii sunetului.

Microfon - Eigenmike

Editor: Bercea Razvan



SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1956 - Elvis Presley (împreună cu  Scotty Moore și Bill Black), au cântat în prima seară din seria de două săptămâni de spectacole (câte 2 zilnic) contractate cu Hotelul New Frontier din Las Vegas. La acea vreme,  Presley nu era genul de entertainer ușuratic creat pe tiparul Las Vegasului, fapt care a  făcut ca spectacolele lui să fie recepționate cu răceală.

1960 - The Nerk Twins au concertat la The Fox And Hounds din Caversham, Berkshire, The Nerk Twins fiind de fapt John Lennon și Paul McCartney  care erau găzduiți de pub-ul mătușii lui Paul.

1963 - Cei de la Rolling Stones apar într-un spectacol la hotelul The Station din  Richmond, Surrey, Amglia.

1964 - Peter and Gordon ajung pe locul 1 în topurile single britanice cu melodia lui Lennon și  McCartney intitulată “A World Without Love”. Aceasta a fost de altfel, singurul hit no.1 al duetului.

1965 - Trupa The Rolling Stones debutează în cel de-al 3-lea turneu nord american pe Arena  Maurice Richard in Montreal, Canada.

1969 - Beatleșii urcă în fruntea topului single din Marea Britanie cu “Get Back”, a 16-a piesă no. 1 a grupului intrată în clasamentele britanice.

1970 - Fairport Convention, Fotheringay și Matthews Southern Comfort au concertat împreună la  The Roundhouse din  London, biletul costând  25 șilingi bucata.

1971 - Cei de la Rolling Stones lansează pe piața din Marea Britanie albumul lor clasic  Sticky Fingers, care va deverni un hit no.1 aici, cât și în Statele Unite. A fost primul album lansat de propria casă de producție Atlantic Records, iar coperta acestuia a fost creată de Andy Warhol, contra sumei de 15.000 $. Coperta LP-ului înfățișa un cadru mărit a unei  perechi de blugi prevăzute cu un fermoar funcțional. Considerată de multă lume a fi  a lui Mick Jagger, partea superioară a blugilor fotografiată pentru copertă aparținea de fapt actorului Joe Dallesandro.

1975 - În timpul unui turneu nord american, trupa Pink Floyd a concertat în prima seară din cele 5 de spectacole, cu casa închisă, pe Los Angeles Memorial Sports Arena din Los Angeles, California.

1976 - The Ramones și-au lansat albumul de debut cu același nume. În aceeași zi, The Sex Pistols  au concertat la The Nashville Rooms din Londra, sprijinindu-I pe cei de la The 101"ers, cu participarea vocalistului  Joe Strummer de la Clash.

1976 - Bob Marley and The Wailers au demarat turneul nord American și European de 42 de concerte intitulat  Rastaman Vibration la  Tower Theater din Upper Darby, statul Pennsylvania.

1977 - Adam And The Ants și-au făcut debutul la Clubul Roxy din Londra.

1977 - Thelma Houston intră pe locul 1 în topurile single americane cu  “Don"t Leave Me This Way”, clasat pe poziția  a 13-a în Marea Britanie.

1977 - Joan Jett, acompaniată de trupa Blondie, concertează la the Whisky A Go-Go din Los Angeles.

1978 - Steel Pulse, Wreckless Eric, The Police și John Cooper Clarke au cântat împreună la The Roundhouse din  London, prețul unui bilet fiind 2 lire.

1978 - Sid Vicious, basistul trupei Sex Pistols, filmează versiunea proprie a piesei “My Way”, ca parte a filmului “The Great Rock n Roll Swindle” a cărui protagoniști erau cei de la  Sex Pistols.

1979 - David Bowie a lansat în premieră noul său single “Boy"s Keep Swinging” în emisiunea  “Kenny Everett Video Show” de pe postul de televiziune  BBC.

1983 - David Bowie începe șirul de 3 săptămâni în fruntea topurilor albumelor din Marea Britanie  cu melodia “Let"s Dance” produsă de Nile Rodgers, prezentând piesa de titlu care a devenit no. 1 în clasamentele  single britanice și americane și “China Girl”.

1983 - Dexy"s Midnight Runners urcă pe locul 1 în topurile single americane cu “Come On Eileen”, de altfel  singurul hit no.1 al grupului în clasamentele americane.

1983 - U2 dau startul  turneului nord american de 48 de concerte intitulat  “War” în cadrul spectacolului Carolina în ajutorul copiilor care a avut loc la Chapel Hill, statul Carolina.

1987 - Carole King a dat în judecată compania de discuri deținută de Lou Adler  pentru încălcarea termenilor contractuali. King pretindea că aceștia îi datorau peste 400.000 $ în câștiguri din drepturi muzicale. De asemenea, a mai cerut acordarea tuturor drepturilor bănești din înregistrările mai vechi.

1988 - Iron Maiden s-au clasat pe locul în topurile albumelor din Marea Britanie cu “Seventh Son Of A Seventh Son”, al 2-lea lor LP ajuns no.1.

1988 - Roy Orbison își sărbătorește cea de-a 52-a aniversare la un concert al lui Bruce Springsteen, la care publicul i-a cântat  La Mulți Ani.

1988 - Whitney Houston a detronat recordul topurilor deținut de către Beatles și The Bee Gees când piesa when “Where Do Broken Hearts Go” a devenit al 7-lea ei hit no.1 consecutiv în topurile din SUA, clasat pe locul 14 în cele din Marea Britanie.

1989 - Kylie Minogue a apărut pentru prima dată pe micile ecrane din Marea Britanie în serialul de televiziune australian  “The Henderson Kids”.

1991 - Moare Johnny Thunders (alias John Anthony Genzale, Jr), membrul fondator al The New York Dolls, din cauza unei supradoze de droguri. El și-a spus Johnny Thunders după o revistă de benzi desenate cu același nume. Influenta trupă  New York Dolls s-a format în 1972 și a scos doar 2 albume. Pe atunci adolescentul Morrissey era președinte al fan clubului New York Dolls din Marea Britanie. A fondat trupa The Heartbreakers împreună cu Jerry Nolan, bateristul de la Dolls, și basistul Richard Hell de la Television.

1992 - George Michael a anunțat că donează suma de  500.000 $ din încasări după drepturile  muzicale obținute din vânzarea “Don"t Let The Sun Go Down On Me”, diverselor organizații caritabile din Marea Britanie și Statele Unite.

1993 - În timpul turneului Use Your Illusion, cei de la Guns n" Roses au concertat în prima din cele 2 seri de spectacole la Palacio de Los Deportes din Mexico City, Mexic.

1995 - Peter Hodgson din Liverpool a găsit în podul casei sale o bandă care cuprindea 16 piese realizate în 1959, în  perioada de început a trupei Beatles. Banda conținea melodiile “Hello Little Girl”, o compoziție semnată de Lennon-McCartney pe care trupa Beatles n-a înregistrat-o niciodată oficial și   “Hallelujah, I Love Her So” a lui Ray Charles. Ele au fost imprimate cu un magnetofon cu benzi pe care tatăl lui  Hodgson îl împrumutase lui Paul McCartney.

1997 - Patronul de club Paul Donavan a fost amendat cu  peste 2.000  de lire pentru că a înșelat fanii lui  Peter Andre că acesta urma să cânte în clubul său din West Midlands. De fapt, a prezentat un  artist denumit Peter Andrex, o păpușă care arunca role de hârtie igienică.
2001 - În timpul unui turneu britanic, Coldplay concertează la The Music Hall, din Aberdeen ,Scoția.

2006 - Grupul reunit Take That dă startul turneului  britanic de concerte cu casa închisă în Newcastle. Gary Barlow, Mark Owen, Howard Donald și Jason Orange s-au întâlnit pe scenă cu Robbie Williams întruchipat ca o hologramă a unei stafii.

2006 - Shayne Ward, câștigătorul showului  de televiziune X Factor  UK din 2005 a urcat pe poziția de lider al topurilor albumelor britanice cu albumul cu același nume.

2008 - Chitaristul trupei Bon Jovi, Richie Sambora, este condamnat la 3 ani de închisoare cu eliberare condiționată după ce a recunoscut că a condus sub influența alcoolului. Sambora în vârstă  de 48 de ani, care nu s-a prezentat la audieri, a trebuit să participe și la cursuri de reabilitare. El a fost arestat în Laguna Beach după ce mașina sa a fost văzută circulând în zig—zag pe ambele benzi de circulație.

2008 - Amy Winehouse a ieșit la un raid prin localuri unde a consumat alcool și droguri și a lovit doi bărbați cu pumnul și cu capul în figură. După ce a băut toată ziua, Amy a făcut o vizită în  pub-ul Good Mixer din Camden, Londra împreună cu Mik Whitnall , chitaristul trupei Babyshambles. Înăuntru, i-a dat un pumn în față lui Mustapha el Mounmi după ce acesta refuzase să-i facă loc la masa de biliard.  Cântăreața a plecat apoi la barul Tok la primele ore ale dimineții și de îndată ce a ajuns la masa de bar a început să strige: "Sunt o legendă, așa că scoate  pe toată lumea afară.Vreau să mă droghez." După ce a părăsit barul, un bun samaritean  a încercat să-I facă rost de un taxi, dar din cauză că a crezut că acesta vroia s-o molesteze, i-a tras un cap în figură.




Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact