Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA MICROFONULUI

ISTORIA MICROFONULUI:

Ingineria audio de la 1600 si pana in secolul XXI

  1877

Microfonul este un dispozitiv de convertire a semnalului acustic in semnal electric pastrand in linii mari caracteristicile undei sonore. Aceste dispozitive transforma undele sonore in impulsuri electrice care sunt ulterior reconvertite in forma initiala si amplificate prin intermediul difuzoarelor. In ziua de astazi microfoanele sunt cel mai adesea asociate cu muzica si divertismentul, dar cu toate acestea dispozitivele au fost atestate pentru prima data cu mult timp inainte ca aceste 2 concepte sa fie consumate la nivel de masa - in secolul 17 cand oamenii de stiinta au inceput sa caute modalitati de a amplifica sunetul.

Anii 1600

  1665


Daca termenul "microfon" nu a fost folosit pana in secolul 19, descoperirea cutiei de rezonanta si precursorului telefonului bazat pe transmiterea sunetului intre 2 astfel de cutii prin intermediul unui cordon ii sunt atribuite fizicianului si inventatorului Robert Hooke, acesta fiind un pionier in domeniul transmiterii sunetului pe distante mari.

Anii 1800

  1827


Sir Charles Wheatstone a fost prima persoana care sa foloseasca termenul "microfon". Un reputat fizician si inventator englez Wheatstone e cel mai cunoscut pentru inventarea telegrafului. Interesele lui erau insa variate asa ca a dedicat o parte din timpul sau cercetarii acusticii in anii 1820.

Sir Charles Wheatstone
Wheatstone a fost unul din primii oameni de stiinta care a ajuns la concluzia ca sunetul se transmite prin intermediul undelor cu suportul fizic al unui mediu gazos sau fluid. Aceasta descoperire l-a impulsionat sa studieze modalitatile de transmitere a sunetului intre 2 puncte chiar si la distante mai mari. Acesta a elaborat un dispozitiv care putea amplifica sunetele slabe pe care l-a numit microfon.

  1876


Emile Berliner a inventat ceea ce multi considera primul microfon modern in timp ce lucra cu faimosul Thomas Edison. Berliner, un american de origine germana, e cunoscut in special pentru inventarea gramofonului si a discului de gramofon pe care le-a patentat in 1887.

Emile Berliner
Vazand o prezentare a celor de la  Bell Company la U.S. Centennial Exposition (expozitie organizata cu ocazia centenarului declaratiei de independenta) lui Berliner i-a fost suscitat interesul pentru gasirea unor tehnologii care sa imbunatateasca proaspat inventatul telefon. Conducerea Bell Telephone Company a fost impresionata de dispozitivul pe care acesta l-a descoperit - un transmitator de voce pentru telefon - si a cumparat patentul microfonului lui Berliner contra sumei de 50000 de dolari. (patentul lui Berliner a fost anulat si atribuit mai tarziu lui Edison).

  1878


Doar la cativa ani dupa ce Berliner si Edison au creat microfonul, David Edward Hughes, un inventator anglo-american si profesor de muzica a elaborat primul microfon cu carbon. Modelul lui Hughes reprezinta prototipul prim pentru microfoanele cu carbon aflate inca in uz.

David Edward Hughes


Secolul XX

  1915


Dezvoltarea amplificatorului cu tuburi a contribuit la imbunatatirea volumului de iesire al dispozitivelor inclusiv al microfoanelor.

  1916


Microfonul condensator adesea numit microfon capacitor sau electrostatic a fost patentat de inventatorul EC Wente in perioada colaborarii cu Bell Laboratories. Wente a fost insarcinat cu imbunatatirea calitatii audio la telefoane insa inovatiile lui au imbunatatit si microfonul.

EC Wente

  1920


Pe masura ce emisiunea radiofonica a devenit una din principalele surse de informare si divertisment pe mapamond a crescut cererea pentru o tehnologie imbunatatia a microfonului. In consecinta de cauza RCA Company a elaborat primul microfon panglica PB-31/PB-17 pentru uz radiofonic.

RCA PB-31

  1928


In Germania Georg Neumann and Co a fost fondata, aceasta devenind celebra pentru productia de microfoane. Georg Neumann a proiectat primul microfon cu condensator pentru productia de serie, poreclit "sticla", datorita formei sale.

Georg Neumann and Co

 

Enrico_Caruso
Georg Neumann

 

Primul microfon cu condensator
Primul microfon cu condensator

  1931


Western Electric pune pe piata 618 Electrodynamic Transmitter - primul microfon dinamic.

  1957


Raymond A. Litke un inginer electronist absolvent al Educational Media Resources si San Jose State College inventeaza si inregistreaza patentul pentru primul microfon fara fir. Acesta era destinat uzului multimedia inclusiv televiziune, radio si invatamantul superior.

  1964


Cercetatorii companiei Bell Laboratories James West si Gerhard Sessler primesc patentul cu numarul 3,118,022 pentru traductorul electroacustic, un microfon cu electret. Microfonul cu electret oferea o fiabilitate sporita si o precizie mai mare la un cost mai mic si cu dimensiuni reduse. A revolutionat industria mifrofoanelor, cu aproape un miliard de unitati produse in fiecare an.

Cercetatorii companiei Bell Laboratories

 

Sessler
Gerhard Sessler

 

James West
James West

  Anii "70

Atat microfonul dinamic cat si cel cu condensator sunt in continuare imbunatatite, permitand o captare mai precisa a diferentelor de nivel al semnalului si o inregistrare mai curata a sunetului. Sunt de asemenea proiectate o serie de microfoane miniaturale in aceasta decada.

  1983


Sennheiser elaboreaza primele microfoane atasabile: unul din modele era un microfon directional (MK40) iar celalalt era destinat uzului de studio (MK 2). Ambele au ramas populare pana in ziua de azi.

  Anii "90


Neumann introduce KMS 105 un model cu condensator proiectat pentru prestatii live setand un nou standard al calitatii.

Neumann-KMS105

Secolul XXI

  Anii "2000

Microfoanele MEMS (Microelectromechanical systems) incep sa devina o prezenta constanta in dispozitive portabile precum telefoanele mobile, castile sau laptopurile. Trendul microfoanelor in miniatura continua cu uzul acestora in cadrul unor dispozitive care pot fi purtate, sisteme smart home si tehnologia automotiva.

Microfon - MEMS

  2010


E lansat Eigenmike un microfon alcatuit din mai multe microfoane de inalta fidelitate montate pe suprafata unei sfere permitand captarea sunetului din mai multe directii, fapt care ingaduia un control sporit al editarii si redarii sunetului.

Microfon - Eigenmike

Editor: Bercea RazvanSOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1956 - Elvis Presley a apărut în emisiunea „Milton Berle Show” de la ABC-TV, și a dansat cu mișcarea-i caracteristică din șolduri, în timp ce interpreta piesa „Hound Dog”.

1959 - Bob Zimmerman a absolvit liceul din Hibbing, Minnesota. Zimmerman era cunoscut colegilor din anturaj pentru înfățișarea sa de rocker, din cauza perciunilor și jachetei sale de piele.

1961 - Roy Orbison a ajuns no.1 în topurile din Statele Unite cu “Running Scared”, hit ajuns pe locul 9 în Marea Britanie.

1964 - The Rolling Stones au cântat pentru prima dată live în Statele Unite, cu ocazia concertului de la The Swing Auditorium din San Bernardino, California. 

1965 - Albumul cu piesele din muzicalul ”Sunetul Muzicii” a început seria de 10 săptămâni în fruntea topurilor britanice. S-a reîntors în fruntea topurilor cu alte 11 ocazii, totalizând peste 380 de săptămâni în topuri.  

1966 - Are loc la Clubul Marquee din Londra spectacolul “The Bowie Showboat”, un concert de prânz a lui David Bowie care conținea ”3 ore de muzică și pantomimă”, plus o discotecă cu piese din Top Ten. Prețul biletului de intrare era de 3 șilingi (0.42$).

1968 - The Jimi Hendrix Experience au concertat în show-ul TV a lui Dusty Springfield, filmat la ATV din Londra, Anglia. 

1971 - Trupa Grand Funk Railroad a dărâmat recordul deținut de Beatles când au vândut biletele la spectacolul pe care-l susțineau pe Stadionul Shea din New York în doar 72 de ore.

1971 - Cel de-al doilea album solo al lui Paul McCartney, “Ram”, a început seria de 2 săptămâni pe locul 1 în topurile britanice. Pe el figura și single-lul “Uncle Albert / Admiral Halsey” care a ajuns în fruntea clasamentelor din Statele Unite.

1974 - Sly Stone se căsătorește cu Kathy Silva pe scena unui spectacol dat la Madison Square Gardens (ei se vor despărți doar după 4 luni).

1975 - În timpul ședințelor de înregistrări pentru Wish You Were Here în studiourile Abbey Road din londra, Anglia, Syd Barrett apare din senin în timp ce membrii trupei Pink Floyd ascultau playback-urile pentru “Shine On You Crazy Diamond”, (un tribut adus în onoarea fostului membru al trupei Barrett). Aceasta a fost pentru ultima dată când membrii trupei l-au mai văzut pe Barrett.

1976 - The Who, The Sensational Alex Harvey Band, Little Feat, Outlaws și Streetwalkers au concertat la Clubul de Fotbal Celtic din Glasgow, Scoția. Biletele au costat 4 lire (7 $) bucata.

1976 - Cântărețul Canadian J.J.Barrie urcă pe locul 1 în topurile britanice cu single-ul “No Charge”, aducându-I lui J.J. titlul de artist care a avut success cu un singur hit. 

1977 - Șarpele boa constrictor a lui Alice Cooper,co-star în timpul unui concert live, a fost mușcat fatal de un șobolan cu care se hrănea la micul dejun. Cooper a organizat un casting pentru un înlocuitor, fiind ales un șarpe pe nume “Angel”.

1979 - Legendarul cântăreț de blues Muddy Waters, în vârstă de 64 de ani, se căsătorește cu Marva Jean Brooks, chiar în ziua când aceasta a împlinit 25 de ani.

1982 - Roxy Music au avut succes cu cel de-al treilea lor album ajuns no.1 în topurile britanice, intitulat “Avalon”.

1983 - În timpul turneului nord-american de 48 de concerte, trupa U2 cântă la Red Rocks Amphitheater, lângă Denver. Spectacolul a fost înregistrat și lansat pe piață sub numele de “U2 Live At Red Rocks: Under A Blood Red Sky”.

1988 - Soția lui Eric Clapton, Patti, a depus actele pentru divorț, cuplul fiind căsătorit din 1979.

1988 - The Pet Shop Boys debutează live în concertul susținut la Piccadilly Theatre din Londra, ca parte a concertului caritabil de susținere a protestului împotriva amendamentului la Secțiunea 28 a Legii Guvernamentale din 1988 care interzicea promovarea sub orice formă a homosexualității.

1990 - Bateristul american Jim Hodder s-a înecat în propria piscină la vârsta de 42 de ani. A fost primul baterist și a lucrat cu Sammy Hagar și David Soul.

1990 - Clapistul Richard Sohl al grupului The Patti Smith, a murit în urma unui atac de cord. A cântat de asemenea live, alături de Iggy Pop.

1990 - Bobby Brown a cântat în prima din cele 8 seri de concerte cu casa închisă, pe Wembley Arena din Londra.

1993 - Cântărețul de muzică country Conway Twitty, a murit în urma unui anevrism aortic abdominal. El a avut în anul 1958 când single-ul “It"s Only Make Believe”a ajuns pe locul 1 atât în topurile americane cât și în cele britanice. Până în 2000, el a deținul recordul pentru cele mai numeroase single-uri no. 1 ale unui artist din toate țările, cu un total de 45. A trăit în Hendersonville, Tennessee, la nord de Nashville, unde a construit un complex de agrement de muzică country numit Twitty City.

1993 - Mariah Carey s-a căsătorit cu președintele companiei Sony Music, Tommy Mottola, în Manhattan, printre invitați numărându-se Billy Joel, Bruce Springsteen, Barbra Streisand și Ozzy Osbourne. (Cuplul s-a despărțit în 1997).

1993 - Janet Jackson a început seria de 6 săptămâni în topurile albumelor din Statele Unite cu “Janet”.

1997 - Noel Gallagher s-a căsătorit cu Meg Matthews la biserica The Little Church Of The West din Las Vegas (locul unde s-a căsătorit Elvis cu Priscilla). Chitaristul de la Oasis a divorțat de Matthews în 2001.

1997 - Ronnie Lane, fost component al trupelor Small Faces, The Faces și lider al formației Slim Chance, moare la vârsta de 51 de ani după o luptă de peste 20 de ani cu o scleroză multiplă.

1999 - Compozitorul și cântărețul de jazz, Mel Torme, a murit la vârsta de 73 de ani. Cel mai mare hit al lui a fost single-ul “Mountain Greenery” care a urcat pe locul 4 în topurile britanice în 1956 și piesa "Cântecul de Crăciun"(Chestnuts Roasting On An Open Fire) care a fost înregistrat de peste 1.700 de ori.

2001 - Madonna dă startul turneului Summer Drowned World Tour în Cologne, Germania.

2001 - Oficialitățile din Singapore au deschis un apel față de restricția impusă ultimului album al lui Janet Jackson intitulat “All For You”. Ei au decis că versurile din piesele de pe album, în special din cântecul “Would You Mind”, nu "erau acceptabile societății noastre". Acesta a fost inițial interzis din cauza "versurilor cu tentă explicit sexuală", din care amintim cel care spune: "I just wanna touch you, tease you, lick you, please you, love you, make love to you." (Vreau doar să te ating, să te provoc, să te ling, să-ți fac pe plac, să te iubesc și să fac dragoste cu tine). EMI au încercat să ajungă la un compromis, încercând să determine pe managerii lui Jackson să elimine piesa “Would You Mind”de pe album.

2002 - Dee Dee Ramone (Douglas Glenn Colvin), basistul trupei The Ramones, moare la vârsta de 49 de ani, în urma unei supradoze de heroină, în apartamentul său din Hollywood, California. El a fost principalul autor de piese al trupei, compunând cântece de succes precum “Rockaway Beach”, “53rd & 3rd”, and “Poison Heart”.

2003 - Un bunic care și-a deschis propriul post de radio pirat în Wakefield, Yorkshire, a fost anchetat de autoritățile locale din domeniul radiodifuziunii. Bărbatul cunoscut sub numele de Ricky Rock, a înălțat un transmițător de aproape 10 m în grădina sa și difuza hituri aparținând trupelor The Beach Boys, Beatles și ale lui Elvis Presley. Rickya afirmat că a înființat postul deoarece “trupele netalentate de băieți și de muzică dance” difuzate la posturile de radio locale nu luau în seamă gusturile generației sale.

2003 - Lui R. Kelly i s-a impus restricția de a călători spre Los Angeles pentru filmările la un videoclip al său. Nu i s-a permis să părăsească orașul Chicago după ce a fost acuzat de pornografie infantilă după ce în iunie anul trecut , s-au găsit 21 de filmări pe o casetă video, care-l înfățișau făcând sex cu o minoră.  

2005 - TrupaOasis a ajuns no.1 în topurile albumelor din Marea Britanie cu “Don"t Believe The Truth”, acesta fiind cel de-al șaselea lor album ajuns pe locul 1 în topurile britanice.

2005 - Audioslave a ajuns în fruntea topurilor americane cu “Out of Exile”.

2007 - Completului de jurați în cazul procesului de crimă al lui Phil Spector i s-a arătat pistolul încă cu urme de sânge care a fost găsit la picioarele Lanei Clarkson, actrița pe care producătorul fusese acuzat că a ucis-o în locuința lui în zorii zilei de 3 februarie2003. Ea îl însoțise pe Spector la vila sa Alhambra din California, după ce s-au întălnit câteva ore înainte la restaurantul frecventat de muzicieni House of Blues unde lucra ca și șefă de sală.

2007 - Sir Paul McCartney a lansat cel de-al 21-lea album solo, “Memory Almost Full” sub noua marcă Hear Music Starbucks. Ulterior s-a anunțat că toate exemplarele vândute prin lanțurile de magazine Starbucks din Marea Britanie nu erau eligibile să intre în topurile britanice deoarece cele 533 de locații ale lanțului comercial nu erau înregistrate la Compania Oficială de Alcătuire a Topurilor. Albumul a fost difuzat non-stop în mai mult de 10.000 de locații ale lanțului Starbucks din 29 de țări.

2008 - Ozzy Osbourne a primit scuze și daune materiale nespecificate din partea unui ziar britanic pentru afirmația neadevărată apărută în paginile sale cum că ar fi fost bolnav la gala decernării premiilor Brit Awards. Rockerul în vârstă de 59 de ani a dat în judecată publicația Daily Star pentru un articol în care s-a scris că artistul s-a prăbușit de două ori la pământ chiar înainte de ceremonia televizată și că ar fi fost dus să-și ia premiul într-un cărucior electric.

2010 - Led Zeppelin a fost oficial votată de către ascultătorii emisiunii “I’m In A Rock ‘N` Roll Band” de la BBC, ca fiind trupa favorită a englezilor, Zeppelin fiind în fața trupelor Beatles și Queen în urma voturilor telefonice primite. Show-ul a mai prezentat și rezultatul voturilor telefonice la secțiunile Cel mai bun Cântăreț, Chitarist, și Baterist , câștigătorii fiind Jimmy Page, Robert Plant și John Bonham la categoriile lor. John Bonham a fost încoronat cu titlul de cel mai bun baterist , înaintea lui Dave Grohl și a lui Keith Moon , în timp ce Jimmy și Robert i-au depășit pe Jimi Hendrix , respectiv pe Freddie Mercury.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact