Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA TONOMATULUI

ISTORIA TONOMATULUI:

Odinioara o sursa de venit pentru casele de discuri



JUKEBOX - TONOMAT

Tonomatul este un dispozitiv semi-automat folosit pentru redarea muzicii. Este de regula un aparat care functioneaza cu monede si reda selectia utilizatorului de pe un mediu de stocare de sine statator. Tonomatul clasic are butoane cu litere si cifre utilizate pentru a introduce combinatia aferenta unui cantec care urmeaza a fi rulat.

Tonomatele traditionale erau odinioara o sursa importanta de venit pentru casele de discuri. Acestea erau primele care "primeau" piesele noi si le rulau la cerere fara publicitate. Cu toate acestea producatorii nu le numeau "tonomate". Acestia le denumisera fonografe automate cu fisa sau fonografe automate sau fonografe cu fisa. Termenul "tonomat" a aparut in 1930.

  Inceputuri


Unul dintre predecesorii tonomatului modern era "masina" cu plata anticipata/cu moneda. In 1889, Louis Glass si William S. Arnold au plasat un fonograf cu cilindru Edison operat/actionat cu moneda in restaurantul Palais Royale din San Francisco. Era un fonograf electric Edison clasa M, montat intr-un cabinet de stejar si echipat cu un mecanism pentru plata anticipata Glass and Arnold. Era primul automat de acest gen. Echipamentul nu dispunea de amplificare astfel incat beneficiarii trebuiau sa asculte muzica prin unul din cele 4 tuburi de ascultare. In primele 6 luni de functionare automatul a facut incasari de peste 1000 de dolari.


Thomas Edison

Unele dispozitive aveau benzi rulante care faceau posibila utilizarea mai multor discuri, insa cele mai multe puteau utiliza/inmagazina/manevra doar un disc. In 1918, Hobart C. Niblack creeaza un dispozitiv care schimba discurile in mod automat, inventia sa avand drept urmare aparitia primului tonomat selectiv in 1927 lansat de Automated Musical Instrument Company.

In 1928, Justus P. Seeburg a combinat un difuzor electrostatic cu pick-up intr-un sistem care functiona de asemenea cu fise si oferea o paleta de optiuni de 8 discuri. Versiunile ulterioare ale dispozitivului au inclus Selectofonul lui Seeburg care cuprindea un set de 10 platane de pick-up montate vertical pe un ax. Ascultatorul putea sa aleaga astfel din 10 discuri.


Selectofonul lui Seeburg

Seeburg Corporation introduce discul de 45 de rotatii pe minut in 1950. Discurile cu acest format erau mai mici si mai usoare devenind astfel principalul mediu de stocare pentru a doua jumatate a secolului XX.
Cd-urile, discurile de 33 de rotatii pe minut si DVD-urile pentru videoclipuri, au fost introduse si utilizate in decadele ulterioare ale acestui secol. Downloadurile de fisiere mp3 si media playerele conectate la internet, au aparut de abia in secolul XXI.

  Cresterea in popularitate


Tonomatele au fost cele mai populare incepand cu anii "40 si pana la mijlocul anilor "60. Pana la mijlocul anilor "40, 75 % din materialele discografice produse in Statele Unite ajungeau in tonomate.


JukeBox

Iata cativa factori care au contribuit la succesul tonomatelor:

- In ultima decada a secolului IX, discurile devin populare cu precadere prin intermediul fonografelor cu moneda montate in locuri publice.

- In a doua decada a secolului XX, fonograful devine un veritabil mijloc de transmitere in masa pentru muzica populara, iar inregistrarile lucrarilor orchestrale de anvergura sau ale altor instrumente clasice prolifereaza.

- La mijlocul anilor ‘20, se dezvolta radioul care difuzeaza muzica gratuit. Acest nou factor coroborat cu criza financiara a anilor ’30, a aruncat industria fonografelor intr-un declin sever.

Pe parcursul anilor ’30, in timp ce companiile americane se bazau cu precadere pe discuri cu muzica de dans pentru tonomate pentru a deservi o piata pe cale de disparitie, Europa alimenta piata cu un flux lent, dar constant de discuri cu muzica clasica.

  Astazi


Inventarea tranzistorului in anii ’50, care a dus la aparitia radioului portabil, a atras dupa sine "decesul" tonomatului. Oamenii puteau din acel moment sa asculte muzica oriune s-ar fi aflat.

Editor: Bercea Razvan


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1954 - Elvis Presley a lansat cel de-al doilea său single sub marca Sun Records, “Good Rockin Tonight”, un cântec făcut popular de către Wynonie Harris în 1948.

1964 - The Temptations au început înregistrarile la “My Girl”, care a devenit primul no.1 în topurile americane și primul din cele 15 intrate în Top Ten Hits din Statele Unite.

1965 - A avut premiera la ABC TV în Statele Unite seria de desene animate The Beatles. Primul episod a avut titlul “I Want To Hold Your Hand” și prezenta grupul care explora oceanul într-un clopot subacvatic, unde au întâlnit o caracatiță bolnavă de dragoste.

1967 - The Beatles au început înregistrările în studiourile Abbey Road din Londra la noua melodie a lui Paul McCartney, “The Fool On The Hill”. John și George au cântat la muzicuță, Paul la fluier și a înregistrat partitura vocală, iar Ringo la tobe. 

1968 - Cântăreața galeză Mary Hopkin a ajuns în prima poziție a topurilor single din Marea Britanie cu “Those Were The Days”. Hopkins a semnat cu compania de discuri The Beatles Apple după ce a apărut în show-ul britanic de talente, Opportunity Knocks. 

1969- John Lennon a înregistrat melodia “Cold Turkey”, împreună cu Eric Clapton, Ringo Starr, Klaus Voorman și Yoko.

1970 - A fost difuzat primul episod al serialului The Partridge Family la televiziunea americană, cu participarea lui Shirley Jones, David Cassidy, Susan Dey și Danny Bonaduce.

1971 - David Bowie și America au concertat împreună la Friars, în Aylesbury, Anglia, biletele costând 50 de pence.

1971 - Deep Purple au ajuns pe primul loc în topurile britanice cu cel de-al șaselea lor album, “Fireball”.

1972 - Black Sabbath au lansat cel de-al patrulea album de studio, “Black Sabbath Vol.IV”. Albumul, care prezenta pe copertă o poză monocrom a lui Ozzy Osbourne cu mâinile ridicate în aer făcută în timpul unui concert al trupei, a fost inițial numit “Snowblind”, după unul din cele câteva cântece care făceau referire la consumul de cocaină al trupei.

1975 - Jackie Wilson a avut un atac de cord în timp ce cânta pe scenă la Latin Casino din New Jersey. Wilson a intrat în comă, fiindu-i afectat puternic creierul. În mod ironic, el se afla în mijlocul cântecului care a devenit un mare hit, “Lonely Teardrops” și care cânta cele cuvintele " inima îmi plânge", când s-a prăbușit pe scenă, lovindu-se grav la cap. Wilson a murit la 21 ianuarie 1984. Van Morrison a scris cântecul “Jackie Wilson Said”, preluat și de Dexy"s Midnight Runners.

1976 - Wings a cântat în cadrul unui concert de caritate în Piața Sf. Marcu din Veneția, pentru a strânge fonduri necesare protejării orașului istoric. Seara a fost un succes, dar greutatea echipamentului folosit de către trupă a deteriorat pavajul din piață. 

1980 - John Bonham, bateristul trupei Led Zeppelin, a murit la vârsta de 32 de ani, după o lungă perioadă de alcoolism. “Bonzo” a fost găsit mort în casa chitaristului Jimmy Page, decesul fiind considerat asfixiere cu propria sa vomă, după consumul excesiv de vodcă (40 de pahare în 4 ore). În timpul concertelor live, partitura sa solo, “Moby Dick”, dura adesea 30 min. și era realizată cu mâinile goale. În 2007, Ludwig a scos o ediție limitată a unui set de tobe în memoria lui Bonham. 

1980 - The Grateful Dead au cântat în prima din cele 15 seri de spectacol la The Warfiled Theatre din San Fracisco, California.

1981 - The Rolling Stones au demarat turneul nord-american de 50 de concerte de pe The JFK Stadium din Philadelphia.

1982 - Queen și-au făcut apariția ca și invitați în show-ul TV american Saturday Night Live, unde au cântat “Crazy Little Thing Called Love” și “Under Pressure”.

1990 - Bateristul Dave Grohl a dat o probă pentru un post în Nirvana și a fost acceptat pe loc. Ultima trupă în care a activat Ghrol, Sceram, se destrămase de curând.

1992 - Doi fani au fost înjunghiați și s-au operat 20 de arestări după izbucnirea unui scandal la un spectacol al lui Ozzy Osbourne din Oklahoma City. Vânzarea de alcool la concert a fost pusă pe seama incidentului.

1993 - Jazzy Jeff și The Fresh Prince au început seria de 2 săptămâni ca lideri ai topurilor single din Marea Britanie cu “Boom! Shake The Room”. În el a mai apărut Will Smith, rapper și actorul din serialul TV din 1993, Prințul din Belle Air.

1993 - Nirvana a ajuns pe prima poziție în topurile albumelor din Marea Britanie cu “In Utero”, acesta fiind primul lor album ajuns no.1 în topurile britanice.

1993 - Madonna a cântat în prima din cele două seri de concerte cu casa închisă de pe Wembley Stadium din Londra, Anglia. A fost prima seară de spectacol din cadrul turneului de 39 de concerte intitulat “Girlie Show World Tour”.

1995 - Courtney Love a primit o condamnare de un an de închisoare, cu eliberare condiționată timp de 2 ani, o amendă de 1.000 de dolari și ordin de a urma un curs de control al furiei, după ce a fost găsită vinovată de atacarea cântăreței Kathleen Hanna din trupa Bikini Kill.

1999 - Cântărețul trupei Oasis, Liam Gallagher, a fost oprit de vameși pe aeroportul Heathrow și obligat să plătească 1.300 lire, pentru că nu a declarat o haină de blană pe care o cumpărase din America.

1999 - Stephen Canaday de la The Ozark Mountain Daredevils a murit în urma accidentului aviatic care a implicat avionul de epocă din timpul celui de-al II-lea Război Mondial cu care zbura. Acesta s-a dat peste cap și s-a izbit de un copac. Pilotul nu a reușit să mențină viteza de zbor, blocând și oprind motorul.

1999 - Bill Wyman, fostul membru al trupei Rolling Stone, a devenit primul artist care a lansat un album pe propriul MP3 player digital personalizat. Dispozitivul de mărimea unei cutii de chibrituri, fără piese mobile, a fost unul dintre cele mai mici de acest fel din lume, care avea inclus un soft de incriptare proiectat în Marea Britanie pentru a împiedica piratarea lui .

2000 - Ozzy Osbourne a cerut inițial ca cei de la Black Sabbath să nu fie incluși pe lista nominalizaților The Rock and Roll Hall of Fame. Afirmând despre includerea lor ca fiind "fără sens", Osbourne a continuat spunând : "Hai să fim serioși. Black Sabbath nu au fost niciodată pe placul mass mediei. Noi suntem o trupă pe placul publicului și asta ne convine de minune."

2006 - “I Don"t Feel Like Dancin” a celor de la Scissor Sisters a ajuns pe prima poziție în topurile single din Marea Britanie, “Sexyback” a lui Justin Timberlake a ajuns no.1 în topurile din Statele Unite și Sandi Thom a urcat pe locul 1 în topurile australiene cu “I Wish I Was a Punk Rocker (with Flowers in My Hair)”.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact