Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA TONOMATULUI

ISTORIA TONOMATULUI:

Odinioara o sursa de venit pentru casele de discuri



JUKEBOX - TONOMAT

Tonomatul este un dispozitiv semi-automat folosit pentru redarea muzicii. Este de regula un aparat care functioneaza cu monede si reda selectia utilizatorului de pe un mediu de stocare de sine statator. Tonomatul clasic are butoane cu litere si cifre utilizate pentru a introduce combinatia aferenta unui cantec care urmeaza a fi rulat.

Tonomatele traditionale erau odinioara o sursa importanta de venit pentru casele de discuri. Acestea erau primele care "primeau" piesele noi si le rulau la cerere fara publicitate. Cu toate acestea producatorii nu le numeau "tonomate". Acestia le denumisera fonografe automate cu fisa sau fonografe automate sau fonografe cu fisa. Termenul "tonomat" a aparut in 1930.

  Inceputuri


Unul dintre predecesorii tonomatului modern era "masina" cu plata anticipata/cu moneda. In 1889, Louis Glass si William S. Arnold au plasat un fonograf cu cilindru Edison operat/actionat cu moneda in restaurantul Palais Royale din San Francisco. Era un fonograf electric Edison clasa M, montat intr-un cabinet de stejar si echipat cu un mecanism pentru plata anticipata Glass and Arnold. Era primul automat de acest gen. Echipamentul nu dispunea de amplificare astfel incat beneficiarii trebuiau sa asculte muzica prin unul din cele 4 tuburi de ascultare. In primele 6 luni de functionare automatul a facut incasari de peste 1000 de dolari.


Thomas Edison

Unele dispozitive aveau benzi rulante care faceau posibila utilizarea mai multor discuri, insa cele mai multe puteau utiliza/inmagazina/manevra doar un disc. In 1918, Hobart C. Niblack creeaza un dispozitiv care schimba discurile in mod automat, inventia sa avand drept urmare aparitia primului tonomat selectiv in 1927 lansat de Automated Musical Instrument Company.

In 1928, Justus P. Seeburg a combinat un difuzor electrostatic cu pick-up intr-un sistem care functiona de asemenea cu fise si oferea o paleta de optiuni de 8 discuri. Versiunile ulterioare ale dispozitivului au inclus Selectofonul lui Seeburg care cuprindea un set de 10 platane de pick-up montate vertical pe un ax. Ascultatorul putea sa aleaga astfel din 10 discuri.


Selectofonul lui Seeburg

Seeburg Corporation introduce discul de 45 de rotatii pe minut in 1950. Discurile cu acest format erau mai mici si mai usoare devenind astfel principalul mediu de stocare pentru a doua jumatate a secolului XX.
Cd-urile, discurile de 33 de rotatii pe minut si DVD-urile pentru videoclipuri, au fost introduse si utilizate in decadele ulterioare ale acestui secol. Downloadurile de fisiere mp3 si media playerele conectate la internet, au aparut de abia in secolul XXI.

  Cresterea in popularitate


Tonomatele au fost cele mai populare incepand cu anii "40 si pana la mijlocul anilor "60. Pana la mijlocul anilor "40, 75 % din materialele discografice produse in Statele Unite ajungeau in tonomate.


JukeBox

Iata cativa factori care au contribuit la succesul tonomatelor:

- In ultima decada a secolului IX, discurile devin populare cu precadere prin intermediul fonografelor cu moneda montate in locuri publice.

- In a doua decada a secolului XX, fonograful devine un veritabil mijloc de transmitere in masa pentru muzica populara, iar inregistrarile lucrarilor orchestrale de anvergura sau ale altor instrumente clasice prolifereaza.

- La mijlocul anilor ‘20, se dezvolta radioul care difuzeaza muzica gratuit. Acest nou factor coroborat cu criza financiara a anilor ’30, a aruncat industria fonografelor intr-un declin sever.

Pe parcursul anilor ’30, in timp ce companiile americane se bazau cu precadere pe discuri cu muzica de dans pentru tonomate pentru a deservi o piata pe cale de disparitie, Europa alimenta piata cu un flux lent, dar constant de discuri cu muzica clasica.

  Astazi


Inventarea tranzistorului in anii ’50, care a dus la aparitia radioului portabil, a atras dupa sine "decesul" tonomatului. Oamenii puteau din acel moment sa asculte muzica oriune s-ar fi aflat.

Editor: Bercea Razvan


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1958 - Fanii muzicii rock & roll au fost atenționați că ascultarea muzicii la radioul din mașină îi poate costa mai mulți bani. Cercetările făcute de compania petrolieră ESSO au scos în evidență faptul că ritmurile rock & roll pot influența șoferul să apese mai tare pedala de accelerație, ducând la un consum mai mare de combustibil. 

1963 - În timpul turneului britanic, trupa The Beatles au cântat în ultima din cele șase seri de concerte susținute la The Odeon Cinema. The Beatles au petrecut ziua cu fotograful Dezo Hoffman, care a făcut fotografii și a filmat filmulețe pe peliculă de 8 mm cu cei de la Beatles la hotelul lor, pe plajă, îmbrăcați în costume de baie Victoriene și în mașinuțele de carting.

1966 - The Who au concertat la The Flamingo Ballroom din Redruth, Anglia.

1968 - Robin Gibb de la Bee Gees s-a prăbușit la pământ când grupul se pregătea să plece în primul lor turneu. S-a descoperit că suferea de neurastenie.

1968 - Cass Elliot a lansat primul său single solo de la destrămarea trupei The Mamas and Papas. “Dream A Little Dream Of Me” exista încă din 1931 și a fost înregistrat de Frank Sinatra, Frankie Laine și mulți alții. Versiunea lui Cassa a fost cea mai de succes, ajungând pe locul 12 în topurile americane și pe 11 în cele britanice.

1974 - John Denver a început seria de 2 săptămâni în fruntea topurilor single din Statele Unite cu “Annie"s Song”, acesta fiind cel de-al doilea no.1 al cântărețului în topurile americane. Cântecul a fost un omagiu adus soției sale și a fost scris în 10 minute, în timp ce era în teleschi.

1974 - Cei de la Wings au început seria de 7 săptămâni în poziția de lideri ai topurilor albumelor din Marea Britanie cu “Band On The Run”, de pe care amintim melodia “Jet” și cea devenită hit în Statele Unite, “Helen Wheels”. Albumul s-a vândut în peste 6 milioane de exemplare pe întreg mapamondul.

1976 - După o luptă în justiție de patru ani, lui John Lennon i-a fost acordată Cartea Verde, care îi dădea dreptul de rezidență permanentă în Statele Unite.  

1976 - Bruce Springsteen l-a dat în judecată pe managerul său Mike Appel de fraudă și abuz de încredere. Procesul a durat mai mult de un an, lucru care i-a stopat cariera lui Springsteen. S-a dat o soluție doar în anul următor.

1976 - Tina Turner a introdus acțiunea de divorț față de soțul său Ike, punând capăt astfel unui mariaj de 16 ani plin de violențe dar și unui parteneriat muzical de succes. 

1979 - Blondie a concertat la the Orpheum Theater din Memphis, Tennessee.

1985 - Paul Young a ajuns pe prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu propria versiune a melodiei lui Daryl Hall, “Every Time You Go Away”.

1985 - The Eurythmics a ajuns pe locul 1 în topurile single din Marea Britanie cu “There Must BE An Angle (Playing With My Heart)”, acesta fiind singurul single ajuns no.1 al trupei. Cântecul prezenta un solo la muzicuță a lui Stevie Wonder.

1986 - Queen a devenit primul act artistic occidental care au cântat în Europa de Est pe stadiunul Nepstadion din Budapesta, Ungaria, concertul fiind filmat și lansat sub numele de “Queen Magic in Budapest”.

1991 - Bryan Adams a început seria de 7 săptămâni în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “(Everything I Do), I Do It For You”.

1991 - Jesus Jones a ajuns pe locul doi în topurile americane cu “Right Here, Right Now”, nereușind să-l detroneze pe Bryan Adams ,“(Everything I Do), I Do It for You” din poziția de lider în care se afla de 7 săptămâni.

1991 - Natalie Cole a început seria de 5 săptămâni în fruntea topurilor albumelor din Statele Unite cu “Unforgettable Love”.

1992 - Michael Jackson a dat în judecată ziarul britanic The Daily Mirror pentru fotografiile și articolul publicat care afirma că fața îi era brăzdată de cicatrice în urma numeroaselor operații estetice. Procesul s-a rezolvat ulterior pe cale amiabilă, în afara instanței.

1994 - Jeff Buckley și Jewel au concertat la Hahn Cosmopolitan Theatre din San Diego, California. 

1996 - The Spice Girls au avut succes cu primul lor single ajuns no.1 în topurile britanice, “Wannabe”. Single-ul care a rămas timp de 7 săptămâni în prima poziție a topurilor, a câștigat premiul pentru Cel mai Bună Compoziție a unui Single britanic în cadrul galei premiilor Ivor Novello din 1997 și de Cel Mai Bun Single în cadrul Brit Awards din acest an. Melodia The Girl Power a devenit cel mai bine vândut single al unui grup feminin, fiind vândut în peste 6 milioane de exemplare în întreaga lume. 

1996 - Toni Braxton a avut succes cu primul ei single ajuns pe prima poziție în topurile single din Statele Unite cu “You"re Makin" Me High”, hit care a ajuns pe poziția a șaptea în topurile britanice.

1997 - Albumul cu melodiile din filmul “Men In Black” a început seria de 2 săptămâni în fruntea topurilor albumelor din Statele Unite.

2001 - Leon Wilkenson, basistul trupei Lynyrd Skynyrd, a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Florida. Avea 49 de ani. Skynyrd a avut succes cu single-ul “Sweet Home Alabama” care a ajuns pe locul opt în topurile americane din 1974, iar în 1982 single-ul “Freebird” a ajuns înpoziția 21. A fost membru al trupei The Rossington-Collins Band.

2002 - Mariah Carey s-a internat într-un spital a cărui nume a rămas anonim, din cauza "extenuării cronice." Solista și-a anulat toate aparițiile în public, inclusiv apariția ei de invitat principal la aniversarea a 20 de ani de MTV. Compania de discuri cu care avea contract a negat afirmațiile unor tabloide cum că ea ar fi încercat să se sinucidă, declarând că într-adevăr avea tăieturi pe corp, dar ele au fost accidentale, contractate după ce a spart niște pahare și farfurii.

2006 - Sharman Networks, o companie producătoare de software numită Kazaa, care facilita descărcarea muzicii de pe internet pentru mai mult de 400 milioane de utilizatori de calculatoare, a convenit să plătească mai mult de 115 milioane $ companiilor de muzică pentru a pune capăt tuturor proceselor de piraterie de care era acuzată.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact