Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA TONOMATULUI

ISTORIA TONOMATULUI:

Odinioara o sursa de venit pentru casele de discuri



JUKEBOX - TONOMAT

Tonomatul este un dispozitiv semi-automat folosit pentru redarea muzicii. Este de regula un aparat care functioneaza cu monede si reda selectia utilizatorului de pe un mediu de stocare de sine statator. Tonomatul clasic are butoane cu litere si cifre utilizate pentru a introduce combinatia aferenta unui cantec care urmeaza a fi rulat.

Tonomatele traditionale erau odinioara o sursa importanta de venit pentru casele de discuri. Acestea erau primele care "primeau" piesele noi si le rulau la cerere fara publicitate. Cu toate acestea producatorii nu le numeau "tonomate". Acestia le denumisera fonografe automate cu fisa sau fonografe automate sau fonografe cu fisa. Termenul "tonomat" a aparut in 1930.

  Inceputuri


Unul dintre predecesorii tonomatului modern era "masina" cu plata anticipata/cu moneda. In 1889, Louis Glass si William S. Arnold au plasat un fonograf cu cilindru Edison operat/actionat cu moneda in restaurantul Palais Royale din San Francisco. Era un fonograf electric Edison clasa M, montat intr-un cabinet de stejar si echipat cu un mecanism pentru plata anticipata Glass and Arnold. Era primul automat de acest gen. Echipamentul nu dispunea de amplificare astfel incat beneficiarii trebuiau sa asculte muzica prin unul din cele 4 tuburi de ascultare. In primele 6 luni de functionare automatul a facut incasari de peste 1000 de dolari.


Thomas Edison

Unele dispozitive aveau benzi rulante care faceau posibila utilizarea mai multor discuri, insa cele mai multe puteau utiliza/inmagazina/manevra doar un disc. In 1918, Hobart C. Niblack creeaza un dispozitiv care schimba discurile in mod automat, inventia sa avand drept urmare aparitia primului tonomat selectiv in 1927 lansat de Automated Musical Instrument Company.

In 1928, Justus P. Seeburg a combinat un difuzor electrostatic cu pick-up intr-un sistem care functiona de asemenea cu fise si oferea o paleta de optiuni de 8 discuri. Versiunile ulterioare ale dispozitivului au inclus Selectofonul lui Seeburg care cuprindea un set de 10 platane de pick-up montate vertical pe un ax. Ascultatorul putea sa aleaga astfel din 10 discuri.


Selectofonul lui Seeburg

Seeburg Corporation introduce discul de 45 de rotatii pe minut in 1950. Discurile cu acest format erau mai mici si mai usoare devenind astfel principalul mediu de stocare pentru a doua jumatate a secolului XX.
Cd-urile, discurile de 33 de rotatii pe minut si DVD-urile pentru videoclipuri, au fost introduse si utilizate in decadele ulterioare ale acestui secol. Downloadurile de fisiere mp3 si media playerele conectate la internet, au aparut de abia in secolul XXI.

  Cresterea in popularitate


Tonomatele au fost cele mai populare incepand cu anii "40 si pana la mijlocul anilor "60. Pana la mijlocul anilor "40, 75 % din materialele discografice produse in Statele Unite ajungeau in tonomate.


JukeBox

Iata cativa factori care au contribuit la succesul tonomatelor:

- In ultima decada a secolului IX, discurile devin populare cu precadere prin intermediul fonografelor cu moneda montate in locuri publice.

- In a doua decada a secolului XX, fonograful devine un veritabil mijloc de transmitere in masa pentru muzica populara, iar inregistrarile lucrarilor orchestrale de anvergura sau ale altor instrumente clasice prolifereaza.

- La mijlocul anilor ‘20, se dezvolta radioul care difuzeaza muzica gratuit. Acest nou factor coroborat cu criza financiara a anilor ’30, a aruncat industria fonografelor intr-un declin sever.

Pe parcursul anilor ’30, in timp ce companiile americane se bazau cu precadere pe discuri cu muzica de dans pentru tonomate pentru a deservi o piata pe cale de disparitie, Europa alimenta piata cu un flux lent, dar constant de discuri cu muzica clasica.

  Astazi


Inventarea tranzistorului in anii ’50, care a dus la aparitia radioului portabil, a atras dupa sine "decesul" tonomatului. Oamenii puteau din acel moment sa asculte muzica oriune s-ar fi aflat.

Editor: Bercea Razvan


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1960 - Anthony Newley urcă pe locul 1 în topurile single din Marea Britanie cu “Do You Mind”, al 2-lea și ultimul no.1. al cântăreței din clasamentele britanice. Piesa a adus textierului și compozitorului Lionel Bart al 2-lea său hit no.1. 

1964 - Pe Wembley Empire Pool din Londra, The Beatles, Rolling Stones și The Dave Clark Five au ținut capul de afiș la concertul câștigătorilor sondajului efectuat de publicația NME.

1965 - În timpul unui turneu prin Marea Britanie, cei de la The Who au concertat la Bridgewater Town Hall din Anglia.

1966 - Dusty Springfield ajunge pe locul 1 în topurile single britanice cu “You Don"t Have To Say You Love Me”, singurul hit no.1 al cântărețului în acest tip de clasament. 

1967 - Mama Cass, solista formației Mamas and the Papas, dă naștere în Los Angeles fiicei Owen Vanessa. 

1969 - Varianta originală “Hair”, o înregistrare a musicalului Hair sub marca RCA a dat startul șirului de 13 săptămâni în poziția de lider a clasamentelor albumelor din Statele Unite. 


1969 - În timpul celui de-al 2-lea lor turneu nord-american, trupa Led Zeppelin concertează în ultima din cele 2 seri de spectacole la The Winterland Ballroom din San Francisco, California. Cu ocazia acestui concert, piesa “Whole Lotta Love” a fost interpretată live în premieră.

1975 - BJ Thomas ajunge pe locul 1 în topurile single americane cu “(Hey Won"t You Play), Another Somebody Done Somebody Wrong Song”. A fost cel de-al 2-lea hit no.1 al cântărețului în clasamentele din State, dar nu a devenit un hit în Regatul Unit. 

1977 - Cei de la Grateful Dead au cântat la the Capitol Theatre din Passaic, New Jersey.
 
1978 - La emisiunea Ringo Starr TV special, s-a difuzat la televiziunea americană Ringo, o variantă muzicală a romanului Prinț și Cerșetor. Ringo a interpretat ambele personaje, în timp ce George Harrison a fost povestitorul. 

1980 - Grupul Blondie urcă în poziția de lider al topurilor single britanice cu “Call Me”, al 4-lea hit no. 1 al grupului în Marea Britanie, care a apărut și în filmul cu Richard Gere “American Gigolo”; piesa a fost deasemenea un hit de top în Statele Unite unde a devenit cel mai bine vândut single al formației. Producătorul Giorgio Moroder a rugat-o inițial pe Stevie Nicks (pe numele ei Stephanie Lynn Nicks) de la Fleetwood Mac, să-l ajute la compunerea și interpretarea cântecului pentru coloana sonoră, dar aceasta l-a refuzat.

1980 - Cei de la The Beat lansează “Mirror In The Bathroom”, fiind primul single înregistrat în Marea Britanie pe suport digital. 

1982 - Aflat la cumpărături, lui Rod Stewart i-a fost luată cu forța mașina marca Porsche în valoare de 50.000 $ de un bărbat înarmat cu un pistol pe Bulevardul Hollywood din Los Angeles. 

1982 - Meat Loaf cântă în prima din cele 4 seri de concerte cu casa închisă pe arena Wembley din Londra. 

1984 - Mike McCartney dezvelește statuia în valoare de 40.000 de lire a trupei Beatles realizată de John Doubleday la nou inauguratul Cavern Walks shopping centre din Liverpool, Anglia care a costat 8 milioane de lire. Cynthia, prima soție a lui John, a fost și ea prezentă la ceremonie. 

1986 - Bryan Ferry and Roxy Music încep șirul de 5 săptămâni pe locul 1 în clasamentele albumelor britanice cu “Street Life-20 Greatest Hits”. 

1986 - Van Halen stă 3 săptămâni în fruntea topurilor albumelor din Statele Unite cu “5150”. 

1988 - Adunarea juraților din White Plains, statul New York, a decis că Mick Jagger nu a plagiat cântecul unui muzician reggae necunoscut pe care l-a transformat în hitul său din 1985, intitulat “Just Another Night”. Patrick Alley din New York City îl acuzase pe Jagger de a fi încălcat drepturile de copyright. 

1990 - Danny Wood, membru al trupei New Kids On The Block, s-a rănit la gleznă în timp ce era pe scenă în Manchester, împiedicându-se de un animal de pluș aruncat pe scenă de un fan; artistul a fost obligat să ia avionul spre SUA pentru a i se acorda tratamentul necesar.

1990 - Nirvana concertează în clubul Pyramid din New York. Casa de producție a trupei ,Sub Pop, a filmat spectacolul, ulterior folosind imaginile din timpul interpretării piesei “In Bloom” într-un clip promoțional.

1994 - Grace Slick a pledat vinovată la acuzația de a fi îndreptat arma asupra polițiștilor în locuința sa din California. Ea a declarat că era stresată deoarece casa sa arsese în timpul unui incendiu petrecut anul trecut. A fost ulterior condamnată la 200 de ore de muncă în folosut comunității și i s-a recomandat să frecventeze 4 ședințe pe săptămână timp de 3 luni ale Asociației Alcoolicilor Anonimi.

1995 - S-a raportat că Courtney Love a refuzat o ofertă de 1 milion de $ din partea revistei Playboy de a poza nud în paginile revistei.

1997 - Ernest Stewart, percuționistul trupei KC and the Sunshine Band, moare în urma unei crize de astm. ( A avut success cu single-ul “That"s The Way, I Like It” ajuns no. 1 în 1975 în clasamentele din State și cu cel intitulat “Give It Up” ajuns un hit no.1 în topurile din Marea Britanie în 1983). 

2001 - Formația Destiny"s Child urcă pe locul 1 în topurile single din Marea Britanie cu “Survivor”; Janet Jackson ajunge no.1 în clasamentele americane cu “All For You”, iar Shaggy și Ricardo RikRok Ducent devin lideri ai clasamentelor australiene cu single-ul “It Wasn"t Me”.

2008 - Amy Winehouse își petrece noaptea în arestul poliției după ce a fost acuzată de atac violent. Surse ale poliției au afirmat că Winehouse nu era "în starea necesară" pentru a fi interogată în momentul sosirii la sediul poliției londoneze și că a trebuit să fie dusă într-o celulă. Artista în vârstă de 24 de ani, urma să fie anchetată referitor la incidental petrecut cu 3 zile în urmă după ce un bărbat de 38 de ani a depus plângere că a fost agresat de cântăreață. Tot în 2008, Leona Lewis urcă pe locul 1 în topurile albumelor din State cu albumul ei de debut intitulat “Spirit”. 

2009 - Tinchy Stryder în colaborare cu N-dubz încep șirul de 3 săptămâni în fruntea topurilor single britanice cu “Number 1”, fiind pentru prima dată când un singlenumit “Numărul 1” ajuns pe locul 1 în topurile din Marea Britanie.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact