Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA KARAOKE

ISTORIA KARAOKE:

Cum și unde a fost inventat acest divertisment



Istoria Karaoke

Pentru cei in cautare de divertisment, karaoke se incadreaza exact in categoria respectiva alaturi de alte activitati precum biliardul, bowlingul si dansul. Cu toate acestea, conceptul a inceput sa capete popularitate in America de abia la inceputul acestui secol.

Situatia a fost oarecum similara in Japonia, unde primul aparat de karaoke a fost introdus in 1974. Daca japonezii au agreat prin traditie ideea de a intretine oaspetii prin interpretarea unor melodii, notiunea de a folosi pentru asta un tonomat, care reda doar fondul instrumental si nu o trupa care canta live era putin ciudata. Fara a mai mentiona ca pretul pentru un singur cantec era echivalentul a doua mese, putin cam scump pentru marea majoritate.

  Inventarea karaoke


Insasi ideea in sine s-a nascut in circumstante neobisnuite. Inventatorul japonez Daisuke Inoue, lucra ca si muzician de acompaniament cand un client i-a cerut sa il insoteasca intr-o vizita pe care acesta urma sa o faca unor parteneri de afaceri. "Daisuke, interpretarea ta este singura care mi se potriveste! Tu imi cunosti vocea si stii sa o pui in valoare." i-a spus clientul.

Daisuke Inoue - Juke 8 karaoke machine

Din pacate Daisuke nu l-a putut insoti pe acesta in calatoria cu pricina, asa ca a gasit o alternativa si i-a furnizat clientului o inregistrare facuta la comanda cu acompaniamentul sau peste care acesta sa poata canta. In mod evident, solutia lui Daisuke a avut succes intrucat la intoarcere clientul i-a mai cerut casete. Acesta a fost momentul sau de inspiratie. La scurt timp dupa, a decis sa construiasca un echipament dotat cu microfon, difuzor si amplificator care sa redea un fond muzical pe care oamenii sa il poata folosi ca acompaniament atunci cand canta.

  Aparatul de karaoke


Inoue, impreuna cu prietenii lui experimentati in ale tehnologiei, au asamblat initial 11 dispozitive "8 Juke", asa cum fusesera initial denumite, inchiriindu-le mai apoi unor localuri mici din proximitatea orasului Kobe pentru a vedea cum sunt primite de clientela cluburilor. Dupa cum a fost precizat anterior, sistemele erau privite in general ca alternativa noua la o trupa live si suscitau interesul oamenilor de afaceri prosperi si cu dare de mana.

Juke 8 karaoke machine

Toate astea s-au schimbat in momentul in care doi patroni de cluburi din zona au cumparat aparatele pentru locatii care se deschideau in proximitate/vecinatate. Cererea a crescut vazand cu ochii, inventatorii primind comenzi chiar si din Tokyo. Unele localuri au dedicat suprafete considerabile din incinta unitatii pentru ca clientii/utilizatorii sa poata inchiria cabine/separeuri pentru cantat. Numite "loje de karaoke", aceste localuri puneau la dispozitie clientilor mai multe incaperi precum si pe cea principala - barul de karaoke.

  Moda se extinde in intreaga Asie


In anii "90 karaoke, termen care in japoneza inseamna orchestra fara voce, avea sa devina o moda in plina dezvoltare care strabatea toata Asia. La aceasta ora existau deja o serie de inovatii precum tehnologie sonora imbunatatia si playere video care permiteau utilizatorilor o experienta mai deplina cu elemente vizuale/ilustrative si versuri afisate pe ecran - toate astea in confortul propriei locuinte.

Cat despre Inoue, acesta nu a scos un profit atat de frumos precum s-ar fi asteptat unii datorita "pacatului" savarsit de a nu se deranja sa isi patenteze inventia. In mod evident asta l-a facut vulnerabil in fata rivalilor care aveau sa ii copieze ideea ceea ce a scazut potentialul profit al companiei. In consecinta de cauza productia "8 Juke" a fost sistata complet la ora la care CD-Playerele debutau. Asta in pofida faptului ca firma produsese deja 25 000 de unitati.

Cu toate acestea cei care presupun ca acesta are remuscari in privinta deciziei se inseala amarnic. Intr-un interviu publicat in "Topic Magazine" si republicat in "The Appendix", un jurnal online de  "istorie narata a inventicii", Inoue a argumentat ca protectia pe care patentarea ar fi oferit-o ar fi constituit o piedica in evolutia tehnologiei.

Iara extrasul: "Cand am realizat primele dispozitive Juke 8, un cumnat mi-a sugerat sa patentez inventia. Insa la ora respectiva nu m-am gandit ca o sa iasa ceva din chestia asta. Speram ca localurile din proximitatea orasului Kobe o sa foloseasca inventia mea astfel incat sa duc o viata confortabila si sa am totodata tangenta cu muzica. Majoritatea nu ma cred cand spun asta insa nu cred ca acest concept de karaoke s-ar fi dezvoltat asa daca primul dispozitiv ar fi fost patentat. Si in afara de asta nu l-am construit de la."

Cu toate acestea Inoue a inceput sa fie recunoscut in mod just drept "parintele" karaoke/tonomatului dupa ce povestea a fost difuzata la televiziunea din Singapore. In 1999 editia asiatica a Time Magazine i-a publicat schita biografica incluzandu-l in lista "celor mai influenti asiatici ai secolului".

A continuat cu inventarea unui dispozitiv de anihilat gandacii de bucatarie. Acesta locuieste in momentul de fata pe un munte din Kobe, Japonia cu sotia, fiica sa, cei 3 nepoti si 8 caini.  

Editor: Bercea Razvan


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1958 - Fanii muzicii rock & roll au fost atenționați că ascultarea muzicii la radioul din mașină îi poate costa mai mulți bani. Cercetările făcute de compania petrolieră ESSO au scos în evidență faptul că ritmurile rock & roll pot influența șoferul să apese mai tare pedala de accelerație, ducând la un consum mai mare de combustibil. 

1963 - În timpul turneului britanic, trupa The Beatles au cântat în ultima din cele șase seri de concerte susținute la The Odeon Cinema. The Beatles au petrecut ziua cu fotograful Dezo Hoffman, care a făcut fotografii și a filmat filmulețe pe peliculă de 8 mm cu cei de la Beatles la hotelul lor, pe plajă, îmbrăcați în costume de baie Victoriene și în mașinuțele de carting.

1966 - The Who au concertat la The Flamingo Ballroom din Redruth, Anglia.

1968 - Robin Gibb de la Bee Gees s-a prăbușit la pământ când grupul se pregătea să plece în primul lor turneu. S-a descoperit că suferea de neurastenie.

1968 - Cass Elliot a lansat primul său single solo de la destrămarea trupei The Mamas and Papas. “Dream A Little Dream Of Me” exista încă din 1931 și a fost înregistrat de Frank Sinatra, Frankie Laine și mulți alții. Versiunea lui Cassa a fost cea mai de succes, ajungând pe locul 12 în topurile americane și pe 11 în cele britanice.

1974 - John Denver a început seria de 2 săptămâni în fruntea topurilor single din Statele Unite cu “Annie"s Song”, acesta fiind cel de-al doilea no.1 al cântărețului în topurile americane. Cântecul a fost un omagiu adus soției sale și a fost scris în 10 minute, în timp ce era în teleschi.

1974 - Cei de la Wings au început seria de 7 săptămâni în poziția de lideri ai topurilor albumelor din Marea Britanie cu “Band On The Run”, de pe care amintim melodia “Jet” și cea devenită hit în Statele Unite, “Helen Wheels”. Albumul s-a vândut în peste 6 milioane de exemplare pe întreg mapamondul.

1976 - După o luptă în justiție de patru ani, lui John Lennon i-a fost acordată Cartea Verde, care îi dădea dreptul de rezidență permanentă în Statele Unite.  

1976 - Bruce Springsteen l-a dat în judecată pe managerul său Mike Appel de fraudă și abuz de încredere. Procesul a durat mai mult de un an, lucru care i-a stopat cariera lui Springsteen. S-a dat o soluție doar în anul următor.

1976 - Tina Turner a introdus acțiunea de divorț față de soțul său Ike, punând capăt astfel unui mariaj de 16 ani plin de violențe dar și unui parteneriat muzical de succes. 

1979 - Blondie a concertat la the Orpheum Theater din Memphis, Tennessee.

1985 - Paul Young a ajuns pe prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu propria versiune a melodiei lui Daryl Hall, “Every Time You Go Away”.

1985 - The Eurythmics a ajuns pe locul 1 în topurile single din Marea Britanie cu “There Must BE An Angle (Playing With My Heart)”, acesta fiind singurul single ajuns no.1 al trupei. Cântecul prezenta un solo la muzicuță a lui Stevie Wonder.

1986 - Queen a devenit primul act artistic occidental care au cântat în Europa de Est pe stadiunul Nepstadion din Budapesta, Ungaria, concertul fiind filmat și lansat sub numele de “Queen Magic in Budapest”.

1991 - Bryan Adams a început seria de 7 săptămâni în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “(Everything I Do), I Do It For You”.

1991 - Jesus Jones a ajuns pe locul doi în topurile americane cu “Right Here, Right Now”, nereușind să-l detroneze pe Bryan Adams ,“(Everything I Do), I Do It for You” din poziția de lider în care se afla de 7 săptămâni.

1991 - Natalie Cole a început seria de 5 săptămâni în fruntea topurilor albumelor din Statele Unite cu “Unforgettable Love”.

1992 - Michael Jackson a dat în judecată ziarul britanic The Daily Mirror pentru fotografiile și articolul publicat care afirma că fața îi era brăzdată de cicatrice în urma numeroaselor operații estetice. Procesul s-a rezolvat ulterior pe cale amiabilă, în afara instanței.

1994 - Jeff Buckley și Jewel au concertat la Hahn Cosmopolitan Theatre din San Diego, California. 

1996 - The Spice Girls au avut succes cu primul lor single ajuns no.1 în topurile britanice, “Wannabe”. Single-ul care a rămas timp de 7 săptămâni în prima poziție a topurilor, a câștigat premiul pentru Cel mai Bună Compoziție a unui Single britanic în cadrul galei premiilor Ivor Novello din 1997 și de Cel Mai Bun Single în cadrul Brit Awards din acest an. Melodia The Girl Power a devenit cel mai bine vândut single al unui grup feminin, fiind vândut în peste 6 milioane de exemplare în întreaga lume. 

1996 - Toni Braxton a avut succes cu primul ei single ajuns pe prima poziție în topurile single din Statele Unite cu “You"re Makin" Me High”, hit care a ajuns pe poziția a șaptea în topurile britanice.

1997 - Albumul cu melodiile din filmul “Men In Black” a început seria de 2 săptămâni în fruntea topurilor albumelor din Statele Unite.

2001 - Leon Wilkenson, basistul trupei Lynyrd Skynyrd, a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Florida. Avea 49 de ani. Skynyrd a avut succes cu single-ul “Sweet Home Alabama” care a ajuns pe locul opt în topurile americane din 1974, iar în 1982 single-ul “Freebird” a ajuns înpoziția 21. A fost membru al trupei The Rossington-Collins Band.

2002 - Mariah Carey s-a internat într-un spital a cărui nume a rămas anonim, din cauza "extenuării cronice." Solista și-a anulat toate aparițiile în public, inclusiv apariția ei de invitat principal la aniversarea a 20 de ani de MTV. Compania de discuri cu care avea contract a negat afirmațiile unor tabloide cum că ea ar fi încercat să se sinucidă, declarând că într-adevăr avea tăieturi pe corp, dar ele au fost accidentale, contractate după ce a spart niște pahare și farfurii.

2006 - Sharman Networks, o companie producătoare de software numită Kazaa, care facilita descărcarea muzicii de pe internet pentru mai mult de 400 milioane de utilizatori de calculatoare, a convenit să plătească mai mult de 115 milioane $ companiilor de muzică pentru a pune capăt tuturor proceselor de piraterie de care era acuzată.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact