Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA MAGNETOFONULUI

ISTORIA MAGNETOFONULUI:

Primul dispozitiv de inregistrare autentic



Istoria Magnetofonului - https://unsplash.com/photos/gnhxvdGmGG8

Incepand cu secolul 16 oamenii au incercat sa inventeze un dispozitiv care sa isi poata "aminti" vocea unei persoane sau muzica interpretata de aceasta.

Au trebuit sa astepte pana in 1877 cand TA Edison inventeaza primul dispozitiv de inregistrare autentic functional folosind un cilindru acoperit cu parafina. Incepand de la aceasta inventie se va ajunge pas cu pas la vinil asa cum il stim in ziua de azi.

Adevarata inregistrare pe suport magnetic a luat fiinta in 1898 multumita muncii inventatorului danez Vlademar Poulsen. Lucrand la niste accesorii pentru telegraf acesta inventeaza "telegrafonul" un dispozitiv de inregistrare care folosea sarma de otel pe post de suport magnetic care se derula in fata unui electromagnet.

Telegrafon 1915 - Poulsen

Inventia castiga premiul 1 la Expozitia din Paris din 1900 si e patentata in SUA unde Poulsen incepe sa produca masini de dictat (precursoarele reportofonului) si dispozitive de inregistrare a convorbirilor telefonice. Din pacate, cum de multe ori se intampla cu inventiile avangardiste, publicul nu primeste bine aceste noi produse si Poulsen inchide fabrica in jurul anului 1920 si abandoneaza aceste proiecte.

Pe parcursul anilor 30 inginerii germani redescopera inventia lui Poulsen si o implementeaza pentru uz militar. Hitler da credit potentialului noului dispozitiv si insista ca acesta sa fie imbunatatit. Cativa ani mai tarziu acesta isi va transmite cu ajutorul aparatelor de inregistrare pe suport magnetic discursurile in mai multe orase fara a putea fi localizat de fortele inamice. Contributia majora din partea inginerilor de la AEG TELEFUNKEN prima fabrica germana de dispozitive electrice (va spune ceva acest nume?) la dispozitivele de inregistrare pe suport magnetic este inlocuirea sarmei de otel cu o banda subtire de celuloza/polietilena captusita cu particule magnetizabile.

In 1934 compania BASF (actualmente una din cele mai mari companii de produse chimice - brand de suporturi magnetice de larg consum care avea sa devina EMTEC mai tarziu un brand al MPO si in prezent RMGI) la cerea tehnicienilor AEG, produce prima banda magnetica pe suport plastic. Banda pe suport plastic are numeroase avantaje: e mai usoara decat sarma de otel si mai putin periculoasa (aceasta era foarte zgomotoasa si taia ca o lama) mai rezistenta decat banda din celuloza (care se rupea adesea) si deasupra de toate putea fi stearsa si de nenumarate ori.


Magnetofon AEG - Prototip 1934

In 1935 AEG perfectioneaza in mod definitiv magnetofonul si inregistreaza pentru prima data London Philarmonic Orchestra.

Mai tarziu in 1940-41 inginerii AEG Weber si Von Braunmuhl, descopera si aplica tehnica BIAS inregistrarilor pe suport magnetic imbunatatind magnetofonul in cadrul primului dispozitiv "hifi" din istorie. Acesta e foarte asemanator cu magnetofoanele cu role folosite mai tarziu in studiourile de inregistrari din Europa unele dintre ele functionand pana in ziua de astazi.

In 1945 la sfarsitul celui de al 2-lea Razboi Mondial tehnicienii americani si britanici incep sa trateze cu ignoranta dispozitivele de inregistrare pe suport magnetic. Acestia gasesc magnetofoane abandonate in orasele germane ocupate si incep sa le studieze transferandu-le in America impreuna cu patentele acestora. In acest fel inregistratorul magnetic este "redescoperit".


Magnetofoane AEG - K1, K2

 

AEG - K1
Magnetofon AEG - K1

 

AEG - K2
Magnetofon AEG - K2


In 1946 compania AMPEX alaturi de Alexander M. Poniatoff si Jack Mullin (tehnicianul insarcinat sa studieze magnetofonul) incepe sa produca primele magnetofoane pentru uz exclusiv guvernamental. Importanta magnetofoanelor a devenit foarte curand evidenta si pentru si pentru industria muzicala si cinematografica. Totodata compania 3M ("Scotch") incepe sa produca benzi magnetice pe suport plastic.

In 1947 odata cu modelul Scotch 100 al celor de la 3M industria producatoare de benzi magnetice din America trece la productia pe scara larga.

La 25 aprilie 1948 are loc prima inregistrare comerciala a emisiunii "Bing Crosby Show" efectuata de Jack Mullin care foloseste un model AMPEX 200 pentru o radiodifuzare ulterioara. Bing Crosby avea sa dea un impuls puternic dezvoltarii companiei devenind principalul investitor al acesteia. 


Magnetofon de studio - AMPEX 200

  Jocurile sunt facute. Incepe era moderna a inregistrarii pe suport magnetic.

Principala problema a magnetofoanelor e ca sunt prea mari si grele fiind dificil de utilizat pentru inregistrari live datorita transportarii anevoioase si a necesitatii unei surse fixe de curent electric de mare putere.

in 1949 un elvetian pe nume Willi Studer produce dupa o perioada de cercetare un magnetofon compact care avea insa in continuare nevoie de o sursa de alimentare de la retea.

In 1951 compania Studer se separa in 2 branduri: STUDER produce echipamente de studio in timp ce REVOX  se axeaza pe productia de aparate semi-profesioniste si pentru audio-amatori (desi nu tocmai pentru larg consum). Inregistrarile pe suport magnetic sunt disponibile acum la scara larga. Ulterior modelele cu doua bobine REVOX A77 si B77 aveau sa fie produse in sute de mii de exemplare si vandute pe intregul mapamond.


Magnetofon de studio - STUDER A27

In 1951 un alt elvetian Stefan Kudelsky inca student construieste acasa de unul singur primul prototip al modelului NAGRA 1 un magnetofon usor, mic, profesional, total portabil care avea sa devina un nume de referinta in radio, televiziune, cinema si sfera reportajelor de ziar. Avea sa fie utilizat in orice regim si in situatii diferite de la cucerirea Everestului pana la misiuni spatiale. A fost produs in peste un milion de unitati si continua sa raman in productie pana in ziua de azi.


NAGRA IV-S

In 1955 este produs primul model multitrack de serie de catre Ampex Company pe baza inventiei si a imbunatatirilor ulterioare ale sistemului de inregistrare multitrack ale lui Les Paul (da, producatorul chitarelor de renume international Gibson Les Paul).

In 1955 apar pe piata primele benzi de magnetofon preinregistrare. Incepe epoca de aur a inregistrarilor pe suport magnetic (cu o uimitoare calitate si muzicalitate care persista chiar si in ziua de astazi in multe cazuri).

In 1964 Royal Philips Company introduce casetofonul compact (faimosul model K7) un dispozitiv de inregistrare lo-fi (de fidelitate scazuta) pe suport magnetic portabil si ieftin care folosea un mic cartus (caseta) care avea sa devina in urmatorii ani cel mai utilizat suport magnetic.

in 1967 Beatles inregisreaza faimosul album Stg. Pepper in studioul Abbey Road folosind doua magnetofoane J37 cu 4 track-uri.


Magnetofon de studio - STUDER J37

Magnetofoanele joaca un rol important in industria muzicala permitand inregistrarea multitrack cu decalarea pistelor (LP-ul lui Mike Oldfield Tubular Bells renumit la nivel international inregistrat in 1973 pe un dispozitiv Ampex cu 16 track-uri este cel mai insemnat exemplu al acestei tehnici) si editarea benzii (un cut and paste "fizic" al benzii) acordand posibilitati nelimitate muzicienilor si inginerilor de sunet.

Mai mult decat reusesc cuvintele acest clip (dement) ilustreaza utilitatea editarii benzii. Porniti sunetul calculatorului si amuzati-va.

Incepand cu sfarsitul anilor 80 magnetofoanele analogice cu role sunt inlocuite de dispozitive DAT (casete audio digitale) si in ultimii ani ai acestor decade de sisteme HDR (v-ati gandit ca hard-disk-ul e si el pana la urma un mini-magnetofon?). Glorioasele firme precum AMPEX sau TELEFUNKEN sunt inchise, iar altele precum Studer, Revox sau Nagra au trecut prin restructurari profunde si se reorienteaza catre noile tehnologii.


DAT FOSTEX D-10 Digital

Din fericire mai exista pretutindeni in lume o gramada de magnetofoane analogice pline de fascinatie si muzicalitate nesecata si o gramada de benzi de calitate superioara si benzi originale de ascultat.

Pana in ziua de astazi unele studiouri (administrate cu abilitate) si muzicieni (buni) aflati in cautarea unui sunet de inalta calitate isi inregistreaza si masterizeaza materialele cu ajutorul magnetofoanelor.

Editor: Bercea Razvan


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1960 - Elvis Presley a început seria de 10 săptămâni în prima poziție a topurilor albumelor din Statele Unite cu “G.I. Blues”, acesta fiind cel de-al 5-lea album ajuns no.1 în topurile americane. Muzica din acest album conține melodii care au apărut în filmul cu același nume. 

1960 - Paul McCartney și Pete Best au fost arestați pentru că au agățat un prezervativ de un zid de cărămidă, după care i-au dat foc. Celor doi l-i s-a spus să părăsească Germania, The Beatles întorcându-se acasă dezamăgiți.

1961 - Ray Charles a fost arestat într-un hotel din Indianapolis și acuzat de posesie de droguri.

1964 - Lorne Greene, star al show-ului “Bonanza” de la NBC TV, a ajuns no.1 în topurile single din Statele Unite cu “Ringo”, devenind al doilea canadian (după Paul Anka) care a avut un single no.1 în topurile americane. Hitul s-a situat pe locul 22 în topurile din Marea Britanie.

1965 - The Beatles au cântat în ultimul lor show în orașul lor natal, Liverpool, cu ocazia concertului dat la The Liverpool Empire din cadrul ultimului turneu britanic. Doar 5.100 de bilete au fost disponibile, deși au existat peste 40.000 de cereri de bilete. Single-ul grupului, “We Can Work It Out / Day Tripper”, a ajuns no.1 în topurile britanice.

1965 - The Rolling Stones au cântat în două spectacole la The Convention Hall, San Diego, California, în ultima noapte din cele 37 de concerte ale turneului lor nord-americam.

1967 - A fost ultima noapte a turneului de 16 spectacole din Marea Britanie oferit de: Jimi Hendrix, Pink Floyd, The Move, The Nice, The Outer Limits, The Erie Apparent și Amen Corner, la Green"s Playhouse din Glasgow. Au fost câte două show-uri pe noapte, unul la 6,15 pm, iar al doilea la 8,45 pm. S-a tras cortina pe la jumătatea show-ului lui Jimi Hendrix, când conducerea  localului a considerat că mișcările sale cu chitara erau prea lascive.

1968 - Lansarea noului album a celor de la Rolling Stones, Beggar’s Banquet, a fost celebrat cu un party la Londra. O bătaie cu mâncare cu cremă de ouă a fost momentul culminant al evenimentului care a avut loc fără Keith Richards care era bolnav. Coperta originală a LP-ului  era sub forma unei invitații de culoare albă, dar ulterior a fost schimbată.

1970 -  “Amazing Grace” a lui Judy Collins a intrat în topurile single din Marea Britanie pentru prima dată din cele opt ori, petrecând un total de 67 de săptămâni în topuri, dar niciodată pe locul 1. “Amazing Grace” este un imn creștin, cu versuri scrise de clericul și poetul englez John Newton, publicat în 1779.

1976 - Săptămânalul muzical NME a făcut recenzia debutului single-ului “Anarchy In The UK” a celor de la The Sex Pistols, spunând: “Johnny Rotten a cântat fals, melodia este de o naivitate soră cu ridicolul, iar impresia generală este aceea a unei imitații de mâna a 3-a a formației Who”.

1981 - Julio Iglesias a ajuns în prima poziție a topurilor single din Marea Britanie cu “Begin The Beguine”. Un cântec de-a lui Cole Porter din 1935, cu versuri spaniole, a ajuns singurul clasat în partea superioară a  topurilor britanice.

1987 - Fat Larry James, toboșar, cântăreț și lider al trupei Fat Larry, a murit în urma unui atac de cord la vârsta de 38 de ani. A avut succes în anul 1982 cu single-ul “Zoom”, cu care a ajuns în poziția secundă a topurilor din Marea Britanie. Partitura la tobe de la începutul melodiei On The Avenue, de pe primul album al formației intitulat Feel It, a fost preluat de artiști precum N.W.A. Ice-T, Jungle Brothers și Run-D.M.C.

1987 - Belinda Carlisle a ajuns în fruntea topurilor single din Statele Unite cu “Heaven Is A Place On Earth”, acesta fiind primul solo no.1 al fostului membru al trupei Go-Go. Hitul a ajuns pe locul 1 și în topurile din Marea Britanie. Videoul promoțional a fost regizat de actrița Diane Keaton, câștigătoarea premiilor unui premiu Oscar și include și apariția soțului lui Carlisle, Morgan Mason.

1987 - Trupei The Jesus And Mary Chain i-a fost interzisă apariția într-un show de la televiziunea americană din cauza acuzațiilor de blasfemie când numele formației a fost proiectat pe ecran. Producătorii show-ului de pe canalul CBS au cerut trupei să folosească abrevierea JANC, însă membrii grupului nu au fost de acord cu acest lucru.

1992 - Whitney Houston a început seria de 10 săptămâni ca lideră a topurilor single din Marea Britanie cu “I Will Always Love You”. Având cea mai lungă staționare în prima poziție a topurilor pentru o cântăreață, piesa scrisă de Dolly Parton a fost preluată de pe coloana sonoră a filmului Bodyguard.

1993 - Doug Hopkins, co-fondator al trupei Gin Blossoms, a murit prin autoîmpușcare la vârsta de 32 de ani. Chitaristul și compozitorul, era internat într-o secție de dezintoxicare a Spitalului St Luke din Phoenix, Arizona, când și-a procurat un pistol calibrul 38. A doua zi, Hopkins s-a sinucis.

2004 - Band Aid 20 a început seria de 4 săptămâni în poziția fruntașă a topurilor single din Marea Britanie cu noua versiune a melodiei “Do They Know It’s Christmas”. Este a treia oară când melodia a ajuns pe locul 1. Noua versiune a fost interpretată de Joss Stone, Busted, Chris Martin, Bono, Justin Hawkins, Dizzee Rascal, Tom Chaplin, Ms Dynamite, Beverly Knight, Will Young, Jamelia, Fran Healy, Sugababes, Dido și Robbie Williams.

2004 - U2 au început seria de 2 săptămâni pe locul 1 în topurile albumelor din Marea Britanie cu “How To Dismantle An Atomic Bomb”, acesta fiind cel de-al nouălea album no.1 al trupei din topurile britanice. Trupa a ajuns lideră și în topurile albumelor din Statele Unite, fiind al șaselea lor album clasat în prima poziție în topurile americane.

2006 - Manuscrisul versurilor scrise de Sir Paul McCArtney de la Beatles la o versiune mai veche a piesei Silver Hammer a lui Maxwell, s-a vândut în cadrul unei licitații din New York cu suma de 192.000 $ (97.000£). O chitară folosită de Jimi Hendrix s-a vândut cu 168.000$ (85.000£), un caiet conținând versuri scrise de Bob Marley s-a adjudecat cu 72.000 $(36.445£) iar un poem scris de Jim Morrison de la The Doors a costat 49.000 $ (25,500£) la o licitație a casei  Christie’s.

2007 - Robbie Williams și-a cerut scuze față de Nigel Martin-Smith, fost manager al trupei Take That, și a fost de acord să-i plătească despăgubiri ca urmare a unor afirmații făcute la adresa acestuia într-un cântec. În versurile melodiei “The 90s”, Williams a sugerat că Nigel Martin-Smith ar fi  furat din fondurile bănești ale trupei.

2009 - Într-un interviu dat ziarului britanic The Guardian, George Michael a declarat că a redus cantitatea de canabis și că acum trăgea doar “7-8 țigări” pe zi în loc de 25 cât obișnuia să fumeze.

2011 - După ce a petrecut 45 de săptămâni în topurile din Marea Britanie, cel de-al doilea album intitulat “21” al cântăreței  Adele, a ajuns cel mai bine vândut LP din acest secol în Marea Britanie, surclasând LP-ul lui Amy Winehouse din 2006, “Back To Black”.



Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact