Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA MAGNETOFONULUI

ISTORIA MAGNETOFONULUI:

Primul dispozitiv de inregistrare autentic



Istoria Magnetofonului - https://unsplash.com/photos/gnhxvdGmGG8

Incepand cu secolul 16 oamenii au incercat sa inventeze un dispozitiv care sa isi poata "aminti" vocea unei persoane sau muzica interpretata de aceasta.

Au trebuit sa astepte pana in 1877 cand TA Edison inventeaza primul dispozitiv de inregistrare autentic functional folosind un cilindru acoperit cu parafina. Incepand de la aceasta inventie se va ajunge pas cu pas la vinil asa cum il stim in ziua de azi.

Adevarata inregistrare pe suport magnetic a luat fiinta in 1898 multumita muncii inventatorului danez Vlademar Poulsen. Lucrand la niste accesorii pentru telegraf acesta inventeaza "telegrafonul" un dispozitiv de inregistrare care folosea sarma de otel pe post de suport magnetic care se derula in fata unui electromagnet.

Telegrafon 1915 - Poulsen

Inventia castiga premiul 1 la Expozitia din Paris din 1900 si e patentata in SUA unde Poulsen incepe sa produca masini de dictat (precursoarele reportofonului) si dispozitive de inregistrare a convorbirilor telefonice. Din pacate, cum de multe ori se intampla cu inventiile avangardiste, publicul nu primeste bine aceste noi produse si Poulsen inchide fabrica in jurul anului 1920 si abandoneaza aceste proiecte.

Pe parcursul anilor 30 inginerii germani redescopera inventia lui Poulsen si o implementeaza pentru uz militar. Hitler da credit potentialului noului dispozitiv si insista ca acesta sa fie imbunatatit. Cativa ani mai tarziu acesta isi va transmite cu ajutorul aparatelor de inregistrare pe suport magnetic discursurile in mai multe orase fara a putea fi localizat de fortele inamice. Contributia majora din partea inginerilor de la AEG TELEFUNKEN prima fabrica germana de dispozitive electrice (va spune ceva acest nume?) la dispozitivele de inregistrare pe suport magnetic este inlocuirea sarmei de otel cu o banda subtire de celuloza/polietilena captusita cu particule magnetizabile.

In 1934 compania BASF (actualmente una din cele mai mari companii de produse chimice - brand de suporturi magnetice de larg consum care avea sa devina EMTEC mai tarziu un brand al MPO si in prezent RMGI) la cerea tehnicienilor AEG, produce prima banda magnetica pe suport plastic. Banda pe suport plastic are numeroase avantaje: e mai usoara decat sarma de otel si mai putin periculoasa (aceasta era foarte zgomotoasa si taia ca o lama) mai rezistenta decat banda din celuloza (care se rupea adesea) si deasupra de toate putea fi stearsa si de nenumarate ori.


Magnetofon AEG - Prototip 1934

In 1935 AEG perfectioneaza in mod definitiv magnetofonul si inregistreaza pentru prima data London Philarmonic Orchestra.

Mai tarziu in 1940-41 inginerii AEG Weber si Von Braunmuhl, descopera si aplica tehnica BIAS inregistrarilor pe suport magnetic imbunatatind magnetofonul in cadrul primului dispozitiv "hifi" din istorie. Acesta e foarte asemanator cu magnetofoanele cu role folosite mai tarziu in studiourile de inregistrari din Europa unele dintre ele functionand pana in ziua de astazi.

In 1945 la sfarsitul celui de al 2-lea Razboi Mondial tehnicienii americani si britanici incep sa trateze cu ignoranta dispozitivele de inregistrare pe suport magnetic. Acestia gasesc magnetofoane abandonate in orasele germane ocupate si incep sa le studieze transferandu-le in America impreuna cu patentele acestora. In acest fel inregistratorul magnetic este "redescoperit".


Magnetofoane AEG - K1, K2

 

AEG - K1
Magnetofon AEG - K1

 

AEG - K2
Magnetofon AEG - K2


In 1946 compania AMPEX alaturi de Alexander M. Poniatoff si Jack Mullin (tehnicianul insarcinat sa studieze magnetofonul) incepe sa produca primele magnetofoane pentru uz exclusiv guvernamental. Importanta magnetofoanelor a devenit foarte curand evidenta si pentru si pentru industria muzicala si cinematografica. Totodata compania 3M ("Scotch") incepe sa produca benzi magnetice pe suport plastic.

In 1947 odata cu modelul Scotch 100 al celor de la 3M industria producatoare de benzi magnetice din America trece la productia pe scara larga.

La 25 aprilie 1948 are loc prima inregistrare comerciala a emisiunii "Bing Crosby Show" efectuata de Jack Mullin care foloseste un model AMPEX 200 pentru o radiodifuzare ulterioara. Bing Crosby avea sa dea un impuls puternic dezvoltarii companiei devenind principalul investitor al acesteia. 


Magnetofon de studio - AMPEX 200

  Jocurile sunt facute. Incepe era moderna a inregistrarii pe suport magnetic.

Principala problema a magnetofoanelor e ca sunt prea mari si grele fiind dificil de utilizat pentru inregistrari live datorita transportarii anevoioase si a necesitatii unei surse fixe de curent electric de mare putere.

in 1949 un elvetian pe nume Willi Studer produce dupa o perioada de cercetare un magnetofon compact care avea insa in continuare nevoie de o sursa de alimentare de la retea.

In 1951 compania Studer se separa in 2 branduri: STUDER produce echipamente de studio in timp ce REVOX  se axeaza pe productia de aparate semi-profesioniste si pentru audio-amatori (desi nu tocmai pentru larg consum). Inregistrarile pe suport magnetic sunt disponibile acum la scara larga. Ulterior modelele cu doua bobine REVOX A77 si B77 aveau sa fie produse in sute de mii de exemplare si vandute pe intregul mapamond.


Magnetofon de studio - STUDER A27

In 1951 un alt elvetian Stefan Kudelsky inca student construieste acasa de unul singur primul prototip al modelului NAGRA 1 un magnetofon usor, mic, profesional, total portabil care avea sa devina un nume de referinta in radio, televiziune, cinema si sfera reportajelor de ziar. Avea sa fie utilizat in orice regim si in situatii diferite de la cucerirea Everestului pana la misiuni spatiale. A fost produs in peste un milion de unitati si continua sa raman in productie pana in ziua de azi.


NAGRA IV-S

In 1955 este produs primul model multitrack de serie de catre Ampex Company pe baza inventiei si a imbunatatirilor ulterioare ale sistemului de inregistrare multitrack ale lui Les Paul (da, producatorul chitarelor de renume international Gibson Les Paul).

In 1955 apar pe piata primele benzi de magnetofon preinregistrare. Incepe epoca de aur a inregistrarilor pe suport magnetic (cu o uimitoare calitate si muzicalitate care persista chiar si in ziua de astazi in multe cazuri).

In 1964 Royal Philips Company introduce casetofonul compact (faimosul model K7) un dispozitiv de inregistrare lo-fi (de fidelitate scazuta) pe suport magnetic portabil si ieftin care folosea un mic cartus (caseta) care avea sa devina in urmatorii ani cel mai utilizat suport magnetic.

in 1967 Beatles inregisreaza faimosul album Stg. Pepper in studioul Abbey Road folosind doua magnetofoane J37 cu 4 track-uri.


Magnetofon de studio - STUDER J37

Magnetofoanele joaca un rol important in industria muzicala permitand inregistrarea multitrack cu decalarea pistelor (LP-ul lui Mike Oldfield Tubular Bells renumit la nivel international inregistrat in 1973 pe un dispozitiv Ampex cu 16 track-uri este cel mai insemnat exemplu al acestei tehnici) si editarea benzii (un cut and paste "fizic" al benzii) acordand posibilitati nelimitate muzicienilor si inginerilor de sunet.

Mai mult decat reusesc cuvintele acest clip (dement) ilustreaza utilitatea editarii benzii. Porniti sunetul calculatorului si amuzati-va.

Incepand cu sfarsitul anilor 80 magnetofoanele analogice cu role sunt inlocuite de dispozitive DAT (casete audio digitale) si in ultimii ani ai acestor decade de sisteme HDR (v-ati gandit ca hard-disk-ul e si el pana la urma un mini-magnetofon?). Glorioasele firme precum AMPEX sau TELEFUNKEN sunt inchise, iar altele precum Studer, Revox sau Nagra au trecut prin restructurari profunde si se reorienteaza catre noile tehnologii.


DAT FOSTEX D-10 Digital

Din fericire mai exista pretutindeni in lume o gramada de magnetofoane analogice pline de fascinatie si muzicalitate nesecata si o gramada de benzi de calitate superioara si benzi originale de ascultat.

Pana in ziua de astazi unele studiouri (administrate cu abilitate) si muzicieni (buni) aflati in cautarea unui sunet de inalta calitate isi inregistreaza si masterizeaza materialele cu ajutorul magnetofoanelor.

Editor: Bercea Razvan


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1958 - Fanii muzicii rock & roll au fost atenționați că ascultarea muzicii la radioul din mașină îi poate costa mai mulți bani. Cercetările făcute de compania petrolieră ESSO au scos în evidență faptul că ritmurile rock & roll pot influența șoferul să apese mai tare pedala de accelerație, ducând la un consum mai mare de combustibil. 

1963 - În timpul turneului britanic, trupa The Beatles au cântat în ultima din cele șase seri de concerte susținute la The Odeon Cinema. The Beatles au petrecut ziua cu fotograful Dezo Hoffman, care a făcut fotografii și a filmat filmulețe pe peliculă de 8 mm cu cei de la Beatles la hotelul lor, pe plajă, îmbrăcați în costume de baie Victoriene și în mașinuțele de carting.

1966 - The Who au concertat la The Flamingo Ballroom din Redruth, Anglia.

1968 - Robin Gibb de la Bee Gees s-a prăbușit la pământ când grupul se pregătea să plece în primul lor turneu. S-a descoperit că suferea de neurastenie.

1968 - Cass Elliot a lansat primul său single solo de la destrămarea trupei The Mamas and Papas. “Dream A Little Dream Of Me” exista încă din 1931 și a fost înregistrat de Frank Sinatra, Frankie Laine și mulți alții. Versiunea lui Cassa a fost cea mai de succes, ajungând pe locul 12 în topurile americane și pe 11 în cele britanice.

1974 - John Denver a început seria de 2 săptămâni în fruntea topurilor single din Statele Unite cu “Annie"s Song”, acesta fiind cel de-al doilea no.1 al cântărețului în topurile americane. Cântecul a fost un omagiu adus soției sale și a fost scris în 10 minute, în timp ce era în teleschi.

1974 - Cei de la Wings au început seria de 7 săptămâni în poziția de lideri ai topurilor albumelor din Marea Britanie cu “Band On The Run”, de pe care amintim melodia “Jet” și cea devenită hit în Statele Unite, “Helen Wheels”. Albumul s-a vândut în peste 6 milioane de exemplare pe întreg mapamondul.

1976 - După o luptă în justiție de patru ani, lui John Lennon i-a fost acordată Cartea Verde, care îi dădea dreptul de rezidență permanentă în Statele Unite.  

1976 - Bruce Springsteen l-a dat în judecată pe managerul său Mike Appel de fraudă și abuz de încredere. Procesul a durat mai mult de un an, lucru care i-a stopat cariera lui Springsteen. S-a dat o soluție doar în anul următor.

1976 - Tina Turner a introdus acțiunea de divorț față de soțul său Ike, punând capăt astfel unui mariaj de 16 ani plin de violențe dar și unui parteneriat muzical de succes. 

1979 - Blondie a concertat la the Orpheum Theater din Memphis, Tennessee.

1985 - Paul Young a ajuns pe prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu propria versiune a melodiei lui Daryl Hall, “Every Time You Go Away”.

1985 - The Eurythmics a ajuns pe locul 1 în topurile single din Marea Britanie cu “There Must BE An Angle (Playing With My Heart)”, acesta fiind singurul single ajuns no.1 al trupei. Cântecul prezenta un solo la muzicuță a lui Stevie Wonder.

1986 - Queen a devenit primul act artistic occidental care au cântat în Europa de Est pe stadiunul Nepstadion din Budapesta, Ungaria, concertul fiind filmat și lansat sub numele de “Queen Magic in Budapest”.

1991 - Bryan Adams a început seria de 7 săptămâni în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “(Everything I Do), I Do It For You”.

1991 - Jesus Jones a ajuns pe locul doi în topurile americane cu “Right Here, Right Now”, nereușind să-l detroneze pe Bryan Adams ,“(Everything I Do), I Do It for You” din poziția de lider în care se afla de 7 săptămâni.

1991 - Natalie Cole a început seria de 5 săptămâni în fruntea topurilor albumelor din Statele Unite cu “Unforgettable Love”.

1992 - Michael Jackson a dat în judecată ziarul britanic The Daily Mirror pentru fotografiile și articolul publicat care afirma că fața îi era brăzdată de cicatrice în urma numeroaselor operații estetice. Procesul s-a rezolvat ulterior pe cale amiabilă, în afara instanței.

1994 - Jeff Buckley și Jewel au concertat la Hahn Cosmopolitan Theatre din San Diego, California. 

1996 - The Spice Girls au avut succes cu primul lor single ajuns no.1 în topurile britanice, “Wannabe”. Single-ul care a rămas timp de 7 săptămâni în prima poziție a topurilor, a câștigat premiul pentru Cel mai Bună Compoziție a unui Single britanic în cadrul galei premiilor Ivor Novello din 1997 și de Cel Mai Bun Single în cadrul Brit Awards din acest an. Melodia The Girl Power a devenit cel mai bine vândut single al unui grup feminin, fiind vândut în peste 6 milioane de exemplare în întreaga lume. 

1996 - Toni Braxton a avut succes cu primul ei single ajuns pe prima poziție în topurile single din Statele Unite cu “You"re Makin" Me High”, hit care a ajuns pe poziția a șaptea în topurile britanice.

1997 - Albumul cu melodiile din filmul “Men In Black” a început seria de 2 săptămâni în fruntea topurilor albumelor din Statele Unite.

2001 - Leon Wilkenson, basistul trupei Lynyrd Skynyrd, a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Florida. Avea 49 de ani. Skynyrd a avut succes cu single-ul “Sweet Home Alabama” care a ajuns pe locul opt în topurile americane din 1974, iar în 1982 single-ul “Freebird” a ajuns înpoziția 21. A fost membru al trupei The Rossington-Collins Band.

2002 - Mariah Carey s-a internat într-un spital a cărui nume a rămas anonim, din cauza "extenuării cronice." Solista și-a anulat toate aparițiile în public, inclusiv apariția ei de invitat principal la aniversarea a 20 de ani de MTV. Compania de discuri cu care avea contract a negat afirmațiile unor tabloide cum că ea ar fi încercat să se sinucidă, declarând că într-adevăr avea tăieturi pe corp, dar ele au fost accidentale, contractate după ce a spart niște pahare și farfurii.

2006 - Sharman Networks, o companie producătoare de software numită Kazaa, care facilita descărcarea muzicii de pe internet pentru mai mult de 400 milioane de utilizatori de calculatoare, a convenit să plătească mai mult de 115 milioane $ companiilor de muzică pentru a pune capăt tuturor proceselor de piraterie de care era acuzată.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact