Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » DE LA PATEFON LA PICK-UP: Schita unei evolutii - 1877-2017

De la patefon la pick-up:

Schita unei evolutii 1877 - 2017

Necunoscutul patefon. Muzica dance nu ar exista fara acesta. O istorie concisa.

  1877

Acceptam existenta dispozitivelor de redare a sunetului fara a o mai cerceta. Insa cum a aparut acest device? In urma experimentelor inovatoare din Franta, inventatorul american Thomas Edison a prezentat publicatiei de specialitate "Scientific American" in urma cu mai bine de 140 de ani fonograful, cel dintai precursor al pick-up-ului. In laboratorul sau din Menlo Park, California, Edison l-a insarcinat pe unul din colaboratorii sai de nadejde, John Kruesi, cu acest proiect, facandu-l astfel creatorul de facto al acestui dispozitiv.

Thomas Edison
Un ac imprimator inregistra sunetele pe o folie groasa de staniu infasurata in jurul unui cilindru. Primul cantec imprimat cu ajutorul acestei tehnici a fost "Mary had a little lamb" refren pe care Kreusi l-a strigat la "microfonul" dispozitivului. Dupa 5 ani Alexander Graham Bell inventatorul telefonului a imbunatatit inventia lui Kruesi, in acest fel aparand urmatorul precursor al pick-up-ului - gramofonul. Folia de staniu era inlocuita de ceara fapt care permitea redarea sunetului la un standard calitativ superior. Tehnologia facea primii ei pasi.

Gramofon

  1887

Un alt inventator germano-american Emile Berliner a patentat in cele din urma gramofonul care folosea discuri de zinc pentru a imprima sunetul. O proto-inregistrare cu alte cuvinte. Zincul a fost inlocuit la scurt timp cu un compus pe baza de cauciuc numit ebonita. La inceputul secolului 20 acesta a lasat la randul sau locul sherlacului, derivat dintr-o rasina secretata de o specie de gandac asiatic.

Emile Berliner
Acolo unde dispozitivul lui Edison era considerat de contemporani o inovatie, "o masina care vorbea", National Gramophone Company a vazut potentialul muzical si de divertisment in acest dispozitiv cu o mecanica fina asemanatoare ceasului. Discurile de sherlac au ramas formatul predominant pana in anii 40.

  1907

In zorii secolului 20 incepea sa se dezvolte la nivel global o piata pentru discurile de 10 inch cu 78 de rotatii pe minut. Primele staruri ale imprimarilor audio erau interpreti de opera precum Nellie Melba si Enrico Caruso ale caror voci s-au facut auzite dincolo de arealul salii de spectacol datorita acestui prim dispozitiv de redare a sunetului produs la scara larga.

Primele staruri ale imprimarilor audio

 

Enrico_Caruso
Enrico_Caruso

 

Nellie_Melba
Nellie_Melba

  1917

Discurile si cilindrii erau in competitie ca si format de imprimare a sunetului insa cererea pentru cele din urma a inceput sa scada. Discurile erau mai usor de produs, comercializat si depozitat.

  1927

Patefoanele mecanice cu manivela incep sa fie treptat inlocuite de echivalentul lor cu motor electric. Mecanismul cu arc este inlocuit cu un disc volant de frictiune asemanator sistemului de ambreiaj al unui autovehicul pentru a asigura constanta vitezei de redare a sunetului. In acest moment are loc sciziunea evolutiva - sistemele tip combina si pick-up-urile devin device-uri complet diferite. 

Boom-ul radiodifuziunii din anii 20 a afectat puternic piata discurilor de patefon. Sistemele combinate incep sa devina populare si includ amplificare incorporata, difuzoare si radio. Abia in anii 60 acesta devine un device dedicat, o entitate individuala care avea nevoie de amplificare si boxe pentru a transforma semnalul electric in sunet.

  1937

Industria muzicala si implicit pick-up-ul se aflau intr-o situatie disperata. Criza din 1929 le-a redus amandurora vanzarile aproape la zero. A fost cea mai acuta criza din toate timpurile care a lovit muzica in format analogic, depasind chiar si perioada de la inceputul secolului 21 cand a intrat pe piata muzica in format digital. 

RCA Victor Duo Junior Record Player
In 1934 compania RCA Victor a inceput comercializarea modelului Duo Jr. primul pick-up dedicat care avea posibilitatea de conectare la difuzorul unui radio. Cu toate acestea tonomatele au pastrat industria muzicala in viata de-a lungul acestor ani arizi din punct de vedere economic. Intre timp Dj-ii care puneau muzica la radio erau numiti "spatule de intors clatita".

  1947

Inovatiile tehnologice din Al 2-lea Razboi Mondial au insemnat un pas inainte pentru mijloacele de stocare a semnalului audio analogic. Marina americana implementeaza inregistrarea cu un spectru de frecventa  mai larg, asa numitele "V Discs" cu un diametru de 16 inchi si viteza de redare de 33 de rotatii pe minut fiind cu un pas mai aproape de discul contemporan.

Peter Goldmark
Peter Goldmark, seful departamentului de cercetare al companiei CBS Columbia din Statele Unite realizeaza un model de 12 inchi cu o viteza de 33.3 de rotatii pe minut cu piste fine care permiteau o redare la un standard calitativ superior. Alaturi de aceasta inovatie a implementat si bratul usor precum si acul de safir in mecanismul de citire al platanului.
Rezultatul muncii lui, discul de 12 inchi si 33.3 rotatii pe minut pe suport realizat dintr-un compus plastic -vinylit sau vinyl- care a inlocuit sherlacul, a debutat in 1948 in timp ce compania rivala RCA Victor a reactionat in anul imediat urmator cu varianta de 7 inchi si 45 de rotatii pe minut.

Ambele variante au devenit standarde pentru albume si single-uri atat in materie de diametru cat si de viteza de rotatie. Cu toate acestea pick-up-urile cu 3 viteze (inclusiv optiunea de 78 de rotatii pe minut) au ramas populare in urmatoarele decade precum si sistemele mecanizate care schimbau in mod automat discurile aflate pe un lung ax stivuitor.
In nordul Angliei "disk jockeys" ambulanti precum Berntrand Thorpe, Ron Diggins si Jimmy Savile (da din pacate acel individ) au introdus in premiera conceptul de dans in public fara muzica live ci rulata in mod alternativ de pe 2 platane conectate la un sistem de amplificare. Ideea avea sa devina populara...

  1957

 
Alegerea standard pentru uzul domestic erau sistemele all-in-one in carcasa din lemn. Cu toate acestea impatimitii "audiofili" au dezvoltat sisteme hand-made in care fiecare componenta era achizitionata de la producatori diferiti si montata manual, inclusiv platanele. Practica a stat la baza formarii unei subculturi a asamblarii "do it yourself" cu imitatii ale platanelor Gararrd sau Thorens si doze Grado Labs.
Au inceput sa apara sisteme stereo introduse de compania Pye din Marea Britanie in cadrul carora acul dozei nu se mai misca doar orizontal ci si vertical pentru a adauga inca o dimensiune sonica furnizand semnale diferite pe canalul stang si drept.

Pye 1005 - 1960
La ora respectiva transmisia cu roata intermediara, un sistem cu rola de cauciuc, propulsat electric, era cea mai populara metoda incorporata de punere in miscare a platanelor, fiind insa la scurt timp inlocuita de mult mai populara transmisie prin curea. Termenul "high fidelity", prescurtat hi-fi, a fost introdus pentru a descrie echipamentele care ofereau redarea sunetului la cel mai inalt standard calitativ.

  1967

Odata cu boom-ul de discuri LP din industria muzicala de dupa aparitia albumului celor de la Beatles Sgt. Pepper"s Lonely Hearts Club Band a urmat si o cerere vasta de platane care sa poata deservi formatul nou aparut, cu o capacitate extinsa de stocare. Modelul Dual 1009 cu schimbator automat de discuri era alegerea standard in perioada respectiva, insa impatimitii priveau tehnologia cu scepticism intrucat discurile se puteau deteriora cu usurinta daca erau stivuite.

DUAL 1009

Compania Acoustic Research cu sediul in Massachusetts a venit cu o solutie ieftina folosind pentru produsele lor platane cu schimbare manuala. Incepand cu 1965 divizia Panasonic a celor de la Matsushita Corporation a lansat Technics, brand realizat pentru piata hi-fi aflata in plina dezvoltare.

Technics SP-10
Acestia produc in 1969 modelul SP-10, primul pick-up la care transmisia miscarii de la motor la platan era directa si nu prin curea. Cu toate acestea, la sfarsitul anilor 60, Francis Grasso de la clubul Sancturay din New York, "parintele" meseriei de DJ in acceptiunea moderna, inca folosea platane Thorens cu transmisie prin curea, fara regulator de viteza.

  1977

Modelele Technics SL-1100 si SL-1200 aparute in 1971 respectiv 1972 erau destinate uzului domestic insa cel din urma a capatat popularitate si in cluburile de disco din Statele Unite aflate in plina dezvoltare si mai tarziu in comunitatea hip hop alaturi de discul single de 12 inchi. Produsele Technics erau robuste cu motor puternic si o calibrare precisa a vitezei de rotatie.

Technics SL-1100 si SL-1200

 

Enrico_Caruso
Technics SL-1100

 

Nellie_Melba
Technics SL-1200

DJ-i de la "bunicul" muzicii house din legendarul club Paradise Garage Larry Levan pana la inventatorul hip-hop-ului din Bronx Kool Herc au preferat initial modele scumpe high-end de la producatorul Thorens insa in anul 1979 apare modelul Technics 1200MK2s promovat ca "indeajuns de robust ca sa faca fata beat-ului de disco si indeajuns de precis ca sa il tina", adaptat uzului profesional. Acesta reprezenta o imbunatatire a modelului initial 1200s, construit sa aboarba mai bine vibratia bratului de pick-up, avand o viteza de pornire mai mare si potentiometru de reglare a vitezei de rotatie.

Acestea puteau fi utilizate si pentru un nou concept aparut in cultura platanelor - scratching - folosirea in mod creativ a zgomotului aparut la miscarea brusca a discului in ambele directii intr-un ritm compatibil cu tempo-ul piesei. In urmatorul sfert de veac Technics a ramas numele de referinta in acest domeniu in ciuda aspectului altor marci care sustineau ca sunt superioare tehnologic la un capitol sau altul.

In acelasi timp avangardisti care puneau accentul pe latura artistica precum japonezul Otomo Yoshihide si americano-elvetianul Christian Marclay abuzau de platane in cadrul recitalurilor lor folosindu-le cu capul in jos, adaptandu-le, incercand sa scoata noi sunete cu ajutorul acestora.

Influenta acestor artisti avea sa isi puna amprenta si pe activitatea altor performeri 20 de ani mai tarziu odata cu ascensiunea curentului "turntablism" - manipularea sunetului, crearea unor piese muzicale, efecte de sunet, mixaje si alte beat-uri sau sunete originale prin utilizarea a 2 platane si a unui mixer care permitea combinarea celor 2 semnale - si a unor nume precum Mix Master Mike sau DJ Spooky, in timp ce faimoasa rutina de mixare "cu capul in jos" a lui DJ Marky le datoreaza cu siguranta acestor pionieri specificul sau inedit.

  1987

In ceea ce priveste uzul domestic platanul era pe cale de disparitie in timp ce CD-ul devenea din ce in ce mai popular ca si mediu de stocare a muzicii. Cu toate acestea in cluburi vinilul era bine mersi. Ca urmare a exploziei curentului acid house in anul 1988 cererea de pe piata vinilurilor si a aparatelor dedicate a capatat un caracter vorace.

Technics era alegerea standard insa un val nou de cluburi si DJ-i care invatau de la pionierii hip hopului erau axati pe alegerea combinatiei ideale de doza si ac - unul rezistent la uzura si cu o precizie deosebita. Branduri precum Stanton, Gemini, Numark si Ortofon dintre care unele existau deja de foarte multe timp au constatat ca produsele lor au inceput sa aiba mare cautare.

Mijlocul anilor "80 marcheaza si intemeierea Disco Mix Club o organizatie britanica care furniza DJ-ilor editii limitate cu remixuri ale unor piese, megamixuri si o noua revista - Mixmag. Competitia lor anuala DMC Mixing Championships care in 1987 era doar la a 2-a editie a devenit un etalon in materie de ce poate sa faca un DJ cu platanele.

  1997

Dupa cateva decade de prototipuri experimentale, a aparut modelul ELP LT-1XA - pick-up cu laser. Doua fascicule citeau santurile vinylului si redau muzica fara a uza discul, insa in ciuda fidelitatii audio impresionante, inovatia s-a bucurat de putin succes in randul publicului.

ELP LT-1XA
Pe de alta parte Pioneer experimenta cu cd playere care incercau sa reproduca experienta participarii active la manipularea discului. Au intreprins acest lucru de mai multe ori de-a lungul anilor "90 cu modelul anului 1994 CDJ-500, reusind sa atinga acest obiectiv cu adevarat doar in anul 2001 cu modelul CDJ-1000.

Pioneer - CDJ 1000
Cu toate acestea marii DJ-i ai epocii de la Sasha la Jeremy Healy foloseau in continuare vinylul. Companii precum Numark, Vestax si Gemini au lansat modele competitive, insa Technics domina in continuare piata. Unii DJ-i, in special greii muzicii techno Carl Cox si Jeff Mills au gasit sistemul cu 2 platane restricitv, extinzandu-l la 3.

  2007

Zorii secolului 21 au marcat o scadere drastica a interesului pentru pick-up-uri. Odata cu ascensiunea formatului digital, piata de vinyluri a ajuns in scurt timp pe cale de disparitie. Pana si celebrele serii Technics 1200 si 1210 au fost "ghilotinate", fiind scoase din productie in 2010. CD playerele deck erau mai adaptabile cerintelor vremurilor. Incepand cu modelul CDJ-400 din anul 2007 toate modelele de CD playere ale producatorului Pioneer erau dotate cu port USB.

Pioneer - CDJ 400
Cu toate acestea viitorul acestor device-uri a parut pentru o vreme unul virtual cu laptop, mouse si Midi care controlau mp3-uri si wav-uri. Softuri precum Ableton sau Traktor realizat de cei de la Native Instruments ofereau DJ-ilor posibilitatea de a pune fragmente de piese in bucla, a sincroniza automat beaturile a 2 piese si a aplica efecte la un nivel la care DJ-ii din epocile anterioare nici nu ar fi visat. Alaturi de aceste schimbari a aparut un nou tip de pick-up a carui unica destinatie era sa prelucreze formatul vinyl in format digital, converting muzica in date.

  2017

Perioada de glorie a formaturilor virtuale s-a dovedit a fi una temporara. Dj-ilor le lipsea aspectul manipularii fizice a sistemelor deck, iar spectatorii nu doreau sa-i vada butonand la un laptop asemenea unui functionar afundat in calcul tabelar.

Interfata Final Scratch a celor de la Stanton a fost unul dintre primii lideri de piata in materie de solutii care permiteau ca muzica in format digital sa fie manipulata ca si cea de pe vynil prin intermediul unui sistem traditional de pick-up, fiind insa surclasat de Serato Scratch Live, sistem hardware-software in cadrul caruia miscarea platanului-controller prevazut cu markeri era echivalata cu o rulare sau derulare rapida a fisierului digital. Aceasta la randul sau a dus la aparitia pachetului software Serato DJ care poate fi folosit cu sisteme deck sau individual. Intre timp exista o multitudine de tehnologii de ultima ora pentru sistemele pick-up care deservesc atat profesionistii cat si melomanii.

Vanzatorii de vinyl-uri probeaza discurile folosind pick-up-uri portabile precum modelul tip servieta GPO Retro Attaché alimentat cu baterii si cu difuzoare incorporate. In anul 2016 Numark implementeaza si ei aceasta idee in modelul PT01 Scratch care venea cu un switch pentru scratch si un sistem anti-derapaj al dozei pentru o versatilitate sporita.

Numark PT01
O multitudine de sisteme tip controller combina in momentul de fata aspectul seriei CDJ cu nenumarate optiuni de efecte de studiou sau alte tipuri de modelare a sunetului.

Reloop - RP 8000 MKII si Stanton STR8.150 M2

 

Enrico_Caruso
Reloop - RP 8000 MKII

 

Nellie_Melba
Stanton STR8.150 M2

Intre timp renasterea vynilului e salutata prin pick-upuri de ultima generatie precum Reloop RP-8000, Numark TTXUSB, si Stanton STR8.150. care incorporeaza o paleta larga de tehnologii de la functie de transpunere in alta tonalitate pana la butoane midi programabile si multe altele.

Modelele Technics 1210 au devenit piese de colectionari astfel incat in cursul anului 2016 acestea au reaparut in varianta noua dar totodata neschimbata prin clasicile serii relansate 1200G si 1210GR.

Technics SL-1200G si SL-1200GR

 

Enrico_Caruso
Technics SL-1200G

 

Nellie_Melba
Technics SL-1210GR

A fost un drum lung de la fonograful lui Edison cu cilindru infasurat in folie de staniu in 1877 insa nu chiar atat de diferit de seturile folosite de primii DJ-i moderni din anii 70. Discurile se rotesc intr-o directie si se intorc rotindu-se din cealalta. Si se tot rotesc, si se rotesc si se rotesc la 33.3 sau 45 de rotatii pe minut.


Editor: Bercea Razvan


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1958 - The Everly Brothers au început seria de 4 săptămâni pe locul 1 în topurile din Statele Unite cu “All I Have To Do Is Dream”, (de remarcat că piesa a fost scrisă în 15 doar minute).

1961 - The Beatles semnează în Hamburg, Germania de Vest, un contract de înregistrări cu producătorul Bert Kaempfert. Aceștia au cântat în acea seară în Clubul The Top Ten din Reeperbahn, Hamburg.

1962 - Revista Billboard a dat publicitășii știrea că cea mai ascultată înregistrare a fost “Big Bad John” a lui Jimmy Dean. A doua clasată a fost “The Twist” a lui Chubby Checker.

1963 - Bob Dylan a părăsit repetițiile pentru emisiunea de la televiziunea americană a lui Ed Sullivan după ce i s-a comunicat că nu poate interpeta melodia “Talking John Birch Society Blues” din cauză că face aluzie la armata Statelor Unite.

1964 - The Beach Boys au început seria de 4 săptămâni ca no.1 în topurile albumelor din Statele Unite cu “Beach Boys Concert”, fiind primul no.1 al grupului în topurile americane.

1965 - The Rolling Stones au înregistrat “(I Can"t Get No), Satisfaction” în studiourile RCA din Hollywood. Keith Richards a compus partea de chitară în toiul nopții doar cu o săptămână înainte. Aceasta a adus trupei primul ei single de top 1 în clasamentele americane.

1967 - Pink Floyd a concertat la The Queen Elizabeth Hall din Londra, dând un concert special intitulat “Games For May”.

1967 - Este lansat în Marea Britanie albumul de debut al lui Jimi Hendrix, intitulat “Are You Experienced”. Hendrix a dat de asemenea un spectacol în aceeași zi la The Bluesville Club, aflat în incinta Manor House din Londra.

1968 - Jimi Hendrix a fost arestat de către poliție pe drumul către Toronto, pentru posesie de hașiș și heroină. Hendrix a reclamat faptul că drogurile i-au fost puse intenționat în bagaje.

1968 - Brian Jones a dat ultimul spectacol live alături de The Rolling Stones, când au concertat în cadrul concertului de la The Empire Pool, Wembley, Anglia, organizat în onoarea câștigătorilor clasamentului muzical efectuat de revista The New Musical Express.

1969 - Cliff Richard a fost invitat în cadrul emisiunii TV britanice pentu copii, “Sooty”.

1971 - Mick Jagger de la Rolling Stones, se căsătorește cu Bianca Macias la St Tropez Town Hall. Lista de invitați îi cuprindea pe ceilalți membrii ai trupei Rolling Stones, Paul McCartney, Ringo Starr, Eric Clapton și Stephen Stills. Cuplul s-a separat însă în 1977.

1973 - Led Zeppelin a dat startul seriei seria de 3 săptămâni în poziția de lider ai topurilor albumelor din Statele Unite cu “Houses Of The Holy”, al treilea album no.1 al grupului din topurile americane.

1975 - Jefferson Starship au dat un concert gratuit în Central Park din New York, în fața a 60.000 de fani. Trupa și sponsorul concertului, WNEW-FM, au fost obligați să plătească 14.000 de dolari pentru curățenie și acoperirea pagubelor produse în parc după eveniment.

1977 - După ce cei de la EMI and A&M records au renunțat la parteneriat la mai puțin de 6 luni de la încheierea acordului de colaborare, Virgin records au anunțat că a încheiat un contract serios cu trupa The Sex Pistols.

1977 - Led Zeppelin a fost premiată pentru întreaga contribuție adusă muzicii britanice la cea de-a doua gală de decernare a premiilor Novello Awards, la Hotelul Grosvenor din Londra.

1981 - Meat Loaf este nevoit să declare începerea procedurilor de faliment pentru datorii de peste 1 milion de dolari. 

1981 - Van Halen demarează la The Halifax Metro Centre din Halifax, Noua Scoție, turneul de 82 de concerte intitulat North American Fair Warning Tour.

1984 - Lionel Richie începe seria de 2 săptămâni ca no.1 în topurile single din Statele Unite cu “Hello”, cel de-al doilea no.1 al solistului din topurile americane, hit ajuns pe locul 1 și în topurile britanice.

1985 - Phil Collins a demarat circuitul nord american de concerte din cadrul turneului No Jacket Required World Tour, la The Centrum din Worchester, Massachusetts.

1986 - Lui Joe Strummer de la The Calch i-a fost ridicat permisul după ce a fost depistat conducând în stare de ebrietate. 

1990 - Adamski a început seria de 4 săptămâni ca no.1 în topurile single din Marea Britanie cu “Killer”. Single-ul a fost interpretat împreună cu Seal , care a refăcut melodia sub propriu nume, ajunsă în Top 10 un an mai târziu.

1994 - Depeche Mode a cântat în prima seară din cadrul circuitului American de 159 de concerte al turneului Exotic Tour, la The Cal Expo din Sacramento, California.

1966 - Moare Bernadette O"Brien în vârstă de 17 ani, la un concert al formației Smashing Pumpkins susținut la The Point, din Dublin, ca urmare a unor răni survenite cu o zi înainte la surfing.

1996 - Hootie & the Blowfish au ajuns no.1 în topurile albumelor din Statele Unite cu “Fairweather Johnson”.

2000 - Niște hoți au furat poarta de la locul de pelerinaj a fanilor trupei Beatles din Merseyside, în apropiere de Liverpool, pe care erau ilustrate scene reprezentative din cântecul Strawberry Fields. Poarta înaltă de peste 3 m a fost găsite ulterior abandonată în curtea unei firme de colectare a metalului vechi din Liverpool.

2001 - Prezentatorul TV și cântărețul american Perry Como moare la vârsta de 88 de ani. A avut succes cu cele 14 hituri ajunse no.1 în topurile single americane, cu cele peste 150 de melodii intrate în topurile americane și cele 25 de hituri care au urcat în topurile britanice, incluzând single-ul “Magic Moments” și “Catch A Falling Star”. Como a deținut o vreme recordul la cei mai bine plătiți interpreți din istoria televiziunii.

2001 - Trupa Travis dă un spectacol la școala primară Weston Park din cartierul londonez Crouch End, frecventată în copilărie de liderul vocal Fran Healy. Cei 150 de spectator au plătit 1 liră pentru a intra la festivitățile de vară.

2002 - Ronan Keating a avut success cu cel de-al treilea său no.1 ajuns în topurile britanice, intitulat “If Tomorrow Never Comes” , și scris de americanul Garth Brooks.

2004 - Barry și Robin Gibb, au fost amândoi onorați cu înalte distincții academice de către Universitatea din Manchester. Lor li s-a mai înmânat și un premiu postum în memoria fratelui lor Barry. Acest lucru s-a datorat și faptului că au locuit cândva în orașul Manchester din Anglia.

2008 - Compozitorul și cântărețul Neil Young a botezat un păianjen cu numele său. Biologul Jason Bond de la o universitate americană a descoperit o nouă specie de păianjen care-și construiește un cuib cu o ușă capcană camuflată și s-a decis să-l boteze cu numele cântărețului său preferat. Păianjenul cunoscut acum sub denumirea științifică de Myrmekiaphila neilyoungi a fost descoperit în Ținutul Jefferson din statul Alabama în anul 2007.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact