Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » ISTORIA KARAOKE

ISTORIA KARAOKE:

Cum și unde a fost inventat acest divertisment



Istoria Karaoke

Pentru cei in cautare de divertisment, karaoke se incadreaza exact in categoria respectiva alaturi de alte activitati precum biliardul, bowlingul si dansul. Cu toate acestea, conceptul a inceput sa capete popularitate in America de abia la inceputul acestui secol.

Situatia a fost oarecum similara in Japonia, unde primul aparat de karaoke a fost introdus in 1974. Daca japonezii au agreat prin traditie ideea de a intretine oaspetii prin interpretarea unor melodii, notiunea de a folosi pentru asta un tonomat, care reda doar fondul instrumental si nu o trupa care canta live era putin ciudata. Fara a mai mentiona ca pretul pentru un singur cantec era echivalentul a doua mese, putin cam scump pentru marea majoritate.

  Inventarea karaoke


Insasi ideea in sine s-a nascut in circumstante neobisnuite. Inventatorul japonez Daisuke Inoue, lucra ca si muzician de acompaniament cand un client i-a cerut sa il insoteasca intr-o vizita pe care acesta urma sa o faca unor parteneri de afaceri. "Daisuke, interpretarea ta este singura care mi se potriveste! Tu imi cunosti vocea si stii sa o pui in valoare." i-a spus clientul.

Daisuke Inoue - Juke 8 karaoke machine

Din pacate Daisuke nu l-a putut insoti pe acesta in calatoria cu pricina, asa ca a gasit o alternativa si i-a furnizat clientului o inregistrare facuta la comanda cu acompaniamentul sau peste care acesta sa poata canta. In mod evident, solutia lui Daisuke a avut succes intrucat la intoarcere clientul i-a mai cerut casete. Acesta a fost momentul sau de inspiratie. La scurt timp dupa, a decis sa construiasca un echipament dotat cu microfon, difuzor si amplificator care sa redea un fond muzical pe care oamenii sa il poata folosi ca acompaniament atunci cand canta.

  Aparatul de karaoke


Inoue, impreuna cu prietenii lui experimentati in ale tehnologiei, au asamblat initial 11 dispozitive "8 Juke", asa cum fusesera initial denumite, inchiriindu-le mai apoi unor localuri mici din proximitatea orasului Kobe pentru a vedea cum sunt primite de clientela cluburilor. Dupa cum a fost precizat anterior, sistemele erau privite in general ca alternativa noua la o trupa live si suscitau interesul oamenilor de afaceri prosperi si cu dare de mana.

Juke 8 karaoke machine

Toate astea s-au schimbat in momentul in care doi patroni de cluburi din zona au cumparat aparatele pentru locatii care se deschideau in proximitate/vecinatate. Cererea a crescut vazand cu ochii, inventatorii primind comenzi chiar si din Tokyo. Unele localuri au dedicat suprafete considerabile din incinta unitatii pentru ca clientii/utilizatorii sa poata inchiria cabine/separeuri pentru cantat. Numite "loje de karaoke", aceste localuri puneau la dispozitie clientilor mai multe incaperi precum si pe cea principala - barul de karaoke.

  Moda se extinde in intreaga Asie


In anii "90 karaoke, termen care in japoneza inseamna orchestra fara voce, avea sa devina o moda in plina dezvoltare care strabatea toata Asia. La aceasta ora existau deja o serie de inovatii precum tehnologie sonora imbunatatia si playere video care permiteau utilizatorilor o experienta mai deplina cu elemente vizuale/ilustrative si versuri afisate pe ecran - toate astea in confortul propriei locuinte.

Cat despre Inoue, acesta nu a scos un profit atat de frumos precum s-ar fi asteptat unii datorita "pacatului" savarsit de a nu se deranja sa isi patenteze inventia. In mod evident asta l-a facut vulnerabil in fata rivalilor care aveau sa ii copieze ideea ceea ce a scazut potentialul profit al companiei. In consecinta de cauza productia "8 Juke" a fost sistata complet la ora la care CD-Playerele debutau. Asta in pofida faptului ca firma produsese deja 25 000 de unitati.

Cu toate acestea cei care presupun ca acesta are remuscari in privinta deciziei se inseala amarnic. Intr-un interviu publicat in "Topic Magazine" si republicat in "The Appendix", un jurnal online de  "istorie narata a inventicii", Inoue a argumentat ca protectia pe care patentarea ar fi oferit-o ar fi constituit o piedica in evolutia tehnologiei.

Iara extrasul: "Cand am realizat primele dispozitive Juke 8, un cumnat mi-a sugerat sa patentez inventia. Insa la ora respectiva nu m-am gandit ca o sa iasa ceva din chestia asta. Speram ca localurile din proximitatea orasului Kobe o sa foloseasca inventia mea astfel incat sa duc o viata confortabila si sa am totodata tangenta cu muzica. Majoritatea nu ma cred cand spun asta insa nu cred ca acest concept de karaoke s-ar fi dezvoltat asa daca primul dispozitiv ar fi fost patentat. Si in afara de asta nu l-am construit de la."

Cu toate acestea Inoue a inceput sa fie recunoscut in mod just drept "parintele" karaoke/tonomatului dupa ce povestea a fost difuzata la televiziunea din Singapore. In 1999 editia asiatica a Time Magazine i-a publicat schita biografica incluzandu-l in lista "celor mai influenti asiatici ai secolului".

A continuat cu inventarea unui dispozitiv de anihilat gandacii de bucatarie. Acesta locuieste in momentul de fata pe un munte din Kobe, Japonia cu sotia, fiica sa, cei 3 nepoti si 8 caini.  

Editor: Bercea Razvan


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1959 - Singur în apartamentul său din New York, cu o chitară acustică și un magnetofon, Buddy Holly a făcut ultimele înregistrări, printre care: “Peggy Sue Got Married”, “Crying, Waiting, Hoping”, “That"s What They Say”, “What To Do”, “Learning The Game” și “That Makes It Tough”. Înregistrările vor fi mixate postum și lansate mai târziu de Coral Records.

1963 - The Shadows au ajuns în prima poziție a topurilor single din Marea Britanie cu “Dance On”, acesta fiind cel de-al patrulea no.1 al grupului în topurile britanice.

1963 - The Beatles au cântat la trei posturi de radio britanice. Prima înregistrare a trupei The Beatles a fost pentru show-ul Pop Inn de la BBC Paris Studio, apoi au mers la Playhouse Theatre, tot din Londra, să înregistreze 5 cântece pentru o apariție în emisiunea de radio Saturday Club, apoi s-au întors înapoi la BBC Paris Studio pentru înregistrarea din cadrul emisiunii The Talent Spot, unde, în fața unui public spectator, au cântat live piesele “Please Please Me”, “Ask Me Why” și “Some Other Guy”.

1964 - The Yardbirds, cu participarea lui Eric Clapton au concertat la The Cavern Club din Liverpool, Anglia.

1965 - The Rolling Stones au demarat turneul de 16 concerte din Australia și Noua Zeelandă, la The Manufactures" Auditorium din Sydney împreună cu Roy Orbison, The Newbeats and Ray Columbus și The Invaders.

1966 - The Beach Boys au intrat în studio pentru a înregistra “Wouldn"t It Be Nice”, care va fi piesa de deschidere a următorului album, “Pet Sounds”.

1967 - The Monkees au cântat live pentru prima oară la The Cow Palace din San Francisco într-un concert cu casa închisă.

1968 - În timpul primului lor turneu din Australia, The Who au cântat în prima din cele două nopți, la Sydney Stadium, împreună cu The Small Faces și Paul Jones.

1969 - The Beatles s–au mutat din studiourile Twickenham Film Studious în studiourile Apple din Londra, pentru a începe înregistrările la albumul “Get Back”. Billy Preston a fost cooptat în sesiuni (John, Paul și George l-au cunoscut pe Preston din 1962 când era membru al trupei de backing a lui Little Richard). The Beatles erau hotărâți să înregistreze albumul "live", inclusiv cu rebuturi, etc.

1970 - Steel Mill, (cu participarea lui Bruce Springsteen), a deschis concertul trupei The Elvin Bishop Band la The Matrix din San Francisco, California. Steel Mill a fost plătit cu doar 5 dolari pentru acest spectacol, iar The Elvin Bicshop Band au primit 90 de dolari pentru că a fost capul de afiș.

1972 - David Bowie și-a dezvăluit natura bisexuală în timpul unui interviu dat în săptămânalul britanic de muzică Melody Maker. 

1972 - Albumul “American Pie” a lui Don McLean a început seria de 7 săptămâni în poziția întâi a topurilor albumelor din Statele Unite.

1977 - Stevie Wonder a ajuns în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “I Wish”, acesta fiind cel de-al 5-lea său hit ajuns no.1 în topurile americane. Piesa a ajuns no.5 în topurile din Mare Britanie.

1977 - Wings a ajuns pe primul loc în topurile albumelor din Statele Unite cu “Wings Over America”, acesta fiind cel de-al șaselea no.1 al lui Paul McCartney după The Beatles.

1980 - Top 5 single-uri din Statele Unite din această săptămână arata astfel: No.5, Rupert Holmes cu “Escape (The Pina Colada Song)”, No.4, Smokey Robinson cu “Crusin”, No.3, Kenny Rogers cu “Coward Of The County”, No.2, Captain and Tennille cu “Do That To Me One More Time” și No.1, Michael Jackson cu “Rock With You”.

1987 - Steve "Silk" Hurley, vedeta de un singur hit, a ajuns în prima poziție a topurilor single din Marea Britanie cu “Jack Your Body”, prima înregistrare a Casei House care a intrat în topurile britanice.

1988 - Faith No More și-au făcut debutul live în Marea Britanie la Dingwallsm, Londra, în debutul turneului lor de 13 concerte.

1992 - Tatăl vitreg al Mariahei Carey a început demersurile legale pentru obținerea unor compensații financiare, pretinzând că el îi plătise apartamentul din Manhattan, o mașină și lucrările dentare la debutul carierei sale, bazându-se pe înțelegerea că aceasta se va recompensa față de el în momentul când va avea succes.

1993 - Metallica a dat startul turneului de 77 de concerte intitulat “Nowhere Else To Roam”, pe Wings Stadium din Kalamazoo, Michigan.

1994 - Telly Savalas, actor american și cântăreț, a murit de cancer la prostată la vârsta de 72 de ani. Single-ul său “If”, a avut succes în 1975, ajungând pe primul loc în topurile britanice. A jucat rolul locotenentului Theo Kojak, un detectiv chel din New York, în serialul de televiziune “Kojak”, care era îndrăgostit de bomboanele pe băț și a cărui replică a rămas celebră: "Who loves ya, baby?".

1994 - Bryan Adams, Rod Stewart și Sting au început seria de 3 săptămâni în prima poziție a topurilor single din Statele Unite cu “All For Love”, hitul ajungând pe locul 2 în topurile britanice. A fost preluată de pe coloana sonoră a filmului “Cei Trei Muschetari”.

1994 - D:Ream au avut primul lor succes cu “Things Can Only Get Better”, single care a ajuns no.1 în topurile single din Marea Britanie, rămânând în această poziție timp de 4 săptămâni. În 1997 piesa a fost adoptată de Partidul Laburist din Marea Britanie ca fiind imnul pentru alegerile generale din Marea Britanie din 1997. Clapistul trupei, Brian Cox, a devenit un fizician renumit și realizator de emisiuni științifice de pe BBC.

2000 - Trupa Savage Garden a ajuns în fruntea topurilor single din Statele Unite cu “I Knew I Loved You”.

2001 - The Strokes au lansat prima lor înregistrare sub marca Rough Trade Records din Marea Britanie cu “The Modern Age EP”.

2001 - Mark Oliver, fost gunoier, a fost găsit vinovat de către o instanță din Londra de a fi furat bagajul aparținând Victoriei Beckham, pe aeroportul Heathrow. Poliția a prezentat o listă cu haine în valoare de 23.000 L (39.100 $) care includea 14 perechi de pantofi și o fustă mini valorând 2.000 L (3.400 $).

2004 - Ryan Adams și-a luxat încheietura mâinii în timpul unui spectacol de la The Royal Court Theatre din Liverpool. Adam a căzut de pe scenă și și-a scrântit încheietura. Un fan a spus: ’’Acum era pe scenă, iar în clipa următoare dispăruse. Am auzit o bufnitură, iar după aceea nu am crezut că va continua să cânte.’’

2006 - Hard-Fi a ajuns lider al topurilor albumelor din Marea Britanie cu albumul de debut “Stars Of CCTV”, acesta fiind nominalizat la premiul The Mercury Music în 2005.

2006 - Arctic Monkeys au avut succes cu cel de-al doilea lor single ajuns no.1 în topurile din Marea Britanie, respectiv “When The Sun Goes Down”, de pe albumul de debut “Whatever People Say I Am, That"s What I"m Not”. Melodia conține versul ’’și i-a spus Roxannei să pună lumina roșie’’, o referire la piesa “Roxanne” a trupei The Police.

2012 - Adele a doborât recordul topurilor americane după mulți ani de supremație a trupelor The Beatles și Pink Floyd. Cel de-al 2-lea album al cântăreței, “21”, a stat 16 săptămâni în clasamentele americane, un success comparabil cu cel al piesei de pe coloana sonoră a filmului Titanic. “21”, lansat în ianuarie trecut, a surclasat “Sgt Pepper” al Beatles și “The Wall” al trupei Pink Floyd, care anterior rulase 15 săptămâni pe prima poziție a topurilor. Solista născută în Londra, a vândut 6 milioane de copii a albumului “21” în America, până la acea dată reușind să vândă 17 milioane de exemplare pe întreg mapamondul.
 


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact