Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact




ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
PARTENERI
Koening Profile
 

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Recomandarea Saptamanii

Radio Vectors by Vecteezy

HOROSCOP

Home » Legende Rock » » Kumm
Facebook   Twitter   email

Kumm este o trupa de rock alternativ din Cluj-Napoca, infiintata in anul 1997.

Pana in prezent, Kumm au lansat cinci albume de studio. Concertele lor din afara tarii au inclus orase precum Berlin, Stuttgart si Freiburg, unde au cantat alaturi de trupe precum Kasabian sau Asian Dub Foundation.
Istorie

Primii ani
Bazele trupei Kumm au fost puse in anul 1997 de catre Kovacs Andras si Eugen Nutescu (Oigan), ambii fiind componenti ale unor proiecte muzicale care intre timp se desfiintasera (Short Cuts, respectiv Talitha Qumi). Andras dorea sa infiinteze o trupa noua, care sa reprezinte o fuziune intre jazz, rock si etno, si il invita si pe Oigan sa participe la proiect. Din proiect mai faceau parte la acea vreme saxofonistul Meier Zsolt (care fusese de asemenea component Short Cuts), bateristul Pap Joco si o studenta la fotografie, Cilu, pe post de solista. Primul demo al trupei proaspat infiintate este finalizat in luna decembrie a anului 1997. Multe dintre aceste piese („Listen to My Songs/Dancing on the Wires”) vor aparea pe albumul de debut al trupei (Moonsweat March), iar altele, cu forma schimbata aproape integral vor ajunge pana pe cel de-al treilea album, Angels & Clowns (cum a fost cazul cu „Red Coffee”). Dupa inregistrarea demo-ului, Cilu se retrage din formatie.

in ianuarie 1998, formatia reincepe repetitiile, iar in februarie este invitata sa cante la sarbatorirea clubului Music Pub din Cluj. in perioada aceea a fost ales si numele trupei, nume bazat pe un joc de cuvinte tatara-romana („kumm” inseamna „nisip” in tatara). Primele concerte importante sunt sustinute in Cluj si Timisoara (StudentFest). in septembrie apare o caseta demo, continand sapte piese Kumm, intitulata Listen to My Songs (Don"t Listen to My Words). Ca urmare a acestui fapt, popularitatea trupei creste, si, pe 4 ianuarie 1999, Kumm sunt invitati sa cante pentru prima data la Bucuresti in Laptaria lui Enache. La acest concert, invitat special la voce pe un cover dupa Led Zeppelin a fost Dan Byron, care avea sa devina doi ani mai tarziu membru oficial Kumm.

In luna martie, dupa cel de-al doilea concert in Laptarie, formatia face cunostinta cu Ernesto (Mr. Scarecrow) Bianchi care, dupa cateva intalniri, devine impresarul trupei. Ulterior, Kumm sunt invitati sa cante in Ungaria la un festival de muzica alternativa la Sarvar. in acea perioada, formatia intampina primele schimbari de componenta: in aprilie, Pap Joco se intoarce in orasul sau natal, Sfantu Gheorghe, iar Meier Zsolt este cooptat de Harry Tavitian pentru proiectul Orient Express, astfel incat Kumm canta la StudentFest in Timisoara numai cu Oigan si Kovacs pe scena.

Joco si Meier sunt inlocuiti temporar de Csergo Dominic (Domi), respectiv de Peto Zoltan (Zoli). Domi ii cunostea pe Oigan si pe Kovacs de la cursurile de jazz pe care le urmasera impreuna, iar Zoli era component al ansamblului Gaio din Cluj, a caror sala de repetitii fusese folosita de Kumm in unele randuri. Concertul in Ungaria avea sa fie sustinut in aceasta formula, Domi urmand sa fie apoi desemnat bateristul oficial al formatiei, inlocuindu-l definitiv pe Joco.

in luna noiembrie, trupa incepe discutiile cu casa de discuri Soft Records, care este interesata de productia albumului de debut.

 
Kumm
KUMM
Moonsweat March
Coperta compilatiei „sapte seri”, lansata in 2001, ce include piesa cu acelasi nume a formatiei Kumm

in februarie 2000, Kumm intra in studioul Glas Transilvan din Cluj pentru inregistrarea albumului de debut, inregistrare care va dura trei saptamani. Pe album vor aparea ca invitati Janitsek Bori la violoncel si Makkai David la contrabas. Dupa inregistrari, Meier Zsolt paraseste trupa, fiind inlocuit de Peto Zoltan, care devine astfel membru permanent al formatiei. Datorita dezavantajului pe care il reprezenta faptul ca Oigan canta si la chitara si la bas, Kumm vor mai coopta un component inainte de lansarea albumului, pe basistul Keresztes Levente.

Albumul, care contine zece piese si o melodie bonus („Ce si cum”), este lansat oficial in aprilie. Avea sa primeasca premiul pentru cel mai bun debut al anului 2000 din partea revistei Musical Report si sa fie nominalizat la sectia „Cel mai bun album alternativ” la Premiile industriei muzicale romanesti.

in vara, trupa este invitata la mai multe festivaluri (printre care Sarvar, in Ungaria) iar in toamna, participa la festivalul Posada Rock. Aici avea sa se filmeze de catre postul TVR 2 si videoclipul singurei piese in limba romana de pe album, „Ce si cum”. Tot in toamna, formatia primeste o invitatie neasteptata la un festival din Praga.

in martie 2001, Kumm compun o piesa noua in limba romana, care avea sa fie inclusa pe o compilatie (lansata ulterior in iunie), impreuna cu alte piese ale mai multor formatii romanesti de rock alternativ, precum Nightlosers, Luna Amara sau Implant Pentru Refuz. Piesa se numea „sapte seri” si a fost inregistrata impreuna cu o varianta noua la „Marty”, a patra piesa de pe albumul de debut. Aceeasi piesa va fi si subiectul celui de-al doilea clip al trupei, care va ajunge in top zece la MCM Romania.

Kovacs si Oigan formeaza intre timp, impreuna cu Dan Byron (voce si flaut) proiectul Naked Lunch, proiect care avea sa reinvie periodic pentru cateva concerte in diverse cluburi. Erau interpretate mai ales cover-uri (de la Led Zeppelin pana la Björk), dar si piese ale „trupei mama”, Kumm.

Tot acum incep primele colaborari cu teatrul. Kovacs compune si canta live muzica pentru spectacolul „Ithaca Dream”, iar in septembrie toata trupa apare alaturi de actrita Ramona Dumitrean in spectacolul-concert „Apocalipsa dupa Martha”, produs de Centrul Cultural Francez Cluj.

In noiembrie, Dan Byron este cooptat solist vocal. Prima sa aparitie pe scena alaturi de Kumm avea sa se produca in decembrie.

Dupa ce Byron si Oigan compun muzica pentru scurt-metrajul „After leaving” in regia lui C. Carcu, formatia intra in studio in februarie 2002, pentru a inregistra al doilea album.

Confuzz
Cel de-al doilea album al formatiei, Confuzz, este lansat in iunie 2002, fiind promovat mai intai prin concerte in cluburi iar apoi la mai multe festivaluri: la Cluj (Zilele Clujului), Bucuresti (Fête de la Musique) si Budapesta (Pepsi Sziget).

Spre deosebire de primul album, cele mai multe piese de pe Confuzz sunt in limba romana. Stilul muzical al formatiei se indreapta spre rock alternativ, combinat cu etno si momente psihedelice de improvizatie. Pe album apar ca invitati Andrei Oloieri (acordeon) si Florin Romascu (percutie). in acelasi timp, patru membri ai trupei (Csergo Dominic, Peto Zoltan, Oigan si Byron) compun muzica si joaca in spectacolul „Paine, orbi si saxofoane”.

in toamna anului 2002 se filmeaza al treilea videoclip, la piesa „1000 de chipuri”, in regia lui Szakats Istvan si avandu-l ca invitat pe actorul Sebastian Marina..

Primele luni are anului 2003 aveau sa ii gaseasca pe unii din membrii trupei implicati in alte proiecte. Kovacs scrie din nou muzica de teatru si este invitat sa cante pe primul album al trupei Luna Amara , Asfalt ( pe piesa „Rosu aprins”), in timp ce Byron si Domi incep proiectul Urma, inregistrand si un album numit Nomad Rhymes. Din primavara, casa de discuri franceza Musea Records preia pentru distributie internationala cele doua albume de studio ale formatiei.

in aprilie, Kumm participa la Festivalul Iuliu Merca, ocazie cu care face primul cover dupa o piesa romaneasca („Raul” a celor de la Semnal M). Ulterior vor urma mai multe concerte la diverse festivaluri din Pitesti, Cluj si Targu Mures.

in toamna, trupa este preluata de casa de discuri italiana Cramps Records, care le asigura promovare si distributie la nivel mondial. Tot in aceeasi perioada, saxofonistul Peto Zoltan se retrage definitiv din formatie, si este inlocuit de Mihai Iordache (ex-Sarmalele Reci, ex-Timpuri Noi). Bateristul Csergo Dominic se retrage si el pentru o perioada, fiind inlocuit temporar de Lorant Antal. in aceasta formula, trupa intra in studio si inregistreaza cinci piese in limba engleza, dintre care patru vor fi incluse pe EP-ul Yellow Fever, care avea sa fie lansat pe 5 decembrie la Sala Palatului, in Bucuresti. in aceeasi perioada, se filmeaza cel de-al patrulea videoclip Kumm, la piesa „Butterflies”.

Angels & Clowns
in primele doua luni ale anului 2004, este finalizat materialul pentru cel de-al treilea album de studio. impreuna cu casa de discuri italiana se stabileste reinregistrarea a doua piese mai vechi pentru publicul international („1000 de chipuri”, care avea sa fie inregistrata in italiana si engleza, respectiv „Dictionary”). Componentii Kumm petrec luna martie in studio, inregistrand, pe langa piesele noi, si mult mai vechea „Red Coffee”, care aparuse pe primul demo inregistrat de catre formatie. „Angels & Clowns” este piesa care va da titlul albumului; ea va fi, de asemenea, prima piesa Kumm care va ocupa locul 1 intr-un top. Pe album mai sunt invitati Urszui Kalman la acordeon si vioara, Bondor Robert la tabla si, pentru prima oara, un cvartet de corzi.

in vara are loc primul turneu al formatiei in Italia. La festivalul Gondola d"Oro de la Venetia, piesa „Mille Facce” (varianta italiana a piesei „1000 de chipuri”) obtine premiul pentru cea mai buna piesa rock. La intoarcerea in tara, basistul trupei, Keresztes Levente, isi anunta retragerea din muzica in favoarea arhitecturii, astfel incat la cea de-a doua editie a festivalului Stufstock, trupa apare pentru prima oara pe scena cu noul basist, Utu Pascu (Blazzaj/BAU). in noua formula, trupa avea sa plece din nou in Italia, pentru trei saptamani.

in februarie 2005, cel de-al treilea album al trupei, Angels & Clowns, este lansat in mod oficial, mai intai in Bucuresti, apoi in mai multe orase din tara. Piesa titlu intra in topurile radio, contribuind astfel la cresterea numarului fanilor Kumm. Tot in primavara, membrii trupei sustin primul mini-turneu de patru concerte in Germania, ocazie cu care fac cunostinta cu Anja Strub, care avea sa le devina impresar in strainatate.

Dupa ce participa la mai multe festivaluri din tara (Peninsula, Stufstock), trupa sustine inca un concert in Germania, care va fi ultimul alaturi de solistul vocal Byron, acesta parasind formatia in luna septembrie. in timp ce incearca sa gaseasca un nou solist vocal, membrii formatiei se impart intre compunerea pieselor pentru viitorul album si propriile proiecte: Kovacs si Iordache canta alaturi de Luna Amara (ultimul chiar apare ca invitat pe albumul Loc lipsa, piesa „Din valuri ard”). Iordache sustine si concerte cu grupul sau de jazz din care fac parte acum si Oigan si Utu Pascu. Csergo Dominic lanseaza alaturi de Urma albumul Anger as a Gift, si apoi renunta la proiect.

in luna noiembrie incep repetitiile cu Catalin Mocan, actor si solist vocal al trupei Persona din Timisoara, care, dupa putina vreme, devine membru oficial al formatiei.

Different Parties
Kumm in 2006. De la stanga la dreapta: Kovacs Andras, Oigan, Catalin Mocan, Iordache, Utu Pascu, Csergo Dominic.

La sfarsitul lunii ianuarie 2006 au loc primele concerte Kumm in noua formula. Trupa va intra ulterior in studio si va inregistra in martie si aprilie cel de-al patrulea album de studio, Different Parties. Pe album apar ca invitati Meda ( voce pe „Evil Eye” si „Different Parties”) si chitaristul de jazz Sorin Romanescu („Blue Screens & X–Rays” si „One For Each Day”). Different Parties avea sa fie considerat drept cel mai indraznet album al trupei de pana atunci din punct de vedere instrumental.

Trupa pleaca in cel de-al doilea turneu in Germania, care dureaza trei saptamani si are zece concerte - ultimele trei fiind sustinute la Berlin. intorsi in tara, Kumm fac un miniturneu de vest (Timisoara, Arad, Oradea) si se pregatesc pentru lansarea oficiala a albumului, care are loc pe 2 iunie in Bucuresti

in luna martie 2007, dupa o serie de concerte sustinute in tara, membrii trupei incep cel de-al treilea turneu in Germania, care va dura trei saptamani si in cadrul caruia Kumm va canta in orase precum Berlin, Stuttgart, Ulm, Karlsruhe, Freiburg. intorsi in tara, Kumm continua concertele din cluburi si participa in vara anului 2007 la numeroase festivaluri (Fête de la Musique, Rock"n"Coke Festival, Festivalul scoala Ardeleana, Cramps Festival, Peninsula). in paralel, formatia incepe lucrul la cel de-al cincilea album de studio.

Pe 29 octombrie 2007, Kumm a sarbatorit implinirea a zece ani de la infiintare, in cadrul evenimentului KUMM - 10 ani si 1000 de Chipuri, printr-un concert sustinut la Opera Romana, avandu-i drept invitati pe Luna Amara, Timpuri Noi, ZOB, Travka, Ada Milea si The Moood. Fiecare trupa a interpretat cate o piesa din repertoriul propriu si o piesa Kumm. La eveniment au fost prezenti si fostii membri ai formatiei.

in decembrie 2007, basistul Utu Pascu paraseste formatia, fiind inlocuit in ianuarie 2008 de Sorin Erhan (Urma).

Pe 16 august 2008, Kumm a concertat in cadrul festivalului Sziget de la Budapesta, Ungaria, fiind singura trupa romaneasca invitata. A fost cea de-a doua participare la Sziget, dupa cea din 2002.

Pe 6 martie, Oigan a lansat primul sau album solo, intitulat Sex with Onions. Concertul a avut loc in Silver Church si i-a avut ca invitati pe colegii din Kumm, Mihai Iordache si Csergo Dominic, pe Alexei „Aliosa” turcan (ex-Travka), pe Andrei Filip (Timpuri Noi, L"Orchestre de Roche, The Mono Jacks, RedRum) si pe Forrest (ZOB).

Pe 12 martie 2009, Kumm au primit premiul revistei Actualitatea Muzicala a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, pentru sectiunea rock, pentru anul 2008.

Pe data de 30 mai 2009, s-a anuntat oficial plecarea bateristului Csergo Dominic si inlocuirea sa cu Paul Ballo (Go to Berlin, The Amsterdams).

Far From Telescopes
Pe 14 august 2009, Kumm au lansat videoclipul la piesa „Morsa” (varianta in limba romana a piesei „Man in a Can” de pe cel de-al cincilea album de studio). Videoclipul a fost proiectat in timpul concertului pe care trupa l-a sustinut in clubul El Grande Comandante din Bucuresti.

Lansarea oficiala a albumului Far From Telescopes a avut loc pe 30 octombrie 2009, in clubul Silver Church din Bucuresti, si a fost precedata de o conferinta de presa ce a avut loc pe 22 octombrie, la Clubul taranului Roman. Albumul a fost lansat si la Timisoara si Cluj, pe 5, respectiv 6 noiembrie 2009.

Pe album apare ca invitata Rozie, o buna prietena de-a trupei, pe piesa „Pink Baloon”. O alta colaborare este cea cu corul de copii Meloritm, la piesa „Fishing in the Swimming Pool”. Un fapt demn de mentionat este ca vocea lui Byron, fostul solist al trupei, apare pe „Mister Superman”.

Albumul Far From Telescopes este produs sub licenta proprie. inregistrarile au fost facute in studioul Vita de Vie, avandu-l ca inginer de sunet pe Gabi „Pipai” Andries si au fost masterizate in studioul Mastervargas, New York. Albumul a fost lansat si pe iTunes pe data de 11 ianuarie 2010.


Membri actuali
Catalin Mocan - voce (2005-prezent)
Eugen Nutescu (Oigan) - chitara, voce, muzicuta (1997-prezent)
Kovacs Andras - clape (1997-prezent)
Mihai Iordache - saxofon (2003-prezent)
Sorin Erhan - bass (2008-prezent)
Paul Ballo - tobe (2009-prezent)

Fosti membri
Meier Zsolt (1997–1999) - saxofon
Pap Joco (1997-2000) - tobe
Csergo Dominic (1999-2009) - tobe
Keresztes Levente (2000-2004) - bass
Dan Byron (2001-2005) - voce
Peto Zoltan (2000-2003) - saxofon
Utu Pascu (2004-2008) - bass


SOCIALIZARE
Share |
ASTAZI IN MUZICA
1963 - Jimmy Soul a ajuns în fruntea clasamentelor single din State cu “If You Want To Be Happy”, un hit aflat pe locul 39 în Marea Britanie.

1964 - În timpul turneului trupei Rolling Stones în Marea Britanie are loc o revoltă  în Hamilton, Scoția, când peste 4.000 de fani care aveau bilete false au intrat cu forța la concertul formației de la Hotelul Chantingall.

1966 - The Castiles (avându-l pe Bruce Springsteen ca solist vocal), au făcut primele înregistrări la Mr Music Inc din Brick Town, New Jersey. Ei au împărțit 2 piese ale lui Springsteen, “Baby I”, respectiv “That’s What You Get”. Melodiile au fost puse direct pe disc, la care li s-au adăugat, 7 sau 8 discuri cu înregistrări de probă realizate în studio.

1967 - John Lennon și Paul McCartney au făcut  backing vocal la piesa formației The Rolling Stones, “We Love You”, în timpul unei ședințe de înregistrări la Olympic Studios din  Londra.

1967 - The Beatles au fost selectați să reprezinte Marea Britanie la prima emisie în premieră  mondială via satelit. Grupul a fost de accord să fie filmați în studio în timpul înregistrării unui cântec compus special pentru acest eveniment, programat pe 25 iunie. John Lennon a compus “All You Need is Love” care trebuia să cristalizeze esența adunării hippie din 1967 intitulată “summer of love” - vara iubirii și crezurile formației Beatles. Deoarece emisia se făcea în multe țări nevorbitoare de limba engleză, postul de televiziune BBC a cerut celor de la Beatles să “fie totul simplu, pe înțelesul tuturor”.

1968 - Archie Bell and The Drells au început seria de 2 săptămâni în fruntea topurilor single din Statele Unite cu “Tighten Up”, care nu a intrat din păcate în clasamentele britanice.

1968 - Scott Walker a devenit lider al topurilor din Marea Britanie cu cel de-al 2-lea său album “Scott 2”.

1968 - Grateful Dead, The Doors, The Steve Miller Band și Jefferson Airplane au concertat împreună în orașul Santa Clara, la Festivalul de Rock din California de Nord .

1974 - Ray Stevens a dat startul seriei de 3 săptămâni în fruntea topurilor single din topurile single americane cu cântecul cu tentă umoristică “The Streak” care era materializarea modei populare pe atunci a dezbrăcatului și alergatului gol în public ca formă de protest. A fost de asemenea pe locul 1 și în topurile din Marea Britanie.

1975 - Având la activ 5 căsătorii, cântăreața americană de muzică country, Tammy Wynette urcă în fruntea clasamentelor single americane cu “Stand By Your Man”. Inițial a fost înregistrată de către Tammy Wynette și lansată ca single în Statele Unite în anul 1968. S-a dovedit a fi cea mai de succes înregistrare din cariera  Wynettei , fiind cea mai preluată piesă din istoria muzicii country.

1978 - The Buzzcocks, susținuți de grupul  Penetration, au concertat la Primăria din Newcastle Upon Tyne City, Anglia, prețul biletului fiind de 1,75 lire.

1978 - Bob Marley și The Wailers au cântat în prima seară din seria de 19 concerte ale turneului său nord-american la the Hill Auditorium, din Ann Arbor, statul Michigan.

1980 - Solistul și chitaristul trupei Joy Division, Ian Curtis,s-a spânzurat în bucătăria locuinței sale din   Macclesfield, Anglia, la vârsta de numai 23 de ani. Curtis avea albumul lui  Iggy Pop intitulat “The Idiot” pus să cânte la casetofon , alături găsindu-se un bilet pe care scria: “În acest moment, aș vrea să mor. Simt că nu mai pot”. În 1979, Joy Division a lansat albumul de debut “Unknown Pleasures”, întâmpinat cu critici la vremea respectivă, înregistrând în 1980 următorul album intitulat “Closer”. Fiind suferind de epilepsie și după un mariaj destrămat, având episoade de depresie, Curtis s-a sinucis în ajunul debutului turmeului nord-american al formației Joy Division.

1984 - Simple Minds au ajuns pe locul 1 în topurile single americane cu piesa “Don"t You Forget About Me”, (un hit urcat pe locul 7 hit în Marea Britanie). Compus de Keith Forsey (cel care a obținut un premiu Oscar pentru "Flashdance... What a Feeling") și  Steve Schiff (chitaristul și compozitorul celor de la Nina Hagen band, melodia a figurat pe coloana sonoră a dramei pentru adolescenți din 1985,  intitulată “The Breakfast Club”).

1988 - Fleetwood Mac au concertat în prima din cele 6 seri de spectacole  pe Wembley Arena, Londra, din cadrul turneului lor intitulat “The Tango In The Night Tour”.

1991 - R.E.M. ajung lideri ai topurilor albumelor americane cu “Out Of Time”.

1993 - Trupele Sister Lovers, 18 Wheeler, Boyfriend și Oasis concertează la  King Tuts din Glasgow, Scoția. Directorul  Creation Records , Alan McGee, care era în public, a declarat referitor la formația Oasis, “Am descoperit cea mai mare formație de  rock "n" roll de la Beatles încoace”. McGee pierduse metroul de la stația Queen Street din apropierea locației concertului, și s-a decis să meargă la Tuts să-și omoare timpul până la următorul tren. El a încheiat ulterior un contract sub marca  Creation cu cei de la Oasis .

1996 - Bone Thugs-N-Harmony a stat  8 săptămâni  pe locul 1 în topurile single din Statele Unite, cu piesa “Tha Crossroads”, care a ajuns un hit clasat pe poziția a 8-a în clasamentele de gen britanice.

1997 - Blur a câștigat echivalentul muzicii pop  al premiului Federației  Amatorilor de Fotbal, the Music Industry Soccer Six. Publicul a putut vedea cum pe terenul FC Fulham din Craven Cottage, trupa a câștigat competiția muzicală care i-a mai avut drept concurenți pe Robbie Williams, My Life Story and The Prodigy.

2000 - Guy Ritchie, prietenul  Madonnei, a fost arestat după ce a lovit un fan în fața casei superstarului din Londra. Se spune că Ritchie l-ar fi lovit pe acesta cu pumnii și picioarele la întoarcerea celebrului cuplul de la o ieșire în oraș.

2003 - The Isley Brothers ajung no.1 în clasamentele albumelor din Statele Unite cu “Body Kiss”, primul album al grupului ajuns lider în topuri în ultimii 30 de ani.

2004 - Clint Warwick, fostul basist al trupei The Moody Blues, moare la vârsta de 63 de ani din cauza unei boli de ficat. Clint a părăsit trupa în  1966, la scurt timp după ce au cântat în singurul lor hit  number one, intitulat “Go Now”.

2008 - Neil Diamond urcă în fruntea topurilor albumelor din Marea Britanie cu “Home Before Dark”, ajuns de asemenea No.1 în State.

2008 - Ting Tings au înregistrat primul lor succes de top 1 în topurile  single britanice cu “That"s Not My Name”. A fost preluat de pe albumul de studio de debut al duetului din Manchester intitulat “We Started Nothing”.

2011 - Manuscrisul lui John Lennon, al cântecului din 1967 al  trupei  Beatles “Lucy in the Sky with Diamonds”, s-a vândut contra sumei de 237.132 $ (respectiv 145.644 de lire ) în cadrul unei licitații organizate în Statele Unite. Vânzarea bucății de hârtie pe care erau scrise stofa a 3-a și începutul versului din “She"s Leaving Home”, a avut loc la Saban Theatre din Beverly Hills. Ambele cântece erau incluse în albumul din 1967, Sgt Pepper"s Lonely Hearts Club Band. S-a speculat ideea că în  piesă era vorba  despre drogul LSD, deși membrii trupei Beatles au negat acest lucru, Lennon spunând că i-a venit inspirația de la un desen făcut de fiul său Julian, colegei sale de clasă Lucy Vodden – care decedase din cauza bolii Lupus (o boală autoimună) în 2009.


Pentru mai multe click aici
CURSUL VALUTAR
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro

Multumim pentru sprijinul acordat

Parerea ta

survey tool
////// /////

PARTENERI

 
 
Legende Rock Stiri Interviuri Album Photo Astazi in muzica Webradio Top20 Contact